Foute Timing?

In onze business kun je dingen voorspellen en mensen waarschuwen, maar als je timing niet honderd procent correct is, weet niemand wie wat heeft gezegd en erger verdien je over het algemeen niet aan de beweging. Dat laatste is overigens iets waar de concurrentie graag op inhakt. Maar het gaat er natuurlijk om hoeveel je verliest als je het mis hebt en hoeveel je weer terugverdient als je het correct ziet. Dat hangt weer af van de producten die je inzet op je mening en het vermogen dat je per speculatie uitzet en of je flexibel genoeg bent om van product te wisselen. Dus niet altijd maar opties, of altijd aandelen short of altijd turbo’s. Als speculant moet je, je product kiezen.

Op de candle’s was ik iets meer dan een week negatief. Je kunt in de patronen geloven of niet, maar voor mij werkt het. Nu we een daling gezien hebben is het weer de vraag hoe nu verder helemaal als je een hamerachtig patroon hebt op vrijdag. Je zou iets van een herstel verwachten.

10-09-2018 01

Een andere voorspelling deed ik over Tesla. Nu ben ik al tijden verbaasd over dit aandeel. Het positivisme was dusdanig dat het niet uitmaakte hoe slecht het nieuws was. Of er nu een voetganger overreden werd door het systeem, productiecijfers niet gehaald of de concurrenten met mooiere auto’s kwamen. Niks leek het aandeel te raken, maar ….

Tesla zelfs de taxi klaagt

Ik roep dus al jaren dat de afstand die elektrische auto’s dus Tesla kunnen rijden te weinig is om ze succesvol te maken. Men zou een waterstof motor of iets anders moeten toevoegen om het echt een succes te maken. In de VS zie je heel weinig Tesla’s omdat er grote afstanden gereden worden en in Nederland wordt je ermee doodgegooid omdat iedereen relatief korte stukken rijdt. Natuurlijk is belastingdruk een ding, maar dat geldt ook voor beurzen en bedrijven. Amerika ging niet voor niks uit zijn dak, maar terug naar Tesla daar krijg je dus ineens dat de taxichauffeurs klagen over de afstanden die men met een Tesla kan rijden en dat de topman ineens ter discussie staat. Ik kom er zo nog even op terug op een grafiek.

Belasting impuls uitgewerkt

Want niet alleen met elektrische auto’s is het belastingvoordeel impuls uitgewerkt in Nederland ook de beurs in de VS zal waarschijnlijk niet nog verder oplopen door de belastingveranderingen van begin dit jaar. Wel weten we één ding zeker en dat is dat de belastingmaatregelen een gat in de balans van de VS heeft geslagen.

Een grote crisis is komende roep ik al langer en kijkende naar alle trends, vermoed ik dat we nog voor het einde jaar de eerste effecten gaan zien. In Cash magazine verklaarde ik reeds dat de volgende crisis heftiger zal worden dan de kredietcrisis. Grotere en snellere bewegingen is mijn inschatting en mijn mening wordt gedeeld door een analist die vorige week op CNBC een soortgelijke voorspelling deed.

Het rente spel en het eigen aandelen inkoopverhaal moet een keer eindigen. Door alle opkoopprogramma’s van de overheden zijn bepaalde aandelen en net als obligaties illiquide geworden.

Ook moeten we weten dat in een volgende crisis we niet direct op de Chinezen hoeven te rekenen. Die hebben zo hun eigen problemen en worden emotioneel en financieel geraakt in de huidige trade war. De Chinese beurs daalt al langere tijd.

10-09-2018 02

Ook vriend Japan wordt aangevallen door de tweets van Trump en dat heeft effect op de Japanse aandelenmarkten. We hebben ondanks de aankoopprogramma’s van de overheid, gewoon verkoopsignalen.

10-09-2018 03

Stormy Trumpy

Vorige week gaf ik al aan dat de verkiezingen in de VS voor meer spanningen gaan zorgen en meer in de roos kon ik niet zitten. Er verschijnen boeken tegen Trump, columns in grote kranten vanuit interne tips, actrices op tv, oud presidenten worden opgetrommeld, etc. etc. Zelfs Google verzet zich volgens Trump tegen Trump. Nu zou ik Google niet tegen me willen hebben, maar Trump maakt het allemaal niet uit.

