Beleggers verleggen de aandacht

Vliegende edelmetalen, US dollar onder druk. Markten vragen opnieuw om hulp en aandelencorrectie krijgt meer vorm.

Vliegende edelmetalen en dalende US dollar

We beginnen met de meest in het oog springende beweging: de stijging van prijzen van edelmetalen en de daling van de dollar. Vorige week hebben we daar uitgebreid over geschreven. Trouwe lezers weten dat we al geruime tijd positief zijn over edelmetalen. Naast goud, kreeg ook zilver de kriebels: dit edelmetaal sprong in een week tijd met een dikke 20 procent omhoog, gemeten in dollars. Voor de eurobelegger was dat wel wat minder, aangezien de dollar grofweg 4 procent in waarde daalde.

Het onderstaande plaatje laat duidelijk de correlatie zien tussen de dalende dollar en oplopende goudprijzen. Wij verwachten dat deze trend nog wel even aanhoudt; en zoals vorige week aangegeven verwachten wij in eerste instantie een gevecht rond het niveau van 1,20 dollar per euro. Met als gevolg verder oplopende koersen van edelmetalen.

Bron Bloomberg

Nog meer hulp nodig

Vorige week hebben wij je uitvoerig over de Gordiaanse knoop van de beleidsmakers geïnformeerd. In het kort; beleidsmakers hebben eigenlijk geen andere keuze meer dan opnieuw de uitgaven te verhogen om bedrijven en huishoudens te ondersteunen om een nog diepere recessie te voorkomen. En het is alweer zover. Nu in de VS.

Maandag kwamen de Republikeinen in het Amerikaanse Congres met een voorstel voor een nieuw stimuleringspakket van 1.000 miljard dollar. Daar wordt nu over onderhandeld met de Democraten, want die willen op een aantal punten aanpassingen. Maar de Amerikaanse regering moet wel, want niet alleen het coronavirus zorgt voor grote sociale en economische problemen. De herverkiezing van president Donald Trump staat ook op de agenda.

Of Trump herkozen wordt, hangt toch vooral af van de portemonnee van de gemiddelde Amerikaan. Voor zijn aanpak van de corona-uitbraak en flamboyante gedrag in de VS, krijgt de president momenteel immers niet bijster veel waardering.

Om een idee te geven hoe belangrijk steunoperaties van overheden momenteel zijn voor de stemming op de beurs, verwijzen we naar onderstaande grafiek. Je ziet hier de ontwikkeling van de zogenoemde Treasury Cash Balance. Dat is simpel gezegd de bankrekening die de federale overheid in de VS aanhoudt bij de centrale bank om dagelijkse uitgaven te doen. Enig idee waarom de aandelen zo zijn gestegen?

De hoeveelheid cash die klaar staat om uitgegeven te worden door de overheid, is sinds maart hard gestegen. Niet toevallig is dit precies het moment dat aandelenmarkten aan de herstelrally zijn begonnen. De bodem van aandelenmarkten viel nagenoeg samen met de explosie in overheidsschulden ter financiering van ongekende contante geldinjecties in de economie.

Dit geeft maar weer eens aan wat er kan gebeuren, als de stroom van overheidssteun afneemt. En laten we maar niet nadenken over de gevolgen van stoppen met dergelijke steunprogramma’s. De grote vraag is hoelang wij verslaafd blijven aan goedkoop geld en accepteren dat er geprint blijft worden zonder geldontwaarding.

Technisch Rondje

De spanning in de wereld houdt aan met nieuwe lows in USD, nieuwe (all time) highs in goud en doet zilver inmiddels ook leuk mee. En op hoog tempo ook nog. Hiermee lijkt het snelle geld dat tot voor kort in populaire tech-aandelen werd gestoken, te verschuiven naar andere waarden. Zelfs Bitcoin doet een aardige spike boven recente highs in dit verleggen van de focus. De grote techs en daarmee ook de indices hebben nog maar net wat momentum verloren en de aandacht gaat alweer uit naar een andere waarde, zo blijkt. Geld te over dus, maar waar stop je het in?

De hoogtevrees die is ontstaan naar aanleiding van de steeds sterkere spanning tussen stijgende aandelenkoersen en zwakke bedrijfswinsten, speelt de aandelenmarkt toch parten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Tesla. De ontkoppeling van de economie en de beurzen staat immers ter discussie. Dat zal beleggers niet aansporen om meer aandelen te kopen. Alles wat zijn waarde aan aandelen relateert vertoont nu hetzelfde beeld zo ongeveer dus dan deze week even de AEX ter illustratie van wat er gaande is.

Zo zagen we bijvoorbeeld vorige week in de AEX koersen neerwaarts gaan. Het pad van de stijging werd verlaten en koersen vielen uit de driehoeksformatie die resulteerde uit de handel van de afgelopen weken. Het verlies van momentum heeft zo tot een topformatie geleid. Het risico is nu dat bij aanhoudende verkoopdruk koersen naar niveaus bij de onderste horizontale lijn kunnen zakken.

Het gevecht met het 200 daags voortschrijdende gemiddelde in het blauw is daarmee aan. Wanneer we daar onder noteren is dat voor lange termijn beleggers het teken om rustig aan te doen. In het geval van verdere verzwakking zou deze verse lagere top dus behoorlijk aan significantie winnen voor lange termijn beleggers. De correctie die we hier de afgelopen weken hebben aangekondigd en beschreven krijgt zo meer en meer vorm.

Dit artikel is geschreven door Michael Nabarro en Gökhan Erem.

Geef een reactie