AEX: WeiZigt

Na gisteren hangt de AEX een beetje tussen hoop en vrees. Aan de onderkant is netjes de steun getest op de tweede correctielijn van de voorafgaande stijging. Maar nog steeds hangt boven de AEX de MA20-lijn als eerste obstakel.

De uitgangspunten voor de huidige sessie liggen als volgt: AEX onder de twee korte MA-lijnen en balancerend op de lange MA200 lijn. MA20 onder MA50. RSI in Bear Market Range. Een deel van het hiaat van vorige week maandag nog steeds open. Tot slot heeft de MA20 kans om vandaag de MA200 lijn neerwaarts te kruisen.  Al met al geen overtuigende elementen om direct in te zetten op een krachtig herstel van de AEX.

Tegenover deze opsomming staat natuurlijk het gegeven van de steun op 564.50 en het feit dat gisteren in de namiddag een RSI bodem is gezet boven de OS lijn. Deze gegevens geven weer aanleiding om ook niet direct in te zetten op een AEX welke als een baksteen doorzakt. Een scenario waarin de AEX wat zijwaarts kabbelt bij de start van de sessie lijkt daarmee aannemelijk. In deze ontwikkeling kan de index dan wel horizontaal door de MA20 lopen. Dus het afschudden van het eerste juk. Maar zijwaarts afschudden is natuurlijk veel minder sterk en overtuigend dan opwaarts doorbreken.

Waar liggen de eerste grenzen voor vandaag? Aan de onderkant uiteraard opnieuw rond 564.50. Boven de AEX liggen de reactielijnen van de recente verzwakking 574.50 tot 564.50. De eerste twee lijnen liggen op respectievelijk 568.50 en 569.50. Let op dat ook de MA50 lijn nog als weerstand kan gaan fungeren. Zoals gezegd, de uitgangspunten zijn een beetje tussen hoop en vrees.

Als de DD dan toch een kant moet kiezen, lijkt een voorzichtig lager glijden het meest waarschijnlijke scenario. Maar dan wel binnen de hierboven afgegeven beperkte bandbreedte: 568.50 tot 564.50.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 10 juli 2019 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek is sinds het aantikken van de MA200 lijn een duidelijk patroon van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar. In dit patroon mogen de ingecalculeerde lagere niveaus voor de AEX dan ook gezien worden als een zoektocht naar een volgende hogere bodem. Daarnaast staat in de daggrafiek een omgekeerd hoofd schouder patroon ingetekend. Deze kent een richtpunt op 583.50.

Wel blijft de RSI nog even achter. Dit achterblijven vormt een duidelijk aandachtspunt voor de komende sessies.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 10 juli 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staan drie halve cirkels ingetekend. Met het intekenen van deze cirkels wordt een omgekeerd hoofd-schouder patroon in deze grafiek duidelijk zichtbaar. De neklijn van het patroon staat getrokken op 573. Zoals bekend dient de AEX de neklijn van het patroon te overwinnen om het patroon te activeren.

Omdat de DD op het standpunt staat van reageren en niet anticiperen wordt de berekening van het richtpunt van het koerspatroon uitgesteld totdat de neklijn ook daadwerkelijk is overwonnen. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 10 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX 30 MinutenGrafiek

De in de DD van vandaag uitgesproken vrees, wordt in de eerste uren van de handel bewaarheid. De AEX hobbelt en kabbelt wat zijwaarts waarbij inderdaad een lichte neiging tot voorzichtig lager glijden de voorkeur geniet. Vooralsnog steun rondom 564.50 en een RSI niet OS. De MA20 is inmiddels wel de MA200 gepasseerd. Zie DD.

Al met al onveranderd reden om niet direct een sterke stjgingvan de AEX te verwachten en ook onveranderd reden om niet direct een scherpe daling van de AEX te verwachten. De DD zit daarom nog op het spoor van zijwaarts gebubbel tussen 564.50 en 568.50.

In de chat ontving ik de vraag of gezocht moet worden naar een NR en of 562 uit beeld is. Het antwoord op de eerste vraag luidt ja. Mocht de AEX inderdaad wat verder klimmen dan vanochtend dan start de zoektocht. De gisteren aangehaalde armslag nar 562 is ook nog niet verdwenen maar wordt uiteraard pas geactiveerd bij koersen onder 564.50. Vooralsnog zit de DD echter op het spoor dat dit laatste niveau steun vormt.

 

50 reacties op “AEX: WeiZigt”

 1. maurice says:

  Goede morgen GJ,
  U had het gisteren in de middag update nog over 562. Is deze niet meer in zicht ?

 2. detita444 says:

  Er hangt nog wat ochtendnevel Maurice.

  1. maurice says:

   Ideaal tuf weer vandaag Fred !

