AEX: Veni, Vidi en ook Vici?

Maar voor nu ligt de aandacht op het langzaam maar zeker afbrokkelen van Betonnen Jantje. Aldus de DD van afgelopen maandag. Vandaag kan de AEX een eerste serieuze stap in dit plan zetten. Waarvan Akte!

AEX-IntraDagGrafiek

Vandaag gaat de AEX het gevecht aan met de horizontale zone welke al enkele weken/maanden voor aarzeling en twijfel zorgt. De zone heeft op deze plek daarom de bijnaam Betonnen Jantje gekregen. We praten over het gebied rond 530. In de slotalinea van de DD van afgelopen vrijdag is een opsomming van patronen en set-ups besproken uit zowel de intra-dag, de dag- als de week-grafiek. Even ter herinnering, op basis van deze opsomming is de verwachting gebaseerd dat de zone 530 deze week wat zou gaan kraken.

De eerste twee ijkpunten, welke afgelopen vrijdag zijn aangehaald, liggen op respectievelijk 531 en 533. Vandaag gaat de aandacht dan ook naar deze twee niveaus uit. Daarnaast dient de blik strak gericht te zijn op de verdere ontwikkeling van de RSI in de kleinste grafiek. Om een definitieve doorbraak en afrekening met de zone 530 mogelijk te maken zal deze indicator boven de OB-lijn uit moeten klimmen. Belangrijker dan het halen en aftikken van respectievelijk 531 en 533 is de constatering dat de AEX nog steeds netjes het plan bewandeld zoals aan het begin van deze maand neergelegd in Blik van de Nik. Het bereiken van de hierboven genoemde twee niveaus op het huidige verlanglijstje dient dan ook gezien te worden als de eerste stap.

Op het grotere beeld dient het overwinnen van Betonnen Jantje namelijk gezien te worden als het weer op gang brengen van de stijgende trend zoals deze al vanaf 2016 in de week-grafiek staat ingetekend. Eerder deze week is al gewezen op de dubbele bodem formatie in de dag-grafiek en de inmiddels al maanden geleden ingetekende Positieve Reversal. De titel van afgelopen maandag was dan ook niet voor niets een expliciete verwijzing.

Tot slot nog wel de opmerking dat het overigens niet in de lijn der verwachting ligt dat de AEX sneller dan Usain Bolt door de zone 531 tot 533 schiet. Daarvoor heeft de zone 530 zich teveel geprofileerd in de achterliggende weken/maanden.  Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste gruiskruimels zijn vanochtend geconstateerd, maar veel meer dan dat is het voorlopig nog niet. De zone 530 blijft vooralsnog haar naam eer aan doen: Betonnen Jantje. Bij de hogere start vanochtend, waarbij de belofte vanuit de PR op een haar na werd ingelost, wist de RSI niet te volgen. In de DD van vanochtend is expliciet aangegeven dat dit wel een vereiste is om de slagingskans van een definitieve breuk te vergroten. Het uitblijven van de bevestiging vanuit de indicator is daarom een belangrijke waarschuwing voor de haussiers. Een belangrijke strategie luidt echter dat de AEX ook wat ruimte moet krijgen om haar werk te doen. In de achterliggende dagen is een vloertje aangebracht rond 528. Zolang de AEX zich staande weet te houden boven dit niveau is het proces van het aanvallen van 530 nog in volle gang. Let wel, niet voor niets stond in de DD vanochtend vermeld dat het niet de verwachting is/was dat de index sneller omhoog zou lopen dan Usain Bolt.Daarvoor heeft de zone 530 in de achterliggende dagen/weken teveel krediet opgebouwd. Dus concreet: pas onder 528 kan gesteld worden dat de aanval op weerstand succesvol is afgeslagen. En voor de baissiers onder als opsteker even de laatste race van Bolt:

 

63 reacties op “AEX: Veni, Vidi en ook Vici?”

 1. detita444 says:

  Een goedemorgen allen.

 2. detita444 says:

  Zo, dat was een guitig begin van de dag.

  1. j.klopper says:

   gebruik gemaakt van gap closing?

   1. detita444 says:

    Yep, vanaf 8.00 uur.

