AEX: TwijfelVoordeel

Ook na gisteren noteert de AEX nog op ijkpunt 566. Vandaag volgt de test. In de DD van woensdag is de nadruk gelegd op het belang van de zone 564.50. Vandaag speelt deze zone opnieuw een rol. En net als gisteren vormt zij het kantelpunt voor het gegeven voordeel van de twijfel.

De breuk uit de horizontale bandbreedte, oftewel koersen boven 564.50, verliep dinsdag zonder overtuiging. Gisteren bleek dit nogmaals, want de sessies van woensdag kan omschreven worden als de spreekwoordelijke beweging op de centimeter. Gisteren is de RSI tot tweemaal toe tot boven OB geklommen. Een lichtpuntje. In deze ontwikkeling zit echter ook direct de pijn!

Tussen index en indicator is negatieve divergentie ontstaan. Deze staat ingetekend. De divergentie geeft aanleiding om voor vandaag opnieuw rekening te houden met een (stevige) test van de eerste steunpilaar op 564.50. Dit niveau is van belang om vast te kunnen houden aan de mogelijkheid van een opwaartse vervolgstap. Deze vervolgstap is in de DD van woensdag echter al zeer bescheiden genoemd want veel verder dan 569 wordt vooralsnog niet gekeken. Het belang van 564.50 wordt vanochtend nog eens onderstreept door het niveau van de MA50 welke op de ingetekende horizontale trendlijn noteert.

Glijdt de AEX gedurende de sessie weer terug onder het doorbraakniveau 564,50 en fungeert deze dus niet in haar nieuwe rol als steun, dan ligt de weg in de komende dagen open naar 558.50. Uiteraard kan de MA200 nog als tussenpunt worden benoemd. Deze start vandaag rond 562, maar is dynamisch.

De DD van vandaag herhaalt daarom de slotconclusie uit de DD van woensdag: Voor nu dus slechts voordeel van de twijfel met het keerpunt van het scenario rond 564.50.

Als extra service van de DD de opmerking dat de week vandaag al wordt afgesloten i.v.m. Goede Vrijdag morgen. Dat betekent dat vandaag ook de expiratie van april al plaatsvindt.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek staat de lijn over de meest recente toppen vanaf februari ingetekend. Door het verloop van de tijd is deze lijn inmiddels al weer wat verder geklommen, alleen de bewegingsruimte tot aan deze lijn is beperkt. Vandaar dat vooralsnog niet verder gekeken wordt dan mogelijk 569. Let op, deze mogelijkheid staat en valt met het behouden van 564.50.

Nog steeds geldt echter dat de RSI in de achterliggende dagen niet veel verder is gekomen dan een flirt met de OB-lijn. Van echte overtuiging is geen sprake geweest.

AEX-DagGrafiek

De weekbar van vorige week staat bekend als doji. Deze koersbar duidt de twijfel in de markt.  Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 in de koersgrafiek duidelijk onder MA50.

Reden om nog steeds wat terughoudend te zijn op het verdere verloop van de AEX.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste steunzone 564.50 heeft de neerwaartse druk ook vanochtend weer opgevangen waarmee de AEX het voordeel van de twijfel wist te behouden. Laat er geen misverstand over bestaan, de opmars van de AEX reikt verder dan ik had ingeschat. Dus felicitaties aan degenen die dit wel zagen aankomen. Inmiddels is ook het ijkpunt 569 overwonnen. Een blik op de grafiek leert dat de RSI opnieuw tot boven OB is geklommen, maar wederom een lagere top heeft gezet. Het blijft vooralsnog dus een fragiel bouwwerk. Een hertest van 566 ligt in het vooruitschiet, hetgeen inmiddels echter een hertest van MA20 impliceert. Aan de bovenkant ligt nu de oude bekende 573 als obstakel. Met de AEX boven MA20 blijft de insteek dat de index het voordeel van de twijfel krijgt. Ik wens een ieder prettige dagen. Tot dinsdag.

76 reacties op “AEX: TwijfelVoordeel”

 1. mikeonyx says:

  GM allen
  Bedankt GJ voor de analyse

 2. string says:

  Goede morgen…

  En weer terug in het hok…564.50…
  Begin gemaakt…of toch weer niet?

