AEX: Tikkie Takkie

“Per saldo is er in de achterliggende dagen dus niet heel veel gebeurd. Eens kijken of daar op de SlotDag van oktober verandering in wil komen.” Aldus de DD van donderdag. We zijn op onze wenken bediend want de AEX deed gisteren van Tikkie Takkie. Over het laagste punt van donderdag kunnen een aantal opmerkingen worden gemaakt. Het betreft immers een belangrijk niveau bezien vanuit zowel de kleine grafiek als de daggrafiek.

Allereerst de kleine grafiek. In onderstaande grafiek staat over de stijging van 10 oktober een fib0-grid ingetekend. Wat opvalt is dat de snelle dip van gisteren vrij netjes is opgevangen door de eerste reactielijn van dit grid. Zie in deze de chat van donderdag. Daarnaast staan twee diagonale lijnen getrokken. Het betreft een lijn over de toppen van 28 oktober en 31 oktober. Op basis van deze lijn is de parallellijn bepaald. Tezamen vormen deze lijnen een trendkanaal. Het laagste punt donderdag ligt ook vrij netjes op de parallellijn. De combinatie van deze gegevens geeft aanleiding om vandaag weer wat herstel te verwachten.

Idealiter klimt de AEX helemaal tot aan de bovenkant van het kanaal. De bovenste dalende lijn start vandaag rond 581.00. Dat is uiteraard niet heel ver verwijderd van de bekende 580.75 uit de achterliggende DD’s. Helemaal als rekening wordt gehouden met het gegeven dat de lijn lijn gedurende de sessie door het verloop van tijd langzaam daalt. Let op, omdat het een beweging binnen een dalend verloop betreft mag een opleving in eerste instantie slechts gezien worden als reactief.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 1 november 2019 30 MinutenGrafiek

Voor de daggrafiek wordt al enkele dagen gewezen op het belang van de MA20. Een blik op onderstaande grafiek leert dat de verkoopdruk gisteren opnieuw vrij exact door deze lijn is opgevangen. Zie wederom chat donderdag. De insteek voor de daggrafiek luidt dat het beeld in de daggrafiek pas verslechtert bij koersen onder deze lijn.

Het gegeven dat de lijn gisteren wederom als steun heeft gediend is ook een aanwijzing dat de AEX weer wat kan opveren. Anders verwoord, in de daggrafiek blijft het spel vooralsnog het spel tussen de cirkel en MA20.

Technische Analyse AEX 1 november 2019 DagGrafiek

Met nog een sessie voor de week te gaan staat in de weekgrafiek opnieuw een reversal-bar. Deze ontwikkeling past netjes in het beeld van de laatste weken. Dit beeld is in de achterliggende dagen op deze plek omschreven als wisselend.

Het blijft oppassen met de weekgrafiek. Deze opmerking is gebaseerd op de ontwikkeling van de RSI. De indicator laat al lange tijd divergentie zien met de index. Daarnaast is het de indicator al jaren niet gelukt om boven OB te klimmen.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 1 november 2019 WeekGrafiek

Middag Update AEX

“Idealiter klimt de AEX helemaal tot aan de bovenkant van het kanaal.” Aldus de DD van vanochtend.

De AEX ligt na de eerste uren handel nog op schema voor dit scenario. Let wel, de DD ziet een stap naar hogere niveaus wel als reactief. In de zone rond 580.75 mag weerstand worden verwacht vanuit verschillende hoeken.

Allereerst oude steun nu weerstand. Daarnaast de dalende lijn welke vanochtend is besproken in de DD en tot slot een 50 procent reactielijn van de voorafgaande daling 585.00 tot 575.00. Zie ook chat.

De verwachting luidt dat de RSI niet tot boven OB klimt. En met deze opmerking is de zoektocht naar een NR van start gegaan. De eerste bouwstenen zijn in het verloop van de RSI alvast ingetekend.

