AEX: VerlangLijstje

In de middag-update van woensdag is een lijstje voor de AEX gepresenteerd. Op dit lijstje staan lagere ijkpunten voor de index.

Volatiel. Maar per saldo geen vooruitgang. Zo kan de sessie van woensdag het best omschreven worden. De opleving van de AEX is gisteren stukgelopen op de combinatie van de dalende trendlijn over de toppen vanaf 555 en de horizontale trendlijn onder de bodems van 21 en 22 maart. Wederom reikte de indicator niet tot boven OB. In de RSI staat een NR ingetekend welke een ijkpunt kent op 533.50. Zie lijstje.

Daartegenover staat uiteraard de trendlijn onder de bodems vanaf 25 maart. Deze lijn heeft gisteren tot tweemaal toe de verkoopdruk weten op te vangen. Voor vandaag geldt deze lijn dus als eerste ijkpunt/richtpunt. Zie dat de MA50 momenteel ook nagenoeg exact op het niveau van de oplopende trendlijn noteert. Een clustering van steun. Aan de bovenkant opnieuw de combinatie van dalende en horizontale trendlijn in de zone 547.

Wat als de AEX door de steun zakt? Onder de diagonale lijn mag de blik weer op de oude bodems van begin deze week. Deze zijn gezet op 539.50. Wat als de AEX door 547 stijgt? Op 549 ligt de volgende reactielijn op de voorafgaande daling 555 tot 539.50.

AEX-IntraDagGrafiek

De volatiele sessie van woensdag vertaalt zich in de dag-grafiek als een volgende doji. Zoals bekend duidt deze bar op twijfel. Opnieuw fungeerde de MA20 in de dag-grafiek gisteren netjes als steun.

De doji duidt het gegeven dat het opveren vanaf de steun in zowel de koersgrafiek als in de grafiek van de indicator (oplopende trendlijn sinds begin 2019) aarzelt.

AEX-DagGrafiek

Met de laagste koers van maandag is de AEX in de week-grafiek netjes aangekomen op de MA50 uit deze grafiek Gemiddelde lijnen fungeren vaak als steun- of draaipunt. Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50.

Reden om nog steeds niet al te positief op het verloop van de AEX te worden.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

 Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Na drie uur handelen staat de AEX vrijwel gelijk aan de slotstand van woensdag. Deze ontwikkeling ondersteunt de opmerking uit de DD van vanochtend dat de doji van gisteren in de dag-grafiek symboliseert dat de stijging in AEX en RSI aan kracht verliest. Het hoogste punt van vandaag ligt netjes tegen de weerstand op basis van de horizontale lijn en diagonaal dalende lijn. RSI opnieuw niet OB. De gedachte dat de lijn onder de bodems van 25 maart eerste ijkpunt is, blijft daarom staan. Deze noteert rond 544.  De bewegingsruimte van de AEX wordt kleiner en wordt bepaald door de dalende lijn over de toppen sinds 555 en de hiervoor aangehaalde lijn onder de bodems van 25 maart. Gisteren is in de middag-update al geschreven dat de verwachting luidt dat deze laatste lijn slechts tijdelijk als steun zal fungeren. De stappen van vandaag geven geen aanleiding om deze visie bij te stellen.

49 reacties op “AEX: VerlangLijstje”

 1. bvk67 says:

  Goedemorgen,
  Hartelijk dank GJ voor elke dag een DD. Knap, heel knap.
  Vandaag en morgen laatste handelsdagen 1e kwartaal.
  SP bodemde gister op opening 1e handelsdag maart.
  Vanmiddag nog leuke cijfers uit de VS.
  Succes allen vandaag.
  Grs, Bart

 2. Roelof says:

  Goedemorgen,

  Misschien is dit wel leuk om te delen. Toptrader Linda Raschke postte op 19 maart jl. (= vrijwel op de laatste top van de S&P) het bijgeleverde plaatje.

  Ze gaf op dat moment aan dat mocht er een bulltrap komen dat de S&P in het verleden een zgn. “high volume node” heeft opgebouwd rond 2780-2790. Zie de blauwe balken vanaf links. Die zones werken vaak als een magneet én steunzone.

  1. Jos says:

   Ik zei toch er staat iets te gebeuren……………………..maar wil je nu zeggen dat het een bulltrap is of juist niet?

   1. Roelof says:

    Ja, die laatste uitbraak boven 2817 was een bulltrap inderdaad. Maar dat is niet wat ik wil zeggen. Zie mijn post van 9.31 uur.

 3. Roelof says:

  En wat blijkt nu, een aantal handelsdagen later? Juist, de ES heeft er inmiddels 2x een bodem gevonden.

  1. Jos says:

   Met een bodem wil je dus zeggen dat het hoger gaat.

