AEX: Uitermate Interessant

De aandacht gaat uit naar het gevecht rond 539.50. Op dit niveau ligt een reactie-lijn. Een belangrijke lijn.

Vanochtend opent de AEX weer met zwakte. Zoals in de inleiding opgemerkt gaat in deze ontwikkeling de eerste aandacht uit naar 539.50. Wordt de voorafgaande beweging van 529 naar 555 bekeken, dan kan opgemerkt worden dat op dit niveau de 61.8 procent reactiebeweging van deze reactieve stijging ligt. Het niveau is interessant omdat de theorie stelt dat bij het doorbreken van de laatste reactie-lijn veelal ook een volledige terugtrekking volgt. Anders verwoord, onder 539.50 gaat de aandacht in de komende dagen ook uit naar 529.

De terugval, na het sluiten van de gap op 552.50, werd afgelopen vrijdag ingezet door het uitblijven van een OB-notering. De RSI wordt geacht vandaag wel OS te gaan. Daarnaast duikt de AEX vanochtend onder de MA200 in de kleinste grafiek. Na het kruisen van de MA20 onder MA50 vorige week zijn dit volgende tekenen van verzwakking.

Het wordt dus uitermate interessant rond 539.50. Let op dat bij enig herstel na een zwakke opening de doelzone van afgelopen vrijdag op 543.50 – 545 nu als eerste weerstand mag worden gezien.

AEX-IntraDagGrafiek 

In de dag-grafiek balanceert de AEX op haar MA20 lijn. De verwachting luidt dat deze gaat breken. Na de shooting-star op 555 en het uitblijven van een nieuwe OB-notering in de RSI is een daling onder deze lijn de volgende verzwakking. Langzaam maar zeker kruipen de MA200 en MA50 naar elkaar toe.

Valt de AEX door de hierboven aangehaalde 539.50, of hapert het herstel in de zone 543.50 – 545 dan kunnen deze respectievelijke lijnen in de komende sessies dienen als volgende tussendoelen in een vervolgstap voor een volledige terugtrekking op 529.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek staat de zone 544 – 541 weer onder druk. Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50.

Reden om niet al te positief op het verloop van de AEX te worden.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

In de lagere opening is de RSI onder OS gedoken alsook onder de MA200. Het herstel is vooralsnog stukgelopen op de onderkant van benoemde weerstandszone 543.50 tot 545. In het herstel is een NR gezet (zie in deze ook de chat). De NR heeft een ijkpunt op 535. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat MA20 onder MA200 zakt. Nadat zij vorige week al onder MA50 is gezakt, zou dit de volgende aanwijzing van verzwakking zijn. Daarnaast valt op dat het stijgende verloop van de MA20 inmiddels al is afgevlakt tot horizontaal. Dus met koersen onder 543.50 tot 545 mag de blik op 535. Dit niveau is overigens niet zover verwijderd van de MA200 uit de dag-grafiek. Vanochtend is al aangegeven dat deze lijn als tussendoel kan fungeren in een beweging naar 529.

44 reacties op “AEX: Uitermate Interessant”

 1. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  ‘In de week-grafiek balanceert de AEX op haar MA20 lijn.’ Bedoel je niet de MA50 lijn Geert-Jan?
  Succes met traden allen.

  1. string says:

   Goede morgen…
   Weekgrafiek moet zijn daggrafiek…

   1. Phoenix says:

    Ja klopt. Ik dacht al, Geert-Jan houdt een beetje marge aan… 😉

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarden,
  String heeft gelijk…week moet dag zijn…aangepast…dank voor uwen scherpe oog.
  GRS Geert-Jan

 3. Jos says:

  Goedemorgen allen, koud windje deze ochtend uit het noorden.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  OS is een feit….dat impliceert dat…mocht er al herstel richting 543.50 – 545 komen…de zoektocht naar een NR…is geopend.
  GRS Geert-Jan

 5. Jos says:

  En de 539,5 zegt ook knap.

  1. Phoenix says:

   De DAX denkt er anders over.