76 reacties op “AEX: Tikkie Takkie”

 1. mikeonyx says:

  Dank GJ
  GM allen

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Nog even als toevoeging op de DD…rond 580.40 ligt de 50 procent fibo van de daling 585 naar 575…dus extra ondersteuning voor het belang van de zone rond 580.75…en extra reden om een beweging (tot aan) dit niveau slechts weg te zetten als reactief.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Thx.

 3. wh.giesen says:

  Roelof, gisteren zei je ideale shortkandidaat vanwege topvorming in Asmi, echter vandaag wederom een stijging van 8% waar het gisteren van +10% naar -2% ging. Zo zie je toch dat het niet zo eenvoudig ligt, maar ik geef toe dat zulke bewegingen aangeven dat het tijd wordt voor een correctie.

  mvg

  1. Roelof says:

   Morgen wh.giesen, heb ik het een ideale shortkandidaat genoemd? Kan het me bijna niet voorstellen. Maar het aandeel staat natuurlijk wel op de watchlist 🤔

 4. Kees says:

  Een andere mogelijke top: 579.70/80.
  MA55 bevalt me prima. Tevens samenvallend met mijn horizontale oude steun / nieuwe weerstand (580.50 was al vervallen in mijn plaatjes).

 5. Kees says:

  Na deze inhoudelijke bijdrage mag er ook een van de taalpolitie? Alleen omdat het nu al dagenlang in de DD staat: “het beeld … verslechterT”. Van een dankbare dagelijkse lezer, met buitengewoon veel respect, en groet.

  1. detita444 says:

   Uw collega van de Rijkswacht der 2-taligheid.
   Het is toch verslechteren en niet verslechterden. Tevens is hier geen sprake van een voltooid deelwoord, maar gewoon van de tegenwoordige tijd. 😉

 6. Gerrie says:

  Ik zie dat de taalpolitie het reeds aangepasd heeft.

  1. detita444 says:

   Bij jou nog niet Gerrie 😉

  2. Kees says:

   Ik heb dat best vaak op dit forum, dat anderen iets anders zien dan ik 😉

   1. detita444 says:

    Een goede bril kan wonderen doen in dezen.

   2. detita444 says:

    Vandaar het woord “anderen”. 😉

 7. Gerrie says:

  Jammer dat de grap niet over kwam Fred.

  1. detita444 says:

   Hij kwam wel over Gerrie, wees gerust. Maar bij onze waarde Kees nog niet 😉

  2. Moneymaker says:

   Fred is niet de slimste van het stel 🙂

 8. Moneymaker says:

  Zzzzzzz…… gaan we nu weer twee weken bewegen tussen 578-582.50? Indices zijn kracht aan het opbouwen voor uitbraak 🙂 mooie eindejaarsrally in de maak! Shorters geen kans meer

  1. detita444 says:

   Dank beste MM, het is nu weer glashelder welke positie we in moeten nemen.

 9. Kees says:

  OK, zelfs dit is ingewikkeld. Het beeld verslechtert. Onvoltooid tegenwoordige tijd. Dus niet “De insteek voor de daggrafiek luidt dat het beeld in de daggrafiek pas verslechterd bij koersen onder deze lijn.”

  1. detita444 says:

   Sorry Kees, maar naar mijn mening is het:
   dat het beeld pas verslechterT bij….

 10. Gerrie says:

  Misschien dat dit duidelijkheid brengt:

  Presens verslechter verslechtert verslechtert verslechteren verslechteren verslechteren
  Imperfect verslechterde verslechterde verslechterde verslechterden verslechterden verslechterden
  Toekomende tijd I zal verslechteren zult verslechteren zal verslechteren zullen verslechteren zullen verslechteren zullen verslechteren
  Conditionalis I zou verslechteren zou verslechteren zou verslechteren zouden verslechteren zouden verslechteren zouden verslechteren
  Perfectum heb verslechterd hebt verslechterd heeft verslechterd hebben verslechterd hebben verslechterd hebben verslechterd
  Voltooid verleden tijd had verslechterd had verslechterd had verslechterd hadden verslechterd hadden verslechterd hadden verslechterd
  Toekomende tijd II zal verslechterd hebben zult verslechterd hebben zal verslechterd hebben zullen verslechterd hebben zullen verslechterd hebben zullen verslechterd hebben
  Conditionalis II zou hebben verslechterd zou hebben verslechterd zou hebben verslechterd zouden hebben verslechterd zouden hebben verslechterd zouden hebben verslechterd

 11. Floridaantje says:

  Geachte Confrater, Cher Confrère, Mein lieber Meister des Rechts,
  Beste Fred,
  Het Koninkrijk België, waar u verblijft, heeft drie officiële talen. In volgorde van aantallen sprekers: Nederlands,
  Frans en Duits. Derhalve is uw post om 11.24 niet volledig correct en dient u te refereren naar : “uw collega van
  de Rijkswacht der 3-taligheid” c.q. “votre collègue de la Garde Nationale des 3-langues” c.q. ” ihr Kollege von der
  Nationalgarde von 3-Sprachen”
  MVG.,
  Salut,
  Grüß Gott,
  Bert
  🙂

  1. detita444 says:

   Cher confrère, ik meen te moeten constateren dat in uw bovenstaand bericht m.b.t. de Rijkswacht abusievelijk een fout is geslopen.
   de Rijkswacht is namelijk in het jaar 2001 opgeheven bij de politiehervorming. Hieruit kunnen wij concluderen dat van een 3-talige Rijkswacht in de huidige tijd geen sprake kan zijn.
   Het zij mij tevens vergund op te merken, dat een persoon woonachtig in België, dewelke over de vaardigheid van het spreken van liefst 3 talen beschikte, zeker niet toe zou treden tot de Rijkswacht.
   Met collegiale groet,
   Fred

 12. Kees says:

  Het is aangepast, zie ik nu, ook zonder bril. Mijn dag kan niet meer stuk, zelfs met een top op 580.50 niet.

 13. Floridaantje says:

  Waarde Confrater, Beste Fred,
  Excuseer mij van voornoemde omissie inzake de taligheid van de Belgische Rijkswacht aangezien
  ondergetekende in bedoeld jaar 2001 niet meer gedomicilieerd was in deze “Lage Landen”.
  Vooralsnog uw voorbarige conclusie vwb uw toetreding tot deze “elite” ontgaat mij enigszins.
  Immers in mijn post om 11.55 heb ik in geen enkel opzicht daarop gespeculeerd. Bovendien lijkt u
  mij – zelfs dat we elkaar nimmer effectief hebben mogen begroeten – absoluut niet geschikt voor
  deze soort ‘Flikken’.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Cher confrère,
   in miijn post is slechts sprake van “een” persoon. Willekeurig dus en geenszins persoonlijk.

 14. Floridaantje says:

  *US Non-farm Payrolls coming up in 30 mins at 1230 GMT:
  1) Increase of 89,000 expected compared to 136,000 for SEP.
  2) Unemployment expected to be 3.6%.
  MVG.,
  Bert

 15. Floridaantje says:

  “U.S. economy created 128K jobs in Oct. vs. increase of 75K expected;
  unemployment rate ticks up to 3.6%;
  No substantial effect due to GM strike.”
  MVG.,
  Bert

 16. Floridaantje says:

  Ter Info : FED’s key number :
  “US Labor Force Participation: 63.3% (prev 63.2%)”
  MVG.,
  Bert

 17. Roelof says:

  Daar is 580.75. Spannend hoor 😀

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roelof,
  Sta mij toe…om daar van te maken…lekker hoor… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Haha, dat is natuurlijk toegestaan op Uw eigen site, waarde Geert-Jan

