Voor de Cijfers: ABN-AMRO

Na enkele dagen rust aan het cijferfront staan morgen weer twee grote namen op de agenda. Eén daarvan is ABN-AMRO. Vandaag op TradeIdee dus alvast je gebruikelijke stevige handvat in het huidige cijferseizoen.

ABN-AMRO

Het beeld voor ABN-AMRO in 2018 is vooralsnog redelijk eenrichtingsverkeer. In jargon, er is sprake van een duidelijke trendmatige beweging. Of, anders verwoord, er is duidelijk sprake dat achtereenvolgende toppen en bodems elkaar niet op een gelijk niveau opvolgen. Helaas moet wel worden opgemerkt dat de richting van de beweging dit jaar duidelijk neerwaarts is. De aflopende diagonale trendlijnen welke het koersverloop van 2018 begeleiden staan dan ook ingetekend in de afgedrukte grafiek.

Nu kent iedere trend perioden van reactie. Oftwel een beweging tegen de overheersende langere beweging in. Precies zo’n reactiebeweging heeft ABN-AMRO sinds de laatste week van oktober laten zien. Veelal kennen reacties tegen de trend in een natuurlijk draaipunt welke gevangen kan worden met een fibo-grid over de laatste actie-beweging. Dit grid staat dan ook in de grafiek afgedrukt.

Wat opvalt is dat ABN-AMRO inmiddels is hersteld tot aan de tweede, oftewel 50 procent, lijn van de voorafgaande daling binnen het ingetekende dalende trendkanaal. Dit soort niveaus vormen veelal obstakels en draaipunten. Voor ABN-AMRO wordt deze gedachte versterkt als de RSI in de analyse wordt betrokken.

Wat opvalt in de indicator is dat deze bij de laatste bodem van de koers eind oktober duidelijk onder de OS-lijn is gedaald. In het aangehaalde recente herstel is de RSI echter al weer verder ogelopen dan haar vorige top. Zie halve cirkel in de grafiek van de indicator. De koers van ABN-AMRO is echter nog niet hoger dan bij de vorige top van de indicator. Door deze ontwikkeling zijn de bouwstenen gelegd voor de vorming van een negatieve reveral. Bij de eerste de beste verzwakking van ABN-AMRO is deze set-up gevormd en mag worden aangenomen dat de koers een nieuwe lagere bodem gaat zetten. Oftewel terugzakt onder het laagste punt van eind oktober. Het feit dat de aangebrachte gemiddelde lijnen inmiddels alweer een cross hebben laten zien waarbij kort onder lang is gedraaid, zie cirkel, is ook een aanwijzing dat de huidige opleving reactief van aard is.

De vooruitzichten voor ABN-AMRO blijven dus zwak ogen. Uiteindelijk vormt de steunlijn van het trendkanaal het ijkpunt. Deze noteert momenteel onder 20.00. Mocht de koers op basis van de cijfers een positieve impuls krijgen, dan blijft het geschetste beeld intact zolang ABN-AMRO niet door de zone rond 23.00 schiet. In het fibo-grid valt namelijk af te lezen dat op dit niveau alweer de volgende reactie-lijn staat getrokken. Tevens handel de tweede gemiddelde lijn in deze zone. Veelal zorgen deze lijnen ook voor obstructie.

Al met al luidt de verwachting dat het koersverloop van ABN-AMRO in de komende weken/maanden haar weg binnen het trendkanaal voortzet. Na de recente opleving impliceert dit dus weer verdere zwakte richting de steunlijn van het kanaal. Als afslutiig de opmerking dat de onderkant van het trendkanaal momenteel samenvalt met de derde, oftewel 61.8 procent, reactie-lijn van de gehele stijging vanaf juli 2016 tot aan de voorlopig hoogste koers van januari dit jaar. Bij de volgende Voor de Cijfers over enkele maanden, kan dus best eens blijken dat 2018 in het teken heeft gestaan van een correctieve beweging binnen de grotere trend.

ABN-AMRO

Geef een reactie