  1. string says:

   Had alleen nog maar ‘n koers gezien en de 564.50-lijn…
   Na de indicatoren geraadpleegd te hebben zeg ik…het wordt niet meer dan ‘n test…dus nog maar ‘n keertje omhoog…

 3. Phoenix says:

  Het duurde slechts enkele minuutjes om de boel weer snel op te pompen naar het groen. Zolang dit de wind is die er waait kan je blindelings op de dips (moet je wel snel zijn hè) kopen.

 4. string says:

  Nieuwe test van 564.50 aanstaande…volgens de metertjes…

  1. ed says:

   heeft u ook een plaatke van uw metertjes, want ik zie heel andere zaken gebeuren

 5. Geert-Jan Nikken says:

  AEX nog steeds op 566, maar wel met derde lagere top in RSI. Het blijft dus onveranderd oppassen.
  GRS Geert-Jan

  1. Moneymaker says:

   GJN, dit is al weer achterhaald

 6. string says:

  @ ed…10:15…
  Ja hoor…zie de grafiek hierboven…

  1. ed says:

   dank, u gebruikt hetzelfde metertje als GJN, dan weten we even waarover u het hebt

 7. ed says:

  kt steun bij de vinkjes

 8. Moneymaker says:

  Zoals aangeven eerder expiratie Gata gewoon hoger sluiten en 565-570 waarbij 570 zeker lonkt gezien het aantal openstaande contracten. Dan is de top 576 voor volgende week vrij eenvoudig te halen en zeg ik 600 here we come in mei/juni upperdeup. Mijn geschreven puts guitig geklaard. Longs AEX stop verhoogd naar 564 en zo Gata dit al weken 🙂

  1. ed says:

   Vraag: waar kan ik het aantal openstaande contracten zien , waarvan u melding maakt? .

   1. Roland says:

    Dank Ed
    jij ook mooie Paasdagen.

   2. Moneymaker says:

    Hi Ed, Financieel Dagblad! Is vrij nauwkeurig, geen garantie maar toch wel 90% klopt het! En 9/10 keer expiratie duidelijk omhoog zo ook nu weer. Snap er echt geen bal van dat GJN daar ook geen analyse van maakt. Het is trend is trend alleen Tradeidee denkt er anders over, heel opmerkelijk. Maar goed dat ik mijn eigen koers vaar met een aantal anderen hier, want Jos is hierdoor volledig de vernieling ingereden!

    1. detita444 says:

     Wat maak je je toch druk over Jos? Je kent zijn posities niet eens!
     Al die aannames op basis van leedvermaak sieren je niet bepaald.

 9. Putin says:

  Dus AEX loopt op van laatste dieptepunt in maart op 539 naar 568 en dan iedere dag het zinnetje

  ‘Reden om nog steeds wat terughoudend te zijn op het verdere verloop van de AEX’

  Echt, serieus !?

 10. ed says:

  ik neem het ritje naar expiratie nog even mee en dan vind ik het wel best. Morgen en tweede paasdag is de beurs gesloten Iedereen goede Pasen en tot dinsdag.

  1. Roland says:

   Dank Ed
   Jij en je familie ook mooie Paasdagen gewenst.

 11. Phoenix says:

  Eerlijk gezegd vind ik dat ook wat gênant om steeds weer te lezen, ik vind het niet bij GJ passen. Het zal vast wel een keer (binnenkort?) significant corrigeren, maar tot nu toe zijn de indices zijn de afgelopen maanden in een enorme rit naar boven gegaan. Harde feiten.
  Het zinnetje klinkt voor mij als een vangnetuitspraak.

 12. Moneymaker says:

  570 VINK, zoals verwacht alles eruit nu! En ik ben het volledig met je eens Phoenix, dat het zinnetje ‘Reden om nog steeds wat terughoudend te zijn op het verdere verloop van de AEX’ al weken/maanden hier verschijnt terwijl we al bijna 100!!! punten zijn opgelopen. Ik waardeer je als persoon GJN, maar je zult nu toch ook echt moeten toegeven dat je er dit hele jaar toch echt goed naast zit. Wat je zou sieren is gewoon toegeven dat je visie volstrekt verkeerd is en gewoon even een reset doen ipv vasthouden aan je visie.

