AEX: Wederom

Voor de derde sessie op rij: 572! De TussenStop. Komt vandaag dat verhaal van ScheepsRecht?

De AEX opent vanochtend onder druk. Een aantal zaken zijn van belang. Allereerst natuurlijk de horizontale lijn op 568. Deze speelt al enkele dagen een belangrijke rol in de DD. De verwachting luidt dat deze lijn, mogelijk na eerst nog wat tegenstribbelen, doorbroken wordt. Het aanhalen van de horizontale lijn impliceert natuurlijk dat ook de gisteren geintroduceerde diagonale lijn knapt. Met enige fantaie kan deze oplopende lijn bestempeld worden als de neklijn van een hoofd-schouder patroon. Zie chat woensdag. Dit patroon na een peoride van stijging in onderstaande grafiek volgt dan op de doji-bar van dinsdag in de daggrafiek. Zie Netjes.

Een tweede element zit in de wolk. In de achterliggende dagen is op deze plek ingezet op het convergeren van de lijnen. Vandaag wordt ingezet op het draaien van de kleur van deze indicator. Groen wordt Rood. Dit betekent dat zolang geldt dat AEX < bovenkant wolk de gedachte luidt dat de focus op lagere koersen gehouden mag worden.

Een volgend element is de RSI. Na het zetten van lagere toppen en het uitblijven van OB in de achterliggende dagen luidt de opdracht voor deze indicator dat zij nu op korte termijn een OS moet zetten. Let wel, de DD betwijfelt of deze opdracht vandaag al wordt ingevuld.

Dan natuurlijk weer het spel van een nieuw hiaat en het vraagstuk van de snelheid. Anders verwoord, hoe snel wordt de verwachte nieuwe omissie opgevuld. Idealiter blijft (een deel van) de gap vandaag geopend.

Waar ligt de eerste weerstand? Na het doorbreken van de diagonaal kan deze als eerste weerstand gaan fungeren op basis van het principe oude steun, nieuwe weerstand. Later in de sessie kan deze rol overgenomen worden door de dynamische lijnen van de wolk. Zie conditie hierboven.

Wat zijn ijk/richtpunten indien blijkt dat 568 inderdaad kraakt? In onderstaande grafiek loopt al enige tijd een aantal horizontale lijnen mee. De eerste, uiteraard onder 568, staat getrokken op 564.50. Zie wederom chat woensdag.

Succes.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 15 oktober 2020 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

Inderdaad: 3x ScheepsRecht!

In de DD van vanochtend zijn een aantal elementen aangehaald. Hoe staan deze ervoor na de eerste uren handel?

Element 1: Wolk. Deze indicator kleurt inmiddels rood. In de komende sessies kan zij als dynamische weerstand worden gezien. Hogere koersen vallen dus in de categorie om de afstand AEX tot wolk te verkleinen.

Element 2: RSI. De indicator is, na het zetten van lagere toppen en Nie OB Nie gisteren, vandaag wel duidelijk OS geworden. Hogere koersen dienen dus gezien te worden als zoektocht naar een NR.

Element 3: Nieuwe Hiaat. Deze is gezet en staat inderdaad nog open. Vandaag dus geen snelheid! Een belangrijk gegeven. Hogere koersen dienen dus gezien te worden als het testen van onderkant gap.

Ijk/richtpunten. De AEX heeft inmiddels twee ingetekende horizontale lijnen aangetikt. De 564.50 en 560. Idealiter zet de AEX een tijdelijke bodem tussen 560/558. Zie chat. Vraag is natuurlijk of die bodem er niet al staat.

In een reactieve zet kan 564.50 nu als eerste richtpunt worden gemeld. Daarboven 566.25.

99 reacties op “AEX: Wederom”

 1. Gerrie says:

  Goedemorgen allen.

  Eerst even een pluim voor GJN vwb de SP500 van gisteren. 3478 prima vink. Heb er ook op gehandeld.

 2. detita444 says:

  564 vink, dat is snel.

 3. Piet Flintstone says:

  Zo, dat gaat wel onverwachts erg hard zeg!

