AEX: TegenOvergesteld

Met een knipoog naar de titel van donderdag kan over gisteren worden opgemerkt dat het koersverloop van de AEX tegenovergesteld was aan het verloop van de achterliggende dagen.

Gisteren was het wederom raak met 534. Lange aarzeling rondom het niveau om tegen het slaan van de slotgong dit niveau te doorbreken. Ditmaal neerwaarts. Zoals in de inleiding opgemerkt, het beeld van donderdag is tegenovergesteld aan het beeld van de laatste dagen. Het eindresultaat is een AEX onder haar MA20 en MA50 in de kleinste grafiek. Een situatie die al lange tijd niet is gezien.

De draai werd ingezet nadat de index in de ochtend opnieuw vastliep in de zone 537/538. Zoals bekend ligt in deze zone de 61.8 procent reactielijn van de voorafgaande daling gedurende de tweede helft 2018. Alsook de respectievelijke MA lijnen uit dag- en week-grafiek.

AEX-IntraDagGrafiek

Het eindresultaat in de daggrafiek is een key-reversalbar. Aan het einde van een stijging duidt dit patroon veelal op een adem-pauze of draai. Onder het verloop van de laatste dagen loopt zowel in de kleinste grafiek als in de dag-grafiek een diagonale trendlijn. Met de beweging van gisteren is deze nog niet doorbroken. Daarnaast staan in de kleinste grafiek de voormalige weerstanden onveranderd ingetekend. De eerste volgende ligt op 530. In combinatie met de benoemde diagonale lijn rond 529 kan voor vandaag een eerste zone 530/529 worden bepaald.

De reden waarom hierboven 534 weer is benoemd ligt in het gegeven dat dit niveau nu als eerste weerstand fungeert. Bij  de start van vandaag geldt dus een eerste handelsgebied tussen 530/529 en 534. Zie ook dat in de kleinste grafiek de MA20 redelijk rond de bovenkant van deze range van start gaat en dat zij het oplopende karakter heeft ingeruild voor een meer vlak verloop.

Net zoals zij in de achterliggende dagen als steun en opdrijvend juk fungeerde moet nu gekeken worden of zij niet als weerstand en duwend juk gaat optreden.

AEX-DagGrafiek

Dan de RSI in de kleinste grafiek. Net zoals de AEX gisteren nog niet door haar diagonale lijn is gezakt, is de indicator nog niet tot onder OS gedaald. De bouwstenen voor een mogelijke PR zijn daarmee gelegd. Let op, deze staat er nog niet. Zakt de AEX door 530/529 dan ligt de volgende lijn op 525.

Tot slot nog 1 keertje terug naar Blik van de Nik. En dan met name de slotconclusie van Blik: “Sterker, indien in de komende dagen/weken blijkt dat de AEX inderdaad op een van de aangegeven reactielijnen afdraait, dan kan in de Blik van Maart naar alle waarschijnlijkheid ingezet worden op het berekenen en bepalen van de eerste lagere extensie-doelen.” Reden waarom in de DD van gisteren de nadruk is gelegd op het belang van de zone 537/538. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste uren van vandaag staan in het teken van schuren langs de diagonaal oplopende trendlijn onder de koersen sinds einde januari. Anders verwoord, de AEX handelt aan de onderkant van de vanochtend afgegeven bandbreedte 530/529 tot 534. Formeel is vanochtend een PR gezet met ijkpunt 539.50. Deze staat ingetekend. Tot zover het positieve nieuws. De kracht, na de scherpe draai gedurende de sessie van donderdag, is vanochtend natuurlijk minimaal. De MA20 is niet alleen gedraaid van stijgend naar dalend, maar is tevens bezig om de MA50 neerwaarts te snijden. Daarnaast is een dalende trendlijn getrokken over de toppen van gisteren. Naar boven toe ligt dus nog wel wat weerstand, voordat de PR kan gaan werken. De visie blijft vooralsnog dan ook dat er beperkte ruimte is tussen de grenzen van de afgegeven zone, waarbij expliciet opgemerkt dat onder 530/529 het niveau van 525 zeer snel kan verschijnen.

95 reacties op “AEX: TegenOvergesteld”

 1. Roelof says:

  Goedemorgen.

  Voor vandaag is het ook mij een zeer plausibel scenario dat we vanaf de 529/530 een korte opleving gaan zien richting 533/534 om vervolgens af te dalen naar de 525/526 (vanmiddag/maandag).

