Blik van de Nik: Augustus 2018

De AEX noteert op een kritiek punt. Voor de derde keer gedurende dit handelsjaar is de index opgelopen tot aan de zone 573. En opnieuw zorgt deze zone voor wat weerstand in het koersverloop.

AEX-WeekGrafiek

In de vorige edtie van de Blik van de Nik is ingestoken op een zoektocht naar een lagere top. Deze vewachting was mede ingegeven door het dalende verloop van de RSI. Zoals uit de inleiding reeds opgemerkt is de AEX in de achterliggende weken echter opgelopen tot aan de zone van de vorige toppen. Wel kan worden opgemerkt dat het spektakel in de eerste handelsweken van juli zat want de laatste fase van de vorige maand, alsook de start van augustus, staat in het teken van aarzeling op en rond 573. Met deze ontwikkeling heeft de AEX invulling gegeven aan de opmerking uit de vorige editie dat zijn niet lachtend door deze zone zou lopen. Nog steeds is sprake van een verschil tussen AEX en indicator. Het patroon van gelijke toppen, zoals valt af te lezen in de AEX, is niet terug te zien in het verloop van de RSI.

Wel is er een klein lichtpuntje op te merken. Over de eerste twee toppen van de indicator is een dalende lijn getrokken. Wat opvalt is dat deze lijn inmiddels is doorbroken en de aarzeling in de eerste week van augustus, welke zich in de AEX-grafiek netjes laat terugzien als een nagenoeg perfecte doji, kan in dit licht worden bestempeld als de terugtest. De zone 573 is ook vanuit een andere invalshoek van belang. Wordt de koersgrafiek van de index op een tijdsframe lager, oftewel de dag-grafiek, bekeken dan kan 573 aangemerkt worden als de neklijn van een groot omgekeerd hoofd schouder patroon. De theorie stelt dat bij de doorbraak van de trigger-lijn, oftewel 573, het patroon geprojecteerd mag worden. Met een hoofd op 516 en een neklijn op 573 impliceert een doorbraak een AEX rond 630. In dezelfde dag-grafiek is overigens een Positieve Reversal te ontdekken met een ijkpunt op 593. Maar zoals reeds opgemerkt, de AEX noteert momenteel op een kritiek punt. Niet voor niets luidt de titel van de DailyDosis inmidels al ruim twee handelsweken: Ja of Nee? Deze titel heeft uiteraard betrekking op het vraagstuk of de AEX, in tegenstelling tot de twee eerdere pogingen van januari en mei, in staat is om in opwaartse zin afstand te nemen van de horizontale barrière rond 573. Wat als het antwoord nee blijkt te zijn?

Het neerwaarts risico bij het uitblijven van een doorbraak ligt rond 541. Waarom dit niveau van belang is, is in de vorige edtie van Blik van de Nik besproken. Het hangt dus op 573! In de DailyDosis zal het stappenplan voor de AEX iedere handelsdag netjes worden uitgewerkt. Zolang de AEX geen richting kiest blijft het vooralsnog even afwachten.

Geef een reactie