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Het vraagteken achter Vici blijkt vooralsnog geen overbodige luxe…het blijft hangen en wurgen met die 530.
  GRS Geert-Jan

 4. paul says:

  en wat nu als die oude betonnen weerstand van gewapend onneembaar bunker-beton blijkt/blijft? Ik vind euforie onder (technisch) analisten alweer veel te groot, zonder blikken of blozen in tien dagen gestegen van 506 naar 530.. Stapje terug is welkom, iets van 520-525.. ?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Met alle respect Paul…ik vind een uitspraak dat we 531 tot 533 kunnen zien…nou niet echt het tonen van euforie…en laten we eerlijk zijn…de verwachting dat het moet dalen heb ik in de achterliggende dagen/weken al meerdere keren uit uwen mond vernomen…voorlopig staan we vanochtend gewoon de hoogste koers te noteren…sinds het zetten van de eiland-reversal eind augustus…dus waarom niet wachten op de breuk van de eerste steunzone voor het keren van de visie…boven 528 blijft het aanvallen op 530-zone…en als 528 breekt…de winstjes van tafel halen en dan de door u aangekondigde correctie spelen…
   GRS Geert-Jan

 5. Geert-Jan Nikken says:

  De middag-update staat weer live.
  GRS Geert-jan

 6. paul says:

  Onmiskenbaar zitten we in een van de langste bullmarkten ooit. Hoe (veel te) lang is prima te zien op de ( tikje bearish soms) site marketwatch. Ik mocht hier geen URL’s meer laten zien. Maar zoek even recente artikel en drie grafieken van lange bullmarkten en deze is gruwelijk lang. Fundamenteel staan er zoveel seinen op groen dat “beleggers” zich gerust mogen realiseren dat de beurs 6 tot 9 maanden vooruitloopt. Ooit stopt deze muziek en wellicht spoedig. Doctor Mario gaat ook ooit normaliseren zoals ook Yellen nu weer doet. September deed so far gene moer voor de beertjes maar t moet ook nog oktober worden. Ik bedoelde niemand in persoon met analisten, maar ik zie alweer koersdoelen van 550 tot 580 en zo, een jaar geleden stonden we op 440. Gaat wat hard. Vola tenslotte is nu ZO LAAG dat lezers maar eens terug moeten kijken of dit toppen of bodems indiceerde in ‘t verleden.. Ben helemaal geen perma bear maar er is een grote generatie lezers en beleggers die 1-5 punten beweging per dag al heel spectaculair vinden. Remember 2008; daar ging dat per minuut en waren er dagen plus of min 40-50 punten..

 7. Bert says:

  Beste Paul,
  Alhoewel een lange termijn visie altijd zijn waarde heeft, acht ik een kortere termijn van
  een grotere importantie voor de actieve belegger. Daarom is wat er gisterenavond gebeurde
  met de correctieve EURO waardoor de Europese indexen mi. uit hun stabiliserende fase
  geraken, een aardige instapmogelijkheid voor zulke belegger.
  Indien na de victorie van Merkel ma. een “opluchting” plaatsvindt, kan er worden gereageerd
  op de “verpulvering” van GJ’s jantje beton. Dat soort (guitige) momenten mag je eigenlijk
  niet missen om jezelf alert te houden in deze (althans voor mij) hobby. Maar achterover
  leunen en wachten op de door menig goeroe voorspelde- meestal “crash”-achtige -gebeurtenis
  is zeker niet “mijn ding” en zou je eigenlijk dan je centen in bakstenen zetten
  MVG.,
  Bert

 8. paul says:

  Dat bedoel ik nou precies Bert. Bijna iedereen denkt hier longer dan long. Neem -bijvoorbeeld- nog even nota van de meer dan voortreffelijke Vlog van Michael Ahrens van gisteren. Toppen naderen eerder dan bodems als ik m heel kort samenvat. Langs de zeer lange uptrend kun je nog altijd een lineaal leggen dus ik ben helemaal niet bearish en hij evnmin. Maar op korte termijn zie ik geen enkele trigger waarom nu spoedig de 540-550 gaan worden gehaald. Integendeel, ‘t dendert maar door alleen die voortschrijdende gemiddelden zijn allemaal net elastiek. Hoe verder je t uittrekt hoe meer pijn als ie knapt..

 9. Bert says:

  Dat is best mogelijk, beste Paul. Maar in deze markten domineren de Centrale Banken. Ondanks “unwinding” FED’s monetaire balans vanaf oktober en dat ook de ECB eerder heeft aangekondigd in de herfst een dergelijk afschijvings beleid zou gaan voeren, kan het best dat door een specifiek
  dreigende “bubble/trigger” zomaar de monetaire afbouw wordt uitgesteld, zelfs de QE wordt opgevoerd èn uw elastiek weer wordt uitgerekt.. In zo’n geval staat de AEX wel 540-550 en de S&P 2570. Dat kan géén enkel TA,FA of “Eliot Wave” voorzien.

 10. detita444 says:

  Een goedemiddag Bert.

 11. Daan says:

  Slot 19092017 : 528,66
  Slot 20092017 : 528,66

  Doji

  Altijd even oppassen.

  mvg.

 12. Bert says:

  Ook goedemiddag,beste Fred,
  Uw mening over op welk moment instappen AEX wordt gestaafd vandaag. Dus ‘patience’ Overigens, als u nog zand nodig heeft voor uw bakstenen, “just give me a call”. Hoef ze
  niet te ‘FED-exen’ naar u want misschien komt Maria nog hier langs…..