   1. Roelof says:

    Nee, mocht de S&P eronder gaan ( dat kan natuurlijk ook) er mogelijk een felle tegengestelde actie volgt. In dit geval dus een snelle daling.

 4. Leuke insteek Roelof ! Thanx for sharing.

  1. Roelof says:

   Graag gedaan, Gijs. Wat ik er mee zeggen wil is dat we alleen maar hoeven te kijken naar prijsacties op de grafiek.

   Al die cijfertjes die elke dag bekend worden gemaakt zijn allemaal leuk voer voor de media, maar ze doen er in het grotere geheel gewoonweg niet toe.

   1. Jos says:

    Beste Roelof uiteindelijk maken al die cijfertjes de richting van de beurs. Ik ben het met je eens dat een cijfertje er niet toe doet, maar een heleboel slechte of goede cijfertjes gaan uiteindelijk de richting bepalen van een beurs. Als het volgens jou er niet toe doet hoe verklaar je dan de crisis van 2008 en de AEX die van 700 naar 200 ging?

 5. Roelof says:

  De beurs loopt altijd voorop, Jos. De AEX was al flink gedaald toen “opeens” de verhalen over de kredietcrisis kwamen. Kortom, het werkt andersom.

  1. Jos says:

   Aha nu begrijp ik het de markt correctie heeft de crisis van 2008 veroorzaakt 🙂

   1. ed says:

    de beurs had een top in juli 2007 toen was er nog geen bericht over rommel hypotheken dat kwam pas later op gang,

   2. Roelof says:

    Misschien moet je de film “The Big Short” eens gaan kijken. Voor een aantal mensen was het al ver van te voren duidelijk dat die kredietcrisis er aan kwam. En dat was dus vóórdat de beurzen crashten.

    1. ed says:

     dank voor de tip, de vraag is alleen wat is dan waar ( nieuws bepaald of nieuws verklaard) en wat kun je ermee. Ik heb geleerd om trendvolgend te zijn, niet voorspellend, met een visie probeer je kansen in te schatten maar op een visie handel ik niet, alleen op harde triggers en die zijn in mijn systeem altijd lagging

     1. Roelof says:

      Haha, graag gedaan ed. Maar jij snapt het wel als ik jou posts hierboven zo lees. Die filmtip was dan ok vooral voor Jos bedoeld. Ik heb al langer de indruk dat hij nog wat bijgespijkerd moet worden 😏

    2. Jos says:

     Roelof, kijk nu sla je de spijker op zijn kop, de insiders wisten al lang wat er gaande was binnen de sub-prime leningen en dat die bubble gaat barsten. Alleen de suckers wisten dit niet en daarom wordt het ook vaak een suckerrally genoemd. De suckers geloven nog steeds de mainstream media met hun positieve berichten over de economie. De “grote jongens” 🙂 hebben al lang door hoe het zit en die bepalen de richting voordat de suckers er achter komen dat ze te laat zijn. Goldman Sachs was al jaren een short posities aan het opbouwen tegen hun eigen klanten. Die klanten van GS kochten de sub-prime rommel op advies van GS als snoepjes.

     1. Roelof says:

      Hahaha, die cijfertjes doen er dus inderdaad niet toe als ik je goed lees. We komen er wel.

     2. Jos says:

      Kijk uit jou reactie begrijp ik dat je je gelijk wilt halen en die mag je wat mij betreft hebben maar de discussie is natuurlijk dan dood.

  2. ed says:

   inderdaad die mening heb ik ook, nieuws verklaart de beweging van de beurs , nieuws bepaald het niet. En omdat op het oog negatief nieuws beurs technisch toch ook positief uitgelegd kan worden en vice versa, kun je niet voorspellen en kun je het achterad het eens zijn of niet met hoe er op wordt gereageerd maar heb je je nederig op te stellen en het te volgen.

   1. ed says:

    het is niet voor niets dat ik er probeer om er een leuk inkomen aan over te houden, kijk zoals nu ook , aan de zijlijn en wachten. Range 447-439 kan ik niets mee, want daarvoor ben ik met mijn systeem altijd te laat. Dus ik wacht op een uitbraak , dan is de kans op 5-10 punten redelijk groot. daar pak ik dan mijn puntjes

    1. Roelof says:

     Precies, ed. Daar is het wachten op en niet op 13.30 uur.

    2. Jos says:

     Ed, wat zijn dan je criteria short……538,9 of long……447,1. Of wacht je op de terug test van een doorbraak, kortom het is iets te gemakkelijk om te zeggen uitbraak 339-547. Uiteindelijk in mijn optiek zal het toch gaan om je visie of die long of short is. dan maakt het punt waar je instapt niet zo heel erg uit maar timing is dan belangrijker.