 4. detita444 says:

  Wat is de volgende? 560?

 5. detita444 says:

  Wel een mooie eerste 30 min. candle en O.S. hoogstwaarschijnlijk zo te zien.

 6. ed says:

  ik had er weinig hoop op, maar de short van vrijdag is toch nog met winst gesloten, met dank aan de divergentie , lijkt er nu wel op dat de trend in de 1h chart is gekeerd, eerst maar even kijken of we tot 558 kunnen zakken en wat de eerst rebound dan doet.

 7. paul says:

  ineens wil iedereen door dezelfde uitgang. ’t is zeker 21,59 uur en de kroeg gaat dicht. Korte termijn indicatoren geweldig OS, lange toppend. ’t zal zeker nog licht bouncen. Ben benieuwd of we onder 560 sluiten vandaag. Dan staat de top wel en kunnen we wat verder naar het zuiden gaan kijken. De traditionele historische crashweek is next week..

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarden,
  Idealiter nu 564.50 ook gelijk weerstand…en dan inderdaad door naar 560…deze laatste…is ook van belang als fibo op 533 tot 575.75.
  GRS Geert-Jan

 9. DidierBe says:

  Dit is echt balen hoor. Had besloten eind vorige week om wat afstand te nemen van de beurs en mijn “losses” te “cutten”. Dus maandag verliezen genomen op mijn shorts (SL 581) en volledig niks meer in porto. En vandaag boem. Pfff frustratie is heel groot nu. Ik weet het “emotions are out”, maar speelt toch hoor.

  1. ed says:

   het timen van toppen en bodems blijft het lastigste onderdeel van traden, vorige week was ( met de kennis van nu) er typisch een voorbeeld van een niet stoppende price action van de aex richting het noorden terwijl de indicatoren al rood gloeiend stonden. De aex reed langs de bovenkant van het trendkanaal maar verder naar boven, dat maakte t imo extra ingewikkeld omdat in het verleden weleens vaker is geschied dat de aex maar doorsteeg terwijl de indicatoren zwaar overbought waren. Ik probeer dit te ondervangen door de ema 12 als filter te gebruiken, zolang de aex boven deze lijn blijft, zitten blijven ook al staan de indicatoren rood te gloeien. Zelf ook vrijdag de fout gemaakt door te anticiperen ipv te reageren. daar moet je dan weer van leren. Traden is een moeilijk vak, veel psychologie, 90% van de traders verliezen op langere termijn, dat zijn de keiharde cijfers

   1. ed says:

    @Didier . als ik jou een tip mag geven, laat het negatieve resultaat even zijn voor wat t is, ga na waar in je proces( je stappenplan om te komen tot entry en exit) het mis is gegaan. Als je stappenplan op zich geen aanleiding geeft tot een reset was deze trade gewoon bad luck . Uiteindelijk gaat het erom dat je je proces consequent en repeterend blijft uitvoeren dan moet t van zelf weer goed komen, omdat het proces in orde is. Als je je proces niet in orde hebt , heb je een groter probleem.

   2. DidierBe says:

    Beste Ed, inderdaad bedankt voor de reactie. Klopt wat je zegt. Het grote probleem bij me is dat ik soms geen geduld heb en te emotioneel reageer op koersschommelingen. Ik gebruik ook EMA12 samen met 20,50 en 200 + MACD en dat werkt hoor, als je je eraan houdt natuurlijk.

 10. updown58 says:

  Vink 2.0

 11. wh.giesen says:

  Dax nu 400 puntjes gedaald, ik ben voor even tevreden.

  mvg

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Nu weer iteressant…idealiter tussen 560 en 558 een (tijdelijke) bodem.
  GRS Geert-Jan

 13. Peter says:

  560 kan inmiddels ook afgevinkt worden . . . verder naar beneden of enig herstel vanaf deze FIBO richting 564,50 ???

 14. ed says:

  plaatje aex

 15. Bull&Bear says:

  Dank voor de middag update GJ!

 16. maurice says:

  We zijn er nog niet, eerst 558-557 opzoeken.

