Alle hens aan dek

En dat is echt nodig. Dit omdat we nog geen flauw idee hebben hoe groot de impact wordt op de economie en bedrijfscijfers. Duidelijk is wel dat de crisis langer gaat duren dan een paar weken en dat de schade behoorlijk is onderschat. De drastische maatregelen die op grote schaal zijn en worden genomen, hebben een aantal cruciale gevolgen. In plaats van een enorme piek in geïnfecteerden met het coronavirus in korte tijd wordt de verspreiding uitgerekt. Dit betekent dus dat het langer zal duren voordat het virus echt onder controle komt. Meerdere experts houden nu rekening met een periode van drie maanden, waarbij het dus eerst nog erger zal worden.

V of U-shape?

Kijkende naar de beurskoersen anticiperen de meeste beleggers er al op dat we een periode tegemoet gaan waarbij de economische data en bedrijfscijfers over het algemeen dramatisch zullen zijn. Er worden in ieder geval genoeg waarschuwingen gegeven en sluiten zelfs bedrijven voor bepaalde periodes de productie. Er zullen dividenden worden geschrapt en aandeleninkoopprogramma’s gaan in de ijskast. Het virus discrimineert in ieder geval niet en raakt nagenoeg alles en iedereen. Velen hopen nu op een zogenaamde “V-Shape” herstel, maar daar geloof ik niet in. Ik houd zelf vooralsnog rekening met “U- shape” herstel waarbij het allemaal wat langer zal duren dan iedereen verwacht. Ik hoop uiteraard dat ik ongelijk heb, maar dit lijkt mij een realistischer scenario.

Reset?

Deze realist gaat er ook van uit dat een recessie onvermijdelijk is, waarbij ook faillissementen onvermijdbaar zijn. Ik weet dat je dit waarschijnlijk nu even niet wilt horen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. We zijn het alleen niet meer gewend omdat door de lage rentes en overheidsingrijpen zelfs verlieslijdende bedrijven in leven kunnen blijven. Even goed aan de boom schudden, rotte appels eruit en weer met beide voeten op de aarde legt een betere basis voor een herstel dan pappen en nathouden en er een klap geld tegen aangooien. Nogmaals wel de (cruciale) boel draaiende houden, maar vooral diegenen helpen die het nodig hebben en er waarschijnlijk weer boven op komen. Maar niet de bedrijven of personen die te veel risico hebben genomen. Ik denk dat we op die manier met alle neuzen dezelfde kant op een langdurige depressie kunnen voorkomen.

Grootste angsten

De noodzakelijke maatregelen tegen het virus zijn zeer schadelijk voor de economie. Deze “uppercut“ komt hard aan nu al veel economieën het zwaar hebben. En daarmee doel ik natuurlijk op de recordhoogte van de wereldwijde schulden van overheden, bedrijven en particulieren. Banken en kredietverleners zijn nu als de dood dat enorme verliezen genomen moeten worden op in het verleden verstrekte leningen. Hierdoor durven ze steeds minder krediet aan elkaar uit te lenen. Heb je ook een deja-vu met 2008? Als toetje worden we getrakteerd op een prijsoorlog in de oliemarkten. De Amerikaanse olieboeren zullen het met deze prijzen niet lang redden, om maar te zwijgen over de banken die dit hebben gefinancierd. Ten slotte is het drama in de reis-, toerisme-, evenementen-,auto-, horeca-, detailhandel en logistieke industrie niet te overzien. Ik vergeet er waarschijnlijk een paar, maar je begrijpt hoe erg het is.

Geen bazooka’s maar kanonnen

Centrale banken proberen de schade wel te beperken, maar massale steun moet komen van overheden. Ik heb al regelmatig aangegeven dat het rentewapen zo goed als uitgewerkt is en dat het nu toch echt van overheden moet komen door middel van fiscale- en andere onconventionele steunmaatregelen. Zo kunnen bijvoorbeeld overheden schulden overnemen en/of garanderen. Anders komt de kredietverlening geheel stil te liggen. Ze kunnen ook bedrijven en werknemers financieren die zonder inkomsten komen te zitten. Dit betekent overigens wel dat de overheidstekorten kunnen oplopen en terugdraaien is niet het sterkste punt van politici. Maar liever dat dan het alternatief. Om dit alles betaalbaar te houden, kunnen centrale banken een groot deel van de enorme overheidstekorten herfinancieren en geld lenen tegen negatieve rentes. Kortom; tijd om de grote kanonnen af te schieten. Oh ja, graag goed richten!

Grafiek spreekt boekdelen

De onderstaande maandgrafiek van de AEX sinds 1991 biedt wat perspectief. Hoewel er altijd specialisten zijn die zeggen dat actief beleggen niet loont, zouden ze misschien eens op de koffie moeten bij de mensen die bijvoorbeeld in 2000, 2007 of begin dit jaar zijn begonnen. En dan laat ik nu nog de index zien want van sommige aandelen krijg je echt tranen in je ogen. Buy & Hold geldt zeker niet voor alle aandelen. Enfin; het zal duidelijk zijn dat ik een actieve stijl omarm!

Kijkende naar de grafiek dan zien we dat de opgaande trend sinds 2009 neerwaarts is doorbroken. En dat betekent dat we nu in een overgangsfase zitten. Dat zijn de moeilijkste tijden, want elk scenario ligt open. Zijwaartse-, dalende of een opgaande trend met een andere hellingshoek is allemaal mogelijk. Ik verwacht wel binnenkort een herstel richting de onderste rode lijn (oude steun en opgaande trendlijn) en misschien zelfs wat meer als beleggers bang worden om de boot te missen. Maar het moge duidelijk zijn dat het technisch landschap drastisch is veranderd en we geduld moeten hebben om te kijken welk scenario zich zal ontvouwen. Voor nu hoop ik dat bij de 375 een lijn in het zand wordt getrokken. Indien dat niveau sneuvelt lijken nog meer koersdalingen waarschijnlijk. Laten we hopen dat het niet zover zal komen!

Staffelen

Als actieve belegger kan je in dit soort markten een goed verschil maken en is het natuurlijk prettig als dat lukt. Ook ik houd het niet droog hoor, maar zijn de verliezen voor dit jaar bijzonder beperkt. Ik heb overigens van de week wel weer wat liquiditeiten aan het werk gezet om van mogelijke herstelbewegingen gebruik te maken. Ik zal de komende periode mogelijk vaker staffelen omdat ook ik natuurlijk geen bodembel heb. Maar het is wel belangrijk om voorzichtig en selectief te zijn. Er zijn momenteel nu eenmaal erg veel onzekerheden. Ten slotte wil ik benadrukken dat ik deze aandelen vooralsnog koop voor een verwachte correctie en er dus ook redelijk snel afscheid van kan nemen, indien ik denk dat de rek eruit is. Structurele langere transacties komen wel weer als de markt is genormaliseerd! Als je wilt weten wanneer en hoe ik dat doe, nodig ik je uit om mee te kijken in “Nabarro’s Portefeuille”. Je kunt nu nog gebruik maken van de gratis proefperiode!

 

Geef een reactie