     1. ed says:

      , als ik vastgesteld heb dat de kans om hoog of omlaag correct is dan is de volgende stap timing voor de instap, dat is iets wat ik nog beter moet ontwikkelen. daarom stap ik in in twee fasen, om gemiddeld redelijke instap te hebben.

 6. AEX trader says:

  Beste Jos en Roelof,
  Leuke discussie hebben jullie maar waar gaat de markt (AEX) naar toe volgens jullie.
  Als ik RTLZ bekijk op dit moment worden de aandelen alleen maar duurder vanwege de super lage rente (TINA)
  Alleen ik denk dat van heel het financiele systeem op dit moment een grote puinhoop is.
  Te lage rente, teveel leningen (gratis geld) , banken verdienen niets en moeten betalen om geld te stallen bij ECB,
  onzekerheden in UK, China en US, Duitse economie koelt af, consumenten worden onzeker en gaan minder kopen
  Dit kan alleen maar duiden op een recessie de komende jaren en een flinke daling van de aandelenkoersen.
  Helaas ben ik geen insider en ga ook maar af op de meningen van andere.

  1. ed says:

   Beste AEX trader,

   Bij de aex is het net als het weer, de kans dat je het weer op 1-3 dagen redelijk kan voorspellen is met de huidige technologie best hoog, maar ook zeker niet gegarandeerd.
   Op langere termijn is de pluim in het weer, de onzekerheidsfactor steeds groter, zo is het ook op de aex op dagbasis ligt de zaak er nog best aardig bij, en is het tot 530 niets aan de hand voor de up trend. Op uurbasis ligt een down trend onder de 439, dus daar liggen kansen, uitbraak 439 dan richting 430 om te kijken of de up trend op dagbasis daar wordt opgevangen, om hoog is op uurbasis 447 weerstand en op dag basis 555-565-572.
   zoals gert jan altijd correct aangeeft heeft een beweging zijn oorsprong ik de kleinste grafiek. dat kan zijn 1 min , 5 min , 15 min , 30 of uur en soms 2 h of 4 h. dus dat kan voor een ieder erg verschillend zijn.

   1. Roelof says:

    Ja, ik heb ook 530 als ‘line in the sand’ voor de grotere uptrend..

  2. Roelof says:

   Die mensen op dat RTL-Z zijn alleen maar ‘talking heads’. Die redeneren ook vanuit de fundamenten en die dagelijkse nieuwsberichtjes. Maar waar gaat het nou werkelijk om? Deze markt wordt sinds eind december overspoelt met liquiditeit. Dat en een alsmaar aanhoudende shortssqueeze hebben gemaakt dat we zo ver zijn gestegen.

   Als je me vraagt waar we naar toe gaan dan zeg ik dat we in de komende weken normaal gesproken een prijscorrectie gaan zien op de opwaartse beweging vanaf de december bodems. Dat is de natuurlijke orde der dingen.

   1. Jos says:

    Het was toch de FED en andere centrale banken die de shortsqueez of zoals je zegt de liquiditeit in gang hebben gezet met …………………….jawel de goed nieuws show…………………..als de FED na de renteverhoging niets maar dan ook niets had gezegd over het rentebeleid dan hadden we die shortsqueez niet gehad op deze schaal hooguit een gezonde reactie op de daling. Je weet vast nog wel de 510 die GJ op zijn lijstje had staan. En nu hou ik erover op :-)………………………..vandaag.

  3. Jos says:

   AEX trader, ik denk dat je voor de langere termijn je eigen visie moet ontwikkelen. Als jij denk dat die dingen die je opnoemt een recessie gaan veroorzaken in de toekomst dan kun je gaan denken aan shorts, echter alles draait om timing. Het kan nog wel een jaar omhoog doorsudderen voordat een markt een definitieve draai maakt. Maar voor wat het waard is ik denk dat de AEX gaat dalen de komende jaar.

   1. ed says:

    Beste AEX trader,

    conclusie , volgens mij het het helemaal niet interessant waar de AEX naar toe gaat, als je geld wil verdienen aan de beurs moet je jezelf tools aanleren waarmee je stukjes van de richting kan meepakken,

 7. ed says:

  mocht de aex uitbreken uit 447 naar boven of 439 naar beneden , dan betrek ik positie en schakel ik over naar een kleinere time frame om mijn pos langs de ema 8-21 te monitoren.( geleerd van jody samuels) , want anders loop je kans dat je de terugslag in de koers meepikt en dat is niet goed voor je rendement. 😉

 8. AEX trader says:

  Beste Jos, Roelof en Ed,
  Bedankt voor jullie reacties.
  Ik heb de afgelopen jaren al veel uitgeprobeerd en vele visies en meningen gevolgd. Helaas de resultaten zijn meestal bedroevend geweest.
  Ik handel in opties en turbo’s en maak meestal maar korte ritjes. Maar ik laat me meestal te veel lijden door de waan van de dag. Verkoop de winstmakers te snel en laat de verliezen teveel oplopen. Een onzekere belegger ben ik wat me alleen maar veel geld kost. Jammer maar ik hoop toch een keer een goede tool te vinden.

