Blik van de Nik: Maart 2018

Lange tijd heeft in Blik van de Nik de koersontwikkeling van de AEX binnen het oplopende trendkanaal, welke in 2016 is gestart, centraal gestaan. Nog steeds staat het kanaal centraal. Alleen ditmaal wel in een andere hoedanigheid. In de eeste week van februari is de index aan de onderkant uit het kanaal gevallen en sindsdien staat het koersverloop in het teken van de terugtest op de voormalige steunlijn. Wat gaat de AEX doen? Breekt zij terug in het kanaal of draait zij in de komende dagen/weken verder naar het zuiden?

AEX-WeekGrafiek

De “Dikke Nikken” stelt dat doorbreken van serieuze steun- of weerstandlijnen vaak in een drie stappen proces gaat. Het koersverloop van de AEX laat momenteel een mooi voorbeeld van deze ontwikkeling zien. Zoals gezegd is de steunlijn neerwaarts doorbroken. Na de doorbraak volgde een herstel. Deze is vooralsnog echter vrij nauwkeurig op de oude steunlijn stukgelopen. Een geval van oude steun, nieuwe weerstand. De oude lijn noteert momenteel rond 540 hetgeen betekent dat een stijging tot aan dit niveau gezien moet worden als de tweede stap, oftewel de terugtest. Anders verwoord, zolang de AEX onder 540 noteert, schuilt het gevaar van een vervolg op de daling. Deze nieuwe druk op de koersen kan de AEX dan richting 505 zetten. In de achterliggende weken is echter wel gebleken dat zich een tussen-steunpunt heeft gevormd rond grofweg 517. Draait de AEX in de komende weken inderdaad weer lager, dan dient rond 517 gekeken te worden of de verkoopdruk niet wederom opdroogt. Klapt de AEX door 517 en 505 dan kan zij zelfs doorglijden richting 474. De betreffende lijnen staan in de grafiek ingetekend. Het niveau van 540 is wel van belang voor dit scenario. Een blik op de grafiek kan immers ook een ander geluid opleveren.

Zoals altijd staat onder het verloop van de AEX de ontwikkeling van de RSI afgedrukt. De steunlijn van de indicator is, net als de steunlijn van de AEX, doorbroken. Dat is echter slechts de helft van het verhaal. In de RSI staat ook een nieuwe Positieve Reversal ingetekend. Want ondanks het feit dat de AEX in de achterliggende weken onder druk heeft gestaan, wist de indicator in deze fase netjes boven haar OS-lijn te blijven. De theorie stelt dat de indicator onder deze lijn moet dippen om te kunnen spreken van een neerwaartse trend. Zover is het nog niet. Sterker, als de recente bodem in combinatie met de bodem van midden vorig jaar (het moment waarop de AEX die hierboven reeds aangehaalde 505 testte) onstaat de genoemde PR. Het ijkpunt van de set-up in de RSI komt uit op 566. Dat betekent dat als de AEX in de komende weken genoeg kracht heeft om boven 540 uit te klimmen, dit patroon in werking treedt.

Voorlopig zit de Blik op scenario 1, oftewel een verdere daling naar 505. In de DailyDosis AEX zal uiteraard de verdere ontwikkeling en een mogelijke aanpassing van het scenario stap voor stap worden besproken en toegelicht.

 

Eén reactie op “Blik van de Nik: Maart 2018”

  1. berghprive40 says:

    Goedemorgen GJ,

    Duidelijk verhaal, maar lastig om op te handelen. Ik zie best wel bodemvorming in een aantal leuke fondsen, maar ja de 540 ligt in de buurt….dus indien jou visie(zoals vaak) uitkomt is er maar beperkt upside. Dus dan maar even rustig aan doen met opbouwen en voor dekking zorgen.:-)

    Groeten en succes,

    Henk

Geef een reactie