Bear market rallies

Hoewel we afgelopen vrijdag weer omlaag doken was de afgelopen week voor een oude beer geen pretje. Zelfs niet als je wist dat het een bear market rally was. We hadden begin van de week een bear market en daarna een draai in het sentiment d.m.v. een rally van meer dan 4 procent in een paar dagen. Als je dan een tiental futures short zit heb je de nodige pijn in die tijd.

Nu had ik er dus enigszins nog wel op gerekend; een herstel moest er immers komen, want het gaat nooit in één streep omlaag. Maar tijdens het begin van een handelssessie in de VS ging het fors in de min en einde sessie ineens fors hoger is altijd wel even wenen. Zeker als je na tijden van stijgingen eindelijk weer dalingen meemaakt dan is het zelfs voor een trader die al vanaf 1986 handelt opletten geblazen. Ik ben er per saldo redelijk tot goed doorheen gerold.

Gek toch?

We horen de afgelopen weken niemand meer over het effect van belastingplannen en positieve effecten van investeringen in de infrastructuur. Ook de positieve effecten van Buy backs zijn van de voorpagina verdwenen. Maar dat hoort bij de verandering in sentiment.

Nog gekker vind ik het dat we het heel normaal vinden dat ondanks geen van de Europese landen geld heeft gekregen, de Griekse leningen onder de vier procent renderen. Je kan dus klaarblijkelijk deels je schulden niet terug betalen en toch iedereen overtuigen van je kredietwaardigheid. Ik keek bij mijn persoonlijke Rabo rekening dit weekend en zag dat ik als ik per ongelijk even debet sta rond de 13 procent moet betalen. Maar dat moet u zelf ook maar eens bekijken en schikken van de marges, want de rente is nog negatief.

Spotify IPO was niet echt een succes, net als alle andere IPO’s dat nu niet zijn.

9-4-2018 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bewegelijkheid is nog steeds redelijk hoog en dat moet natuurlijk wel gezien de enorme bewegingen die we zien op de beurzen. Toch is de Vix eigenlijk nog laag, gezien de sprongen van de koersen.

9-4-2018 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lange rente in de USA maakt ook redelijk grote sprongen. Toch is de trend omhoog en langzaam maar zeker loopt de rente op. De grote rente bewegingen gaan we pas zien als de Chinezen de obligaties van de VS niet meer opkopen.

9-4-2018 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Dow Jones is in zijn herstel overigens precies tegen de Twindicatorlijn aan geweest. Trend is duidelijk.

9-4-2018 04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dow Jones transport index is ook omlaag gericht.

9-4-2018 05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasdaq Composite index geeft een bevestiging van de Dow Jones Industrial Average signalen. Ik zou een grotere trend omlaag verwachten.

9-4-2018 06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kaarsjes voor de gezelligheid

We hebben in de candle stick grafiek van de Nasdaq, een Evening Star patroon. Dit is een zeer negatief patroon dat een significante top aangeeft en dus een grote daling voorspelt. Iets wat best vaak werkt en dus zeker niet genegeerd moet worden.

9-4-2018 07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sp500 candle grafiek geeft ook een Evening Star patroon aan en deze zou dus ook omlaag moeten voor de nabije toekomst.

9-4-2018 08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

China hoe is die er onder?

De Chinese indices zijn al langer aan het dalen, maar wat daar de uiteindelijke reden van is, is moeilijk te voorspelen. Omdat het al langer aan de gang is zou je eerder de schuldenberg of de president aldaar verwachten dan een handelsoorlog.

9-4-2018 09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mixed signals

De AEX gaf wat verschillende signalen. Anders dan de andere Europese indices en anders dan de Amerikanen. We deden afgelopen week zowel omlaag als omhoog niet echt mee. In de EB indicator hadden we bijvoorbeeld een koopsignaal. Ook in de Twindicator waren we gedraaid naar een koop.

9-4-2018 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Twindicator pas onder de 524,29 weer een verkoop

Pas als we lager gaan krijgen we weer verkoopsignalen. Of is het zo, zoals in een recent verleden dat we met verkoopsignalen steeds op het verkeerde been werden gezet en direct erna tegenovergestelde signalen waren. Dus moeten we de koopsignalen negeren? Ja, gezien de  andere indices en de plaatjes van de Amerikaanse indices moeten we inderdaad de signalen in de AEX even negeren.

9-4-2018 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen bevestiging

In de Duitse Dax kregen we geen bevestiging noch in de EB indicator noch in de Twindicator. De Duitsers bleven keurig op verkoopsignalen staan, ook in het heftige herstel. Pas als we nu nog verder omhoog zouden gaan zouden er koopsignalen ontstaan. Maar gezien de beweging in de VS van afgelopen vrijdag is die kans niet heel groot.

9-4-2018 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan maar snel een paar aandelen

Een aandeel dat veel last van de handelsoorlog zou moeten hebben is BMW, zij exporteren vanuit de VS naar China. Maar in de Twindicator hebben we koopsignalen?

9-4-2018 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IT-aandelen zijn wat gemakkelijker te begrijpen. Zo zien we Oracle vrolijk omlaag gaan en gezien de enorme performance kan dit nog wel wat verder.

Welke performance?

Even leuk om een heel lange grafiek te zien vanaf 1990. Vanaf 2008 is dit aandeel echt weer hard gestegen. Minder heftig dan de IT bubbel, maar….

9-4-2018 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ander IT aandeel

Nvidia is ook een aandeel wat hard gestegen is en nu door slecht nieuws rond zelfrijdende auto’s en een daling in de crypto’s (hiervoor worden grafische kaarten gebruikt voor het delven), is dit aandeel gedaald en kan het nog veel verder dalen.

9-4-2018 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprekende van zelf rijdende auto’s

TSLA had ook een ongeluk met een zelfrijdende auto en heeft beleggers die twijfelen aan het grote geld verbranden. Ik hou het maar bij de indicatoren en die geven nog verkoopsignalen.

9-4-2018 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook was ook in opspraak en dit probleem wordt alleen maar groter. Adverteerders besloten tijdelijk rustig aan te doen. Allemaal geen goed verhaal.

9-4-2018 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amazon topman heeft al heel lang ruzie met Trump en niemand maakte zich druk en nu ineens is iedere Tweet van Trump over AMZN van belang? Ik denk dat de daling nog veel verder moet in Amazon. Maar ik zit het aandeel al een tijdje short.

9-4-2018 19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moet nog komen

Er zijn een paar in mijn ogen dure aandelen die nog een daling zouden moeten gaan krijgen. Zo is er Adobe software. Waar ik een gokje op waag in puts.

9-4-2018 20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de thuisblijvers

We zien een aantal Amerikaanse IT reuzen omlaag gaan en dus zou je ook verwachten dat ASML mee gaat in de daling. Technisch hebben we verkoopsignalen dus wellicht een aandeel om in de gaten te houden.

9-4-2018 21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per saldo ben ik dus redelijk negatief (lees heel negatief), maar laten we de spreekwoordelijke vinger aan de pols houden.

Eén reactie op “Bear market rallies”

  1. paul says:

    ik zit ook (graag) short maar veel duurder is er momenteel niet. Dow plus 1000 in 3 dagen.. Ik twijfel of de beren geen winterslaap hebben..

Geef een reactie