AEX: ToppenLijn

Vrij snel na opening viel het feest voor de AEX gisteren stil. In de daggrafiek staat al enkele weken een trendlijn getrokken over de toppen van juli 2018 en april 2019. Het is precies deze ToppenLijn waarop de AEX gisteren afketste.

Met de euforie van maandagochtend is in onderstaande grafiek een groot gat geslagen. Nu stelt de theorie dat omissies een aantrekkende werking hebben. Gaten worden vaak in volgende sessies (gedeeltelijk) opgevuld. Naast het hiaat staan ook een aantal horizontale lijnen ingetekend.

Allereerst de oude vertrouwde lijnen op respectievelijk 566.50 en 564.50. Met name het tweede niveau is interessant. Wordt de eerste reactielijn getrokken van de voorafgaande stijging 554 tot 571, dan verschijnt deze ook rond 564.50. Boven de aangehaalde lijnen staat sinds gisteren een lijn op 568.50. Deze lijn is gebaseerd op de onderkant van de maandag ontstane omissie en vormt vandaag eerste steun.  Zakt de AEX onder 568.50, en de DD zit op het spoor dat dit gaat gebeuren, dan kan de zone tussen 566.50 en 564.60 gaan trekken. Een terugslag naar deze zone impliceert dus dat de AEX invulling geeft aan de hierboven benoemde stelling dat gaten trekken.

Naast de horizontale lijnen onder/op de huidige koersstand staat ook een lijn getrokken boven de slotstand van maandag. Deze staat op 571.00. Deze lijn is gebaseerd op de te verwachten weerstand gebaseerd op de licht dalende lijn uit de daggrafiek over de oude toppen in deze grafiek. Zie in deze ook de chats van gisteren. Interessant is uiteraard het verloop van de RSI.

De indicator is gisteren duidelijk tot boven OB geklommen en is in de namiddag harder afgekoeld dan de index zelf. Pagina 58 komt dus om de hoek! Reden waarom de DD de mogelijkheid van een terugslag naar 566.50 tot 564.50 inschat als een reactieve beweging. Na de ontwikkeling van maandag start vandaag uiteraard de zoektocht naar een Positieve Reversal.

Samenvattend kan gesteld worden dat de eerste handelsbreedte voor de AEX voor vandaag tussen 568.50 en 571 ligt. Een scenario dat de index door 568.50 glijdt is, op basis van de huidige uitgangspunten, een zeer reëel scenario. Onder de eerste steunlijn ligt dan de weg open voor een tegenzet naar 566.50 tot 564.50. Als reactie. Niet als actie.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 2 juli 2019 30 MinutenGrafiek

De licht dalende lijn over de meest recente toppen in de daggrafiek is hierboven reeds aangehaald. Zie dat de RSI in de daggrafiek nog niet tot boven OB is geklommen.

Uiteraard staat onveranderd het omgekeerde hoofd schouder patroon ingetekend. Deze kent een richtpunt op 583.50. Bewegingen gaan echter zelden tot nooit in een rechte lijn. Enige afkoeling van de AEX is ook vanuit de daggrafiek welkom. Het gegeven dat de koerbar van maandag redelijk op het laagste punt van de sessie is afgesloten straalt geen echte overtuiging uit. Zie in deze ook de openingszin van vandaag.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 2 juli 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staan drie halve cirkels ingetekend. Met het intekenen van deze cirkels wordt een omgekeerd hoofd-schouder patroon in deze grafiek duidelijk zichtbaar. De neklijn van het patroon staat getrokken op 573.

Zoals bekend dient de AEX de neklijn van het patroon te overwinnen om het patroon te activeren. Omdat de DD op het standpunt staat van reageren en niet anticiperen wordt de berekening van het richtpunt van het koerspatroon uitgesteld totdat de neklijn ook daadwerkelijk is overwonnen. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 2 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX 30 MinutenGrafiek

Het opvullen van het hiaat verloopt traag, moeizaam en stroef. Precies zoals je mag verwachten in een reactieve beweging. De missie voor de AEX is al deels geslaagd, daar een deel van de gap inmiddels is gesloten. Met de AEX inmiddels onder MA20 luidt de verwachting dat ook de komende uren nog in het teken zullen staan van een langzaam afglijdende AEX richting 566.50 tot 564.50. Nogmaals, zie ook DD van vanochtend, met name dat laatste niveau is vanuit een technisch oogpunt interessant. De verwachting luidt dat de RSI vandaag niet tot onder OS zal dalen, zodat de zoektocht naar een PR momenteel in volle gang is.

