Breed versus Stijgend

Terwijl diverse Europese indices in een brede trading range bewegen, verheugen de US beleggers zich nog steeds over stijgende koersen. Ik heb gisteren eens de Nasdaq 100 aandelen doorgelopen op maandbasis en vooral gekeken naar de afstand van de koers ten opzichte van de  MA banden. Ik kan jullie vertellen dat veel, heel veel aandelen zeer ver boven de MA banden noteren, hetgeen voor mij een déjà vu gevoel oplevert. Niet dat we morgen meteen fors gaan corrigeren, maar als een hele sector zo ver van de ‘gemiddelde waarde’ verwijderd ligt, dan betekent dat normaal één van twee dingen: of de koers corrigeert zijwaarts (trading range), zodat de MA banden de koers weer inhalen of de koers corrigeert (correctie in prijs) tot de MA banden en dan praten we over correcties van 30-50%.

Dax future dagchart

Beleggers in Duitse aandelen hebben deze luxe positie niet en zien dat de leidende index op de korte termijn in een neerwaartse trend zit en op de langere termijn in een brede trading range. De koers testte vorige weer nog net niet de onderkant van die trading range. Op dit moment is er even sprake van een waarschijnlijk tijdelijke opleving van de koers. We zien dat de dagcyclusbodem is gezet met een bottoming tailbar (ook wel bullish pinbar genoemd) afgelopen dinsdag. Wie even goed naar deze bodem kijkt ziet een patroon dat zeer vaak op bodems en toppen voorkomt, namelijk dat van trapped traders. In dit geval zagen we twee dagen eerder een low die dan op dinsdag werd gebroken. Voor menig trader dus een moment om weer short te gaan, maar vrij snel daarna staat deze positie onder water. Het resultaat is (financiële) pijn en deze pijn leidt tot een tegenreactie, namelijk het sluiten van de short. Het trapped traders patroon is een van mijn persoonlijke voorkeursetups en komt op alle time frames voor.

We tellen vandaag de derde dag van de lopende dagcyclus. Ik ga er in principe van uit dat de ultieme bodem nog gezet moet worden en dat deze cyclus dus per saldo bearish trekjes heeft. Ergo, een top tussen de derde en achtste bar, waarbij ik vooralsnog de koers tot maximaal 12300 zie herstellen. Vanaf dit niveau echter al bevindt de koers zich in een potentiële weerstandzone, afkomstig van de voorgaande twee belangrijke koersbodems.

Dax future weekchart

In de weekchart is goed te zien dat de koers de belangrijke steun rond 11700 al dicht is genaderd. Normaal gesproken zien we dan ook dat dergelijke niveaus door de markt goed worden getest, doorbroken of kortstondig worden gebroken (=trapped traders). Dit zou dus betekenen dat de Dax vanaf het huidige niveau rond 12100 nog minimaal 400 punten neerwaartse potentie heeft. Stel, dat de steun breekt, dan voorzie ik in potentie een snelle voortzetting van de daling van de koers tot 11400. Met andere woorden, het is zaak topvorming in deze dagcyclus in de gaten te houden en daar dan op in te spelen.

Bund future dagchart

Ook de Bund vertoont bearish kenmerken nadart de huidige dagcyclus al vroeg de top heeft gezet en na acht bars onder de cyclusbodem daalde. Daardoor wordt deze cyclus gekenmerkt door left translation, dus bearish. De groene candle van eergisteren is zeer waarschijnlijk de mid cycle low. Een daling onder de low van gisteren en eergisteren maakt dus de weg vrij voor een neerwaarts vervolg van de koers met als koersdoel 158.50.

Bund future weekchart

Laten we nog een blik werpen op de weekchart van de Bund. De weekcyclus telt thans de 13e week en lijkt de top gezet te hebben. In de Double Stochastics indicator zien we het ‘M-patroon’ (zie de M in de korte indicator). Je zou dus zeggen dat er nog potentie aanwezig is tot de lange MA banden (eerste grijze vlak) en mogelijk de 50% correctiezone rond 157.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future (sept contract): eerste steun 11850, tweede steun 11700, eerste weerstand 12100, tweede weerstand 12600;

Bund future (december contract): eerste steun 159.20, tweede steun 158.50, eerste weerstand 159.80, tweede weerstand 160.50;

Geef een reactie