  En ja het zal vast een keer gaan dalen en dan is het makkelijk om dan te zeggen “mensen ik heb het aangegeven”.

  Openstaande contracten gaven het overigens al aan 😉

  1. detita444 says:

   Als jij ooit nog eens toe zou geven wanneer je allemaal scheef zat dan was de site hier te klein.

 13. v.binsbergen says:

  Dat enerlaatste zinnetje “mensen ik heb het aangegeven” wordt vaak door een andere “goeroe” gebruikt hier op het forum.

  Wie zou dat toch zijn….

  1. Moneymaker says:

   verschil is alleen dat het wel vaak uitkomt en ik alles van tevoren zeg ;-))) en tuurlijk zit ik er ook weleens naast maar uitgerekend van de “goeroe” krijgen we constant te horen het oog fragiel, sorry maar dat is nu toch echt ongeloofwaardig ;-))

 14. Moneymaker says:

  Quote “Het blijft vooralsnog dus een fragiel bouwwerk” en dat met 100 punten stijging vanaf de bodem, sorry maar hier snap ik echt helemaal niks van. Zou hetzelfde zijn als je had geschreven afgelopen jaar toen de aex zakte van 576 naar 472 “Ja mensen de daling oogt zeer beperkt en uiterst fragiel”, dit meen je toch niet serieus?

  En ja als de aex dan binnenkort een keer 20/25 punten zakt (gezonde correctie nies meer of minder) dan krijgen we zeker te horen….”Ja mensen ik heb het aangegeven” ja op deze manier kan iedereen wel analyseren. Als je een echt vent bent laat je je tunnelvisie los waar je nu al heeeeel lang aan vasthoudt…..

  1. detita444 says:

   Wat doe je hier dan nog op deze site?!

 15. Gökhan Erem says:

  Je moet even stoppen met te zeiken. Dat lijkt mij het beste voor het moment en ook voor verdere momenten. Ik begin je nu ook behoorlijk zat te worden met je gezeur over anderen.

  1. wh.giesen says:

   Wasdatnou, nu heeft zijn 1nige fan er ook ineens tabak van?

   mvg

   1. Moneymaker says:

    ;-), tja geef enkel maar kritische mening

   2. Gökhan Erem says:

    Ik ben een fan een ieder die wat toevoegt, maar…
    1. zaken zelf uit zijn verband trekken en daar een onbegrip over uitspreken, (tja)
    2. roepen dat iemand iets gaat zeggen (terwijl dat helemaal nog niet zo is) en alvast daar ook weer heel verbolgen over gaan doen…
    dat soort zaken is echt heel erg zeurderig en gaat helemaal nergens over. Daar moeten wij voor waken he, als een soort schoolmeester of zo, jammer genoeg is dat wel aan de orde. We zijn al heel ruimdenkend en coulant geweest zover maar het moet echt een keer ophouden dat gezeur en geïnsinueer. Met die gedachte is mijn post geplaatst.

    1. Moneymaker says:

     Hi Gokhan, ik begrijp enigszins wat je bedoelt en eerlijk is eerlijk GJN heeft ook echt wel goede periodes gehad vooral Q4, 2018. Maar het vasthouden aan je visie kan echt dodelijk zijn. Op dat gebied vind ik eerlijk gezegd Michael Ahrens “wijzer” die kan makkelijker zijn visie bijstellen als het scenario niet uitkomt.

     1. detita444 says:

      Inderdaad begrijp je van alles slechts enigszins.

     2. string says:

      Gauw naar Ahrens verkassen en je hier nooit meer laten zien…

 16. leo says:

  Haha GJ, leuke freudiaanse woordspeling:’in het vooruitschiet’.

 17. Phoenix says:

  Even voor de goede orde: ik distantieer mij volledig van MM.
  Van mij hoeft GJ helemaal niks. Het lijkt me dat hij zelf ook wel weet wanneer hij goed zit of er naast zit.

