AEX: Symmetrie

Gisteren stond de hele sessie in het teken van de besproken 782/783. Even terug naar de middag-update van dinsdag: “Dat neemt niet weg dat er kleine lichtpuntjes te ontdekken zijn.”

De DD trapt vandaag een keer af met de DagGrafiek. Waarom?: “De ontwikkeling rondom 782/783 wordt overigens ook van belang voor de DagGrafiek. Na maandag is de symmetrie in deze grafiek immers toegenomen.” Aldus de DD dinsdag. Na een dagje aarzelen, springt de AEX vandaag inderdaad door. En dat brengt het verhaal van de DD weer terug op 792,75/793,25. Oftewel, het verhaal van de Oude Lijnen.

In onderstaande grafiek staan (o.a.) twee groene pijlen en een vraagteken ingetekend. Zoals bekend/besproken volgt de DD al enkele dagen de mogelijkheid van een omgekeerde Hoofd-Schouder in de DagGrafiek. De titel van vandaag is een verwijzing naar het gegeven dat dit patroon vandaag wederom een beetje verdere vorm krijgt. Let wel, een patroon is pas een patroon als de signaallijn is overwonnen. Zoals afgedrukt noteert deze lijn op 809.50. Vraag is dus of de AEX in de komende sessies kan doorstoten naar deze lijn.

En met deze vraag is weer het spreekwoordelijke bruggetje gelegd naar de gebruikelijke kleine grafiek.

AEX DagGrafiek

De DD staat op het standpunt dat de grotere bewegingen in de kleine grafiek starten. Na de reeds besproken lichtpuntjes uit de middag-update van dinsdag vandaag ook enkele opmerkingen.

Zoals opgemerkt ligt de eerste focus op de oude lijnen 792,25/793,25. Het aanhalen van deze lijnen impliceert een AEX >= Wolk. Na gisteren is niet alleen de eerste delta geslonken (=lees, DD dinsdag) maar ook de tweede delta redelijk teruggelopen (=lees, DD donderdag, vrijdag, maandag). Interessant wordt het vraagstuk of de lijnen van deze indicator op korte termijn een nieuwe cross laten zien. Daarnaast natuurlijk de nieuwe gap. Vraag is of deze bij het slaan van de slotgong nog voor een (groot) deel openstaat of dat de ontwikkeling van maandag zich herhaalt. Zoals bekend schrok de AEX toen erg van het gegeven dat de besproken lijnen bij opening ook daadwerkelijk werden aangetikt. Het antwoord op de gestelde vraag zal waarschijnlijk uit de RSI komen. Wel of Niet OB!

Wederom voor de volledigheid de toevoeging dat boven de ingetekende lijnen het niveau 796,25  in beeld komt.

Op basis van de aarzeling van dinsdag nu eerste horizontale steun terug op 782/783. Opgemerkt dat het terugvallen tot aan deze eerste steun wederom toch een teken van zwakte zou zijn, daar het terugvallen tot aan deze eerste steun impliceert dat de nieuwe gap gesloten wordt. Het was juist het openblijven van het hiaat van dinsdag welke in de middag-update kon worden aangehaald als lichtpuntje met de vervolgstap van vandaag als resultaat.

Blijkt de Wolk inderdaad van kleur te verschieten dan geldt de bovenkant van deze indicator als dynamische steun. Gedurende de sessie kan deze de rol van eerste steun dan overnemen van de horizontale steun 782/783. Dit vanwege haar dynamisch karakter.

Wordt Vervolgd!

Let op, vanavond de eerste WorkShop. Wil je zelf ook de besproken en aangehaalde niveaus kunnen bepalen/berekenen? Schrijf dan in!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

Over oude lijnen gesproken: 788,00.

Net als gisteren ook vandaag enkele lichtpuntjes. De gap van vandaag staat nog open. AEX >= Wolk. Daarnaast is de tweede delta nagenoeg nul en lijkt deze indicator zich op te maken voor een cross. Zie DD.

Keerzijde, onderkant Wolk in DagGrafiek rond….inderdaad 788.00 (!!). RSI in kleine grafiek nog niet OB. Wederom herhaalt de DD haar stelling dat een nieuwe OB niet slechts een warme welkom geniet, maar tevens een vereiste is. Voor de volledigheid van de DD vermeldt de DD deze twee zaken daarom toch  maar even.

