AEX:…was/is/blijft…

De rode draad door de achterliggende DD’s luidde dat hogere koersen vooralsnog weggezet konden worden als reactief. Na het herstel van maandag kwam gisteren opnieuw het gelijk van deze insteek. Onderstaande kaart geeft onveranderd aanleiding om aan de gekozen strategie vast te houden. Anders verwoord, hogere koersen worden nog steeds gezien als reactief.

“Morgen de volgende NR!” Aldus de chat bij het slaan van de slotgong op dinsdag. De reden om vast te houden aan de gedachte dat hogere koersen reactief zijn ligt in het feit dat de AEX sinds vorige week donderdag een patroon van lagere topen laat zien, dat de wolk rood kleurt, dat de lijnen van de wolk dalend verlopen en dat de RSI gisteren weer netjes tot onder OS is gedoken. Net als gisteren staat ook vandaag weer een rode pijl in het koersverloop van de indicator. Deze pijl mag gezien worden als de eerste bouwsteen van een mogelijk volgende NR. Vanochtend start de zoektocht. Meer hierover in chat of middag-update.

De verwachting luidt dat de AEX vanochtend op zoek gaat naar de volgende lagere top binnen het hiervoor reeds aangehaalde patroon sinds 3 september. Het gebied van de wolk kwalificeert zich uiteraard als eerste om de zone af te bakenen waarin deze top gezet kan worden. Daarnaast staat de horizontale lijn op 544 nog steeds ingetekend. Dit betekent dat een verder doorlopen richting of zelfs tot aan deze lijn valt binnen de omschrijving van reactieve zet.

De titel van vandaag is een expliciete verwijzing naar de gedachte dat de langere onderliggende toon ongewijzigd blijft. In de daggrafiek staat nog steeds een lijn op 529.75. Interessant in deze is dat de AEX buiten de uren van de cash-markt met haar laagste punt van vannacht alweer een volgende stap richting deze lijn heeft gezet.

We houden contact.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 9 september 2020 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

…was/is/blijft…

Dat de AEX vandaag nog wat verder zou herstellen, was ingecalculeerd. De streep stond vanochtend in de DD echter getrokken op 544. Inmiddels is bekend dat de index (ruim) verder is doorgeschoten. Waarvan Akte!

De reden waarom ook deze middag-update begint met het aanhalen van de titel van vandaag, ligt in het gegeven dat binnen de DD de AEX altijd in samenhang met de RSI wordt bekeken. Na de overduidelijke OS van gisteren is de indicator vandaag nog niet tot boven OB geklommen. Nie OB Nie. Zie chat. In onderstaande grafiek staat daarom een rode pijl ingetekend. Let wel, deze pijl vormt geen onderdeel van een mogelijke NR. Deze set-up is immers nooit gevormd. Wederom, zie chat.

De verwachting luidt dat de RSI vandaag ook geen OB bereikt. Idealiter stuwt de AEX in de komende uren nog een keertje tot boven de hoogste koers tot nu toe, waarbij de RSI (wederom) achterblijft. Een extra kers op de (short)-taart. Let wel, belangrijker dan deze eventuele mogelijkheid is de ingetekende (kleine) rode cirkel. Als iets in de achterliggende sessies duidelijk is geworden (ik citeer de DD van gisteren) dan is het wel dat omissies, hiaten en gaps aantrekkingskracht hebben. De verwachting luidt dat dit ook geldt voor de vanochtend gezette openings-sprong.

Al met al blijft de DD vooralsnog vasthouden aan de insteek van de laatste dagen dat hogere koersen reactief zijn. Waarbij uiteraard opgemerkt dat het herstel van vandaag verder doorschiet dan vanochtend in de DD afgegeven. Eerlijk is eerlijk.