  1. detita444 says:

   Mijn grote dank beste Bert voor uw genereus aanbod, maar ik best slechts geïnteresseerd in reeds gemetste bakstenen. 😉

 13. Daan says:

  Daan /Wietzendorf .

 14. Bert says:

  Amai, een echte Belg…reeds uit uw “maag” gehaald:)

  1. detita444 says:

   Yep. 😉

 15. detita444 says:

  Zaterdag maar eens een weekje naar de Moezel om rond te kijken. Een prachtig gebied en de prijzen zijn er nog erg laag.
  Waar vind je nog bouwgrond a 0.35 euro de m2 (wel 1.000.000 m2) en huizen tussen de 39.000 en 59.000 euro?

 16. Bert says:

  Aan de west-kant van de I95 richting de “Everglades” zèlfs nog lagere. Maar “onverhuurbaar”.

  1. Jurrian says:

   want het loopt er onder water af en toe? En crocs?

  2. detita444 says:

   Ja, dat geloof ik. Maar daar wel goed verhuurbaar.

   1. Jurrian says:

    Verhuren en beheren is niet mijn ding…

 17. detita444 says:

  Wat denk je van 5 volledig ingerichte appartementen en een luxe wijnproeverij en lunchroom er onder plus grote garage voor 4 auto’s in een heel aantrekkelijk toeristen plaatsje direct aan de Moezel voor 369.000 (vraagprijs)!

  1. Jurrian says:

   Spotgoedkoop, maar helemaal nix voor mij 🙁

 18. Bert says:

  Jaren geleden werden hier massa’s beachappartementen cash aangekocht door Russen en
  Latino’s om vervolgens tegen woekerprijzen te verhuren. Die “bubble” veroorzaakte talrijke
  snel aan te moeten bouwen ‘skyscrapers’, die nu meestal onverhuurd blijven door over- verzadiging. Het voordeel voor een huurder wordt een te onderhandelende prijs wat de
  investeerder/eigenaar met inflatoire werking niet eens een “belegde boterham” oplevert.
  Maar hopen voor u dat op zo’n lange termijn niet in de Moezel naast (bah) zoete witte wijn,
  dergelijke “zure druiven” oplevert. Dus – ben géén vastgoedman – zou ik maar eens het
  bestemmingsplan aldaar inzien.

  1. detita444 says:

   Dat begrijp ik Bert. Maar er is ook hele lekkere droge wijn te krijgen daar en skyscrapers zijn daar echt niet toegestaan.

 19. Jurrian says:

  Keek net even bij huizen aan de Mösel, ja daar is (te) veel te koop.

  1. detita444 says:

   Niet te veel hoor. Je moet de goede locaties pakken, daar draait het om.
   Als je ziet dat je in Z. Duitsland bij de meren begint met 2,000.000 en een echt mooi huis of penthouse al 3.000.000 a 4.000.000 doet…….

 20. Bert says:

  Als ik vragen mag, die toeristen komen op eigen initiatief of via touroperator ? En buiten zo’n
  seizoen, wat dan ?

  1. detita444 says:

   Eigen initiatief. Seizoen is april tot half okt. Appartementen zijn ook gewoon voor het hele jaar te verhuren.

 21. Jurrian says:

  Je kunt er een fiets locatie maken. Daar wonen, en ergens heen brengen zodat ze terug kunnen fietsen.
  Maar eh ik doe niet mee hoor.

  1. detita444 says:

   Nee, want dan wordt het werken 😉

   1. Jurrian says:

    Maak maar een begroting voor als je het werk moet laten doen. Lukt niet.

 22. Bert says:

  Beste Jurrian,
  ‘k wel zolang de witte wijn gekoeld in de bidon zit 😉

 23. Jurrian says:

  Mail maar even komende zomer, kom ik ff langs. Wel beetje droge witte hè.

  1. detita444 says:

   Die heb ik hier al thuis staan.

 24. Bert says:

  Wil best wel de Floridaanse zomer met beklemmende lucht “ruilen” voor een “frisse”..

  1. detita444 says:

   Ik heb nog een fantastisch penthouse voor je in Oostende met een terras aan 3 zijden van 165 m2.direct aan de jachthaven Bert.
   Heerlijk frisse zeelucht en lekker visjes eten.

 25. Bert says:

  Nou dan heb je pech, beste Fred, laat ik nou in de jaren ’90 “overzomerd” hebben in Point Break,
  naast het Casino, toen de golven nog over de Albert I Promenade klotsten. Vis gegeten in
  de Vismijn en tegenover de boot Mercator een “4-uurtje”.

  1. detita444 says:

   Hahaha, ja de Mercator. Zo heet het gebouw ook, Marina Mercator.