 17. schendel78 says:

  Hi Ed en DidierBe, ik herken mij zo in jullie verhaal. Ik heb afgelopen 2 weken een slechte periode gekend in het handelen. Ik ook heb afgelopen maandag besloten om mijn shorts te verkopen op de aex en dax. Obv price action zag ik toch nog een sterke markt en heb met pijn in mijn hart verliezen moeten nemen. Eerlijk gezegd gisteravond toen Amerika licht aan het dalen was heb ik overwogen om shorts te kopen op aex en dax echter niet gedaan…..ook vanwege expiratie morgen dacht ik dat 570-575 wellicht mooie koersdoelen waren. Toen ik vanmorgen wakker werd en na de futures keek had ik nog de verwachting dat wij wel weer zouden opveren echter is het niet gebeurd….gevolg toch een katertje nu. Ik had ook nu op een mooie winst gestaan op de posities echter gedane zaken nemen geen keer en weer wachten op de volgende kansen. Ik kan mij nog herinneren toen wij vorig jaar door de 500 punten knalden toen was er ook een OB situatie op de aex alleen die heeft heel lang geduurd met uiteindelijk een koers op 632…..dus het kan lang duren. Anders gezegd als de aex vanmorgen door de 575-576 was gebroken was je opgelucht geweest…..het is een erg lastige markt dat blijkt nu wel weer

  1. DidierBe says:

   Bedankt voor je reactie en inderdaad klopt. Heb ook stiekem gedacht / gehoopt schiet maar door die 572-575 zone. Dan is de pil zachter. Maar bon het is nu zo.

 18. Gerrie says:

  Voor mij een heerlijke markt(doe ook DAX en valutas) met de steun van GJN en Koentje die er spot on zat.

  1. ed says:

   proficiat gerrie

   1. schendel78 says:

    Wie is koentje?

  2. schendel78 says:

   Hi Gerrie congrats! Even een vraag over hoe jij bijvoorbeeld met je dax posities bent omgegaan. Ben jij een swingtrader of een daytrader met bijv dax posities. Wat was jou reden om shorts aan te houden op de dax, welke signalen hebben jou doen besluiten om deze posities aan te houden. ik ben oprecht beniewd.

   1. ed says:

    kom op MM , je vraagt naar schending van ambtsgeheimen

    1. ed says:

     @ MM koop dan het boek van Pieter, dan kun je ook surfen op de waves van de dax

 19. schendel78 says:

  …..en laten we eerlijk zijn….de grote daling van de dax vandaag had natuurlijk ook niemand voorzien. Het had zomaar gekund dat we naar de 13600 waren gestegen…..

  1. Piet Flintstone says:

   ….of naar 15.000……of misschien zelfs nog wel hoger……#lol

  2. ed says:

   dat denk ik niet, er zaten gisteren avond in de aex een aantal aanwijzingen , waarmee er een gerede kans bestond, dat de koers vanochtend zou gaan dalen, dat is nu de crux, 90% van de traders ziet die aanwijzingen niet of doorziet ze niet goed en doet dan objectief gezien een gok, terwijl ze denken dat ze iets doen op grond van een valide objectieve argumentatie.
   Dus als je zegt dan het net zo goed de andere kant op had kunnen gaan, zeg je eigenlijk ik weet t niet , ik doe een gok en maak je m bewust of onbewust valide met deze argumentatie

 20. wh.giesen says:

  Ed, als je de analyse van GJ van vandaag nog eens leest kom je tot de conclusie dat deze die gap-opening ook niet had voorzien. De verwachting was 568, iets opveren en dan naar 564 zonder OS.
  Het moeilijkste is dan om e.e.a. verder te interpreteren(wat wordt het vervolg).

  mvg

 21. Pieter says:

  En toch is het niet zo moeilijk om in de beweging te blijven zitten. Trending fase, juiste tools kiezen

  GJN: wederom goed gezien!