85 reacties op “AEX:…was/is/blijft…”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde BB,
  Ik heb gisteren tegen het slaan van de slotgong nog antwoord gegeven op uwen vraag over de NR. In het licht van uwen NR is de laagste koers van vannacht natuurlijk wederom een streling voor het technisch oog.
  GRS Geert-jan

  1. Bull&Bear says:

   Hartelijk dank voor je reactie GJ

 2. vega10t says:

  Morgen GJ (en allen). Dank voor de update.

 3. Noorderling says:

  Goedemorgen,
  Geert Jan, bedankt voor de heldere DD

 4. updown58 says:

  Goedemorgen en bedankt, GJ

 5. Noorderling says:

  Er zijn een paar partijen enthousiast op het Damrak zo te zien bij de opening 🙂

  1. Peter says:

   Iets TE enthousiast gezien de DD van vanochtend. Deze lijkt enige aanpassing/toevoeging nodig te hebben . . .

 6. Rik says:

  Goedemorgen.
  Laat ons eens kijken of we hier die nieuwe lagere top kunnen zetten. Of toch door naar 551,75 ?
  Zie dat die 2 lijnen nog altijd getekend staan in GJ ‘ grafiek !

 7. detita444 says:

  Nou, nou, een aardige oprisping. 😉

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Als toevoeging op DD…bij half-uur slot > 547.14 kan de zoektocht naar NR gestopt worden…(en dat terwijl het startpunt van de zoektocht eigenlijk pas op 09.30 uur ligt.. 🙁 ) …met doorbreken van 544 nu uiteraard weer de oude 547.50 als weerstand.
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   547,50 zag er niet echt uit als weerstand . . . . 549+ nu.

   1. Peter says:

    Volgende station 551,75 ?

 9. paul says:

  dagcyclus laat een voorzichtige bodem zien met (eerste) set up long. twee keer afwijzing dieper met lange tails onderzijde. vermoedelijk strandt dit reeds range 548-550 en anders bij maximaal 556. Ik heb het gevoel dat er “nog een trein komt” (naar het zuiden) maar vermoedelijk niet vandaag..

 10. Ric49 says:

  Waarde Geert-Jan,
  Dank voor uw leerzame ochtend-DD! N.a.v. uw post van 7.40 uur:
  – welke bron adviseert u voor de ‘nachtelijke koersen’?
  – laat u max/min van nachtkoersen ook een rol spelen in de bar’s van de langere zoals de ‘dag’grafieken?
  Met hartelijk dank,
  Ric

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ric,
  Zelf kijk ik op IG Markets.
  GRS Geert-Jan

 12. ed says:

  ik zie de 551 wel komen , daar ligt mijn rode weerstandslijn , dan wordt het spannend of we een w-vormig herstel krijgen naar 566

 13. Gerrie says:

  Dat noemen ze toch als een mes door de boter(weerstanden) heen glijden?
  Wederom enige aanpassing gewenst dus.

 14. paul says:

  Wie geen posities heeft wacht rustig af (op hernieuwde kansen short) iets soortgelijks gebeurde tussen 28-2 en 5-3. na een forse daling stegen we toen in 5 dagen met wisselende candles van 531 naar 560. 14 dagen erna tikten we de 390 aan. Die garantie geef ik zeker niet. Rustig wachten tot het omkeert en dat zal waarschijnlijk niet, vandaag zijn..

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Laat eerst de RSI maar eens een keertje OB worden…tot die tijd….was/is/blijft…
  GRS Geert-Jan

 16. ed says:

  kijk aex lijkt op weg naar de rode banden

 17. Noorderling says:

  Mooi onder OB gebleven op 30 min, dan stapje terug , ook dat is een streling voor het technische oog