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Maurice,
  Ik denk zelf dat de AEX weer wat stabilseert rond die 564.50 en dat de RSI ditmaal wederom niet OS raakt. Vandaar de afgegeven bandbreedte 564.50 tot 568.50.
  GRS Geert-Jan

 4. Roelof says:

  @ Maurice: volgens diverse media is het wachten op Powell. Die schijnt vandaag en morgen weer te moeten opdraven in het Huis van Afgevaardigden (vandaag) en het Capitool (morgen). De journalisten gaan dan goed luisteren of hij ook iets zegt over wel/geen renteverlaging later deze maand. Daar ligt dus kennelijk de sleutel of we de 562 nog gaan zien. Het positieve hiervan is dat we in ieder geval tot vanmiddag laat niet naar de AEX-koersen hoeven te kijken. Ook wel eens lekker 🙂

  1. maurice says:

   Dus kunnen we lekker wat gaan tuffen met de cabrio Roelof !

   1. Roelof says:

    Ja, tot aan die 562 later deze week………..

 5. Allset says:

  Mogge Allen

  Mooi weer die vibratie rond die 565 kieken wat de geometrie van kans vandaag wil 😉
  Vanavond Leon the professional op tv bij veronica komt dit liedje uit.
  https://www.youtube.com/watch?v=pMgymUoBYmQ (jazz version)
  s6 allen
  Groet

 6. VeiligeVictor says:

  Waarde GJN,

  Mocht het allemaal wat moeizamer gaan; zitten we nu niet in een fase van het zoeken naar een NR (ten opzichte van 8-7 17:30)?

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde VV,
  Jazeker…maar dan moet de AEX dus eerst bescheiden verder omhoog…om dit hogere top in de RSI te gaan zetten…exact de reden waarom vanochtend een bandbreedte is afgegeven…met een bescheiden hogere weerstand rond 568.50…
  GRS Geert-Jan

 8. string says:

  De beweeglijkheid tussen AEX en DAX…is op de 30′-kaart wel erg opvallend…

  1. Peter says:

   “beweeglijkheid” ?? Voor de AEX wordt het weer een pure “grasdag” vrees ik.

   @Geert-Jan: is de “grasdag” niet iets voor de Dikke Nikken? 🙂

   1. detita444 says:

    Ik stel de (s)tufdag van Maurice voor 😉

 9. floriaantje says:

  Ter Info,
  Vanaf 16.00 Powell’s getuigenis voor het Congress:
  Economists :
  “look for clearer signals on possible cut. June’s strong jobs report weighs against urgency
  for a move”.“He’s going to have to send a clear signal this week: go, no go, or still unsure
  and watching the data,” “What is not clear is what would trigger the Fed to take these steps
  in assuring the continuation of the economic expansion,’’. ” I am looking for him to provide
  some clarity.’’
  MVG.,
  Bert

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Langzaam maar zeker begint zich een symmetrische consolidatie driehoek af te tekenen in het verloop van de AEX. Deze staan over het algemeen bekend als continuatiepatronen. Het belang van 564.50 groeit dus met de minuut.
  GRS Geert-Jan

 11. Geert-Jan Nikken says:

  De inkt is nog niet droog of…nu even blazen naar die 568.50…dank…
  GRS Geert-Jan

 12. Phoenix says:

  CNBC: Dow Jones Industrial Average futures turned positive Wednesday as Federal Reserve Chair Jerome Powell said the central bank will “act as appropriate’“to sustain expansion as “crosscurrents” are weighing on the economic outlook.
  Hetzelfde verhaal, weer blij.

 13. floriaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Zal uw “Damrakkertje” verzoek doorgeven aan Powell… 🙂
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Middag/Morgen beste Bert,
   Wellicht kunt u ook nog even de jetstream aangooien ?!
   mvg
   Maurice

   1. floriaantje says:

    Beste Maurice,
    Staat nu aan de “verkeerde – short – kant” 🙂
    MVG.,
    Bert

 14. Allset says:

  blijven in de range
  spannunt hoor allemaal 😉

  1. Allset says:

   ok ik blaas mee

 15. Peter says:

  Gaan we alweer zoeken? Naar een NR deze keer . . . ?

 16. Peter says:

  U.S. stock futures reversed earlier losses Wednesday morning after prepared remarks from Federal Reserve Chair Jerome Powell’s congressional testimony suggested the central bank remained open to a near-term rate cut.
  Powell is set to head to Capital Hill Wednesday to deliver his semi-annual Monetary Policy Report before Congress, starting at 10 a.m. ET. His prepared remarks were released at 8:30 a.m. ET. In these, Powell said that “uncertainties” continue to mire the central bank’s U.S. economic outlook, including “around trade tensions and concerns about the strength of the global economy.”
  Market participants will be listening closely to the testimony for further signals as to how soon the Fed will move forward with easier monetary policy, after stronger-than-expected employment data last week reflected a still-strong domestic economy.

 17. Allset says:

  en uitgeblazen .

