Blik van de Nik: September 2018

Het koersverloop van de AEX in 2018 wil per saldo niet echt vorderen. De horizontale lijnen, welke ook al in eerdere edites van Blik van de Nik stonden ingetekend, staan daarom ook deze maand weer centraal.

AEX-WeekGrafiek

De handelsbeweging van de AEX in 2018 kan grofweg worden ingedeeld in twee blokken. Het eerste blok kent grenzen rond achtereenvolgens de (beruchte en beroemde) 573 en 541. Het tweede blok heeft haar barrières staan op respectievelijk 544 en 517. Een blik op de bijgeleverde grafiek leert dat de AEX onder het gedefinieerde tussen stootkussen 544 – 541 is gezakt. De theorie stelt bij dit soort ontwikkelingen dat dezelfde zone dan nu als eerste obstakel kan worden aangemerkt. Deze verwachting is gebaseerd op de stelling dat oude steun vaak fungeert als nieuwe weerstand nadat zij is doorbroken. Anders verwoord, in de komende weken dient speciale aandacht uit te gaan naar de koersontwikkeling rond de zone 544 – 541 om te zien of deze nu inderdaad enige herstel-ambities van de AEX weet af te stoppen. Blijkt de AEX inderdaad moeite te hebben met dit gebied dan lijkt het aannemelijk dat de handelsruimte voor de index is verschoven van de bovenste zone naar de onderste zone. Dit impliceert verder risico tot aan 517.

Het zijwaartse karakter van de AEX in 2018, ondanks interessante uitslagen binnen dit horizontale koersverloop, wordt sterk ondersteund door de ontwikkeling van de RSI. Ook in deze grafiek staan twee horizontale lijnen ingetekend. Deze lijnen visualiseren heel duidelijk dat de toonaangevende indicator in 2018, met uitzondering van de eerste maand, nog geen enkele keer heel duidelijk in de buurt van een van haar signaallijnen is geweest. Zowel niet bij haar OB-lijn, alsook niet bij haar OS-lijn. Hierin schuilt ook gelijk het gevaar. Door het uitblijven van een duidelijke kruising met een van de lijnen is dus ook nog niet het signaal gegeven van een duidelijke richting. De negatieve divergentie tussen index en indicator, welke al sinds midden 2017 zichtbaar is, lijkt haar werk immers met het tot stilstand brengen van de stijging vanaf begin 2016 inmiddels te hebben gedaan. Daarnaast staat de gemiddelde lijnen indicator nog steeds in koop-modus.

Concreet luidt de visie als volgt: Met koersen onder 544 – 541 schuilt het gevaar van een verdere ontwikkeling in het onderste blok. De onderkant van dit blok staat op 517.

Tot slot even een opmerking over Blik van de Nik. Zoals bekend is dit een maandpublicatie en probeert deze publicatie een wat langere visie voor de ontwikkeling van de AEX neer te leggen. Deze visie wordt dan vervolgens stap voor stap verder uitgewerkt in de dagelijkse DailyDosis. Sommigen verwarren de langere visie echter met de gedachte dat de beschreven ontwikkeling dan ook exact binnen de maand waarin Blik verschijnt dient plaats te vinden, of sterker nog, dat een afgegeven ijkpunt ook exact op de slotsessie van de onderliggende handelsmaand dient te worden afgevinkt. Dit is echter geenszins een doelstelling van Blik van de Nik.

5 reacties op “Blik van de Nik: September 2018”

  1. WP says:

    Helder dank GJ

  2. Roelof says:

    Dank voor je blik, Nik!

    Vrij vertaald kunnen we wellicht het volgende stellen? De tweede verdieping bevindt zich op de nummers 541-573. De eerste verdieping op de nummers 517-540. En daaronder gaan we dan op weg naar de begane grond die, bij extrapolatie van de range van ca. 32/33 punten, dan op de nummers 484-516 te vinden is?

  3. August says:

    Dank!

  4. Jos says:

    Mijn dank. Toch denk ik dat de onderste horizontale lijn getest gaat worden.

  5. michiel says:

    Goedemorgen GJ,
    Prima analyses tot zover. ik heb echter toch een vraag. Ik volg de DD en de visie voor de korte termijn is helder (neerwaarts). Maar is uw visie voor de middle lange termijn (enkele weken tot maanden) nu opwaarts op neerwaarts gericht? Daarbij zie ik in de grafiek. Ik zie ook geen lange termijn stiujgende of dalende steunlijnen afgezien van een bodem op 517. Vraag 2: ziet u in een daling richting 517 een kans stukken op te pakken voor een aanval op nieuwe toppen?

    Gr Michiel

Laat een reactie achter