Update: BTC/USD

Bij gebrek aan beweging in EUR/USD, op verzoek een Update over de…. jawel, dat gekke ding de Bitcoin.

Als je vindt dat de Bitcoin een alternatieve valuta aan het worden is of gaat worden zul je ook de strijd aan moeten met de noemer in de waardeuitdrukking. In dit geval spreken we van de USD die de waarde van de BTC uitdrukt. Daarvan weten we dat er recent enige opluchting is geweest omdat Powell teksten had die het rentespook enigszins leek te verjagen, maar met EUR/USD die weer zakt komt het er op neer dat de USD eigenlijk nog steeds aan het versterken is. Zo zien we dat ook tegen de JPY overigens. Alleen tegen de Yuan is een recente verzwakking te zien maar dat heeft allemaal politieke redenen natuurlijk waarbij je ook in acht moet nemen dat er in 2018 flink gestegen is tegen de Yuan waardoor dit een correctietje daarop mag heten. De versterking van de USD tegen vele valuta’s is dan ook een feit en dan moet je ook rekening houden met een versterking tegen de BTC. Dat krijg je ervan als je je wilt meten met de andere munten.

BTC/USD 180 min grafiek

Rising of niet?

Nu hoor ik links en rechts van BTC fans dat zij her en der lezen dat er een stijging aan zit te komen want er schijnt een falling wedge te zien te zijn…..

Mijn reactie daarop is dat ik dat niet zie en dat je rekening moet houden met BTC lovers die al meer dan een jaar roepen dat de boel naar, de weet ik veel, $100.000 gaat of zo. Dan wil je ook dingen zien bij koersen rond 3300, en dan pak je er van alles bij om maar een punt in de eerder verwachte richting te willen maken. Zo komt het op mij over althans.

Meer zaken

TA is niet zomaar een tooltje dat je er bij pakt omdat je eens een keer wat wilt zien. Een dergelijk gebruik daarvan is gevaarlijk, om over misbruik maar niet te spreken. Even over die falling wedge kwestie, als het er al een is, dan geldt nog steeds eerst gaan en dan roepen en daarnaast één zwaluw markt nog geen zomer.

Dat laatste betekent dat er veel meer negatieve zaken te vinden zijn om een koersrichting op te baseren in tegenstelling tot dat ene ding dat dan de redding moet brengen. Typisch voor een markt die zich nog aan het ontwikkelen is, maar zo liggen de zaken er bij. En dat zeg ik niet omdat ik de Bitcoin zo graag iets zie doen, maar omdat ik al 25 jaar TA bedrijf op alle koersen tussen toen en nu. Nadruk ligt daarbij op bedrijf, zakelijk dus, en niet hobbymatig. (met nadruk op matig, ?)

100% goed?

Kan ik het dan niet fout hebben? Tuuurlijk wel, regelmatig zelfs, maar daarbij moeten we wel twee soorten fouten benoemen. Ik zeg altijd maar zo, je kunt twee soorten foute uitkomsten hebben uit je analyse. De eerste heeft als aanleiding dat je je werk niet goed doet en de instrumenten waar je heer en meester over zou moeten zijn verkeerd toepast. In dat geval doe je maar wat, of ben je biased (=menselijk) maar evengoed is het niet de analyse maar een toevalligheid die je kans op gelijk heeft bepaald. De tweede soort ‘fout’ die eigenlijk geen fout is maar wel een verkeerde uitkomst biedt is die waar na de analyse een nieuw feit is ontstaan waarop de markt zijn mening heeft bijgesteld. Dan heb je gedaan wat je moest doen, op de juiste manier, maar dan pakt het anders uit omdat de markt inmiddels een ander mening heeft gevormd. Die kans is er altijd, want beleggen kent geen ver vooruitgestippeld pad. De eerste fout is kwalijk de tweede hoort er gewoon bij (daarom is money management ook zo belangrijk, maar dat is weer een ander verhaal.)

Back to basics

Terug naar de BTC/USD. De koersen dreigen deze week een nieuw laagtepunt te maken, hetgeen er spoedig ook wel zal komen gezien de mate van steun rond deze niveaus en de indicaties van de indicatoren. De verwachting is ook dat dat niet meteen een bodem is. Deze beweging brengt ons richting de oude bodem van 2018 waar de echte strijd aangemeten zal worden. Daar ligt het geheugen van de markt waar de boel recent als goedkoop werd beleefd. Echter, ook dat niveau wordt van verwacht geen soelaas te bieden want deze trend is bezig zonder tegenbericht richting de $3000 te cruisen (en in feite nog een stuk dieper als we de ruimte in de trend bekijken). Die dreiging is pas van de baan als de koersen de 3500-3550 zone overstijgen waardoor de fantasie van een $4000 notering weer gaat opspelen.

Veel meer zinnigs valt hier niet over te zeggen vanuit de TA. Je moet heer maar mee doen als je BTC’s hebt. Het spel wordt niet meer gespeeld tussen 100 en 100.000 die fase is voorbij voorlopig en al een tijdje. Wen er maar aan, voor je het weet zit je 4 cijfers achter de komma te handelen zoals bij andere valutaparen het geval is.

p.s. ik heb ook nog een suggestie voor een oplossing van deze situatie. Versnipper die BTC naar $3 i.p.v. $3000 te noteren dan neemt het gevoel van hoog vanzelf af en wordt je vanzelf een serieuze valuta.

Geef een reactie