 22. schendel78 says:

  @Pieter, dat is eerlijk gezegd wel makkelijk zoals je het nu beredeneerd. Ik heb verschillende voorbeelden waarop de aex met een Gap down opende en binnen een kwartier weer in het groen stond door grote belangen. Dit had vanmorgen natuurlijk ook kunnen gebeuren. Achteraf is het altijd makkelijk redeneren.

  1. Pieter says:

   ik zei niet dat de beurs na iedere gap doorschiet? Ik heb het over kijken wat er gebeurt, signaal kort tf rood, blijft rood, na x aantal punten, switch op hoger tf want kort tf niet meer betrouwbaar. Indien direct na gap vorming de boel gesloten wordt, is de siutatie anders want blijkbaar minder verre daling = meer aandacht kort tf. Maar….ieder z’n ding. GJN had t ook niet achterafgoed maar vooraf

 23. Pieter says:

  tradingrange -> trending -> grote beweging -> hoger tf.
  Zit ik dan altijd maar goed? Nee, hoor ik maak ook foutjes mocht het zo beter klinken 😉

 24. ed says:

  ook hij is niet volmaakt:)

 25. schendel78 says:

  Hi Pieter, dank je. Was ook geen aanval hoor begrijp mij goed 😉 Ik ben blij met dit forum en de transparantie iig. Doet mij in zoverre “genoegen” (bedoel ik niet negatief) dat ik niet de enige ben die mijn stukken short te vroeg heeft verkocht deze week. In de week van expiratie blijft het altijd oppassen geblazen daar kan geen enkele analyse tegenop.
  @Maurice, denk je dat we na deze dip richting de verkiezingen op 3 november nogmaals de 587 kunnen testen en vanuit daar de sell off?

 26. Gerrie says:

  Tuurlijk is niemand volmaakt, en die enkele keer dat onze meester het even mis heeft is toch geen probleem. Daarnaast zelf ook jouw eigen systeem volgen icm wie je verder ook volgt.

  1. ed says:

   zo is het, dat zei ik ook al tegen didier, als je proces in orde is, kun je nog altijd trades mis zitten, maar komt het op lange termijn wel goed.

 27. maurice says:

  Hoppa, daar gaat ie, vingers aan de knoppen nu.

  1. detita444 says:

   Mag ik de knoppen al weer loslaten?

   1. ed says:

    aex is nog niet uitgeraast, zie opmerking over ema 12

   2. maurice says:

    Van mij mag je Fred, ik heb net 1e instap gedaan.

    1. detita444 says:

     Long?

     1. ed says:

      maurice probeert contrair te denken fred, instappen long als het bloed door de straat loopt. deze eerste duw naar beneden is erg sterk , maar zal ongetwijfeld gerebound worden, daar zal maurice denk ik op loeren

     2. detita444 says:

      Ja Ed, op naar de 600 😉

     3. maurice says:

      tuurlijk long Fred, voor klein herstel ritje

     4. detita444 says:

      lijkt me geen slecht idee.

 28. Bull&Bear says:

  Idealiter nu een gelijke bodem op 660 of een iets lagere bodem rond 558, met positieve divergentie in de RSI.

 29. SRC says:

  Ter Info,
  De NYSE is duidelijk aan het “pushen ” voor het bereiken van een Covid-19-‘bipartisan-stimulus-deal voor
  de 3/11 verkiezing. Ondanks meer ‘jobless claims’, is de ww graad slechts 6.7 %.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Dat laatste is erg knap. 😉

   1. SRC says:

    Inderdaad, Amice, vergeleken met april’20: 14,7 %. Zal in de Lage Landen nu ook wel zo”fantastisch” zijn……

   2. SRC says:

    Inderdaad, Amice, vergeleken met april’20: 14,7 %. Zal in de Lage Landen nu ook wel zo”fantastisch” zijn……

  2. Pieter says:

   alleen dat woord al he, ”stimulus”, lijjkt wel een paddenstoelen soort haha

 30. Geert-Jan Nikken says:

  PD
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Op naar de 600 !

   1. schendel78 says:

    LOL

   2. detita444 says:

    Minimaal.

