AEX: Twee keer Niet

De focus in de eerste uren ligt, zoals overigens heel vaak, op het vraagstuk of er bevestiging komt vanuit de indicator. Aldus de slotzin van de column van gisteren. Donderdag heeft de AEX tot tweemaal toe de aanval ingezet op de zone 453. Het eindresultaat staat verwoord in de titel van vandaag.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Nie OB Nie. In de kleinste grafiek staat een horizontale lijn getrokken over de laatste twee toppen van de RSI. Deze toppen van de RSI vallen samen met de respectievelijke aanvallen van de AEX op de zone 453. De lijn over de toppen staat getrokken onder de OB-lijn. De vaste lezer weet wat dat betekent. Geen bevestiging vanuit de indicator voor de ambities van de index. Het zijn juist de momenten waarop de bevestiging uitblijft die interessant zijn. De start voor vandaag mag dan ook lager worden verwacht. Tot zover de ene kant van het huidige verhaal.

In dezelfde grafiek staat ook een lijn getrokken onder de recente bodems van de RSI. Deze lijn staat getrokken boven de OS-lijn. Vandaag ligt de focus op deze lijn. Het vraagstuk in de komende dagen luidt of de indicator onder deze lijn zakt, maar nog veel belangrijker, of zij onder de OS-lijn zakt. De kans dat op zeer korte termijn AEX 446 het scherm siert hoeft zeker niet te worden uitgesloten. En dat  brengt het verhaal van deze column weer terug naar de titel van 14 juli. Zoals reeds eerder deze week opgemerkt, de AEX laat momenteel wat rek- en strekoefeningen zien. Niets meer, niets minder.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

8 reacties op “AEX: Twee keer Niet”

 1. Roberto says:

  Rising wedge gebroken onder circa 452. Koersdoel minimaal 420, maar zeer waarschijnlijk lager. Komende dagen wat op en neer gestuiter boven steun op 444.

 2. Hoekstra says:

  Roberto, in de 2e grafiek van GJN staat een evenwijdig trendkanaal met de steunlijn rond 435.
  Misschien kun je aanstaande maandag in jouw (eerder afgesproken) gastcolumn uitleggen, waarom jouw rising-wedge-visie de voorkeur verdient.

  1. Roberto says:

   Daar heb ik geen column voor nodig, slechts twee zinnetjes volstaan. De trend is sinds maart zijwaarts tussen grofweg 410/406 aan de onderkant en 453/458 aan de bovenkant. Een structurele doorbraak boven 458 zie ik eigenlijk niet op dit moment, dus dan is het kijken naar korte termijn omkeer signalen.

   1. Hoekstra says:

    Oké, bedankt

 3. taburger says:

  Wat een heen en weer gewapper binnen een smalle bandbreedte vandaag. Weer zijn een paar aanvallen op de 453 afgeslagen. Ik heb wel een short positie, maar ik ben er niet zo zeker van dat de 453 op de korte termijn het plafond wordt. Lastig…

 4. jm says:

  Ik zou er niks van verschieten mochten we in de komende week/weken de oudere weerstand van 473 aantikken en dat de aex zelfs 485 haalt. Zoals gisteren reeds vermeld beweegt de aex nu in een stijgend trendkanaal. Eventueel volgende week nog afwachten of de aex definitief zijn dalend trendkanaal verlaten heeft.

 5. Tom says:

  Beste Geert – Jan,

  De commentaar van Roberto lijkt me vrij correct.
  Ik verwacht ook nog steeds stijging tot maximal 458 en dan een daling tot minimal 409.
  Of klopt deze theorie niet mee?

  1. Hoekstra says:

   Bas Heijink schrijft vandaag:
   “De komende drie weken zult u het zonder mijn analyses moeten doen. Hoewel ik verwacht dat tijdens mijn vakantieperiode de AEX zijn jaartop kan verhogen (boven 458), zijn de vaste lezers bekend met de bewegingen tijdens mijn vakantie. De afgelopen vijf jaar was het telkens raak. Veelal in de eerste dagen werd een soms zeer forse correctie gestart. Eens kijken of dit de uitzondering gaat worden op de jaarlijkse correcties tijdens mijn vakantie.”.

Geef een antwoord