  1. ed says:

   dat schreef ik gistervond ook. ik ga voor beide scenarios meteen naar 525 en eerst 534 en dan 525. dus trapsgewijs in de markt

 2. Jan says:

  @GJN, ik zou een fibootje trekken

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Doelt u over daling van 2018…of juist over het reactieve herstel in 2019?
  GRS Geert-Jan

  1. Jan says:

   reactieve herstel

 4. Roland says:

  Mogge Allen
  Geert Jan dank.
  @Jan hen je een plaatje inz fibootje trekken .Dank

  s6 vandaag

 5. Jos says:

  Gisteren roept bijna iedereen dat er absoluut geen short moment te vinden is, en nog geen dag later worden de eerste koersdoelen al weer geroepen on der de 530………….voortschrijdende inzichten waarschijnlijk……….ook wel weer grappig.

 6. ed says:

  @ jos het is gewoon reageren op de gebeurtenissen van gisteren. eerst naar 537 en dan dalen naar 530 en kijken wat dat doet met de trend. Heel simpel. Aangezien deze daling impact heeft gehad op de stand van mijn indicatoren verander ik van gedaante.

  1. Jos says:

   Snap ik ed, maar geeft maar eens aan dat een “”zeer sterke AEX”” ook wel eens een zwak dagje heeft en daar kan je best op speculeren. Maar mijn punt is dat er altijd door iedereen zeer stellig een standpunt wordt ingenomen mbt de richting, de testosteron druipt van het forum en dan is er eigenlijk nog weinig ruimte voor echte discussie mbt technische analyse.
   Denk dat we verder kunnen zakken vandaag……

   1. ed says:

    @ jos ach, ik moet wel lachen om al die testosteron. Kijk ik houd mij bezig met hoofdzaak: geld verdienen. Ik filter bijdragen van anderen. sommigen zijn interessant andere laat ik links liggen. Voorts hoop ik met mijn bijdragen toegevoegde waarde te leveren.

 7. roger.deron says:

  AEX CFD Trading – goed om te volgen

 8. Jan says:

  AEX LT:
  die blauwe ws lijn heeft een ‘foute’ ws lijn candle (bij witte pijl), dus dat is niet DE ws lijn van het langere dalende trendkanaal. Die gaat anders lopen, misschien langs de candle van gisteren.

  2 mogelijkheden: die oorspronkelijke foute ws lijn wordt kort uitgenomen en weer erdoor (valse uitbraak). Dat werd het dus niet want we zijn er ver doorheen gegaan.
  Of…het niveau van die candle wordt uitgenomen. Dat is inmiddels wel gebeurd. Verder overdrijven zou natuurlijk kunnen maar scenario 455 zone gaat zeker niet de ijskast

  De top dagcandle die er nu staat ZOU een mooie ws lijn candle KUNNEN zijn, een 2e tikpunt

 9. ed says:

  het is nu de komende 4 a 5 uur kijken wat de markt doet op de stijgende oscilatoren in de chart. Als de oscilatoren weer toppen terwijl de prijs in de chart niet meeloopt is dat een teken van zwakte en is dat imo een mooi instapmoment. Hoe kijken jullie er tegen aan? Doorbraak door de bodem van gisteren natuurlijk ook maar daar heb ik al een positie op klaar dat. Short openen met stoploss op bodem van gisteren die wordt dan geactiveerd wanneer we door die bodem schieten.

  1. Putin says:

   Lijkt me nog onbeslist Ed. Duidelijke top candle idd en een 2e dalingsdag zou al een verzwakking zijn. Aan de andere kant kan de 60 min nog steeds een loei van een PR neerzetten. De markt maar even laten bepalen.

   1. ed says:

    @ putin. Op zich ben ik het met je eens, maar ik probeer mij voor te bereiden op het meest kansrijke scenario met uiteraard goede stoploss , als het geval de markt anders bepaald. Dit moet je altijd respecteren. Ik zit daadwerkelijk ook nog niet in de markt , maar ben wel als een leeuw aan het sluipen naar mijn prooi, door voorbereidingen te treffen. Vandaar ook een short met stoploss.

    1. Putin says:

     @ Ed zie plaatje
     Geeft % afstand tussen koers en ma-50 lijn aan. Ik zie een uitbraak en nu een pull-back ! Dus hogere slotkoers vandaag zou dit bevestigen.
     Begin 2015 was de afstand bijna +10%. Voor mij duidelijk een signaal dat de strijd naar boven nog niet gestreden is.