   3. wh.giesen says:

    Vreemd, ik heb een koersdoel van 1000 staan voor de aex maar dat is voor 2022.

    mvg

 31. SRC says:

  Over #lol/gezellig” gesproken, straks spreekt (m’n) “Donaldske” weer eens.
  MVG.,
  Bert

 32. wh.giesen says:

  Hoe laat begint dat feest Bert?

  mvg

  1. SRC says:

   Hij belt in, beste Wh., rond 16.00 uur uw tijd.

 33. detita444 says:

  Gezellig, om 16.00 hr. weer een aflevering van de fabeltjeskrant.

  1. schendel78 says:

   haha, wat een figuur is het ook. Wat het icm de beurzen onvoorspelbaar maakt is of hij in aanloop naar de verkiezingen de beurzen toch weer omhoog gaat praten…..weliswaar tijdelijk maar toch. Het zou voor een mooie entree op de indices op zich goed uitkomen.

  2. SRC says:

   DT kent “hallo meneer de uil” niet omdat hij niet geloofd in “fabeltjes” maar alléén in zichzelf. Kenmerkend voor
   een autocraat / “feodale heerser”. Vermoed overigens dat het ‘trashen bully’ Biden wordt.

 34. detita444 says:

  Nog geen sterke rebound tot nog toe..

 35. Pieter says:

  DAX geen Pos Div nog tov bodem 11.20 uur

  1. WP says:

   cash wel

 36. schendel78 says:

  over 13 minuten een nieuw verhaal uit het sprookjesboek “America the first to screw up” 😉

 37. schendel78 says:

  @SRC, verwacht je naar aanloop naar de verkiezingen dat een sell the news na 3 november zal gaan plaatsvinden of dat ze de boel al daarvoor onder druk zetten…..anders gezegd hebben wij een lagere top op de S&P 500 rond de 3545 of kunnen we deze nog een keer gaan testen. Jij bent immers onze S&P 500 goeroe en je zit heel vaak goed eerlijk is eerlijk

  1. detita444 says:

   Heeft Guy dat nog niet verteld?

   1. Geert-Jan Nikken says:

    #lol
    GRS Geert-Jan

  2. Pieter says:

   da’s een goeie vraag inderdaad. Beursgedrag tov wie wordt de president?

  3. SRC says:

   Beste Schendel78,
   Zoals G-J alsmede Art Cashin mij geleerd hebben qua beurs handelen : “don’t anticipate but react”.
   MVG.,
   Bert

 38. SRC says:

  DT, kan stimulus verhogen maar Pelosi wil “all or nothing”; kan direkt bepaalde sektoren – zoals ‘airlines’ –
  financieel nu extra stimuleren; geen stimulus voor 3/11 allemaal ‘Biden to blame’; geen VS-lockdown
  zoals in Europa; bepaalde lockdowns zoals in NYC “blame it to to the Democrat’ Governors”; zoon
  Biden, Hunten, net zoals zijn vader corrupt in zaken doen in Oekraïne, etc.; in diverse staten radicale
  linkse Democratische groepen verhogen lokale misdaad; ‘income tax cuts’ als ik win zal extra aftrek
  energie, kinderopvang zijn , zodat men per jaar 7.000 USD extra netto inkomen heeft; Q3 BNP zal meer
  dan 25% (+).; vaccin zal er zijn en gedistribueerd voor einde 2020.
  Verder “trashes” DT specifieke VS- (vooral Democraten) provincies problemen en zijn niet beurs-relevant, m.i.
  MVG.,
  Bert

 39. detita444 says:

  Zo, weer terug bij af.

 40. SRC says:

  DT nog steeds aan de telefoon. Wil deze uitspraak u niet onthouden : “if Biden wins China will own USA”
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Dat is al een oude van hem. 😉

   1. Paul27 says:

    Hij heeft niets origineels meer. Lees het boek “Rage” van Bob Woodward.