  1. Allset says:

   en waarom ….
   weet u nog
   568.3
   en we hebben high gehad
   568.28
   hoebahoebahop

 18. Allset says:

  en een vink voor GJN

 19. floriaantje says:

  Beste Allset,
  Uitgeblazen..”all-set and done” (?). Powell moet nog beginnen om 16.00 uur
  Voila, 568.50 [vink]
  MVG.,
  Bert

 20. floriaantje says:

  S&P 500…ATH…3000
  MVG., 🙂
  Bert

 21. Allset says:

  best Bert

  was een guitig ritje
  deed mee blazen met Geert Jan
  en 568.28 vond ik genoeg
  want binnen is binnen en krijgen is de kunst…
  en nu idd effe die 16.00 Powell POWER 😉

 22. wh.giesen says:

  Ik ben inmiddels niet meer zo zeker van een NR, sp is leading en wederom dik OB op de 30 min.

  mvg

  1. Allset says:

   Heer Giesen u schreef waarmee ik het een was onderstaande
   wh.giesen
   9 juli 2019 om 10:58

   RSI inmiddels OS, dus opleving naar 568 en wederom down is mijn voorlopige scenario.

   mvg

   1. wh.giesen says:

    Klopt, en e.e.a. is ook inmiddels gerealiseerd, echter de index gaat meerdere dagen omhoog als omlaag, naar mijn bescheiden mening nu wat terugzakken richting MA20 en vandaar denk ik wederom omhoog met de ammies mee.

    mvg

    1. WP says:

     Mercury retrograde komende 3 weken is een dingetje, koersen schieten alle kanten op, dwars door zowel weerstand als steun, niets is wat het lijkt deze periode. Vandaag weer mooi staaltje Mercury retro http://www.markettiming.nl/nl/beurs-actueel/financiele-astrologie-marktvooruitblik-8-juli-2019

 23. Turbotrader says:

  Een hogere bodem is alvast weer een feit ,dalende toppenlijn gebroken (alweer) , RSI ! , de roltrap kan weer verder omhoog

  Groeten, TT

 24. maurice says:

  Wordt het een “sell the news” ?

 25. Allset says:

  nou Meneer Giessen respect voor uw visie
  https://www.youtube.com/watch?v=cYndqo_AJQQ

 26. string says:

  En is Powell inmiddels klaar met z’n bezweringen…en werd alles niet zo heel positief ontvangen??…
  Maar dat vertelde de RSI al vanaf 15:30 uur op 30’…en vanaf 15:45 uur op 5′-plaatje DAX/CFD…

 27. string says:

  Wil eerst graag DAX boven 12480 zien…eerder niets aangaan…tot die tijd niet nuttig wel rustig…

 28. floriaantje says:

  Beste String,
  Het “echte-beurs-werk” komt nog vanaf volgende week : VS-Q2-bedrijfsresultaten tot eind van de maand:
  FED rate decision + VS/China-trade-deal (?)
  MVG.,
  Bert

 29. Geert-Jan Nikken says:

  Gewoon zijwaarts gehobbel… tussen de lijntjes… 564.50…en….568.50…
  GRS Geert-Jan

 30. string says:

  Zoektocht naar lagere bodem…zou zomaar kunnen…

 31. Allset says:

  Veronica Vanavond 20:30 – 23:10 Léon .
  He deals the cards as a meditation
  And those he plays never suspect
  He doesn’t play for the money he wins
  He don’t play for respect
  https://www.youtube.com/watch?v=QK-Z1K67uaA
  prettige avond

 32. floriaantje says:

  Beste String,
  Aardig instappunt DAX nu op 12380 voor 100 pips + naar uw 12480 met een uiteindelijke weerstand
  op 12650.
  MVG.,
  Bert

  1. string says:

   Die dalende WS-lijn floriaantje…die dalende WS-lijn…de koers is hiertegen (of bijna hiertegen) al zeven maal teruggewezen…
   Al vijf maal resulteerde dit tevens in ’n lagere bodem…ik wil eerst 12480 gezien hebben…

   1. string says:

    Hey floriaantje…
    Op DAX/CFD 30′-plaatje…voor de volledigheid…

 33. Piet Flintstone says:

  hé allset wat ben je toch een aandachttrekker, we weten nu wel van jouw handicap. Houd maar op!

 34. maurice says:

  Beste Bert,
  staat de jetstream al vol open ?
  mvg
  Maurice

 35. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  De “Powell” ‘jet stream is al gaan liggen. Volgende week beginnen de Q2-VS-bedrijfsresultaten met
  op eind van de maand de “orkaan” : FED-rate + VS-China-trade-deal(?).
  Prettige avond verder.
  Voila voor mij…plons 🙂
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Beste Bert,
   Ik heb ook alle posities gesloten.
   Ik wens u een plezante plons, fijne avond en morgen gezond weer op !
   mvg
   Maurice

Geef een reactie