Technische Analyse AEX 2 juli 2019 30 MinutenGrafiek MiddagUpdate

 

 

27 reacties op “AEX: ToppenLijn”

 1. Allset says:

  Mogge
  Dank weer GJN
  de stelling dat gaten trekken.
  daar ben ik het zo mee eens ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=qWuSPPLtkEQ

  1. floriaantje says:

   Beste Allset,
   U bent dus “all-set-to-go-filling-the-gaps”. Echter ik versta uit GJ’s DD dat die gaps : 566.50/564.50
   als reaktie moeten worden beschouwd en niet als een {short} aktie. In zo’n geval kunt u misschien
   “beter” bijkopen m.i. Succes.
   MVG.,
   Bert

   1. Allset says:

    570 put genomen
    566.5 563.5 leuk ritje
    bandbreedte vandaag 568.50 en 571
    nu onder het slot van gister

    kan een guitig ritje worden

    1. Allset says:

     566.5 563.5
     = 566.5 564.5
     Lee Ritenour “Shape Of My Heart” feat: Steve Lukather, Andy McKee
     https://www.youtube.com/watch?v=afKFp2tv4fI

 2. Geert-Jan Nikken says:

  AEX gaat beginnen met het opvullen van de gap. Zoektocht naar PR gaat van start.
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Zo te zien is er nog niet voldoende materiaal voorhanden om het gat mee te vullen. Blijft een beetje hangen op 568 . . .

 3. Allset says:

  Geert Jan

  hoe zie jij de Gap
  anders de benaming de gap van gister
  dank

  1. string says:

   Geert-Jan stelt…gaps worden veelal (deels) gedicht…
   Gisteren ochtend om 02:56 uur noteerde de AEX/CFD-waarde 564.72…en het gap dus al deels (grootste deel) gedicht…
   Ik houd er ook rekening mee…dat het koersgat mogelijk niet verder gesloten wordt…althans niet nu…kan ook in de komende te verwachten grotere daling…

 4. string says:

  Nog ‘n mogelijkheid om in gedachten te houden…
  Gap gaat niet verder dicht…en morgen Gap open…maar dan in tegengestelde richting…
  Deze mogelijkheid vereist waarschijnlijk…vooraf het nodige twitterwerk…

 5. Allset says:

  569 st loss afgegaan

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Allset,
  Met referentie aan uwen vraag 11.14 uur…onderkant 562.18….bovenkant (nadat deze vandaag dus al een stukje is gevuld) nu op 567.39…dit bij de start iets boven 568.00…zie DD van vanochtend..let wel…ik houd serieus rekening dat de gap slechts gedeeltelijk wordt gevuld…mijn aandacht gaat nu veel meer uit naar een volgende PR…MA20 momenteel als voorzichtige weerstand…zie middag-update.
  GRS Geert-Jan

  1. Allset says:

   Thks Geert Jan

  2. Peter says:

   Waarde Geert-Jan, u begrijpt . . . uw zoektocht heeft onze interesse . . . we horen het graag als u hem gevonden hebt . . . de PR wel te verstaan.

 7. string says:

  Laatste zin middag-update heeft de verwachting in zich van opwaartse uitbraak…zoals je ook mag verwachten gezien het licht dalend zijwaarts patroon…

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Peter,
  Nog niet gevonden…ik zoek door
  GRS Geert-Jan

 9. wh.giesen says:

  Waarde Geertjan, komt er deze maand een blik van de Nik?
  Ik ben erg benieuwd waarom de visie van de afgelopen maanden nu omgeslagen is naar een bullische visie.

  mvg

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Jazeker…zoals gisteren in de WeekAftrap aangekondigd…verschijnt deze donderdag…dan is het in de middag immers wat rustiger.
  GRS Geert-Jan

 11. wh.giesen says:

  Ok thnx voor uw info.

  mvg

 12. Geert-Jan Nikken says:

  RSI nog niet OB…eens kijken hoe sterk de weerstand 571 is…
  GRS Geert-Jan

 13. WP says:

  uurgrafiek nog net iets rustiger Fisher gedraaid: check: stoch gedraaid check trix onder RSI: bijna, EMA 10 onder koers:check, MA’s onder koers : check. Ik zeg go 😉
  https://invst.ly/b5o5u
  maw uurplaatje ziet er zonnig uit

 14. WP says:

  Helaas kunnen we het niet alleen spx zal wel meemoeten ;-(

 15. WP says:

  https://www.tradingview.com/x/GIIXqDe8/
  nou staat mijn driehoeklijn in de weg 😉

 16. string says:

  Ben er tijdens de avondmaaltijd uitgestopt DAX/CFD…kan haast niet meer anders…dan dat nu eerst de derde trendlijn van de trendwaaier welke ik gisteren omschreef…geraakt gaat worden…en dan is de gap nog altijd niet dicht lijkt mij…
  AEX/CFD loopt hier iets bij achter…maar lijkt dezelfde kant op te gaan…

  1. wh.giesen says:

   Waar loopt die 3e trendlijn op de Dax?

   mvg

 17. string says:

  DAX/CFD 30′-grafiek…eerste (bovenste) opgaande trendlijn vanaf candle 28-06/21:30 uur…tweede opgaande trendlijn vanaf candle 28-06/08:00 uur…derde opgaande trendlijn vanaf 27-06/12:00 uur…
  Als je niet met CFD-grafieken werkt…kun je mogelijk de twee bovenste lijnen niet tekenen…anyway…at your service…

 18. string says:

  Meer info omtrent Trendwaaier…en vele andere items…

  http://www.nicoprbakker.nl
  klik op…educatie
  klik op…technische analyse evergreens
  klik op…E-book
  ga naar bladzijde 61-62-63

  1. WP says:

   interessant String dank

Laat een reactie achter