Met de deur in huis vallen!

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen met onderstaande chart van de Dow Jones future op weekbasis.

Dow Jones future weekchart

In deze weekchart zien we de koers parabolische contouren aannemen. “No bubble of course”….lol. Opvallend: de 14-weekse RSI noteert voor het eerst in de geschiedenis van de Dow boven 90! Ik hanteer over het algemeen niet veel waarde aan de absolute stand van een indicator die een schaal heeft van 0 tot 100, omdat een indicator heel lang heel laag of hoog kan blijven. Echter, dit is een 14-weekse parameterinstelling, dus niet zo heel kort en op weekbasis. Het geeft mijns inziens aan dat deze koersontwikkeling een vorm aanneemt die niet houdbaar is. Betekent dit dat we ons meteen moeten opmaken voor een grote correctie? Vooralsnog niet, integendeel: we moeten geduldig wachten op signalen vanuit lagere time frames want elke poging om tegen de markt in te gaan worden anders door de markt genadeloos afgestraft. Maar een waarschuwing is zeker op zijn plaats. Zie ook de afstand van de koers tot de MA40 (zeg maar het 200-daags voortschrijdend gemiddelde op dagbasis). De afstand bedraagt rond 14 procent en de koers beweegt al zeer lang boven dit gemiddelde. We weten dat een koers lang boven een voortschrijdend gemiddelde kan blijven, maar we weten ook dat de koers uiteindelijk altijd weer tot dit gemiddelde terugkeert. Kortom, zonder dat ik nu meteen naar het kamp van de beren overstap (als dit kamp nog bestaat, want de meeste beren lijken het jachtseizoen niet te hebben overleefd), enige woorden van voorzichtigheid zijn aan de orde, zeker we nu in de koers ‘angle and distance’ zien, dus een versnelling omhoog. Vaak is dat de laatste fase van de trend (climaxfase).

Dax future weekchart

Bovenstaande analyse van de Dow maakt het koersbeeld van de Dax op weekbasis niet makkelijker. Met de chart is natuurlijk niets mis, keurige weekcyclusbodem, steun op het vorige uitbraakpunt en nu snel boven 13500 uitbreken richting 15000. Dat is zeg maar de korte versie van de analyse en als we zo naar de chart kijken dan kan ik er niet zo veel anders van maken. Ik zie alleen niet hoe de Dax straks flink stijgt, terwijl de Dow corrigeert. Natuurlijk is er geen keiharde correlatie tussen deze twee markten. De Dow is de laatste weken ook verder gestegen terwijl de stijging van de Dax stopte. Maar in grote lijnen kan ik mij niet voorstellen dat de Dow zeg 15% corrigeert en de Dax 15% stijgt. Ergo, een van de twee scenario’s (correctie Dow en stijging Dax) is niet correct, maar welke? Ik heb op dit moment werkelijk geen idee. Nu is dat gelukkig als trader ook niet mijn taak. Een trader voorspelt niet, hij of zij handelt op de werkelijkheid die de markt openbaart. Maar natuurlijk houd mij dit bezig, want als trader werk ik ook met scenario’s en als twee scenario’s zo tegenstrijdig zijn dan geeft dat geen lekker gevoel. Afwachten op meer signalen lijkt thans de enige oplossing van dit vraagstuk.

Dax future dagchart

Laten we even afdalen naar de dagchart van de Dax. We zien een trading range tussen rond 12800 en 13500 en binnen deze range laat de koers recent een duidelijke impuls zien van bijna 700 punten, gevolgd door een correctie van twee dagen. Normaal gesproken zien we snel de mid cycle low van de dagcyclus en zolang de correctie gematigd blijft (boven 50% van de stijging) lijkt mij een test van de weerstand van 13500 nog het meest waarschijnlijk. Vandaag of uiterlijk maandag dient dan een ‘reversal’ plaats te vinden (de MCL) en dan een nieuwe stijging. Blijft die uit, dan zal het scenario van een test van de bovenste grens van de bandbreedte verder in de achtergrond raken.

Bund future weekchart

Op weekbasis is de chart van de Bund niet echt heel interessant omdat we hier voornamelijk een brede trading range zien. Het enige dat nu van belang is, is dat de huidige weekcyclus op het punt zou moeten staan een bodem te zetten. Hierbij ga ik ervan uit dat de lopende cyclus begin juli begon en thans dus bar 28 telt. Een lange cyclus, dat wel, uitzonderlijk lang. Het alternatief is om de cyclusbodem eind september te zetten, maar dan zou de cyclus van juli tot eind september slechts 12 weken bedragen en dat is weer te kort. Ik opteer dan voor de lange cyclus, die derhalve snel moet bodemen.

Bund future dagchart

Als we dan naar de dagchart van de Bund kijken, dan noteren we een laatste dagcyclus die op 21 december jl. begin (in tegenstelling tot eerdere analyse die wees op 3 januari) en thans de 13e dag telt. Ook qua koersniveau is dit een aardig niveau om de bodemen want rond de bodem van eind september vorig jaar en ver onder de MA banden (dus aardig oversold). We zien alleen nog in de Double Stochastic geen signaal dat duidt op bodemvorming, zodat het lastig is hier al op te traden. Daytraders kunnen de eerste hogere 15-minutenbodem pakken met een krappe stop, swing traders moeten op een echte reversal op dagbasis afwachten.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 13000, tweede steun 12850, eerste weerstand 13400, tweede weerstand 13500;

Bund future (sept future): eerste steun 160.00, tweede steun 159.00, eerste weerstand 162.00, tweede weerstand -;

Geef een reactie