Voor de Cijfers: Akzo Nobel

Morgen opent Akzo Nobel haar boeken. Vandaag dus de gebruikelijke vooruitblik op TradeIdee.

Lange tijd was het beeld voor Akzo Nobel het beeld van een zijwaarts koersverloop. Na de (overname) uitschieter in het eerste kwartaal van 2017 is de koers in relatief rustig horizontaal water terecht gekomen met grenzen op grofweg €82,25 en €71.70. Leuk voor de korte termijn handelaren, maar voor de langere termijn belegger staat de koers nog steeds exact op het niveau van 10 maart 2017, zijnde de week waarin de koers destijd omhoog schoot. Recent is in het beschreven zijwaartse patroon een verstoring opgetreden.

In de zwakke laatste weken van 2018 is de koers kortstonding onder de onderste horizontale lijn gedoken. Zoals opgemerkt was de uitschieter kortstondig en gebeurede dit met een indicator die stand bleef houden boven haar OS-lijn. Toch worstelt de koers na haar neerwaartse uitstapje inmiddels al enkele weken met de zone 76,20. Een niveau ongeveer halverwege de hiervoor bescheven trading range. Dat niet alleen. De koers hapert ook al weken tegen haar MA50 die vrij horizontaal loopt. Daarom staat op 76,20 ook een lijn getrokken. Voor morgen geldt dus dat de eerste aandacht uitgaat naar de vraag of de koers deze horizontale barièrre kan overwinnen.

Koersen boven 76,20 geven namelijk ruimte voor een vervolg naar 82,25. Lukt dit overwinnen niet, dan mag ingezet worden op een nieuwe test van 71.70 in eerste instantie en 68,00 vervolgens.

Akzo Nobel-WeekGrafiek

In de dag-grafiek staat ook de lijn op 76,20 getrokken. In deze grafiek valt niet alleen de wekenlange hapering rondom genoemd niveau op, maar ook de discrepantie tussen koers en indicator. De ingetekende cirkel in het verloop van de RSI duidt het gegeven dat recent tussen koers en indicator divergentie is ontstaan. De theorie stelt dat een weerstand een weerstand is totdat deze is overwonnen.

Anders verwoord, met koersen momenteel onder 76,20 valt nog maar te bezien of de cijfers van morgen een impuls kunnen geven om dit obstakel te schlechten.

Akzo Nobel-DagGrafiek

Geef een reactie