Blik van de Nik: Juli 2019

De nieuwste Blik van de Nik verschijnt op een technisch interessant niveau. De AEX noteert 573. Eén blik op onderstaande grafiek duidt direct het belang van dit niveau.

AEX WeekGrafiek

AEX WeekGrafiek

573!

In de grafiek staat een horizontale lijn getrokken op het aangehaalde niveau van 573. Deze lijn, die als weerstandlijn kan worden aangemerkt, kan ook op twee andere manieren bestempeld worden.

Allereest vormt zij in combinatie met de ingetekende diagonaal dalende trendlijn de contouren van een grote omgekeerde ascending driehoek. In combinatie met de drie ingetekende halve cirkels vormt de trendlijn ook de contouren van een groot omgekeerd hoofd schouder patroon. In dit laatste geval krijgt zij de naam van neklijn van het patroon. Patronen lenen zich voor het bepalen van vervolg richtpunten. De theorie stelt dat deze ijkpunten slechts berekend mogen worden op het moment dat de triggerlijn van de betreffende patronen is doorbroken. Zie hier de eerste zin van deze Blik.

Op het moment van schrijven noteert de AEX vrij exact op het niveau van de horizontale lijn. Oftewel: 573. Dat het doorbreken van de triggerlijn meer is dan slechts enkele dagen boven 573 noteren is in juli 2018 nog eens duidelijk onderstreept. Ook toen zette de AEX een aanval in op de zone 573. Hoe het daarna verder ging is inmiddels bekend.

Aanwijzingen

Toch zijn er aanwijzingen die in het voordeel van het kraken van de weerstandlijn zijn. Te beginnen de ingetekende MA-lijnen. Rond het vormen van de meest recente bodem in juni van dit jaar is de korte MA20 lijn weer boven de langere MA50 lijn geklommen. Daarnaast kan over het laagste punt van juni worden opgemerkt dat deze vrij exact op de eerste, oftewel 38.2 procent, correctielijn is gezet van de voorgaande stijging gedurende de eerste maanden van 2019. Ook in het verloop van de indicator zijn positieve elementen aan te wijzen.

Tijdens de sterke daling van de AEX gedurende de tweede helft van 2018 wist de RSI boven haar OS lijn te blijven. De meest recente top van april 2019 ligt voor de indicator hoger dan de top van april 2018 waarmee een einde is gekomen aan het patroon van achtereenvolgende lagere toppen in de RSI zoals deze zich sinds het tweede kwartaal van 2017 liet aftekenen. Bij de bodem van de AEX afgelopen juni, wist de RSI een bodem te zetten op het niveau van een oude top. Inmiddels is zij alweer onderweg om ook de top van april dit jaar aan te vallen.

Klein minpuntje is uiteraard het gegeven dat de ingetekende dalende trendlijn over de eerste toppen uit 2017 nog niet is doorbroken. Ook heeft de indicator nog geen nieuwe OB stand weten te noteren. Al met al kan dus opgemerkt worden dat zich een situatie voordoet van “werk in uitvoering”. En deze opmerking brengt het verhaal van deze Blik wederom terug naar de openingsopmerking dat de AEX met een huidige stand in de zone 573 op een uitermate interessant niveau noteert.

Dromen

Stel de AEX stoomt door en in de komende dagen/weken weet zij de zone 573 succesvol achter zich te laten. Op basis van de ingetekende omgekeerde hoofd schouder mag dan een vervolg-koersdoel berekend worden dat grofweg honderd punten hoger ligt. De laagste koers eind 2018 lag op 472 (=het hoofd) en de horizontale lijn noteert zoals gezegd op 573. Een delta van ruim 100 indexpunten. De berekening komt uit op 684.

Hierboven is opgemerkt dat de bodem van juni dit jaar (=rechter schouder) gezet is op de eerste fibo-correctielijn. De theorie stelt dat vanaf dit niveau een extensie berekening kan worden uitgevoerd. De eerste extensie is 61.8 procent van de voorafgaande stijging. Ook deze stijging bedroeg grofweg 100 punten. Geprojecteerd vanaf de laagste koersen van juni verschijnt dan een richtpunt op 597.

Wakker Worden

Dan luidt nu natuurlijk de vraag wanneer mag worden aangenomen dat de aanval op 573 wederom is mislukt. Immers, dat het hard de andere kant kan opgaan indien de zone 573 wederom van geen wijken weet is in de tweede helft van vorig jaar duidelijk geworden. Een eerste aanwijzing dat het positieve beeld vanaf begin 2019 begint te kantelen, wordt verkregen zodra de AEX door haar MA20 zakt. Deze noteert op het moment van schrijven ongeveer rond 555. Let op, deze lijn kent met het verloop van de tijd uiteraard een dynamisch karakter.

Voor nu krijgt de AEX dus het voordeel van de twijfel, maar Blik herhaalt nogmaals de opmerking dat vooralsnog slechts sprake is van “werk in uitvoering” met een index op een uiterst interessant niveau. Alle reden dus om ook in de komende weken dagelijks de DailyDosissen op TradeIdee te volgen. In deze publicaties zullen stap voor stap de verdere ontwikkeling van zowel de AEX zelf als de bepalende omgevingsvariabelen EUR/USD en S&P500 worden besproken.

Succes!

 

2 reacties op “Blik van de Nik: Juli 2019”

  1. WP says:

    Duidelijk, dank GJ . Heb zo mijn twijfels of die 684 gehaald gaat worden 597 geef ik ook al voordel van de twijfel. Maar ja alles is mogelijk bij deze euforische stemming.

  2. miked says:

    hmm als we maar geen herhaling van zetten krijgen dubbele top mei /juli en dan de afdaling kunnen we toch een paar puntjes zakken naar 440 .

Geef een reactie