BREXIT & de EUR/GBP/USD verhouding

Wat gebeurt er met GBP nu de deadline voor BREXIT (de zoveelste harde of zachte) nadert? Sterker of zwakker? Wat wordt het?

Het is alweer drie jaar geleden dat de Britten stemden voor een VK buiten de Europese Unie om. Een nieuw hoofdstuk zou het worden, eindelijk was de kogel door de Anglicaanse kerk, Britain First of zoiets, 🙂 . Maar nee hoor, ruggengraat was er niet en er kwam maar geen deal (voorlopig dan). Dan maar een No-deal exit? Ook een moeilijk verhaal zo bleek het. Nu zijn we ruim drie jaar verder en is er een volgende deadline aanstaande. Eind deze maand is het zover, schijnbaar. Nu is de vraag wat doet GBP in de tussentijd en hoe heeft de valutamarkt zich gepositioneerd naar dit nieuwe hoogtepunt van de BREXIT klucht.

We leggen de verschillende verhoudingen even naast elkaar om boven tafel te krijgen wat de wereld maakt van de naderende climax. We vangen aan met de ontwikkelingen en vooruitzichten bezien in relatie tot de EUR. Daar waar het knelpunt zich voornamelijk bevindt. Daarna bezien we het verhaal vanuit het oogpunt van USD.

De lange termijn eerst zoals te doen gebruikelijk. Daaruit blijkt het volgende. Het oranje blok geeft de periode tussen de BREXIT beslissing en nu weer. Per saldo is daarbij 0,9350 de grens gebleken en 0,91 een barrière die moeilijk te verhapstukken is geweest. Evengoed is de neiging er sterk naar om bij een uitsluitsel in lijn met de stemming destijds de bandbreedte aan de bovenzijde te verlaten. GBP neigt dus sterk naar een verzwakking bij een BREXIT. Het heeft al waarde verloren ten tijde van de uitslag van de stemming en bij een doorzetten wordt verwacht meer te volgen.

EUR/GBP WeekGrafiek

technische analyse euro pond 8 oktober 2019 week gr

De kortere termijn ontwikkelingen zeggen ons dat er nu zelfs een aanloop wordt genomen waarbij sterk rekening wordt gehouden met een succesvolle afloop van het voorgenomene. De meest recente stijging is deels gecorrigeerd waarbij er een 61,8% retracement is ontstaan. Een opwaarts vervolg zoals nu te zien wordt gegeven maakt dat een opwaartse uitbraak in de verwachting mag liggen. Het koersdoel van een dergelijke beweging komt daarmee uit op  0,9660. De vraag en antwoord verhoudingen verschuiven zich dus steeds meer ten nadele van  GBP wanneer we dit in relatie met EUR bekijken. Dan USD…

EUR/GBP DagGrafiek

technische analyse euro pond 8 oktober 2019 dag gr

Wederom eerste lange termijn ontwikkelingen waartegen het huidige beeld zich afspeelt. Ook hier zien we dat ten tijde van de uitslag in 2016 GBP verzwakt is. Ook hier zien we dat er tussentijds wel wat oplevingen zijn geweest maar dat de ontwikkeling op termijn (lees trend) zich in het nadeel van GBP heeft ontwikkeld. We zoomen wederom in voor meer detail ten einde een conclusie te kunnen trekken.

GBP/USD WeekGrafiek

technische analyse pond dollar 8 oktober 2019 week gr

De kortere termijn ontwikkeling is als volgt. De ontwaarding ten opzichte van USD begint tekenen van haast te vertonen. De ultieme grens tot nu van 1,1906 is recent opgezocht waarna een kleine up-tick heeft plaats gehad dat tot slechts 38,2% retracement heeft geleid. Deze lagere top maakt dat er een projectie in neerwaartse zin gemaakt kan worden om een volgend koersdoel te kunnen bepalen. Deze komt in dit geval uit op  1,1150. Ook in relatie tot USD is er dus sprake van verdere verslechtering waar het gaat om de waarde van GBP.

GBP/USD DagGrafiek

technische analyse pond dollar 8 oktober 2019 dag gr

Conclusie:

Ik stel dat er steeds meer rekening gehouden wordt met een BREXIT. Er wordt op zijn minst naar gepositioneerd om niet verrast te zijn met een waardedaling van GBP. Dit leidt ik af uit het gedrag van de markten dat ten nadele van GBP heeft uitgepakt ten tijde van de BREXIT uitslag. Die leidde destijds tot een daling van GBP. NU dreigt een volgende stap in de waardedaling van GBP hetgeen mij zegt dat een volgende stap in BREXIT in gecalculeerd wordt.

Dit houdt verder in dat EUR er ook zwakker van wordt ten opzichte van USD overigens. Wanneer we het sommetje van de driehoeksverhouding maken zoals hij nu geldt ziet dat er als volgt uit.

GBP/USD 1,2250 x EUR/GBP 0,8971 = EUR/USD 1,0989 (Nu, en dat is correct ten tijde van het schrijven van dit artikel)

Wanneer we de koersdoelen invullen ziet dat er als volgt uit.

GBP/USD 1,1150 x EUR/GBP 0,9660 = EUR/USD 1,0770 Dat houdt in dat EUR ook verzwakt bij het doorzetten van het plan van de Britten. Ook dat vindt bevestiging in de verwachting van de EUR/USD zelf. Lees daarvoor dit maar.

Any how, zo ziet het er intermarket perspectief er uit dus.

Geef een reactie