Beweging

Deze markt vergt op dit moment het uiterste van traders. De hoge volatiliteit biedt grote kansen, maar levert tegelijk ook situaties op die in potentie veel meer risico opleveren. Zoals gisteren: de hele dag lopen de beurzen op en tegen het slot van de US beurzen zie je wat zwakte opkomen bij slotkoersen tussen twee en vier procent hoger. Meteen nabeurs (vanwege diverse kwartaalcijfers) stort alles weer in en wordt een goed deel van de dagwinst in de nacht teruggegeven. Wie dus long overnight gaat wordt deze ochtend met een kater wakker. Ergo, kansen te over, maar let erop: dit is geen markt om even ‘binnen te lopen’. Waakzaamheid, je aan de regels houden en strak risico management zijn noodzakelijk en zal de trader zonder grote schade door deze periode loodsen.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax noteren we vandaag dag 11 van de lopende dagcyclus. Ik geloof dat de mid cycle low eergisteren gezet is. Deze ligt onder de start van de dagcyclus en het ligt dus erg voor de hand dat de uiteindelijke bodem van de dagcyclus lager ligt dan de huidige koersbodem, tenzij dit een erg korte cyclus is. In de vlog van afgelopen woensdag (zie https://www.cyclustrader.nl/trading-vlog-marktanalyse-24-oktober-2018/) sprak ik daar reeds over indien we nu ook een weekcyclusbodem zetten. Maar erg waarschijnlijk lijkt mij dit scenario vooralsnog niet.

Ik opteer dus voor een nieuwe shortposities op een herstel tot rond 11400, uiteraard als we een signaal van de markt krijgen middels Price Action.

Bund future dagchart

In de Bund zagen we de net genoemde korte dagcyclus die aan het einde van een weekcyclus voor kan komen. Deze cyclus noteerde slechts zeven dagen en normaal gesproken zou je op de bodem stellen dat de mid cycle low gezet was. Maar uiterlijk toen de koers de top rond 159.80 brak werd duidelijk dat er iets anders aan de hand was, namelijk het begin van een nieuwe weekcyclus, met een vertekende dagcyclus.

Wij tellen nu dag 15 van de lopende cyclus. Met andere woorden, we zitten op rond driekwart van de gemiddelde lengte en ons blikveld verschuift nu naar topvorming van deze bullish cyclus. Traders die daarop willen inspelen kunnen twee dingen doen. Ten eerste, kijken op slotbasis of er een omkeerbar is gezet. Ten tweede, intraday opletten of de kortere cycli overschakelen naar left translation, dus een top die links van het midden ligt. Dat zou immers een duidelijke aanwijzing zijn dat de top van de dagcyclus gezet is.

Ik zie een correctie van deze dagcyclus vooralsnog als een potentiële koopkans omdat de weekcyclus nog in de beginnende fase zit. Een correctie tot rond 159 lijkt dus een prima uitgangspunt om long te gaan, mits we daar uiteraard netjes bodemvorming zien. Swingtraders die korter op de bal willen en kunnen spelen, kijken nu dus eerst uit een een mogelijke tegendraadse short trade.

Let op: in de komende tijd twee (mogelijk drie) vlogs per week in plaats van de blog. Ik ga in de komende weken twee tot drie keer per week een vlog posten omdat dit medium mij meer mogelijkheden biedt om in te gaan op de actuele situatie. Ik zal dan telkens een korte samenvatting posten van de inhoud van de vlog. In de vlog bespreek ik dan ook intraday charts, zodat we dichter op de ‘actie’ zitten.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future (december contract): eerste steun 11040, tweede steun 10800, eerste weerstand 11400, tweede weerstand 11850;

Bund future (december contract): eerste steun 159.00, tweede steun 158.00, eerste weerstand 160.80, tweede weerstand 161.30;

Geef een reactie