Schieten op kortetermijnrente VS – enkel voor cowboys en agressieve handelaren

DNB-economen noemen de alarmbel op de obligatiemarkt geen reden tot zorg, terwijl de afdeling San Francisco van de Federal Reserve een waarschuwende vinger ophoudt (FD, 26 november 2018). Tja, het verschil tussen de korte en lange rente in de VS verdampt, er is dus geen prikkel meer om geld voor langere tijd vast te zetten tegen de huidige lage rente. Sterker nog, men, de markt, leidt eruit af dat de rente nog eens verlaagd kan worden.

Heeft de markt het altijd bij het rechte eind? Is dit een indicator van een komende recessie of “niets om je over op te winden”? Laten we de grafiek bekijken.

Daggrafiek US 10 Year T-Notes vanaf 30 augustus 2018 met onderin 15-daagse Slow Stochastics en daaronder 15-daagse Relatieve Sterkte Index die beide omlaag bogen tijdens recente hoogtes.

Amerikaanse Treasury Notes (10-jaarsstaatsobligatie) worden op het ogenblik rond 119 verhandeld. Prijzen zijn nu in de zevende volledige week sinds 8 oktober de laatste laagte van 117,42 (117,135/32e voor obligatiekenners) bereikt werd. Wat meteen opvalt, is dat de prijsstijging van vorige week enige zwakheden vertoont. We zien dat prijsstijgingen gedurende de dag tegen het slot grotendeels verdampen, wat op dagbasis dalende hamers op de grafiek oplevert (de dubbele top van 20 en 23 november).

Dat niet alleen: er is een bearishe divergentie in oscillatoren, zowel van de Slow Stochastics als in Relatieve Sterkte, die lagere waarden aangaven terwijl prijzen piekten. Teken aan de wand dat aangeeft dat de ruim twee jaar heersende trend doorzet?

Hmm… als dat zo is, kunnen prijzen over 8-14 weken onder het niveau van 117,42 komen waar de huidige stijging begon.

Geef een reactie