Ruwe olie dichtbij tijdelijke top

Ruwe olie (WTI futures) hebben de gemoederen onder traders flink beziggehouden de laatste maanden. Van een piek op 76,90 op 2 oktober 2018 denderde het omlaag naar een low op 24 december 42,36: 45 procent eraf in minder dan 3 maanden. Het hield de laagte van 42,05 gemaakt in juni 2017 in stand, een dubbele bodem producerend die olieprijzen weer steun in de rug gaven voor een nieuwe opwaartse move. Na de jaarwisseling vond het al snel de weg terug naar 45 en hoger.

En nu, 12 april 2019, zien we olie alweer helemaal terug naar 64,78, dit is het hoogste punt tot dit moment, waarop deze bijdrage wordt geschreven.  De olieprijzen zijn nu ruim drie maanden aan het stijgen, dit is de 15e week. Als de olieprijsbeweging zijn “normale” cyclische ritme volgt, is te verwachten dat prijzen binnenkort, mogelijk deze week-begin volgende week al, een tijdelijke top maken gevolgd door een gezonde correctie.

Prijzen lijken nu in de buurt van het 61,8% Fibonacciniveau te stagneren. Technisch zien we dat de 15-daagse relatieve sterkte index overgekocht is, iets dat de laatste keer dat het gebeurde overeenkwam met de prijspiek op 76,90. Slow stochastics waren tijdens de hoogste prijs tot nu toe, de 64,79 op 9 april in overgekocht gebied, een fractie lager dan waar ze drie maanden geleden in de eerste opluchtingsstijging waren. Dit kunnen eerste aanwijzingen voor een naderende correctie zijn. Als de oscillatoren op dagbasis lagere waarden aangeven terwijl prijzen weer nieuwe hoogtes maken, geeft dat doorgaans aan dat een hoogte niet ver weg kan zijn.

Het is duidelijk: de trend in olieprijzen is voorlopig weer opgaand. Hier staan we echter qua tijd op de uitkijk naar een eerste correctie, die voor defensieve beleggers een interessante kans kan bieden voor om op een lager niveau in te stappen, voor/als de volgende opwaartse rit begint. Een slot onder het 45-daagse voortschrijdende gemiddelde zal aangeven dat de top er staat en dat de prijzen 2-5 weken kunnen dalen. We kunnen een prijsdoel voor een correctie projecteren op basis van 64,79 als hoogste hoogte. Dan zou het uitkomen op 53,57 +/- 3,95, ergens binnen 2-5, hoogstens 8 weken. Wij gaan zelf daarvoor ook kijken voor de Cyclusanalyse & Patronensamenhang Portefeuille, waarin belegd wordt op basis van de op historieonderzoek gebaseerde markettimingmethode.

Als duidelijker wordt dat de top in de maak is of er al staat, kunnen de wat agressievere traders gaan kijken naar een shortkans voor enige weken. Als we naar beneden kijken kan er wel nog wat steun liggen rond 61 en 58.  Let daar goed op. Bedenk ook dat we in 2019 markten weinig tijd gegund worden om te dalen, de druk naar boven lijkt sterker dan naar beneden, in aandelen en in olie. Als onze visie juist is kunnen olieprijzen na een normale correctie weer opveren, hier zou Royal Dutch van kunnen gaan profiteren.

Crude-Oil

Grafiek op dagbasis van WTI futures vanaf medio eptember 2018 met het 15- (geel) en 45- (blauw) -daagse voortschrijdend gemiddelde. De RSI (onderin) zijn nu overgekocht, gelijk aan begin oktober 2018 waar de prijzen een top zetten. Teken aan de wand?

 

Geef een reactie