Bubbelen

Terwijl iedereen het over Bitcoin heeft, of dit een bubbel is en wanneer die dan eindelijk ontploft, lijkt de ‘bubbel’ in de Dow onopgemerkt te blijven. Sinds 2009, toen de Dow op 4000 stond, is deze index met gemiddeld ruim 22 procent per jaar gestegen. Deze bull market telt thans dus al het negende jaar.

Dow Jones Index dagchart

In tegenstelling tot andere indices laat de Dow ook amper correcties zien. Elke laatste fase van een dag- of weekcyclus wordt middels een correctie in tijd afgesloten, dus in een min of meer zijwaartse bandbreedte. Ook de laatste keer was dit wederom het geval, waarna de koers krachtig boven de vorige top uitbrak. Het gevolg: een aaneenschakeling van drie stijgingsdagen, waarvan er twee vrij krachtig zijn. Gisteren zagen we in de uurchart zelfs een soort ‘blow off’, iets dat voor de Dow niet echt typisch is.

Dow Jones uurchart

Zoals ook in mijn vlog vermeld (https://youtu.be/a1A9ljhqtws) bevindt de koers van de Dow zich nu ver boven de MA banden in vrijwel alle time frame charts, zodat een correctie steeds dichterbij komt. Mogelijk dat deze forse stijgingen van de laatste dagen de beginfase ervan inluiden, aangezien opwaartse trends niet zelden in een climax achtige stijging eindigen. Als trader wil ik echter wel signalen van de markt zien die erop wijzen dat een top mogelijk gezet is. Met andere woorden, een failed break, lagere top of forse bear elephant bar of iets van deze aard. Zonder deze signalen is het puur gokken met als waarschijnlijke uitkomt een resultaat dat niet gewenst is. Dus: zolang de Dow niet laat zien dat een top gezet is moeten we altijd het voordeel van de twijfel geven aan het aanhouden van de opwaartse trend, ook al begint de chart steeds meer climax achtige kenmerken te vertonen.

Dax future dagchart

Daar heeft de Dax ‘gelukkig’ geen last van. De divergentie tussen Dax en Dow kon wat dat betreft niet veel groter zijn. De Dax bevindt zich in de eindfase van de lopende weekcyclus en dit zien we terug in de dagchart. De huidige dagcyclus telt thans de 12e dag en ik geloof dat de steun rond 12850 niet sterk genoeg zal zijn om een verdere daling te stoppen. De top van de dagcyclus lijkt al op de vierde dag gezet en dat is typisch een verschijnsel dat hoort bij de eindfase van de weekcyclus. Het koersdoel voor de Dax ligt dan ook ergens tussen 12650 en 12350. Er liggen hier dus kansen voor traders.

Bund future dag

Bij de Bund vind ik het beeld wat minder duidelijk. Ik heb laatst de langere maandchart laten zien, die bij een uitbraak boven de toppen tot een fors koopsignaal zal leiden. In de vlog vertelde ik ook dat hoe langer de koers tegen de bovenkant van de trading range in de weekchart blijft bewegen, des te groter de kans op een uitbraak. In de dagchart zien we dat de opwaartse trend (hoewel niet sterk) nog steeds geldig is. Ik twijfel thans of de recente low in de koers rond 162.20 al een nieuwe dagcyclus moet voorstellen. Qua telling is het eigenlijk te kort, daar zou je eerder de mid cycle low verwachten. Het feit dat de dagcyclus niet echt bearish wil worden laat mij ook twijfelen aan het scenario dat de Bund in de eindfase van de lopende weekcyclus zit, aangezien (zoals dat bij de Dax wel het geval is) de kortere dagcyclus dan een keer left translation moet laten zien. Bij twijfel moet je zeker niet vasthouden aan het cyclus concept maar afgaan op wat je ziet, namelijk de pure Price Action en die is vooralsnog niet bearish genoeg voor short trades. Voor een meer bearish visie zal de koers één van de volgende twee paden moeten bewandelen. Of een snelle daling onder de low van gisteren of een mislukte uitbraak boven de koerstop van begin november.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12850, tweede steun 12650, eerste weerstand 13200, tweede weerstand 13500;

Bund future (sept future): eerste steun 162.00, tweede steun 161.00, eerste weerstand 163.30, tweede weerstand 163.50;

Eén reactie op “Bubbelen”

  1. Hoekstra says:

    Michael, de DJIA was in 2009 niet lager dan 6.469,95 dus ruim boven de door jou genoemde 4.000.

Geef een reactie