   2. SRC says:

    Nog een “oude”..”zal eindeloos procederen om een eerlijk – vooral bij stemmen per post – verkiezing’s
    uitslag te verkrijgen”. Okay, dit is nieuw….”ben bereid een stimulus pakket van – gelijk aan de Democraten-
    van 2,2 trillion USD te maken maar dat extra moet gaan naar arbeidsgelegenheid”.
    Einde 45 minuten telefoon gesprek.
    MVG.,
    Bert

    1. Paul27 says:

     @Bert, hij heeft, denk ik, het record procederen in de VS op zijn naam. Voordat hij president werd was hij al meer dan 2000 processen begonnen. Zie het boek “Trump Revealed”, dat uitkwam toen hij tot president was gekozen. Het meest bizarre proces vond ik wel dat de krant (ik dacht de NYT) had gepubliceerd dat zijn vermogen ongeveer 200 mln. was en hij eiste dat ze dit corrigeerden in 5 mrd. De rijken in Nederland willen liever niet in de Quote 500. 😂

     1. SRC says:

      Beste Paul27,
      Past in zijn autocratisch karakter. Uitgebreid getoond in zijn TV_hit “The Apprentice”.
      MVG.,
      Bert

 41. detita444 says:

  Even terzijde nog een klein detail. Vandaag loopt loopt het ultimatum van onze Boris af i.v.m. wel of geen no-deal Brexit.
  Verder niet van belang uiteraard.

 42. Paul27 says:

  Toch nog dubbele bodem gevormd op 557.80. Denk dat wij morgen weer met een gap gaan openen in de range 561-564.

 43. Geert-Jan Nikken says:

  Vraag is of dit niet gevalletje…StelRegel 21 is…of ben ik nu te enthousiast?…immers toch die PD…wolk komt overigens al snel in…dus dat handen aan de knoppen…voor mij niet te lang…immers…hoger is slechts allemaal reactief…zie middag-update…
  GRS Geert-Jan

  https://www.tradeidee.nl/glossary/stampen-stampen-stampen/

 44. wh.giesen says:

  Ik hou ook rekening met nog meer gaps komende dagen, we staan inmiddels dichter bij 529 als 600.

  mvg

  1. detita444 says:

   Lol.

 45. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Schendel78,
  Als u kritiek heeft op een persoon…zijn visies of zijn service…dan graag bij die persoon melden…niet mijn forum vervuilen….tenzij de persoon in kwestie…zijn visies of service ook in dit forum heeft geuit…dank.
  GRS Geert-Jan

  1. schendel78 says:

   Eens

 46. Pieter says:

  Ik ben long en heb SL inmiddels op BE + 2 gezet, ik ga voor dax 38 fibo = 12738, zo niet, dan hoop ik dat de SL z’n werk doet

  Fijne avond

  1. schendel78 says:

   dit noemen ze anticiperen en niet reageren=gokken

   1. detita444 says:

    Ennuh…., wie zegt dat? 😉

 47. Geert-Jan Nikken says:

  Gewoon even een gebbejte…morgen expiratie…wie heeft een (onderbouwde) visie?…ik zet in op 565….
  Onderbouwing: zie 16.53 uur…en laatste bodem RSI Nie OS Nie..,,zie grafiek..
  GRS GRS Geert-Jan

  1. Paul27 says:

   560 heeft de grootste OI.

  2. detita444 says:

   Daar spreken inderdaad de meeste argumenten voor.
   Zal afhangen van wat de futures vannacht doen. Dat er geen echte rebound ontstaat (noch aex, noch s&p) zit me nog steeds wat dwars. Is geen onderbouwde visie, ik weet het.

   1. detita444 says:

    Slaat op 565 uiteraard.

 48. Gerrie says:

  Ik durf zelfs tot 568 te gaan richting gap.

 49. schendel78 says:

  Hi Gerrie, zou mooi zijn voor een nieuwe entree (1e boot gemist en wellicht nieuwe kans) 😉

  Fijne avond iedereen alvast

 50. wh.giesen says:

  Ik houd rekening met 554/555 = 50% fibo van de stijging 535/575, de beurs zet nu eenmaal graag iedereen op het verkeerde been.

  mvg

Geef een reactie