Beurscorrectie aanstaande?

  • Aandelen vol gepompt met steroïden
  • Houdt de FED de zogenaamde controle?
  • 4-voudig heksenuur komt er weer aan
  • Tijd voor een correctie?

 Aandelen vol gepompt met steroïden

De rokende geldprinters werken als steroïden voor de aandelenmarkten. Gecombineerd met de hoop dat het dieptepunt van de ‘coronacrisis’ achter de rug is en de economie weer opkrabbelt door de versoepeling van de maatregelen, blijkt dit een uiterst verleidelijke cocktail voor beleggers te zijn. Als klap op de vuurpijl toverden de Amerikanen vrijdag jl. een konijn uit de hoed in de vorm van een daling van de werkloosheid.

Of de cijfers nu een juiste weergave van de situatie schetste maakte niet uit. Het zorgde voor nog meer enthousiasme en hebben veel indices al weer het grootste gedeelte van de verliezen goed gemaakt. Mede geholpen door de “doe het zelf” beleggers die massaal effectenrekeningen openden en voornamelijk de meest afgestrafte aandelen kochten. Maar wat nu?

Houdt de FED de zogenaamde controle?

Het grootste gedeelte van de stijging is te danken aan de ongekende ingrepen van de beleidsmakers. En één van de belangrijkste ervan, de FED, laat morgen weer van zich horen. De marktvolgers zullen met argusogen de toelichting van Powell volgen. De grote vraag is hoe de FED zal reageren op dat onverwachte banenrapport en de geluiden dat de economie mogelijk sneller herstelt dan verwacht. Houd er rekening mee dat de FED een genuanceerder beeld kan schetsen.

Simpelweg om alle opties open te houden omdat er nog er teveel onzekerheden zijn. Het valt nog te bezien of het recente goede nieuws structureel is. Zo lijkt het dat de deur voor meer stimulans wordt opengehouden en de rente onveranderd (0% tot 0,25%) blijft. Ook wordt het interessant om te zien om men iets zegt over de beheersing van de rentecurve. Dit houdt in dat men met behulp van QE specifieke rentes tracht te beïnvloeden om te voorkomen dat de financieringskosten te snel stijgen en dat de rentecurve positief blijft. Dit om mogelijke deflatie te voorkomen en de schulden beheersbaar te houden. En dat zonder negatieve rentestanden te bereiken.

4-voudig heksenuur komt er weer aan

Het is volgende week vrijdag weer zover; quadruple witching. De laatste was 20 maart jl. en tegelijk het dieptepunt van de markt zo ongeveer. Daarnaast bleek het achteraf ook nog eens het startschot te zijn voor de meest imposante rally op de aandelenbeurzen die we ooit hebben gezien. Bijna alle beren zijn weer terug in hun hol en is het glas momenteel behoorlijk vol. Nu de beurzen een nagenoeg identiek omgekeerd beeld hebben laten zien wordt het heel interessant of deze gebeurtenis volgende week opnieuw de beurzen in beweging zullen zetten. Wellicht ditmaal weer eens de andere kant op?

Ook begint in juli weer het cijferseizoen. En hoewel we al weten dat die cijfers niet lekker zullen zijn, hebben de markten toch wel een flink herstel voor de toekomst reeds ingeprijsd. Kijk er dan ook niet van op als het gas van pedaal af gaat en men toch wat afwacht of de bedrijven al door de mist heen kunnen kijken. We vragen ons nu af of de huidige hoge waarderingen wel gerechtvaardigd zijn. En ook voor de toekomst.

Tijd voor een correctie?

Hoewel het fenomeen TINA niet te onderschatten is en vele beleggers het moeilijk vinden om niets doen of de markt te missen (FOMO), liggen er nog voldoende onzekerheden in het verschiet. En op dit moment lijken de beurzen het perfecte scenario in te prijzen. Als bewijs daarvan constateren we ook dat de afgelopen periode de put/call ratio aanzienlijk is gedaald. Dit signaleert dat de markt bovengemiddeld enthousiast is, wellicht te zelfs?

Zo zagen we medio maart dat de stand van dit ratio getal de hoogste stand heeft gekend van de afgelopen tijd. Een teken van overdreven pessimisme, zeg maar oversold dus? Dat viel samen met de bodem. Nu zien we duidelijk de laagste stand sinds de bodem voor deze indicator. Valt dat dan samen met een top in een overbought geworden markt? Met andere woorden; Is het in ieder geval tijd voor een (korte termijn) correctie? Op z’n minst een paar procent terug dan? Dan zouden tegenvallers toch hard kunnen aankomen. Er gaan vele stemmen op die dit scenario ondersteunen. Wat er daarna gebeurt, na de expiratie, is weer een volgend verhaal natuurlijk.

Geef een reactie