  1. Roland says:

   maak meestal maar korte ritjes. Maar ik laat me meestal te veel lijden door de waan van de dag. Verkoop de winstmakers te snel en laat de verliezen teveel oplopen…
   maar ik hoop toch een keer een goede tool te vinden.

   tool:die heeft u al dat bent uzelf het zit in uw hoofd namelijk.
   durf dat te zeggen ik ben ervaringsdeskundige….
   mijd chats…of invloeden van buitenaf

   1. ed says:

    Beste Aex trader,

    Ik trade nu ong 22 jaar en nog steeds maak ik fouten. als het allemaal zo makkelijk was, dan waren onze zakken allang gevuld.

  2. ed says:

   begin met het stellen van doelen en laat je niet lijden door “was ik maar… ” want dat is niks. Doel gehaald, dan weg bij de chart om rust te pakken en dan weer volgens zelfde stappenplan op zoek naar een nieuw doel met een nieuwe trade

 9. Roland says:

  can give you the best rules in the world and the best methods for determining the position of a commodity, and then you can lose money on account of the human element, which is your greatest weakness.
  You will fail to follow rules.
  You will act on hope or fear instead of facts. You will delay.
  You will become impatient.
  You will act too quickly or you will delay too long in acting, thus beating yourself on account of your human weakness, then blaming it on the market.
  Remember that it is your mistakes that cause losses and not the action of the market or the manipulators.
  Therefore, strive to follow rules, or keep out of speculation, for you are doomed to failure.

  If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing opposite of what other people do.
  In other words, you buy near the bottom on knowledge and sell near the top on knowledge, while other people who just guess do the opposite.
  Time spent in the study of price, time and past market movements, will give you a rich reward.

  W.D Gann

  1. ed says:

   theorie klopt als een bus, nu de praktijk nog

  2. Roelof says:

   In het verlengde van bovenstaande is het volgende boek wellicht interessant:
   https://www.bol.com/nl/f/trading-in-the-zone/9200000032028497/

 10. Phoenix says:

  Na de flinke rode dagcandle van afgelopen vrijdag is er nauwelijks follow-up geweest, ook niet bij de RSI. Vandaar dat ik niet overtuigd ben wat GJ dagelijks schrijft: ‘Reden om nog steeds niet al te positief op het verloop van de AEX te worden.’ Voor hetzelfde geld wordt er nu kracht opgebouwd voor een nieuwe beweging omhoog.

  1. string says:

   @ Phoenix 13:44…

   Kijk ‘ns op de daggrafiek naar het opgaande trendkanaal wat neerwaarts is gebroken…
   Zolang de koers niet in het kanaal terugkomt en onder de top AEX/CFD/19-03/555.54 blijft…moet je uitgaan van de PullBack van UPG…
   En als die PullBack z’n werk heeft gedaan…dan moet het geweld losbarsten…
   Of je er in gelooft of niet…als je Technische Analyse toepast…zal je hiervan uit moeten gaan…

 11. Jurrian says:

  Ja, zoals jullie het woord “lijden” allemaal hierboven schrijven leidt leiden tot lijden.:-)

 12. Jos says:

  Denk dat het hard naar beneden gaat zo meteen, onderbuik staat op knappen.

  1. detita444 says:

   Ga je nu ook al een betrouwbare contra-indicator worden Jos met je onderbuik gevoelens? 😉

 13. Turbotrader says:

  Goedemiddag,

  Het wordt eens tijd dat er richting gekozen wordt , sinds het trendkanaal verlaten is, is het alleen maar zijwaarts gegaan , op belangrijk kruispunt nu , MA heeft al een cross maar in een zijwaarts verloop weinig van betekenis

 14. Jan B says:

  Ik ben het wel met je eens Jos, 1 cijfertje zegt niet zoveel , alle cijfertjes bij elkaar geven de beurs wel degelijk richting, net zoals rentestanden en winst en verliescijfers van bedrijven.

  Stel dat de Fed eind december aan had gegeven dat de rente in 2019 nog drie maal verhoogd zou worden, zou de beurs dan in Jan. ook zo hard zijn gestegen, lijkt mij onwaarschijnlijk.
  Winst en verliescijfers van bedrijven…. dat is altijd nog de basis waarop aandelen worden verkocht.

 15. Jan B says:

  Of gekocht. 🙂

Laat een reactie achter