 19. Floridaantje says:

  Beste Maurice,
  Weer uitgestapt op 3050 S&P.
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Middag beste Bert,
   ik ook !
   gr
   Maurice

  2. maurice says:

   maar ik denk nog een stukje hoger

   1. Floridaantje says:

    Beste Maurice,
    Zou wachten ruim 15 minuten nà opening voor een eventuele long instap. Vooral omdat de S&P zich in
    een TA-uncharted territory bevindt waarbij de 3025 [ is daar diverse keren ‘rebounded’ ]m.i. een soort steun
    vormt en de 3055 géén “weerstand” is.
    MVG.,
    Bert

 20. Floridaantje says:

  Hoort u het eens van een -voor Roelof een “naiveling”- ander :
  “Wow, a blowout Jobsnr. USA rocks”
  [bron: tweet DT]
  MVG.,
  Bert

 21. Wannaplay says:

  Om 15:00 wordt het pleit beslecht..

 22. Roelof says:

  Op 3055-3065 ligt normaal gesproken weerstand voor de SPX.

  Overigens zien we meestal dat we aankomende dinsdag weer op het niveau staan wat er stond vlak voor bekendmaking van die goede arbeidscijfers en dat voor de 109e keer op rij. Wauw

  1. Floridaantje says:

   Ondanks de “109e keer op as dinsdag”, geldt nog immer een oud beurswijsheid : ‘historische resultaten bieden
   geen garantie voor de toekomst”, Roelof.
   MVG.,
   Bert

   1. Roelof says:

    Klopt. De reactie is ook wel eens dat de zaak als een baksteen daalt op enorm goede arbeidscijfers. En ook daar vindt men in de media wel weer een reden voor. Dan krijg je dat geouwehoer dat de FED dan de rente niet gaat verlagen en dat zou dan een daling veroorzaken. Of wat ook maar.

 23. noisy says:

  Die 580,70 bleek ook boterzacht te zijn

 24. Floridaantje says:

  Ter Info:
  “Fed’s Kashkari says economy not at maximum employment.Of course how the jobnumbers are going
  the next few months could change investor expectations for what the FED is going to do. Any sign that
  the jobs market is too strong could make them fear that rate-cutting is over this year end”
  [bron: traders talk/CNBC]
  MVG.,
  Bert

 25. Geert-Jan Nikken says:

  Nu nog even door naar 582.50 en het feest is compleet.
  GRS Geert-Jan

  1. Wannaplay says:

   Geen NR dan.. en mogelijk wel OB

 26. Geert-Jan Nikken says:

  Vooralsnog staat er geen NR…ik denk wel onder OB vandaag.
  GRS Geert-Jan

  1. Wannaplay says:

   Over 10 minuten ISM was vorige maand trigger voor de sell-off.. kan nog gaan spoken.. omhoog en omlaag..

 27. Floridaantje says:

  Voila,
  de volgende ‘naïveling’ : “het Kudlow momentje” :
  “White House Advisor Kudlow: Trump And US Negotiators Are Very Optimistic About A US-China Trade Deal”
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Die man vervalt wel in wekelijkse herhalingen. Afijn daar zal hij wel voor betaald worden.

 28. Floridaantje says:

  Beste Maurice,
  Nà deze Kudlow, wordt een “zekere” long instap “gerechtvaardigd”: 3054 S&P.
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Bedankt voor de tip beste Bert, maar ik was helaas buitenshuis, dus maar wachten op de volgende opportuniteit.
   mvg
   Maurice

  2. maurice says:

   Ben toch maar weer om half zes op de trein gesprongen !

 29. Roelof says:

  Hahaha, ik geef het nu echt op, Bert. Veel succes met uw ‘beleggingen‘ op basis van de waan van de dag.

  1. Floridaantje says:

   “Whatever works” wordt bepaald door de beurs. Ook ik ben alert bij het as ISM cijfer, wat meestal niet
   de “waan van de dag” vertoont, Roelof.
   MVG,
   Bert

   1. Roelof says:

    Tja,, ze worden elke maand weer bijgesteld. Dus zeg het maar.