   1. Jos says:

    De Duitsers zijn blij met de overwinning op het Nederlands elftal. Maar om 10:00 nog een cijfertje mbt de staat van de economie kijken of ze dan nog steeds lachen 🙂

    1. Phoenix says:

     🙂

     1. Jos says:

      Ze blijven lachen 🙂

     2. Phoenix says:

      Het Duitse ifo bedrijfsklimaatcijfer bracht opluchting, 99,6 versus de verwachte 98,7. Dan wellicht nu eerst de gapfill.

   2. string says:

    DAX kent dan ook geen 539.5…maar wel 11389…

 6. Waarde GJ, dient de downgap van hedenochtend in den AEX nog gesloten te worden, alvorens een verdere afkalving der koersen mag worden verondersteld ?
  Grtzzzz Gijs.

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Gijs…eigenlijk moet ik zeggen…Heer van Doorn… 🙂

  Dat is wel de gedachte..en daarop is ook het idee gestoeld…dat richting 543.50 – 545 het weer zwaar gaat worden.
  GRS Geert-Jan

  1. Vanwege onze historie van circa 30 jaren, bezigt u het best de voornaam waaronder wij elkander kennen.

 8. Roelof says:

  Goedemorgen.

  Bijgaande grafiek is de 30 minuten over de afgelopen 2 maanden. Daar is mooi op te zien dat er zich over een periode van ca. een maand rond de 538-540 een ‘supply and demand’ zone heeft gevormd. In een normale markt (lees: een niet nieuwsgedreven markt) zou die zone nu voor steun moeten zorgen.

  Zie tevens hoe mooi de gemiddelde lijnen richting 544 gaan. Daar mag dus inderdaad wat grotere weerstand worden verwacht, zoals GJN reeds heeft aangegeven.

  Oh ja, ook wel aardig om te melden. Het gebeurt eigenlijk nooit dat een gap down op weekniveau open blijft staan. Die neerwaartse gap van vanmorgen gaat dus voor 95% zeker gedicht worden deze week.

  1. Moneymaker says:

   Roelof, de 556 was duidelijk een overshoot en gaan we dan de komende tijd ook niet meer zien. Ik houd zelf een mogelijkheid nog aan dat we teruggaan naar 545 maar dat is maximale. Iig bijkopen indien we verder gap gaan vullen en dan fors down, RSI OS geraakt vanmorgen dus dat zegt genoeg!

 9. Moneymaker says:

  Ik houd mijn shorts aan v.w.b. de aex, stoploss op 545 en dax stoploss op 11450. Het zal nu toch wel moeten gaan zakken de komende dagen om de enorme stijging af te laten koelen….Aex zeer veel moeite om gap te vullen!

 10. Moneymaker says:

  dax 11380, mooie zone om shorts op te pakken. Nu de dax door de 11400 is geschoten eind vorige week, is dit zeer bearish voor de komende dagen!

  1. Moneymaker says:

   Duidelijke weerstand rond de 11380…als de futs zo weer zakken zal de dax onherroepelijk weer meegaan 😉

 11. Moneymaker says:

  Voor diegene die de daling tot dusverre hebben gemist….er zijn nu kansen om gefaseerd shorts in de te slaan in de zone 542 dus op dit moment. Vraag mij af of de gap helemaal wordt gevuld maar wil de daling niet missen vanmiddag/morgen. Longs voorlopig uit den boze of zijn er postievelingen die denken dat we hogere bodem vanmorgen hebben gezet?

