AEX: With A Little Help

De gap is gevuld. Leve de gap!

Ook vandaag start de DD weer een keer met een blik op het verloop van de RSI in onderstaande grafiek. De eerste ingetekende cirkel duidt het uitblijven van een OB notering. Wat deze voor effect heeft gehad is inmiddels bekend. De tweede cirkel is gezet in de reactie van de AEX op het uitblijven van de ondersteuning vanuit de indicator. Twee zaken zijn van belang.

Allereerst geen OS notering. Daarnaast een nagenoeg perfecte test van de trendlijn onder de bodems vanaf 15 juli. Nu de omissie van afgelopen dinsdag is gesloten is dit gevaar uit de grafiek geweken en kan de blik weer op wat hogere niveaus worden gezet. De stijging gistermiddag na het aantikken van de steunlijn is echter interessant.

In de middag-update van donderdag is het niveau 580.75 benoemd. De opleving kende vooralsnog haar meerdere rond deze lijn. Reden om ook vandaag 580.75 als eerste weerstand te benoemen. De trendlijn vanaf 15 juli uiteraard weer als eerste steun. Addertje onder het gras zit in de MA lijnen. Zie dat MA20 onder MA50 begint te krullen. Deze ontwikkeling mag, net als eerder deze week, niet te lang duren om de positieve outlook te kunnen blijven behouden.

De DD zit nog steeds op StelRegel 06a. Dit betekent dat 580.75 weliswaar als obstakel wordt benoemd, maar de DD zit op het spoor dat deze in de komende sessies weer overwonnen moet kunnen worden. Boven 580.75 komt de gedachte aan 592 weer in beeld. Voor de volledigheid van de DD is wel de trendlijn onder de bodems vanaf 9 juli terug gezet. Deze waaierlijn start vandaag rond 569. Uit bovenstaande mag worden opgemaakt dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat deze lijn vandaag opgezocht wordt. Nogmaals, slechts voor de volledigheid van de DD.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 26 juli 2019 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek staan twee diagonale lijnen ingetekend. Deze lijnen duiden het opwaartse kanaal waarbinnen de AEX momenteel omhoog klimt. De recente duikeling is in onderstaande grafiek netjes opgevangen door de steunlijn van het kanaal.

In de grafiek van de indicator loopt echter al weken/maanden een dalende trendlijn mee. De ingetekende cirkel duidt het gegeven dat de RSI momenteel tegen deze trendlijn aanduwt. Reden om even alert te zijn.

De bovenkant van het kanaal noteert op 592. Vanuit de daggrafiek vormt de weerstandlijn van het kanaal nu het eerst volgende koersdoel. Pas onder de steunlijn van het kanaal vervalt voor de daggrafiek  het beschreven positieve beeld.

AEX DagGrafiek

De AEX is boven de horizontale lijn op 573 geklommen. Zoals bekend staat deze lijn op deze plek al enkele weken te boek als neklijn. In combinatie met de ingetekende drie halve cirkels vormt zij een groot omgekeerd Hoofd Schouder patroon met grote implicaties voor de AEX. Nu betreft de onderstaande grafiek een weekgrafiek. Voor extra bevestiging dient de week ook af te sluiten boven 573. Gebeurt dit, dan kan begin volgende week voorzichtig een start worden gemaakt met de berekening van het ijkpunt van dit patroon.

Voor degenen die niet zo lang kunnen wachten verwijst de DD naar de begin deze maand gepubliceerde Blik van de Nik. In deze implicaties is al voorzichtig gedroomd met een “what if” beschrijving. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 26 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX:

De AEX is opgekrabbeld naar het eerste ijkpunt uit de DD van vanochtend. Te weten, 580.75. Dit niveau is vanuit twee invalshoeken interessant.

Uiteraard eerst de oude bodems welke nu als weerstand kunnen fungeren. Daarnaast ligt op het benoemde niveau de tweede reactielijn van de draai van gistermiddag. Het fibo grid staat ingetekend. In de DD van vanochtend is echter al aangegeven dat de meer belang wordt gehecht aan de succesvolle test van de steunlijn 15 juli. A

nders verwoord, de verwachting luidt dat 580.75 overwonnen mag worden. Boven dit niveau komt de eerste focus te liggen op de derde, en dus laatste, reactielijn op 582.00. Zie dat ook de MA50 momenteel op dit niveau noteert.