 18. Pieter says:

  Eerlijk duurt het langst 😉

  1. Noorderling says:

   Ik ben dat met u eens. Echter wat ik niet zo goed begrijp is dat ik het gevoel heb dat het om exacte getallen gaat. Heel eerlijk vond ik het knap dat Geert Jan voor acht uur (toen de futures 538 stonden) dat er op zoek zou worden gegaan naar een NR (lees: hogere koersen). Voor mij gaat het er dan om dat de richting Noordelijk is ipv zuidelijk. Degenen die zijn meegesprongen op dit ‘advies’ zijn koopman geweest want die hebben een rit kunnen maken die langer was dan voorspelt. Alleen maar voordeel dus.
   Nu is voorzichtigheid geboden en geeft Geert Jan in zijn middag update mijns inziens terecht aan dat zolang het nie OB is de koersen weer richting het zuiden kunnen. Echter schiet het door dan is het long. Rust bewaren en wachten op het signaal lijkt mij, stelregel 101. Persoonlijk zit ik short vanaf fti 547,50 met een stop op 550,50, dit omdat ik alleen met korte ritten op dagbasis.

   Aldus mijn bescheiden mening 🙄

   1. Pieter says:

    Eens het gaat vaak niet om exacte getallen. Tenzij die indruk gewekt zou worden dat het om een exact getal gaat. Dan zijn er genoeg lezers die dat letterlijk nemen. Wij niet natuurlijk

 19. Pieter says:

  DAX: Weer broze opbouw stijging, kaartenhuis.

 20. paul says:

  mijn kristallen bol zegt; vandaag topje ergens 548-555, morgen en vrijdag lager o.a op (NON) nieuws van tante Lagarde.. Let ook op de olie, opslagtanks zitten wereldwijd tot de rand gevuld, niemand wil t spul..

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Die kers lijkt in de maak…. Gezelligheid…
  GRS Geert-Jan

 22. miked says:

  en tot waar reikt deze kers ?

  1. ed says:

   551-552 hou ik aan als eerst target, dan kijken we weer voor een doorstoot of een retrace

   1. Roelof says:

    Die 551/552 is een 50% retrace.

    De 555/556 is de 61.8% retrace en tevens zo ongeveer het 200MA in zowel de 30 minuten als de daggrafiek. Hoe mooi is dat…..? 🙂

    1. Roelof says:

     Plaatje erbij. Check ook de RSI. Nog immer nie OB nie en enigszins negatief divergerend

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Miked
  Idealiter tot het rode cirkeltje
  GRS Geert-Jan

 24. miked says:

  sp futs weerstandje rond 3370

 25. Pieter says:

  DAX: Momenteel staat de boel onder spanning, soort van overdrijvingsfase.
  Echt zo’n beweging voor je trending indicator!
  Divergentie echter hier en daar al in de maak.
  Kwestie van timing, te beginnen met bijvoorbeeld simpel MAtje.
  KD’s dichtbij in het noorden:
  Candle kd: 13159 (bijna)
  61 fibo 13188
  Zelfs 13211 zou nog kunnen
  In het zuiden
  candle kd 13061
  candle kd 12889

  1. Pieter says:

   61 fibo!

   1. Pieter says:

    13211 !

    1. ed says:

     @pieter grappig, mijn target is ook binnen 551 op de aex. ik vind het toch best een stevige stijging, jij spreekt over een broze opbouwing stijging, kaartenhuis, dat impliceert dat je denkt dat de boel alsnog gaat instorten ?

 26. detita444 says:

  O.B.

 27. ed says:

  ik neem eerst mijn winst, acht een retrace naar 545 niet onmogelijk

 28. Pieter says:

  Ed, net zoals ik vorige keer aangaf, ‘binnenkort’ naar de zuidelijke koersdoelen 😏.
  De precieze omweg weet ik niet van tevoren maar zie hopelijk snel genoeg dat de contrabeweging van start gaat.
  Men lijkt precies te weten dat er nogal wat traders te vroeg short zijn gegaan, die eerst even pijn doen

  1. ed says:

   ok, als ik nar de dax kijk ben ik het met je eens dat we redelijk aan de lat zitten . een retrace naar de 13.000 zone zou goed kunnen , maar dan lijken we op de steun de komen liggen van de gedraaide trend, ik zie de trend op de 1 h chart nl weer langzaam naar up gaan

 29. Noorderling says:

  Altijd gezellig om traders pijn te doen. Daarom strakke stop loss en nooit verlies op laten lopen, in alle rust opnieuw positie bepalen.