    2. Roelof says:

     Ja, nog onbeslist. De echte trendbreuk vanaf de 472 bodem krijgen we natuurlijk pas bij een dagslot onder de opgaande trendlijn op de daggrafiek. Daar komt die 525/526 vandaan. Volgende week ligt die lijn logischerwijs hoger.

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Dank.
  GRS Geert-Jan

 11. Jan says:

  dagpivots haalbaar denk ik
  11105
  532,5

  1. Jan says:

   geen garantie (wel te koop tegen 50% van uw inzet) 😉

 12. ed says:

  plaatje voor het eerst sinds 485 springt mijn lange termijn step ma ook op rood.

  1. Jan says:

   heel mooi Ed maar er zijn ook omstandigheden waarin jouw systeem het signaal juist op het verkeerde moment geeft, denk ik?
   Nu past de beweging mooi maar zal niet altijd zo zijn?

 13. ed says:

  @ jan,
  Het is natuurlijk geen holy grail, die bestaat niet, maar ik ontleen er persoonlijk voldoende vertrouwen aan. uiteraard kan ik niet alle omstandigheden in het algoritme kwijt.

 14. Jan says:

  spastische vinger mis-klick, verliesdeal van 30 cent, slecht voor ‘n ratio grrrrr

 15. string says:

  Goede morgen…
  Kijk ik nu naar 30′-plaatje…dan zie ik RSI en MACD duidelijk oplopen…echter koers beweegt in kleine range vlak…
  Ik zou als voorbereiding voor de gang richting 534…toch maar niet long gaan momenteel…

 16. string says:

  AEX/CFD 30′-grafiek…
  Heb wederom ‘n pijl gegooid…ingeval van neerwaartse uitbraak…wijst die 521.92 aan…

 17. Jos says:

  De AEX maakt zich op voor een verdere daling en de trigger is het sentiment. Sentiment is weer enigszins gedraaid van licht positief naar negatief door de laatste berichtjes mbt handelsoorlog, brexit en italie en het weer want er komt weer geen Elfstedentocht dit jaar.
  Vooral het niet doorgaan van de Elfstedentocht dit jaar hakt er flink in 🙂
  Het drijvend juk komt eraan nog twee AEX puntjes.

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Sring,
  Met betrekking tot uwen slotzin van 11.31 uur…ik zit dan ook lekker bij Mama Nikken op de koffie…zolang de ingestelde belletjes niet afgaan…alle tijd om weer even bij te kletsen met mjin moeder.
  GRS Geert-Jan

  https://www.tradeidee.nl/glossary/mama-nikken/

  1. string says:

   Mama’s hebben veelal gelijk…op intermenselijk vlak…ze kennen je…

 19. string says:

  Betreft bericht 11:31…
  Volledigheidshalve nog de aantekening dat in dit CFD-plaatje…de tijd en data tussen 17:30 en 09:00 doorloopt…waardoor de MACD en RSI ‘n gestrekter beeld tonen…
  Bij mij ziet het eruit als P58…

 20. WP says:

  https://www.tradingview.com/x/MHO56rEp/
  https://invst.ly/9-dea
  eerste met de MA waaier te vinden op tradingview de tweede de fisher op dag ie gedraaid is edoch zowel op maand en week is de fisher nu gedraaid naar positief. De huidige draai in de fisher is interessanter dan de eerdere op 21 januari, die ik gebruikte om longpositie te sluiten. Koers ligt nu ongeveer op 0.144 fibo.

 21. roger.deron says:

  Dat de kansen op termijn (kort) neerwaarts liggen is voor mij duidelijk. Ik stap in de markt als de CCI beneden de 100 komt – nadien wordt dit doorgaans bevestigd door de MACD en het Histogram. Kans op succes is dan zeer groot.
  Momenteel hikken we tegen de 200 MA en de horizontale weerstandslijn rond 538.
  Kijk maar naar de signalen uit het verleden. Goed toch?

 22. paul says:

  @ roger kijk dat vind ik nou s een mooi chart! compliment..Als ik goed kijk zie ik dat de neergaande krachten een week of wat nodig hebben. Ik heb nog wat feb optie posities exact 5 dagen wellicht wat kort ook als ik de cyclus theorie van Ahrens volg.. nog wijze raad -uiteraard met disclaimer-?

  1. ed says:

   @ paul. ik kijk ook graag naar zijn blogs.

