Archer Daniels Midland; zachte grondstoffen, harde knaken

Ondanks het niet na (kunnen) komen van allerlei gemaakte handelsafspraken maakte Archer Daniels Midland (ADM), de Amerikaanse handelaar, verwerker en vervoerder van grondstoffen voor de voedingsindustrie (‘soft commodity’s’), eind januari bekend dat China wél een recordhoeveelheid aan ethanol (alcohol) heeft gekocht. Voor de levering in de eerste helft van 2021 werden er 200 gallons ethanol verkocht. Daarmee ziet ADM de ingestorte ethanolmarkt weer licht herstellen. Wel ligt de productie nog steeds zo’n 10 á 15% onder het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren. De twee stilgelegde productiefaciliteiten (ethanol wordt gemaakt uit maïs) van ADM worden daarom nog niet heropgestart. Daarvoor moeten de marges eerst verder herstellen.

Dat kan nog wel even duren. De recordaankopen door eveneens de Chinezen van maïs jagen de kostprijs namelijk snel op. In 2020 kocht China ruim elf miljoen ton maïs, een record. Hiervan kwam ongeveer een derde uit de Verenigde Staten. Afgelopen januari kwam daar nog eens 2,1 miljoen ton bij. Dit is goed voor de maïsprijs. Inmiddels wordt er ruim boven 5 dollar betaald voor een bushel maïs (ongeveer 25 kilo). Medio vorig jaar was dit nog zo’n 3,20 dollar.

Ook andere gewassen worden massaal gehamsterd en niet alleen door China. Dit heeft alles te maken met de coronapandemie. Veel landen leggen uit voorzorg grote voorraden aan van diverse gewassen om de voeding van de bevolking te kunnen garanderen. Hiermee gaan tegenwoordig ook de prijzen voor soja, rijst en tarwe door het dak. De index van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties staat inmiddels op het hoogste niveau sinds 2014 en stijgt al 8 maanden op rij. Analisten verwachten een verdere prijsstijging van de gewassen dit kwartaal. Niet alleen overheden kopen landbouwgewassen tegenwoordig. Ook beleggers hebben de handel in soft commodity’s herontdekt en kopen termijncontracten ter speculatie.

ADM profiteert optimaal van de sterke vraag naar soft commodity’s. Afgelopen 26 januari kwam het met de cijfers over het vierde kwartaal en het gehele jaar. Het meest in het oog sprongen de fantastische winstcijfers. De operationele winst steeg in het vierde kwartaal met 22 procent naar 1,14 miljard dollar. Over het hele jaar is dit 3,46 miljard dollar geworden, een plus van 15 procent. Per aandeel kwam de winst ruim 36 procent hoger uit op 1,22 dollar. Over heel 2020 bereikte ADM een record van 3,15 dollar per aandeel (+29 procent). De omzet van ADM over het vierde kwartaal kwam 10,1 procent hoger uit jaar op jaar. Over het hele jaar kwam de omzet iets lager uit (-0,5 procent) op 64,4 miljard dollar.

Van de drie divisies deed in het vierde kwartaal Nutrition (het maken van voedingssupplementen voor mens- en diervoeding) het het beste met een winstgroei van 24,5 procent. In de overige kwartalen was deze divisie ook al de uitblinker zodat het over geheel 2020 een winstgroei van 37 procent realiseerde. De divisie die handelt in gewassen (Ag Services and Oilseeds) zag de winst stijgen met 12,9 procent. De divisie die ethanol en zoetstoffen maakt van maïs (Carbohydrate Solutions) maakte 19,5 procent meer winst. Dit was in het eerste kwartaal nog een verlies. Diverse ethanolfabrieken werden omgebouwd om het geproduceerde ethanol (alcohol) te gebruiken in handgels en andere reinigingsmiddelen. Dit bleek een goede zet. Voor alle divisies samen steeg het bedrijfsresultaat op jaarbasis met 18,6 procent naar 1,9 miljard dollar. Topman Juan Luciano verwacht dat op basis van het sterke momentum de cijfers over geheel 2021 wederom een record zullen opleveren.

Als voeder van de wereld is ADM zeer betrokken bij verduurzaming. Daartoe is ADM participant in meer dan 200 handelsverenigingen die duurzame initiatieven ontplooien. Ook heeft het bedrijf een hele waslijst aan prijzen gewonnen op het gebied van ESG. Recent kwam ADM met een ESG-strategie met doelstellingen voor 2035. Met de oplossingen die ADM biedt, tracht het te voldoen aan de 17 doelstellingen die de Verenigde Naties heeft geformuleerd over ESG. Speciaal focust ADM zich op het

verbruik van minder uitstoot CO2, water, energie en afval. In 2035 moet de CO2-uitstoot met 25 procent zijn gereduceerd en het energieverbruik met 15 procent zijn gereduceerd, moet er in de productie 10 procent minder water worden verbruikt en moet er 90 procent minder afval worden geproduceerd.

Alles bij elkaar maakt Archer Daniels Midland tot een mooi defensief aandeel. ADM heeft al 46 jaar achtereen het dividend verhoogd en kan bogen op een ononderbroken betalingsreeks van dividend van 89 jaar (356 kwartalen achter elkaar). Het dividendrendement bedraagt op de huidige koers zo’n 2,6 procent. De waardering is met een verwachte koerswinstverhouding van 14,6 voor dit en 14,2 voor volgend jaar niet alleen fair, maar zelfs aan de lage kant. De afgelopen 5 jaar werd er voor ADM gemiddeld 16,9 keer de winst betaald.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Archer Daniel Midland in portefeuille.

Geef een reactie