De DD grijpt terug naar haar klassieke insteek. Deze luidde/luidt: Zolang AEX >= Wolk blijft de ondertoon positief. Na het doorbreken van 788.00 ligt de volgende grens op 792,75/793,25.

Zie dat de Wolk langzaam maar zeker boven de horizontale steun 782/783 kruipt, zodat zij in de komende uren de functie van eerste steun kan overnemen. Zie wederom DD.

47 reacties op “AEX: Symmetrie”

 1. detita444 says:

  Qua cfd aex al 792,72 gehaald om 07.00, daarna dalend….

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Over Oude Lijnen gesproken: 788 !
  GRS Geert-Jan

 3. detita444 says:

  Ja, precies.

 4. Candelaer says:

  gapje closen , dan maar ?

  1. detita444 says:

   Fibo ( 785,66 ) biedt steun.

 5. rmeier6711 says:

  Gap blijft mooi open, wat een volgende lichtpunt is naar hogere koersen. Er staat een mooie SHS patroon. Aex boven de 788 weer naar 793

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Voor de EUR/USD volgers onder ons….wederom hapering rondom bovenkant van bandbreedte…1,1385….en RSI nie OB nie…
  GRS Geert-Jan

  p.s. en daarom dus:

  quote…“De DD stapt niet in de val van het nog krapper zetten van de eerste grenzen en herhaalt slechts haar insteek welke op deze plek al vanaf begin december 2021 doorklinkt. Vooralsnog het klassieke verhaal van veel beweging, maar weinig/geen richting.”…unquote

 7. Gerrie says:

  Hartelijk dank voor de EURUSD update. Scalpen maar….😜

 8. Daan says:

  2 x o..s. en 1 x nie ob nie .
  Doet me denken aan de range rules.
  Maar we zien het wel.

  mvg.

 9. detita444 says:

  We hadden het kunnen weten dat een O.B. er niet in zat.
  De rm indicator waarschuwde daar vanmorgen al voor.

 10. Daan says:

  Klopt Fred,

  Maar ik hem misschien wat te vroeg geschetst, de waarden zijn alweer achterhaald.
  Maar o.b. lijkt me vrij lastig worden.

 11. Candelaer says:

  Als nieuweling: de indicator in de grafiek. Welke is dat? Ik dacht de RSI, maar die geeft in mijn 30 minuten andere waarden. Of… is het de RSI met andere instellingen dan ik heb?

  Groet,
  Ruud

  1. rmeier6711 says:

   Goedemiddag Candelear,

   Dit is idd de RSI. Welk softwareprogramma gebruik je? ik werk zelf met Linn software

   1. Candelaer says:

    Je triggert mij. Ik keek naar een grafiek v d future die doorloopt. Dan krijg je andere resultaten. Ik zal straks even naar de cash grafiek gaan kijken. Dank!

    Groet,
    Ruud

 12. flgoforit says:

  VS-macro-data:
  * Core Inflation Rate YoY (DEC), actual: 5.5%, expected: 5.4%, previous: 4.9%;
  * Inflation Rate YoY (DEC), actual: 7%, expected: 7%, previous: 6.8%.
  MVG.,
  Bert

 13. detita444 says:

  Een goedemiddag Bert. Eigenlijk toch geen goed cijfer….

  1. flgoforit says:

   Klopt, Fred. Echter de markt is gisteren door Powell “gerustgesteld” dat de FED immer zal voorkomen dat de huidige inflatie ingeworteld raakt. Bovendien herhaalde hij o.a. dat de FED voldoende middelen heeft om deze “spook” tot een “normaal gedrag” te brengen einde 2022. Daarom reageren m.i. de futs positief op deze data. Had zelf bij opening Aziatische markten instap gedaan op 4700 SPX en nu eruit op 4735.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Voor de EUR/USD volgers onder ons…volgende lijn ligt op 1.1425….ogen op RSI…wel of nie OB.
  GRS Geert-Jan

  1. flgoforit says:

   Waarde Geert-Jan,
   Voor mijn begrip bij een OB status van de RSI verdwijnen het al 5 weken durende “AdemPauze/Rustpauze alsmede het lange beeld voor het valutapaar duidt op verdere zwakte.”
   MVG.,
   Bert

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  Ja…indien zo …dan geeft de weekgrafiek namelijk ruimte tot ook aan 1,1550…let wel, in de weekgrafiek is dit dan nog steeds slechts een herstel.
  GRS Geert-Jan

 16. detita444 says:

  Het lijkt wel of de S&P een top heeft gezet.