 23. roger.deron says:

  Mooi – toch effe short nu bij 528.8
  waarbij expliciet opgemerkt dat onder 530/529 het niveau van 525 zeer snel kan verschijnen.

 24. string says:

  Bodem van vanochtend 03:00 uur 529 nog even terugtesten

 25. roger.deron says:

  We gaan met de AEX echt mee met de FTI op de S&P – het verloop van de AEX kun je er naadloos opleggen

 26. ed says:

  maar we zijn goed op weg nu…

 27. Roland says:

  dag of 10 terug plaatste ik dit ook en kijk zo ziet het er nu uit.
  https://invst.ly/9-eb6

    1. Roland says:

     principe vork strijd median

 28. Jos says:

  De RSI 30′ is OS met zijn kleine teen……………..kan dus een opleving komen vanaf dit niveau.

  1. roger.deron says:

   Inderdaad Jos – ben terug uit de short met kleine winst – mijn indicator geeft ook aan dat we terug wat omhoog kunnen – de 8 MA loopt nu bij de CFD grafiek rond 529 – daar zien wat er gebeurt – komen we daar niet boven is dit terug een mooie shortgelegenheid

 29. kraton says:

  Kruipt die weer een beetje in de vork, Roland?

  KRT

 30. Roland says:

  je ziet het strijd median zoals vermeld klopt als we de teen van jos erbij nemen .er kan dus….een opleving
  kijk ik op andere grafiek is daar een lijn op 528.49
  kijken wat het word 😉

 31. Roland says:

  ingetekend
  https://invst.ly/9-emc
  groet

 32. Jan says:

  dax netjes 38 fibo bereikt, aex nog niet eens 23 fibo

 33. Jos says:

  Nou het was een guitig ritje van de 537 naar de 528………………………het is weer vrijdag middag dus de Trump gaat dan meestal helemaal los op twitter……………dat met china en VS gaat best wel goed……………NOT…………………veel succes en fijn weekend.
  En met die stilte hier op het forum valt het ook best wel mee 🙂

 34. Roland says:

  heerlijke chat.
  nog geen onvertogen woord.
  hoop dat ik niet de Goden verzoek
  maar erg fijn …..

 35. string says:

  528.86 voor tweede keer bereiken…kant ook de opmaat zijn voor 529.96…

 36. kraton says:

  Inderdaad geweldige chat als iemand nu weer zou reageren waarom de opmerking van string 14:15 niet zou kloppen.
  Of juist wel.

  Maakt niet uit, de markt heeft en krijgt toch gelijk dus wijs ben je alleen achteraf en wat dan niet meer in de 1 zn portemonaie zit zit dan in die van mij of andersom.

  KRT

 37. WP says:

  @string klopt je pijl nog van 11.40??? op 521,92

 38. WP says:

  ± 523 = 0.236 fibootje vanaf huidige top dal december. Koers blijft bij mij rondzwalken op de 0.144 fibo

 39. ed says:

  @ wp

  die pijl van string kwam ook bij mij in de chart, zo hard gooide hij

 40. roger.deron says:

  Gaat de AEX de S&P straks (volgende week) achterna?

  1. roger.deron says:

   De S&P beweegt zich vandaag tot op heden tussen 2688 / 2696.Onder 2696 is de bias negatief – dit betekent als we daar niet boven komen vandaag de daling hervat

   1. roger.deron says:

    Kijk ook naar de 5′ grafiek van de S&P 500

   2. roger.deron says:

    Kijk ook naar de mogelijke driehoek in de 5′ grafiek

 41. Roland says:

  het Hoekstra moment
  zal dat uitkomst bieden ?
  https://www.youtube.com/watch?v=dLvNw_5_jTI

 42. Roland says:

  string
  8 februari 2019 om 14:15

  528.86 voor tweede keer bereiken
  werd 528.9 vinkje

  1. string says:

   het blijft nog in het rechthoekje op en neer gaan…

 43. string says:

  @ WP…14:27…
  Zolang 531.37 niet opwaarts wordt uitgenomen is de gemelde pijl valide…

 44. WP says:

  @ ED ok dank eigenlijk dan tussen 2 fibopunten nl 23.6 en 38.2 in

 45. WP says:

  @ String ok ook aan u dank

 46. ed says:

  @ Wp , fibo punten zijn voor mij niet heilig. 525 is closing gap en 521 zijn mijn onderste algoritmische steunlijnen. Als die ook breken dan gaat het nog veel lager, maar als … telt nu nog niet

 47. string says:

  Consolidatie rechthoekje van ongeveer één indexpunt…en daarbinnen zijn we al drie uur aan het knoeien…mag ik dat tijdverspilling noemen…

 48. Roland says:

  die 528.49 is dan voor mij make or brake plus die median
  niet dan 525.56
  https://invst.ly/9-ftg

 49. ed says:

  gaat nog gewoon cf verwachting

 50. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  “EURUSD is on its way to re-test the 1.1300 area as a combination of a weak #Euro
  and a strong #USD push the pair lower”. [ bron : CS forex ]
  Bijkomend short ingekocht op 1,1351.
  Prettig Weekend.
  MVG.,
  Bert

 51. bruun says:

  Beste Bert,

  Ik denk dat het belangrijk is dat de week wordt afgesloten onder de 1.1356.
  Ik verwacht een lichtgroene candle vandaag en volgende week verder down. Op naar de 1.1250 !

  Gr.
  Bruun

 52. bvk67 says:

  Goedemiddag,
  ES 2684 eindelijk bereikt (zie bericht gister).
  Kijken of we een bounce krijgen.
  Grs, Bart

 53. Roland says:

  krijgt eters dus ik ga even in de rendang roeren plus meer lekkers.
  groet en dankt u allen
  Mooi Weekend
  MVG
  Roland

 54. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Dank voor uw bericht. Onderstaand m.i. E/D gevoelige data :

  “The action starts Wednesday with January CPI and that’s followed by PPI on Thursday along with the December retail sales report. Friday includes the Empire Fed, industrial production and U Mich consumer sentiment”.

  MVG.,
  Bert

 55. wh.giesen says:

  Waarde heer Nikken, komt er nog een blik op de s en p 1 dezer dagen?

  mvg

 56. floriaantje says:

  Beste Bart, Goedemiddag,
  S&P500 instap op 2685 voor uitstap 2696.
  MVG.,
  Bert

 57. bvk67 says:

  Financiels moeten stabiliseren voordat we kunnen bouncen. $DB en $GS krijgen rake klappen nu.
  Grs, Bart

 58. bvk67 says:

  17.00 uur turn ?

 59. Karel says:

  Waarom blijft die AEX nog zo sterk liggen verdorie?!

  1. string says:

   Omdat de strijd tussen twee tegenstrijdige belangen…nog geen winnaar heeft opgeleverd…
   Voor daytraders niet echt ‘n dag om goed geld te maken…marginaal…marginaal…

   1. Karel says:

    Tja, als volgend klein beursje plots sterker stijgen en standhouden dan de grote. Daar gaat het om in dit geval, en dat is beetje ‘vreemd’.

 60. detita444 says:

  Zou rond sluiting, zo voor het weekend nog wel eens kunnen veranderen….

 61. wh.giesen says:

  Ik denk eerder een NR zetten, wordt het op de dax ook wel tijd voor nu.

  mvg

 62. Roelof says:

  Op de daggrafiek is de uptrend nog steeds intact indien het boven 525/526 sluit. Dus vooralsnog is er geen enkele reden om hier erg bearish te worden

  1. Karel says:

   Roelof, het gaat toch ook om de meer relevante indexen. De AEX gaat toch niet standhouden als de anderen duikelen zeker. Ze hebben toch wel erg straf gemoved de laatste weken.

   1. Roelof says:

    Ja, klopt op zich wel. Maar dat het vandaag vrij gemakkelijk boven 526 is gebleven geeft aan dat er ook op de andere velden geen sprake is van een acuut grote verkoopdruk. Mede daarom verwacht ik voor de komende week nog wel die bounce richting 533/534.

    1. ed says:

     die optie houd ik ook nog open , want we gaan nooit in een lijn naar beneden. er moet ergens nog een lagere top komen

 63. bvk67 says:

  Fijn weekend, en tot volgende week.
  Grs, Bart

 64. maurice says:

  Middag beste Bert,
  Ik ga wederom voor u duimen ! Zelf denk ik om maandag weer mee te gaan doen.
  mvg
  Maurice

 65. floriaantje says:

  Beste

 66. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Update CS-Forex tweet :
  EUR/USD is down 18 pips on the day and matched the earlier low of 1.1321. Watch for stops if it gives way. Alternatively, watch for more selling early next week with no real support until 1.1290.
  MVG.,
  Bert

 67. bruun says:

  Bedankt Bert!

  Alvast goed weekend!

  gr.
  Bruun

Laat een reactie achter