‘Stoute’ beleggers gaan mee naar Spanje

Beursplein 5

Vanavond is het zover, het is pakjesavond. Met twee jonge kinderen, een heerlijk moment van samen zijn, onder het genot van een hapje en een drankje. Traditioneel nu al  bijna veertig jaar, met degenen die je lief hebt. Een warm bad, waar Sinterklaas maar al te graag zijn lieve (klein) kinderen ziet genieten. Het is een feest voor jong en oud en ik hoop dit nog jaren te kunnen doen, met allen, die me zeer dierbaar zijn.

Wie zoet is, krijgt lekkers, wie ‘stout’ is de roe

Nu zijn kinderen ook wel eens stout en dit fenomeen zie ik eveneens bij beleggers. Veel beleggers hebben de neiging aandelen te blijven bijkopen, ondanks het feit dat ze elke dag verder wegzakken. En dit terwijl beleggen eigenlijk heel simpel is: ‘koop aandelen die omhoog gaan’. Binnen de AEX staat  een aantal ondernemingen dit jaar fors lager. Een gegeven dat in schril contrast staat met de prestaties van Nederlandse indices in het algemeen. Deze staan namelijk alle meer dan 10% hoger.

Gemalto en Altice 

Deze ondernemingen noteren respectievelijk 45% en 65% lager. Hier gaat het dus om miljarden euro’s, die in rook zijn op gegaan. Toch zie je nog elke week koopadviezen voorbij komen en ook op Twitter hebben beiden elke dag wel ergens een technische bodem gevormd. Waarom blijven beleggers toch tegen die stroom inroeien en waarom kijkt men niet naar het Shortsell Register? Dit register maakt elke dag melding van de actuele short posities in aandelen. Je ziet hier ook heel duidelijk hoe de shorts de afgelopen maanden verder zijn opgebouwd (zie hieronder).

Gemalto 

Let op! Bij Gemalto zijn de shorts de afgelopen weken weer wat afgenomen. Dit kan duiden op een fundamentele verandering van de waardering van het bedrijf.

Altice 

Bij Altice zijn de shortposities pas de afgelopen weken fors toegenomen. Dit is uiteraard een logisch gevolg van de problemen, die het bedrijf heeft met zijn schuldenlast van meer dan 50 miljard. Het is absoluut mogelijk te gokken op een trendommekeer, maar het is nog veel beter te wachten tot de shorts hun winst nemen op welk moment de bodem in zicht komt.

De top 5 in Nederland:

Hier een lijstje (zie hieronder) met de meest geshorte (officiële) aandelen op het Damrak. Deze zijn terug te vinden op www.shortsell.nl. Ik hoop dat iedereen iets minder ‘stout’ is in het jaar 2018 en dat we vanavond allemaal kunnen genieten van het Sinterklaasfeest.

Zilver

Ik zal volgende week weer aandacht besteden aan Zilver, hoewel er zat geen woord Russisch in de titel van vorige week. Ik hoop dat iedereen hier zijn of haar voordeel mee heeft kunnen doen. Op dit moment is het wachten op een verdere daling of een uitbodemings proces. Deze week weer banencijfers en dan weten we weer wat meer.

De Sint

Geef een reactie