  1. ed says:

   u zat wat te vroeg short. lijkt erop dat we nu wel gaan retracen

   1. Noorderling says:

    Dat klopt, maar stop verleggen heb ik slechte ervaringen mee dus daar torn ik niet aan. Rustig op zoek nieuwe entry

    1. ed says:

     volgens mij is juist het doel van een stop om m te respecteren, hij is wat veel toewijding uitgekozen. ALs je je stop niet respecteert hoef je ook geen stop in te voeren, dat is dan zinloos, ik heb heel veel te danken aan een goede stop, ok t doet pijn als je een gerealiseerd verlies hebt, maar met doorrollen wat velen ( en abbos van goeroes) toch doen worden de problemen en stress vaak alleen maar erger.

     1. Noorderling says:

      Precies, daarom ben ik ook 550,50 uitgestopt, stop respecteren en nooi verleggen

 30. SRC says:

  @Noorderling, bij mijn weten worden traders nooit gepijnigd door de markt. Integendeel die “aasgieren”
  verdienen zowel aan ‘short’-commissies alsmede ‘long’-commissies.
  MVG.,
  Bert

 31. WP says:

  oude ATH sp is een hickup, DAX en AEX bewegen momenteel mee met SP!!!!

  1. SRC says:

   @WP, “same old song” op naar de 50.04% retracement en verder{?},zie grafiek.
   MVG.,
   Bert

   1. Roelof says:

    Dat zijn niet de retracements waar je nu naar kijken moet. Verder betreft het een grafiek van 5 september, dus er mist wat aan koersinformatie :-).

    1. ed says:

     ik zie op de 1h chart van de s en p toch duidelijk ll en lh, daar is de correctie nog niet voorbij

    2. Roelof says:

     De juiste Fibonacci’s zijn 3427, 3458 en 3488. Ergens daartussen gaat het hoogstwaarschijnlijk stoppen één dezer dagen.

    3. SRC says:

     Excuses, Roelof. Bij deze.
     “S&P 500 futures have confirmed a breakout under key rising support from March. Prices were then subsequently caught by the medium-term 50-day Simple Moving Average (SMA). A hold here could reinstate the focus to the upside as prices pressure former support from earlier this year between 3337 and 3397”.

 32. SRC says:

  Exclusief voor Bruun & Fred,
  “EUR/USD made a decisive break below the supportive 20-day moving average at the end of last week and is now pressing down on the 50-dma for the first time since late-May when the pair traded just below 1.1900. A break and open below the shorter-dated moving average opens the way to the 1.1696 – 1.1700 area before 1.1650 comes into play. Resistance is seen at 1.1848, off the 20-dma and a pair of short-term prior highs either side of 1.1866”.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Thx Bert.

 33. Peter says:

  Daar is dus de 551,75 netjes afgevinkt. En nu . . . ?

  1. ed says:

   dat is een goede vraag. ik wacht eerst even af hier.,maar in tegenstelling tot met eerdere bericht in dit uur lijkt er nu een pinbar te ontstaan , dat is nog geen teken van een top

  2. Peter says:

   Zijn ‘we’ nog steeds nie-OB-nie

   1. detita444 says:

    Al vanaf half 4.