 12. Jos says:

  🙂 🙂 🙂

 13. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  Even in neutrale zone momenteel , nog te vroeg om over hogere bodem te bespreken gezien de OS-notering , uur wel iets minder duidelijk. Zone 538,50 belangrijk , hier loopt ook de eerder doorbroken weerstandslijn …

 14. Jos says:

  Moneymaker
  19 maart 2019 om 13:02
  @Vrijbuiter, aex in eerste instantie naar 566 en wellicht test 576 en dan wellicht terugtest hogere bodem. Zuidwaarts kijken wellicht in najaar maar 600+ zou ook zomaar kunnen in mei ;-))

  Ik zie dat je je visie hebt bijgeschaafd binnen zes dagen tijd 🙂

 15. Moneymaker says:

  Hi Jos, met de kanttekening dat de 545 niet wederom opwaarts doorbroken mag worden…..dus enige nuance is op zijn plaats. Gap nu volledig gedicht dus dat geeft de burger weer moed voor de komende dagen. 😉

 16. Moneymaker says:

  De zware weerstand op de dax doet zijn werk 😉

 17. Jos says:

  Gapje dicht prachtig.

 18. Roelof says:

  Voor diegenen die net als MM denken dat alleen een OS notering in de RSI op de 30 minuten een sterk verkoopsignaal is.

  Kijk nog eens naar de grafiek die ik om 10.44 uur heb geplaatst en dan met name rond 11 februari en het koersverloop sindsdien. Er moet dus wel wat meer gebeuren om te kunnen concluderen dat we de top hebben gezet.

  1. Jos says:

   Een recessie? Maar Roelof je weet ook wanneer het draait, de markt altijd veel harder naar beneden gaat in tijd dan het daarvoor is gestegen. De markt is nu kwetsbaar en het kan daarom wel eens hard gaan als er iets onverwachts gebeurt.

   1. Roelof says:

    Ja, natuurlijk weet ik dat ook Jos. Maar die verhaaltjes in de media bepalen het koersverloop van de AEX niet.

    Ik wil deze ochtend alleen maar aangeven dat we ons er bewust van moeten zijn dat er ook een bodem zou kunnen komen rond deze niveau’s (538-540) en dat er dus nog een nieuwe rally kan komen richting 554/555.

    1. Jos says:

     Maar Roelof de AEX moet toch bewegen op iets………dat we sinds vrijdag 10 punten lager staan heeft toch te maken met nieuws (dat nog niet in de koersen verwerkt was) of denk jij soms dat het een fibonacci niveau was die de AEX lager heeft gezet.

     1. Roelof says:

      Ja. Er zit nou eenmaal een bepaalde natuurlijke orde in de bewegingen van de aandelenmarkt.

 19. WP says:

  Pas na de 28e iets van te zeggen, nu allerlei valse signalen (overdreven reacties op nieuws zowel goed als slecht), als na de 28e nog daalt dan idd stevige correctie en na de 28e omhoog naar MM z’n 565±. Ah excuus is astro. Zeker verkeerd hier.

  1. Jos says:

   Dan is het nu alleen maar zaak om die natuurlijke orde in een formule vast te leggen en dat ben je spekkoper.

   1. Jos says:

    WP deze was voor Roelof bedoelt.

 20. Turbotrader says:

  Hoi Roelof,

  Ik merk wel een verschil met de RSI-berekening in jouw grafiek als bij Investing ? Hier is rond 11februari net geen OS-notering te zien in de 30min grafiek

 21. Roelof says:

  OK! Nu weet ik nog dat Geert-Jan ook een OS notering had rond 8-11 februari. En hij gebruikt het gerenommeerde Wall Street pakket, geloof ik. En dat programma schijnt de juiste formule te hebben……😀

  1. Turbotrader says:

   klopt Roelof ! Ik had grafiek 8-11maart gekeken , was foutje van mij . 8-11 februari is ook OS geweest bij Investing , loopt dan toch hetzelfde 🙂

 22. v.binsbergen says:

  Stijging vanochtend tussen 10 en 12 uur had 5 golfjes … dus eerst nog even verder up?

 23. detita444 says:

  Wat een rust hier. 😉

  1. string says:

   ZZZZZZZZZZen……….ZZZZZZZZZZen……….RUST……….

   Mooie avond…

 24. string says:

  Op de 30′-kaarten van Wall-Street en US500…lijken voortzettings patronen in ontwikkeling te zijn…

  1. WP says:

   oude dow fut en sp mininies wel steeds hogere RSI in 30, verder zijwaarts tot nu toe, fijne avond

Laat een reactie achter