De Blik van de Nik: December 2016

Het was niets met de AEX, Het is niets met de AEX. De verwachting luidt dat het ook niets wordt met de AEX. Voor u ligt de laatste Blik van de Nik van 2016. De vaste lezer van deze column is inmiddels bekend met de gekozen openingszin. In dit jaar zijn zes maandblikken verschenen en vanaf de eerste blik werd gemeld dat het stijgingspotentieel voor de AEX zeer beperkt, zo niet nihil, zou zijn. Deze woorden zijn inmiddels door het daadwerkelijke koersverloop van de index bewaarheid. Zoals al vele malen op deze plek opgemerkt, het koersverloop van 2016 heeft in het teken gestaan van Veel Geschreeuw, Weinig Wol. En de verwachting luidt dat december daar niet veel aan gaat veranderen.

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Voor deze Blik op de Nik kan vrij gemakkelijk teruggegrepen worden op een aantal quotes uit de vorige editie. Opnieuw zijn in de bijgeleverde grafiek de ingetekende trendlijnen niet aangepast. De koersontwikkeling gedurende de achterliggende weken geeft hiertoe immers wederom geen enkele aanleiding. Onveranderd ligt de zone rondom 458 zwaar op de maag. Met iedere poging van de AEX om boven deze barrière uit te breken, wordt korte metten gemaakt. Als gevolg van deze ontwikkeling lopen de twee gemiddelde lijnen vrijwel horizontaal en staan in een relatief kleine afstand tot elkaar. De leidende RSI hapert nog steeds halverwege haar bandbreedte. Deze technische specificaties geven geen aanleiding om per direct rekening te houden met een Sint-, of zo u wilt, Kerstrally. Een scenario waarin de index blijft worstelen, draaien en dralen rondom 458 vormt voor december 2016 wederom een reële uitgangspositie. U ziet, de rode draad van deze Blik van de Nik is een vrij exacte kopie van de rode draad zoals deze een maand geleden in deze column werd uitgesproken. Of de AEX in korte tijd rond 475 noteert werd in twijfel getrokken en wordt in twijfel getrokken.

Met het zijwaartse verloop gedurende de tussenliggende weken is door het verloop van de tijd de trendlijn onder de twee bodems van 2016 iets opgelopen. Bij de start van december noteert zij rond 438. Dit betekent dat ook het neerwaarts risico opnieuw iets minder is geworden. De vorige maand gedane uitspraak dat deze lijn als magneet fungeert is nog niet uitgekomen, maar mag op basis van het bovenstaande wel worden herhaald.

Laat ons hopen dat 2017 iets spannender wordt. Succes met de handel.

2 reacties op “De Blik van de Nik: December 2016”

 1. jan says:

  Even een grafiek-technische vraag:
  Als ik een lijn langs bodems feb en juni 2016 trek in de aex daggrafiek, dan ligt die lijnwaarde bij mij nu op 447,5 en niet 438?
  Trek ik die lijn langs de feb en nov bodem dan haal ik die 438 nog niet…..
  gewoon dag candles grafiek aex….. Hoe kan dat verschil worden verklaard?
  Bvd

  1. Hoekstra says:

   Jan, Geert-Jan trekt de lijn langs de bodems van 2009 en 2011.

Geef een antwoord