  Volgens mij is het lastige dat Geert-Jan aan een vaste set TA regels vasthoudt. Dat is prima voor een TA website en het werkt gelukkig vaak genoeg, alleen in een fase zoals deze van de afgelopen maanden is de oppompende kracht van ‘de grote jongens’ een stuk sterker. Dan kan TA regels toepassen wat je wilt, maar The Force 🙂 gaat daar dwars doorheen. Sterker nog, ik denk dat er zelfs nog wel van die regels gebruik wordt gemaakt om je op het verkeerde been te zetten.

  1. Moneymaker says:

   Heb al vaker geschreven over de grote jongens of Force zoals je wilt, daar kan TA niet tegenop en daarom wordt analyse steeds meer ondergeschikt, kijk maar naar de afgelopen maanden. RSI indicator is leuk maar zoals nu ook een van de variabelen. En ja ondanks een nog steeds geen hogere top van de RSI kunnen we nog steeds naar 600+ gaan dus die analyse is niet juist dat dat een voorwaarde is.

 18. Phoenix says:

  Nog een toevoeging voor de komende maanden: ik krijg de indruk dat Donald Trump het bijzonder belangrijk vindt dat de beurzen blijven stijgen. Daaraan meet hij zijn succes af en wordt het aantal Trump aanhangers groter. Meer koopkracht geeft meer stemmen. Aangezien hij graag herkozen wil worden in 2020, geeft dat in mijn optiek aan dat de kans groot is dat de beurzen in 2019 zullen gaan stijgen…

 19. Roelof says:

  De beweging vanuit de december 2018 bodem is natuurlijk een unieke beweging geweest.

  Ik begrijp Geert-Jan’s analyses wel vanuit het systeem dat hij hanteert. En laten we wel zijn, wie had deze bewegingen voorzien op die december bodem. Geert-Jan was bijna de enige analist die juist daar aangaf dat er e

  1. Roelof says:

   er een bodem in de maak was

 20. wh.giesen says:

  Waarde heer Nikken, mocht de aex zoals het er op dit moment uitziet in de weekgrafiek deze week een hogere RSI-waarde produceren kunnen we dan stellen dat de bearmarketrange is verlaten?

  mvg

 21. August says:

  Ik wil alle forum participanten bedanken voor een zeer vermakelijke forumdag. Hardop gelachen, ook al zit ik short. Wat een giller!

 22. Moneymaker says:

  Ik ga ook een website opzetten als analist: tip voor de komende maand: “We kunnen stijgen naar bijv 600 maar we kunnen ook zakken naar bijv 540 of misschien nog wat lager. Want het oogt fragiel zowel naar boven als naar beneden dus doe ermee wat u ermee wilt doen” ;-)))

  1. Phoenix says:

   Maar dan ook echt doen hè, niet alleen maar beloven.
   Succes daar.

  2. detita444 says:

   Doe dat alsjeblieft, dan zijn wij van je af.

 23. WP says:

  Een daling komt er echt nog binnenkort en voor een aantal totaal onverwacht. Ik noem geen namen 😉

  1. Moneymaker says:

   Ja dat kan ik je ook wel zeggen dat er een keer een daling komt slimpie. Maar ga hier nu niet op anticiperen, maar gewoon afwachten en dan mee eventueel naar beneden. Voorlopig is er geen enkele reden om short te gaan, helemaal niks begrijp dat nu eens

   1. WP says:

    Goh MM dank voor je goede raad, was ik toch bijna op de spike short ingestapt ben zo blij dat jij mij daarvoor behoedt hebt pfff, de eieren zullen mij nu helemaal prima smaken de komende dagen. Heb zojuist ook op de spike mijn sept long 600 geloosd wel lachen hoor 100% winst en dat alles door jouw goede raad. Nogmaals heel hartelijk dank!!!!!

 24. Gökhan Erem says:

  @ Roelof, dank voor de juiste invulling van de feiten. Wat er gebeurde is dat wij en niet alleen Nikken, eind januari/begin februari hebben moeten kiezen tussen twee mogelijkheden. Of er komt een hogere bodem waarna we kunnen stijgen of er komt een lagere top waarna alles stuk gaat. De minst waarschijnlijke mogelijkheid was dat alles in 1x door zou lopen tot huidige niveaus. Daar hielden we geen rekening mee nee. Wij kozen voor het eerste, omdat we ook wel zagen dat er potentie in deze markt was, echter, we hadden gerekend met een hertest van de lows of een eerste hogere bodem ergens in feb./mrt waardoor er dan meer onderbouwing in de beweging zou komen. Dat begeurde niet, en dat was waar het “mank”is gegaan. Dat wil niet zeggen dat wat er daarna gebeurde opeens een hele solide basis heeft gehad. Een fragiel bouwwerk is dus niet per se sterk omdat de koersen hoger staan. Dit even ter aanvulling op de discussie.

