OntKoppeling

Er is een aardige ‘ontkoppeling’ gaarde tussen de Dow en de Dax. Terwijl de Dow de afgelopen dagen fors steeg, moest de Dax weer gevoelig terreinverlies incasseren. Voor traders is dit het bewijs dat je best met een schuin oog naar een vergelijkbare markt mag kijken, maar de analyse en het trade management dient toch echt op de individuele markt te gebeuren, anders kunnen er grote ongelukken gebeuren.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we dat er vanaf de bodem eind maart (tevens weekcyclusbodem) nu twee afgeronde dagcycli zijn. De meest recente dateert van zes dagen geleden en is tevens de 2-daagse cyclusbodem en dus de mid cycle low van de weekcyclus. In de vlog (https://www.cyclustrader.nl/trading-vlog-marktanalyse-6-juni-2018/) besprak ik reeds het hoofdscenario, uitgaande van een vervolg van de opwaartse trend tot boven 13200. Waarom? Welnu, omdat de trend opwaarts is, de eerste twee cycli bullish waren en je dan dus ziet dat er na een mid cycle low van een weekcyclus meestal snel nieuwe highs worden gezet.

Ik gaf in de vlog echter ook aan dat het niveau op 12600 cruciaal is. Onder 12600 (op slotbasis) zou namelijk a) de belangrijke steun worden gebroken en b) de cyclus al bevestigen dat de top snel gezet is. Twee zeer bearish signalen derhalve. Na een positief begin van de huidige dagcyclus heeft de Dax gisteren een aardige neerwaartse dreun gehad en ontstaat enige druk op genoemd niveau. Het koersdoel bij een doorbraak zou dan in eerste instantie liggen op de volgende steun van betekenis rond 12400.

Dax future weekchart

Stel dat de Dax inderdaad zwakte vertoont en onder 12600 daalt, dan lijkt het zelfs zeer aannemelijk dat de top van de weekcyclus is gezet en we ons in de komende weken wederom kunnen opmaken voor een test van eerdere lows onder 12000. Let wel: zover is het nog niet, anticiperen kan een dure grap blijken te zijn, dus zolang de korte opwaartse trend niet gebroken is geef ik ondanks de recente zwakte nog het voordeel van de twijfel aan een opwaarts vervolg. Voorbereiding is echter het halve werk en we weten nu hoe het alternatieve scenario er uit ziet.

Bund future dagchart

Ik kom wel eens traders tegen die menen dat er in de Bund niets te doen is. “Te weinig beweging, doe mij de Dax maar”. Ik ben het daar zelden mee eens, hooguit kun je op sommige dagen niet in de allerlaagste time frames zoals de 5′ chart handelen, maar er zijn vrijwel altijd mooie koersswings te zien. Wat de Bund echter de afgelopen twee weken presteerde, daar kan de Dax qua volatiliteit nog even een voorbeeld aan nemen. Als gevolg van vluchtgedrag naar zekerheid (vanwege Italië crisis) steeg de Bund binnen enkele dagen 600 basispunten. Ik zat met mijn groep traders op dat moment in Spanje en ging 10 basispunten onder de absolute top short in de Bund. Echter, na een winst van een half punt was ik al tevreden (iets met een kinderhand…) en sloot dus de trade.

In de chart is goed te zien dat de koers nu steun heeft gevonden op het vorige uitbraakpunt en daar nu goed mogelijk de nieuwe dagcyclus is begonnen.

Bund future weekcyclus

We tellen thans 17 weken in de lopende weekcyclus en ik ga ervan uit dat de huidige dagcyclus (waarvan ik veronderstel dat deze dus net is begonnen) de laatste is van deze weekcyclus. Dat zou qua theorie dus betekenen dat de dagcyclus redelijk bearish zal worden, dus een top ergens tussen drie en acht dagen na de bodem (wellicht ergens rond 162), gevolgd door een nieuwe dalende impuls tot mogelijk 158/157. Dat is in hoofdlijnen mijn scenario voor de komende twee handelsweken.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12600, tweede steun 12400, eerste weerstand 12900, tweede weerstand 13200;

Bund future (sept future): eerste steun 159.50, tweede steun 158.60, eerste weerstand 161.50, tweede weerstand 164.00;

Geef een reactie