Technische Analyse AEX 26 juli 2019 MiddagUpdate

 

18 reacties op “AEX: With A Little Help”

 1. VeiligeVictor says:

  Waarde GJN,

  Dank voor de bijdrage!
  Is gisteren de oude PR nu vervallen (zo ja waarom precies) en vervangen door een nieuwe met een lager richtpunt? Of blijft de oude vooralsnog intact?

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde VV,
  De oude PR is vervallen. Reden is dat de RSI gisteren geen bevestiging heeft gegeven voor de set-up door opnieuw OB te worden. Dat was ook de insteek van de achterliggende DD’s en was de grondgedachte achter de reden om rekening te houden met een gapfill. De aangehaalde 592 is gebaseerd op trendkanaal uit de daggrafiek.Voordat uberhaupt weer gedacht kan gaan worden aan het vormen van een volgende PR zal en moet de RSI eerst weer tot boven OB klimmen.
  GRS Geert-Jan

  1. VeiligeVictor says:

   Helder, dank u!

 3. spike says:

  Waarde GJee oude pr vervallen door rsi opnieuw OB te worden ,maar is deze wel OB geweest?

  1. VeiligeVictor says:

   Nee, de oude PR heeft geen waarde meer omdat bij de stijging de RSI juist niet OB raakte.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Spike,
  Er staat wat er staat. Er staat dat de RSI niet OB is geworden en daarmee geen bevestiging heeft gegeven voor de set-up. Still confused, but at a much higher level!
  GRS Geert-Jan

  …en ik had nog wel zo’n mooi blauw cirkeltje ingetekend…om aan te geven dat de RSI niet OB is geworden… 🙁 … enne…quote..”De eerste ingetekende cirkel duidt het uitblijven van een OB notering.”…unquote…u ziet…ik doe er sinds eerder deze week alles aan…om zo duidelijk mogelijk, transparant en consistent mogelijk te schrijven…want oohoohooh…

  1. spike says:

   Waarde GJee nu iets bijgeleerd over OB/OS tnks
   mvrgr

 5. wh.giesen says:

  Aan uw schrijfstijl mankeert niets, het is een kwestie van begrijpend lezen en als iets niet duidelijk is kun je het gewoon vragen, meestal krijg je gewoon antwoord.

  mvg

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Daar is het eerste koersdoel/obstakel 580.75….even opletten nu…toch denk ik dat we er uiteindelijk wel weer doorheen kunnen…vandaag al 584.50…of word ik nu te optimistisch?
  GRS Geert-Jan

 7. VeiligeVictor says:

  Beste GJN,
  Ziet u vandaag nog gelegenheid voor een update op de S&P?

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde VV,
  Die zal ik maken.
  GRS Geert-Jan

 9. Gerben says:

  Gisteren golf 1/A van 586.x naar 575.x. Daarna een abc (575-) 580,18 – 577,44 – 581,05, en nu klaar voor golf 3/C naar 573.

  Mee eens, dan stampen graag!

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Dat was even spannend….maar we zijn weer in de lucht…AEX vooralsnog moeite met de zone 580.75…dit niveau ligt iets zwaarder op de maag dan gedacht…toch blijft de gedachte aan 582 nog even overeind…
  GRS Geert-Jan

 11. string says:

  Denk dat als vandaag de 580.75 blijvend overschreden wordt…dat er dan ‘n taai leveltje geslecht is…als dat al gebeurt…
  De mogelijkheid tot vervolg daling heb ik vanaf vanochtend losgelaten…vlag niet meer in verhouding tot hetgeen door mij als mogelijkheid bedacht was…en daarmee te veel tijdsruimte tussen de gegooide pijlen…

  1. maurice says:

   Beste String,
   en heeft u reeds een pijltje gegooid waar het dan heen gaat ??

 12. Gerben says:

  Waarde forumvrienden, goed weekend aan u allen.

 13. maurice says:

  Vandaag alleen maar premie sloop van de opties.
  Fijn weekend iedereen !

 14. string says:

  Zelfs het overwinnen van de weerstandslijn…wordt niet gegund binnen de reguliere speeltijd…
  Misschien wel vóór maandagochtend…

  Mooie weekend…

Laat een reactie achter