Voor de Cijfers: Ahold Delhaize

De grootgrutter van de Benelux komt met cijfers. Wat is dat eigenlijk, een grut? Gruis, nietig waar, brokjes..

…dat zijn enkele synoniemen die bij grut opduiken. Dat is iets te kort door de bocht in dit geval. Om Ahold Delhaize als leverancier van gruis af te doen is een beetje een understatement lijkt me. Hoe dan ook één dag voor de cijfers is de vraag is of we het aandeel van dit bedrijf ook als nietig waar afstempelen of dat de aandeeltjes als brokjes goud zijn. Gaan de cijfers verrassen en moet je het al voor de cijfers in bezit hebben of is het kommer en kwel waardoor ook de kwartaalcijfers daar geen verschil in gaan maken?

Het beeld is nogal verdeeld tussen de dreiging op de kortere termijn en de fiducie op de langere termijn. De lange termijn ziet er als volgt uit. Er is een hele lange opwaartse trend in dit aandeel te vinden dat zijn oorsprong zelfs nog veel eerder heeft dan hier getoond. Koersen uit 2003 waren de bodem maar dat is al lang verleden tijd en niet iets waar we iets aan hebben in relatie tot de cijfers die morgen gaan komen. De ontwikkelingen daarbinnen van de afgelopen maanden en kwartalen zijn van meer aan de orde in deze situatie. Daar zien we dat de koersen recent de top die in de overdrijving van 2015 en 2016 gezet was hebben bezocht. Dat was te veel van het goede om te overstijgen waarna een daling  in correctieve vorm is gestart. De verkoop die daaruit volgde is opgevangen bij ongeveer 50% van de stijging sinds 2017 waarna er weer enigszins gekocht is. De fibo grid  en de bijbehorende PR wijzen op een positief vervolg van de trend op langere termijn. Voorwaarde voor een succesvolle invulling van die potentie is dat er wel doorgestegen wordt en wel boven de 22 EUR. Of dat nu direct gaat lukken heeft meer haken en ogen op het lagere timeframe van de daggrafiek.

Ahold weekly

De daggrafiek zegt iets heel anders namelijk. Daarin zien we dat de stijgende lijn die in 2017 werd gestart middels twee verkoopgolven gebroken is. Nadat we 19 EUR als bodem hebben geformeerd (dubbele bodem in het groen) is een herstelpoging gestart die tot nu toe te beperkt is geweest om alle dreiging van een nieuwe verkoopgolf en een daarmee samenvallende diepere dip weg te kunnen nemen. De stijging is namelijk niet verder gekomen dan de onderzijde van de voormalige steunlijn. Daarmee is deze nu weerstand gaan opwerpen. Het is met de stijging ook niet verder gekomen dan een 50% retracement van de daling sinds 22 EUR. Aanvullend is daar een NR op gemaakt die ook aangeeft dat een nieuwe low dreigt, onder de 19 dus. Dat zal ook zo blijven zolang de koersen niet de 21 EUR weten te overwinnen. Hmm, verdeeld beeld dus. Hoe vatten we dit samen in een conclusie. Zie daarvoor onder de laatste grafiek.

Ahold daily

Op een rijtje zegt dat, dat de lange termijn beweging dit aandeel regeert, maar tegelijk dat de correctie nog niet over is. De pensioenfondsen vinden dat je dit aandeel moet houden en dat doen ze dan ook. Wil de koers verder stijgen moet er echter wel gekocht worden. Dat is aan de middellange termijn spelers die de cijfers van morgen gaan bekijken. Die zeggen dat de correctie over zal zijn als er voldoende gekocht wordt om boven de 21,30 EUR uit te stijgen. Tot en met vandaag is dat niet gedaan, maar is natuurlijk niet onmogelijk. Daarboven is de dreiging afgenomen en komen nieuwe all time highs weer in beeld. De cijfers zullen dus best positief moeten verrassen wil er op eens wel boven die koers betaald gaan worden. Anders zijn er sinds afgelopen zomer voldoende verkopers om de huidige koersen te benutten als verkoopmoment. In dat geval dreigt een nieuwe laagste punt en dus een diepere correctie op de langere termijn of op zijn minst een hernieuwde aanval op de 19 -18,50 zone.

Geef een reactie