  1. Moneymaker says:

   Geen positie is ook een positie Gokhan. Je kunt als analist (net zoals MA vaak doet en erg verstandig is) zeggen “Ik weet het even niet” ipv maar blijven herhalen dat het fragiel oogt en daarmee insinueren dat het zo maar kan gaan dalen….

   1. Gökhan Erem says:

    Hoezo positie? Het is een beschrijving/duiding van hoe de boel er voor staat , en dat elke dag weer.

   2. detita444 says:

    Zei degene die nooit zonder positie kan hahaha.

  2. WP says:

   Beste Gokhan, je hoeft je niet te verdedigen of te verontschuldigen, deze column staat hier dagelijks tegen geen enkele betaling voor eenieder te lezen. Indien men zelf TA gebruikt met metertjes zoal velen hier dan hadden zij allemaal hun eigen koers gevaren met in het achterhoofd jullie column. De botte kritiek die hier wordt geleverd door sommigen vind ik stuitend. Alsof jullie je moeten verontschuldigen voor een gratis mening. Dat is de wereld op zijn kop. Mijn mening als je je niet kunt vinden in jullie ideeën dan kom je hier toch niet meer.? Ik vermoed dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Voor mij geldt hartelijk dank voor de dagelijkse inspanningen die jullie je getroosten om weer een column te schrijven. Ik had allang die rode kaart uitgedeeld btw. gr WP, In ieder geval een fijn Pasen

   1. Roland says:

    mooi gezegd Skatje

   2. Gökhan Erem says:

    Ik leg graag uit, dat is het, meer niet.

 25. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Als antwoord op uwen vraag een plaatje…zoals u ziet is de horizontale lijn momenteel doorbroken in de RSI. De dalende lijn over de toppen is echter nog intact. Daarnaast is de RSi nog steeds niet in de buurt van OB. Hetgeen voor mij aanleiding is om de …inmiddels geciteerde en bekende opmerking…over niet al te enthousiast worden…te plaatsen bij het beeld van de weekgrafiek…
  GRS Geert-Jan

 26. wh.giesen says:

  Dank voor uw antwoord, echter vorige week beweerde u dat de horizontale lijn bepalend was voor de BM-range, maar die dalende lijn werd toen niet over gesproken, dus ik concludeer dat die uiteindelijk bepalend is?

  mvg

  1. Roland says:

   en het is rustig 😉

 27. Roland says:

  Prettige Paasdagen allen.
  ik ga paaskuikentjes verkopen 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=WGijqYKKMEE

  groet.

 28. Roelof says:

  @ Gökhan 12.57 uur. Graag gedaan.

  Het vervelende van zo’n beweging als die vanuit de december 2018 bodem vind ik dat types als MM hier gaan propageren dat ze er verstand van hebben. Maar goed, ik weet ook dat de markt zulke mensen vanzelf wel weer met beide beentjes op de grond zet.

 29. ed says:

  Ik voel ook nog even de noodzaak te reageren op de rode draad van de postings na 12.00 uur.

  Ben het helemaal eens met WP om 13.27 .
  Dit is een site waarin iedere dag gratis een visie wordt gegeven op de Aex. De makers van deze visie hoeven derhalve geen enkele verantwoordelijkheid af te leggen aan wie dan ook voor hetgeen ze schrijven. Vrijheid van mening heet dat.
  Mensen op dit forum die klakkeloos andere mensen hun visie volgen , of bij andere forum leden vissen naar de richting van de beurs, daar dan naar handelen maar daarbij geld verliezen op de beurs , hebben slechts een ding te doen: De hand in eigen boezem steken en niet met het vingertje wijzen naar anderen.

