Beursverwachting december: onrustig

Het marktklimaat staat onder invloed van vele factoren, waaronder die van politiek, bedrijven en centrale banken. Als er een overeenkomst bestaat tussen menselijke psychologie en ervaringen en planetaire bewegingen, zoals degenen die astrologie bestuderen zeggen, zou dat ook voor de markten kunnen gelden. Uitgebreid onderzoek door de Amerikaanse marktanalist en astroloog Raymond Merrimani toont een (gemeten en gewogen) samenhang aan tussen beursgedrag en planeten aan.

Waarom is het psychologische klimaat nu zo onrustig? De aandelenmarkten deden het goed – met zelfs nieuwe records – tot en met 8 november (Dow Jones), 18 november (AEX, DAX) en zelfs door tot en met 22 november (S&P futures, Nasdaq index). Na die laatste toppen vielen de prijzen steeds sneller, vooral na de “zwarte zwaan”-gebeurtenis van een nieuwe COVID-19-variant uit Zuid-Afrika. Cyclisch gezien was het dan wel “tijd” voor een normale correctie, maar toch. Deze decembermaand is gevuld met een groot aantal belangrijke planetenaspecten met een vastgestelde samenhang met trendwijzigingen, we zijn er nog niet.

3-6 december beweegt de planeet Mars (actie, god van de oorlog) naar een positie waarin hij een in de oprichtingshoroscoop van de New York Stock Exchange (17 mei 1792, New York) bestaand strijdaspect tussen planeten nog verder onder druk zet. Het gaat hier om NYSE’s Mercurius (handel en communicatie) en Pluto (geheimen en schulden), waar druk op komt te staan. Nu doet Mars dat elke twee jaar, en meestal valt het samen met het einde van een doorgaans felle daling in de aandelenmarkt. Meestal, niet altijd, want soms is er meer aan de hand dat afleidend kan werken.

3 december was de oorspronkelijke datum waarop het schuldplafond van de VS verhoogd diende te zijn, maar die deadline werd door de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen verlengd tot 15 december. De Republikeinse Senator Mitch McConnellii wordt door Donald J. Trump, de 45e President van de Verenigde Staten zoals hij zichzelf noemt, aangemoedigd krachtig stand te houden tegen een verhoging van het schuldenplafond, omdat het geld grotendeels verkeerd gebruikt zou wordeniii. De algemene media schrijven in positieve bewoordingen over Mitch McConnell’s mening. Toch is dit in het licht van de vele belangrijke op omkeringen wijzende aspecten deze maand, misschien toch iets om in de gaten te houden.

Dan is er zaterdag 4 december om 8.44 uur een Zonsverduistering. De Zon staat in Boogschutter, wiens thema optimistische visies benadrukt, zoals altijd in de weken naar de feestdagen. De positieve stemming kan verder toenemen vanwege een vierkant tussen Mars in het teken Schorpioen en Jupiter (heerser van het opgewekte teken Boogschutter) in Waterman. Maar boodschapper

Mercurius is nog onder invloed van een vierkant naar Neptunus (mist, verhullingen, vluchtgedrag) van een dag ervoor, waardoor de feitelijke situatie onduidelijk is. Drie dagen later, op 11 december, komt Venus (financiële en relationele waarden) in een samenstand met Pluto. Verlangens versterken, maar ook risico’s en de kans op intense teleurstellingen. Wordt het winst of verlies?

Later deze maand, komt Venus 19 december tot stilstand in haar zonneronde en begint (zoals gezien vanaf Aarde, schijnbaar) achteruit te lopen. Venus’ retrograde behoort met een in 78% samenvallen met marktomkeringen, tot de top 20 van Geokosmische Signatureniv met een hoge mate van samenvallen met grote omkeringen in de Amerikaanse aandelenmarkt, binnen 9 handelsdagen. Als markten in een tijdsraam zijn dat zij “rijp” zijn voor een omkering en Venus draait retrograde, kan het kantelpunt dichtbij zijn. Het voorbeeld van Venus retrograde is vrijdag 6 maart 2009, de dag dat de Federal Reserve Board (na beurssluiting Europa) grote versoepelingen startte om de markten te ondersteunen. De AEX plotte maandag 9 maart zijn bodem, waarmee het een 72,3%-daling afrondde. Recenter voorbeeld was de keldering van begin oktober tot eind december 2018, die begon binnen enkele dagen van Venus retrograde. ’t Is een aspect om in de gaten te houden.

Daarna is 24 december de dag dat de verre planeten Saturnus (zonneronde 29 jaar) en Uranus (84 jaar) voor de derde keer dit jaar (vanaf februari) in een exact “Laatste Kwartier” naar elkaar staan. Dit aspect is een “hard” aspect, dat eens per 11,25 jaar voorkomt, dit hele jaar een rol speelt en een historie heeft van grote dalingen. Over dat aspect en het belang van cyclusanalyse om de betekenis ervan te kunnen inschatten volgt binnenkort een nieuwe column op deze site. Daarin belichten we de cycli van de S&P, de mogelijke mindset-verandering vanaf 29 december en hoe de Federal Reserve Boards aanpak daarmee verandert.

Zoveel verschillende aspecten, met duidingen die vele kanten opgaan, het laat zien in wat voor draaikolk de algemene stemming en dus de markten zich deze maand bevinden. Wellicht ideaal voor sommige kortetermijnhandelaren die snel kunnen schakelen. Voor defensieve beleggers is het wellicht raadzaam een stoploss in te stellen en/of enige winst af te romen, in afwachting van mijn volgende column…

4 reacties op “Beursverwachting december: onrustig”

 1. flgoforit says:

  Geachte mevrouw Schogt,
  Beleg al decennia lang op de NYSE indexen. Nimmer heb ik van het bestaan van [quote] “NYSE’s Mercurius (handel en communicatie) en Pluto (geheimen en schulden)” [unquote] gehoord, laat staan hun invloed op bedoelde koersen. Gaarne
  uw reactie in dit verband.
  MVG.,
  Bert

  1. Irma_TradeIdee_Ster says:

   Geachte / Beste Bart,

   Het was mij tijdens mijn jarenlange ervaring in de valutahandel bij de bank ook niet bekend. Nadat ik er echter voor het eerst over vernam en het ging onderzoeken, werd het mij stap voor stap duidelijker en geeft het mij meer inzicht in beursbewegingen dan ik zonder die informatie zou kunnen krijgen. Op https://www.markettiming.nl/nl/beurs-actueel worden wekelijks enige inzichten gedeeld, als het u interesseert.
   Met vriendelijke groet,
   Irma Schogt

 2. Greet Rieset says:

  Geachte Mevrouw Schogt

  Ben zeer blij met uw colum.
  Dank.

  groet
  Alphons

  1. Irma_TradeIdee_Ster says:

   Beste Greet Rieset,

   Graag gedaan en bedankt voor de positieve reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Irma Schogt

Geef een antwoord