Handelsoorlog!

De handelsoorlog mist zijn uitwerkingen niet. Wie long is gegaan op US aandelen en short op onder meer Duitse en Chinese aandelen heeft de afgelopen weken een aardig rendement kunnen behalen. Het landeneffect is overduidelijk weer terug! Ook voor ons traders heeft dit gevolgen, omdat de chart van de Dax amper nog overeenk0msten heeft met die van de Dow. Zelfs de cyclusbodems liggen niet meer op dezelfde datum.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we een bullish eerste cyclus die op 20 juli jl. eindigde. De nieuwe cyclus, de tweede in de weekcyclus, steeg vrij snel boven de top van de eerste cyclus uit, maar toen kwam de klad er in. De correctie naar de mid cycle low van deze dagcyclus was veel feller dan normaal en de koers testte zelfs het niveau van de cyclusbodem. Nu zitten we dus in de tweede helft van deze dagcyclus, de 15e bar, en het koersbeeld oogt alles behalve bullish. In mijn vlog van afgelopen woensdag (zie https://www.cyclustrader.nl/trading-vlog-marktanalyse-8-augustus-2018/) gaf ik duidelijk aan dat we een uitbraak nodig hadden boven 12700 of onder 12550 op slotbasis omdat we nu een contractie zien van de volatiliteit. De afgelopen vijf dagen zien we enkel inside bars en normaliter is dat een voorbode van een forse beweging. Gezien de cyclus zou dat neerwaarts moeten zijn, maar als we dus handelen in de richting van de uitbraak dan volgen we altijd netjes de markt zonder dat we enkel op onze visie gaan anticiperen.

Dax 2-daagse cyclus

In de 2-daagse cyclus van de Dax (elke koersbar bestaat uit twee handelsdagen) zien we goed de knik in de korte Double Stochastics (de blauwe lijn) en dat is natuurlijk de cyclusbodem op dagbasis van 20 juli jl. Ergo, we bevinden ons dus nu in de laatste fase van zowel we dagcyclus als de 2-daagse cyclus en deze fase mag als bearish worden gezien, zeker als we de recente koerszwakte van de afgelopen twee weken erbij betrekken. Ik zal dus bij een uitbraak onder 12550 een short trade aangaan met eerste koersdoel 12400 (waar een deel van de trade dan wordt gesloten), tweede koersdoel 12200 en derde koersdoel 11850. Mocht het daarentegen tot een uitbraak op slotbasis boven 12700 komen, dan moet ik concluderen dat de cyclusbodem dan blijkbaar al gezet is (zonder de grotere correctie) en uiteraard pas ik mij dan aan de markt aan en ga daar long.

Bund future weekchart

Laten we dan nu naar de Bund future kijken. Op weekbasis noteren we nu m.i. de negende week van de lopende cyclus. Het ziet er naar uit dat de mid cycle low al gezet is (mogelijk is dit dus een korte cyclus), getuige de knik in de korte Double Stochastics en de bullish bottoming tailbar. Je zou zeggen dat er dan nog ruimte naar boven is, omdat we ook deze week met alle kracht in koers stijgen.

Bund future 2-daagse chart

In de 2-daagse chart van de Bund heb ik de weekcyclusbodem gemarkeerd middels de zwarte pijl. We zien goed dat de 2-daagse cyclus recent is gebodemd en dat moet dan de mid cycle low van de weekcyclus zijn.

Bund future dagchart

Nu het interessante deel van de analyse. Uitgaande van de weekchart en de 2-daagse chart zou je dus stellen dat de koers nog wel wat opwaartse potentie heeft omdat de cycli vrij sterk ogen. In de dagchart zien we echter een vrij forse weerstandzone. Deze bestaat uit de spike high van eind mei en de dubbele top van medio juli. Ik verwacht dat deze zone voor aardig wat tegenwerking van verkopers zal zorgen en het zou mij zeer verbazen als de koers daar zonder een flinke tegenreactie doorheen breekt. Mijn plan van aanpak is derhalve om te wachten totdat de koers deze zone heeft bereikt en dan te kijken of we daar een omkeerbar zien, zodat ik hier kan inspelen op het afketsen van de koers op de weerstand. Door de omkeerbar hebben we enerzijds dan een signaal van een mogelijke top verkregen, anderzijds ook een goede stop.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12500, tweede steun 12400, eerste weerstand 12750, tweede weerstand 13150;

Bund future: eerste steun 161.00, tweede steun 159.50, eerste weerstand 163.20, tweede weerstand §164.00

Geef een reactie