  Helaas zijn het maar weinig mensen gegeven die dat kunnen of willen.

  Persoonlijk juich ik de wijze waarop de makers iedere dag weer in staat zijn om voorbeurs met een leuke vaak titel hun analyse te geven van harte toe. Elke ochtend kijk ik weer uit naar een nieuwe analyse , ik lees het namelijk enkel met educatieve belangstelling, zoals ik ook andere sites en you tube filmpjes bekijk van andere analisten met enkel educatieve belangstelling,
  Het handelen doe ik helemaal mijn eentje, en bij fouten kan ik alleen mijzelf de schuld geven.
  Nogmaals fijne Pasen Allen

 30. Gökhan Erem says:

  👍🥚

 31. ed says:

  Nb en andersom, bij mensen die enkel achteraf roepen dat ze altijd geld verdiend hebben, denk ik altijd maar, good for you, ik heb er niets aan, dus laten lopen, dan waait het van zelf over, want die schrijven enkel stukjes op de site om andere te verlokken tot reactie wat vaak alleen maar leid tot modder gooien. Zonde van de tijd.

  1. WP says:

   de 1 en de 3 zijn gelijk aan elkaar alleen de 2 en de 4 niet, maar het is wel een mooie stijgende driehoek nog steeds ondanks de spike van vanmiddag, die weer terug binnen de 3 hoek is 😉

  2. string says:

   Wij allen…toch…

 32. Roland says:

  https://invst.ly/akqhi

  Samen dromen Wampie
  😉

 33. string says:

  Begonnen met klagen…klagen…klagen…alles zat tegen en alles liep constant verkeerd gedurende de eerste periode…zelfs zozeer dat hij het op enig moment niet meer zag zitten en zou opgeven…had het maar gedaan…
  Daarna als ‘n blad aan de boom omgekeerd…alleen nog maar door zijn optreden geclaimd de allesweter te zijn…tot op heden…
  Daarnaast zijn de laatstgenoemde periode zijn postings doorspekt van zaken die niets op dit forum toevoegen zoals…handel met meer dan 50K…bezit diverse zaken (websites)…vandaag de hele dag druk met zakelijke partners…vakantie hier/vakantie daar…bezit vakantiehuis en schrijf weer in op het volgende…etc…etc…etc…
  En dan zijn er de constante insinuaties…aanvallen op de persoon die hij iedere keer weer vergeet en dus moet herhalen…
  Goed…we onderscheiden dus twee perioden…hebben beide gemeen dat het betrokken figuur de aandacht vereist…en nog krijgt ook…zoveel als hij wil…en als de aandacht verslapt gaat er weer ‘n schep bovenop…
  Het hierboven omschrevene duidt op NARCISME…hiervoor zijn testen beschikbaar om de betrokkene te duiden wat er mis is…
  De uitkomst staat vast… maar evenwel staat vast dat de uitkomst nimmer geaccepteerd wordt…veelal dus niet behandelbaar…
  Narcistische persoonlijkheidsstoornis is in onderhavig geval slechts te bestrijden met uitsluiting…afvoeren van dit forum…nooit meer toelaten…volgens de overlevering is er al minstens een forum/moderator die dit inzag en ernaar handelde…

  Oh…oh…oh…I have a dream…

 34. Roland says:

  Mijn schoonmoeder maakte met de kerst zo lekker een konijn klaar, dat hij met Pasen weer voor de deur stond.

  dank u

 35. floriaantje says:

  Beste Roland,

  Heb liever toch een andere “bunny” dan die van u nl. klaargemaakt door m’n “honey” 🙂
  Happy Eastern to you all (!)
  MVG.,
  Bert

 36. Phoenix says:

  Inderdaad Bert, fijne Paasdagen allemaal!

 37. wh.giesen says:

  Hoi Bert, vakantie geweest ik heb je een tijdje gemist?

  mvg

 38. floriaantje says:

  Beste WH.,
  In dit “aards paradijs” is het 24/7 verlof.
  Prettige Dagen.
  MVG.,
  Bert 🙂

 39. Gökhan Erem says:

  Fijne dagen gewenst allemaal

 40. string says:

  Voor eenieder mooie dagen toegewenst en tot dinsdag…

Laat een reactie achter