 26. Bert says:

  Is dat gebouw niet naast een Delhaize en aan de linkerkant trapsgewijs omhoog ?

  1. detita444 says:

   Exact Bert.

 27. detita444 says:

  Het Penthouse is in 2000 gebouwd.

 28. Bert says:

  Sorry, prefereer toch die frisse duik in de blauwe oceaan voor m’n deur ipv een -denk ik nog steeds – grijze Noordzee. Misschien brengt de S&P-beurs vanmiddag wat méér golvende beweging.
  Talk to you later en smakelijk.

  1. detita444 says:

   Zwem ze Bert en je hebt groot gelijk 😉

 29. Bert says:

  Oh. ja, vergeten ook smakelijk voor Jurrian !

  1. Jurrian says:

   Dank Bert, was ff weg vanwege dat glaasje wit…
   Geniet van de weelde voor je deur, bye Jurrian

   1. detita444 says:

    1 glaasje? 😉

 30. Bert says:

  Ben weer op het “droge”. Niks gemist…

  1. detita444 says:

   Welkom terug 😉

 31. Bert says:

  Wèl gemist de bouncing van de EUR/USD nà de échec zonder hoge volume van gisterenavond.
  Kan misschien ma. een instappositie worden door Merkel’s (“Mrs.(Eur)ope” ) overwinning,
  Of bent u dan al in het “Moezelse droomland” 🙂

  1. detita444 says:

   Ja, daar ben ik dan al Bert ;-). Maar ik vind de E/D momenteel wat link. Het valt trouwens momenteel ook niet mee als je tegen 16.00 uur thuis komt nog een redelijk daggeldje te verdienen. 🙁

 32. Bert says:

  Maar, S&P500 alsmede E/D lopen door tot 22.00 uur zonder dat de spread wordt verandert,
  toch ?

  1. detita444 says:

   Ja, dat klopt, maar een mens wil toch ook wel even aperitieven en lekker eten. 😉

 33. Bert says:

  Zeg, amai Vlaamser kan dit niet; herinner me nog in Sint Truiden bij de grootouders van
  m’n Vlaamse echtgenote porto’s op elke zondagmiddag nà de mis en dat je de rest van de hele dag ook na de vol-au-vent + steak met croquetten + chocolademousse +pousse café volkomen ‘knockout’ was. Fantastische tijd wat ik met zéér véél noden zo mis hier…

  1. detita444 says:

   Ja, inderdaad Bert, zo was het. Maar tegenwoordig is de kwaliteit zo’n stuk omlaag en zijn de prijzen zo enorm omhoog. Als voorbeeld: een fles whisky van 17.85 euro, zit 16.20 euro belasting in hier. M.a.w. De schotse destilleerder moet er aan verdienen, een fles voor kopen _ etiketten en kurk. Dan vervoeren naar de haven. Dan moet de ferry er aan verdienen. Vervolgens de vervoerder naar de importeur, die er aan moet verdienen. Dan de vracht naar de winkel en die moet er ook nog aan verdienen. Wat denk je dat r dan gebeurt? België is het land met de hoogste inflatie in de Eu. Vorig jaar elektriciteit +52%. Toen wer een suikertax op frisdranken, maar meteen ook maar op water. Die taks gaat per 1 jan. weer 200% omhoog. Ze zijn totaal gek geworden hier. En hoe meer belasting ze heffen, hoe lager de opbrengst wordt uiteraard. Dat is nu eenmaal een wet uit de economie.
   Iedereen gaat boodschappen doen in NL of Dtsl, dus minder opbrengst hier.
   Heb het dit voorjaar weer gezien in Duitsland. Een int. merkproduct wat in Dtsl. 4 euro kost in de supermarkt, kost hier 16.20 euro in de supermarkt!

 34. Bert says:

  Jullie missen zeker de “diesel” : Jean Luc Dehaene, die zocht nooit naar een begroting in
  evenwicht, waardoor zulke absurde inflatoire prijzen niet bestonden. Maar fundamenteel blijft
  Belgie denk ik vast in zo’n spiraal door 5 regeringen, zware ambtenaren toplagen, talrijke
  gewesten, eeuwige steun aan de Walen + communautaire gezever..

 35. detita444 says:

  Daar heb je totaal gelijk in Bert en bovendien willen al die corrupte politici doorstromen naar de EU, dus spelen ze het braafste jongetje van de klas over de rug van de burgers heen.

 36. detita444 says:

  Zo, toch nog een daggeldje kunnen verdienen.

 37. Bert says:

  Al met al, beste Fred, “bagger” vandaag op de beurzen…niks verdiend…moet daardoor straks commisses doen in de Amerikaanse Colruyt..
  A demain et bonne nuit
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   A demain Bert, slaap wel en morgen komt het wel goed met jou. 😉

Laat een reactie achter