    Maakt ook niet uit. Ze zijn geen trigger voor een duurzame stijging.

 30. Floridaantje says:

  US ISM Manufacturing Oct 48.3 (est 48.9; prev 47.8)
  MVG.,
  Bert

 31. Floridaantje says:

  Beste Roelof,
  Op uw verzoek , die “naïve waaner van de dag” weer :
  ‘White House Advisor Kudlow: Tariff Hikes Are Still On The Table Until Phase One Of The Deal Are Completed’
  [ S&P : 3063 ]
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   haha, het begint nu onderhand wel een beetje vervelend te worden al die waardeloze berichtjes.

   Niettemin wens Ik u erg veel plezier met de nonsense die “the Kudlow” clown er nu weer uit spuit.

   1. Floridaantje says:

    Beste Roelof,
    Ga u niet bevestigen hoeveel guitige S&P pips ik heb binnen geharkt dankzij die ‘naïvelinge T&K Paar Apart’
    Daarom : John McEnroe quote: ” You cannot be serious”.
    MVG.,
    Bert

    1. Roelof says:

     ik vind het allemaal best, Bert. Het interesseert me echt helemaal niets die zgn. guitige pips van u.

     1. maurice says:

      Jonge,jonge,jonge,wat ben jij een slechte zgn. TA-verliezer !

 32. Wannaplay says:

  Haha

  Donald J. Trump

  Geverifieerd account

  @realDonaldTrump
  24 sec24 seconden geleden
  Meer
  Stock Market up BIG! Record highs for S&P 500 and NASDAQ. Enjoy!

  1. detita444 says:

   Dan wordt het pas echt gevaarlijk!

 33. Phoenix says:

  BUY BUY BUY!! 🙂
  Sven Henrich@NorthmanTrader: A phone call this very minute. Are you all listening? There’s a phone call going on!
  zerohedge@zerohedge
  U.S.-CHINA TRADE CALL MAY HAPPENING NOW, KUDLOW SAYS

  1. detita444 says:

   Kijk jij naar zerohedge???????

   1. Phoenix says:

    Sorry, ik wist niet dat dat niet mocht.

    1. detita444 says:

     Mag uiteraard, maar verbaast me. Geen TA, wel nepnieuws. Is dat niet wat naïef?

     1. detita444 says:

      😉

     2. Phoenix says:

      Ik ervaar het vooral zo dat zerohedge razendsnel actueel nieuws vermeld, vaak eerder dan de bekende nieuwszenders. De laatsten moeten waarschijnlijk eerst nog het nieuws verifiëren.
      Ik volg trouwens Donald Trump ook op twitter, ik heb niet het idee dat al zijn berichten op waarheid berusten. Maar misschien ben ik naïef. 😉

 34. Floridaantje says:

  Beste Phoenix,
  Op basis van jarenlange ervaringen blijft m.i. CNBC-USA de meeste betrouwbare èn alerte (NYSE/ wereldwijde)
  nieuws zender.
  MVG.,
  Bert

  1. Phoenix says:

   Meest betrouwbaar kan ik wel met je eens zijn Bert, wellicht dat ze dus beter verifiëren? Is mijn aanname.

 35. Gerrie says:

  Eens Phoenix. Heb naast Zerohedge ook @LiveSquawk. Is ook zeer snel met berichten.

 36. detita444 says:

  Prettig weekend allen.

 37. Phoenix says:

  Inderdaad, prettig weekend allemaal.

 38. Floridaantje says:

  Hou m’n S&P positie vast , beste Maurice.
  Have A Geat Weekend You All [!]
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Ik ook beste Bert, krijgen we nog een vroege Kerstrally !!
   Fijn weekend en geniet van uw warme plons.
   Maurice

Geef een reactie