Wroek-ING

Bankiers hebben een bankiers eed, maar dat schijnt niet echt te helpen om iedereen zich aan de regels te laten houden. We zien kleine bedrijven bij kleine overtredingen direct belast met boetes en zelfs de bestuurders van de kleine bedrijven krijgen persoonlijke boetes. Maar de grote jongens hoeven nadat ze eerder hun vaste salaris al verhoogd hadden alleen vrijwillig af te zien van hun bonus. Niks boetes, niks aftreden, niks sorry zeggen en al helemaal niet mensen ontslaan die verantwoordelijk waren. Nee, we tikken gewoon even 775 miljoen euro van de aandeelhouders af en klaar is men. Althans laten we hopen dat het hier niet bij blijft.

Bijna humoristisch dat men het aantal fraude meldingen, wat ik uit de media begreep softwarematig had begrenst op 3 per dag. Ja, het kan ook te druk worden… dat de banken niets uit de crisis geleerd hebben wisten we eigenlijk wel ze zijn “to big too fail” en “to big too bail”.

10-09-2018 04

Tesla blablabla

De topman rookte wiet in een podcast en nam smoking pod dus wel erg letterlijk (in een podcast). Nu zal ik toch een keer voor hem opkomen, want ik ben samen met een toen nog in Frankrijk wonende collega van IEX, wel eens onderdeel van ophef geweest toen wij tijdens een ALEX beleggersdag met een glas wijn achter de vragentafel zaten aan het eind van de dag. Maar of je van een jointje stoned kan zijn en onzin uit kraamt of dat je na één glas wijn dronken bent? Van het laatste weet ik dat het niet zo is, van het eerste vermoed ik dat het ook wel mee valt, maar is het handig? Nee, zeker niet als je topman van een beursgenoteerd bedrijf bent is dat niet handig. Maar dat zou niet de reden van de daling moeten zijn.

Technisch hadden we al langer verkoopsignalen in de grafiek, maar op korte termijn zou je toch iets van een herstel verwachten.

10-09-2018 05

Langere termijn gezien zou je nog veel verder kunnen dalen.

10-09-2018 06

Biljoen dollar baby

Amazon was even een biljoen dollar waard en dan wel de Amerikaanse biljoen, maar daarna kregen we verkoopsignalen. Nu hebben we dit wel vaker gehad en gingen we daarna weer hard verder omhoog. Ik denk dat het een beetje klaar is met stijgen en dus denk ik dat dit best wel een leuke short kandidaat kan zijn.

10-09-2018 07

Ik ben in social

De social media aandelen moesten bij de overheid langs om ze weer eens even aan de tand te voelen en deze keer weer eens in de VS. Dit soort politieke interesse en bemoeienis met de social media heeft grote effecten.

Twitter lag al niet lekker en zakte vrolijk verder.

10-09-2018 08

Facebook ligt ook al een tijd slecht en blijft ook dalen. Hoewel op deze niveaus zou je enige technische steun verwachten.

10-09-2018 09

Google heeft verkoopsignalen in de grafiek en omdat FB al langer gedaald is pak ik daar mijn winst en kijk naar Google om short te gaan. Natuurlijk is het fundamenteel een goed aandeel, maar we handelen even op de grafiek.

10-09-2018 10

Netfix wordt onder de 340,63 een short. Daarboven zou je long moeten zitten.

10-09-2018 11

Just short Nike?

Alleen door een reclame campagne waarbij de hoofdrol ligt bij een sporter (Kaepernick) die omdat hij uit protest tegen zwarte onderdrukking knielde voor de vlag, ineens werd beschuldigd dat hij geen vaderlandsliefde heeft en zelfs uit de sportbond werd gegooid en ook direct geen baan meer kon krijgen. Door deze man in de campagne te halen, worden er ineens online schoenen verbrand en emblemen uit shirts geknipt. Er is in de VS minder ophef over de seksschandalen in de kerk, of het aanstellen van een ultra rechtse opperrechter (Brett Kavanaugh) dan  ophef over Nike. Het land wordt steeds meer verdeeld door voor- en tegenstanders van Trump, maar ook door weer rassenonrust.

10-09-2018 12

De grafiek geeft een sell, maar ik ben dit weekend speciaal een joggingbroek wezen kopen en heb respect voor bedrijven die een echt statement durven te maken. Dus wat betreft short gaan: Just don’t do it.

Geef een reactie