 34. WP says:

  559,75 ???? zie grafiek GJ middagupdate

  1. WP says:

   stijl kanaaltje wel boven wolk https://invst.ly/s2msf

   1. Pieter says:

    die wolk is ook maar een wolk he

 35. Geert-Jan Nikken says:

  Gaat allemaal wat hoger dan gedacht…maar als ik eerlijk mag zijn…denk ik nog steeds …was/is/blijft…dus…529.75…succes…
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Eens. Deze correctie is nog niet voorbij. De genadeklap komt nog en het hoeft dan niet per se bij 529,75 te stoppen -)

  2. ed says:

   eerst maar eens kijken of de zone 545-543 steun doet. . de huidige stijging gaat wel in een stijle lijn ( klok op 1 uur omhoog) dat is geen teken van zwakte

   1. Roelof says:

    kan zijn dat het op hele korte termijn nog wat lijkt maar blijf wel naar het grotere plaatje kijken

 36. Peter says:

  Ik weet het, TA houdt zich er niet mee bezig, maar de TA zat scheef vandaag en zo’n stijging moet ergens vandaan komen, iemand enig idee? (Oftewel, is het een structureel iets of weer een tweet of gerucht>)

  1. SRC says:

   @Pieter, durf het bijna niet te posten, maar na “mega” ‘selling’ profiteert de markt van het ‘buy-the-dip’ principe m.i.
   MVG.,
   Bert

   1. Pieter says:

    Ok maar waarom zou je dat bijna niet durven te posten? Ik denk zelf overigens niet in buy the dip of sell the rally. Gewoon in bewegingen. Ik heb gelukkig vrijdag mijn klanten gewaarschuwd niet te star aan een crash te denken. Die komt wel of niet maar beter niet verwachten of erop rekenen. Flexibel blijven

  2. Roelof says:

   De SP futures hebben vannacht een belangrijk steunniveau bereikt en zijn vanaf daar fel opgeveerd wat zich ook hier heeft doorvertaald in hogere koersen.

   1. SRC says:

    @Roelof, ‘same old song again, and again’,….opnieuw oefent de S&P500 zijn beurs-wereld-leidende rol.

    1. Peter says:

     Ja, dat weten we nou wel Bert. Of je daar blij mee moet zijn is heel iets anders. Ik heb de boel maar verkocht en kijk het even aan.

 37. Pieter says:

  Klopt Bert, SP is leading maar ook dat maakt me eigenlijk niet uit. De dax en aex hebben hun eigen beweging. Ik kijk wel af en toe naar sp in de avond of evt cruciale momenten.
  Fijne avond!

  1. SRC says:

   Beste Pieter,
   Dank. Dit “btd’ en/of ‘str’principe tussen TA-steunen c.q. weerstanden huldig ik al decennia lang op de S&P500
   hetgeen mij een 8 op 10 guitige ratio oplever(t)de.
   U ook prettige avond verder.
   MVG.,
   Bert

 38. maurice says:

  3 dagen daling gehad, kleine correctie om weer bij te tanken en in oktober naar 600 te gaan. kom der maar weer in Roelof

  1. SRC says:

   Goedenavond Maurice,
   Weer terug. Dàn zal uw AEX 600 wel lukken, lijkt mij. Echter zonder hulp van de jetstream want deze
   is “AEX-beurs uitgeblazen”.
   MVG.,
   Bert

   1. maurice says:

    Dag beste Bert,
    Ja, hier weer even terug. Vond het hier niet meer gezellig, dus lees alleen af en toe nog mee.
    mvg
    Maurice

    1. SRC says:

     Zoals u ziet Maurice nu zelfs Fred reageert wordt het toch weer gezellig 🙂

     1. maurice says:

      Maar beste Bert, Fred is toch de meest trouwe fan van GJ en staat al voor dag en dauw op om niks te missen en is dagelijks present van 8 tot 23 uur.

 39. detita444 says:

  Hoi Maurice, nog steeds in afwachting van de 600? 😉

  1. maurice says:

   Tuurlijk beste Fred !

 40. detita444 says:

  Geen nieuwe DD???

  1. Giuliano says:

   🙁

 41. Bull&Bear says:

  Goedemorgen allen, is de reisgids afwezig vandaag?

 42. Giuliano says:

  hoop dat alles ok is met GJ. :/

Geef een reactie