  1. flgoforit says:

   Of een dip door “U.S. Crude Stocks Fell To Lowest Since Oct 2018 Last Week”. SPX pivot line op 4720 biedt instap.

   1. detita444 says:

    Kan ik me haast niet indenken.
    Maar goed we zien het wel of hij weer de 4733 doorbreekt.
    de aex doet er trouwens ook aan mee.
    Weer door de 792,75/793,25 gezakt.

    1. flgoforit says:

     of bij “traditioneel”…’session low’…immers er is geen “booster” Powell 🙂

 17. flgoforit says:

  EUR/USD 1,1425 2e maal [vink]..RSI…”wel of nie OB”…(?)….
  MVG.,
  Bert

 18. detita444 says:

  Yep O.B.

  1. flgoforit says:

   Thks, Fred.

 19. detita444 says:

  WS en Nassie gaan ook in het rood.

  1. rmeier6711 says:

   is fractioneel dus waar hebben we het over

 20. rmeier6711 says:

  De cijfers waren toch goed? Dow en Nasdaq hebben maandag een bullish pinbar neergezet dus geen enkele reden tot paniek. Verwacht einde week gapfill naar 800. Grote jongens willen enkel longers uitschudden en zolang we boven de 788 sluiten is er niks aan de hand 😉

  1. detita444 says:

   Grote jongens…. Doet me ergens denken…… Ik weet het al Calimero.
   Het zal toch niet…..

   @Bert. We kunnen short, ik heb een betrouwbaar signaal. 😉

   1. flgoforit says:

    Waarop, Fred, NDX(?)….of biedt de MA(50) op 15.867 steun bij “session low”..

    1. detita444 says:

     Maakt niet uit Bert, gewoon op alles incl. de enen en nullen zegt mijn indicator 😉

     Zelf wacht ik even op de 4733, better safe than sorry.

     1. flgoforit says:

      Amai, dat “betrouwbaar signaal” heeft u uit “goede bron” vernomen blijkbaar. Indien u meedoet aan G-J’s WorkShop zou ik dat “betrouwbaar signaal” niet aan hem voorleggen. Vermoed dat hij daarvan zeker en vast “TA-gehakt maakt” 🙂

     2. detita444 says:

      Nee hoor, is de rm contra-indicator, hier welbekend.

 21. rmeier6711 says:

  de enen en nullen bewegen synchroon met de indices

 22. flgoforit says:

  Traders Talk,
  “U.S. stock indexes rose on Wednesday after consumer prices data that largely met expectations eased some concerns about faster-than-expected interest rate hikes, with big technology stocks offering the biggest boost. Despite the CPI gaining 0.4% in December and shooting up 7.0% on a year-on-year basis, we don’t see this disturbing the markets because higher inflation was expected.The fact that the core rate came in just about in line with expectations suggests that we’re beginning to see some sort of a decline going forward.
  Big Banks were buoyed by comments from Fed Chair Jerome Powell on Tuesday which sounded less hawkish, easing concerns sparked by minutes from the central bank’s December meeting. Therefore guidelines of JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc and Morgan Stanley, which will be kicking off the fourth-quarter earning season 2021 this Friday, followed by results from Bank of America Corp on Jan. 19. could be elevating to this extent”
  [bron:CNBC/Pro]
  MVG.,
  Bert

 23. detita444 says:

  Thx. We gaan er weer voor.

  1. flgoforit says:

   Yep, in m’n posities EUR/USD,NDX en SPX ondanks dat “betrouwbare signaal” 🙂

   1. detita444 says:

    Hij wil maar niet door die 4733.
    En Nassie ook niet door R1.

    1. flgoforit says:

     “It ain’t over till the fat lady sings” 🙂

 24. detita444 says:

  De S&P wil niet Bert.

  1. flgoforit says:

   Zal de op dit moment al strak waaiende jetstream “opvoeren”, zoals vroeger Maurice wel eens vroeg 🙂

   1. detita444 says:

    Lijkt me een goed idee, want dit is niets.
    Maar ja, die rm indicator zei het al.

 25. flgoforit says:

  Allemaal marginale bewegingen met weinig richting, Fred. SPX op 4730 en NDX op 15.920 beiden eruit.
  Prettige avond verder en tot morgenmiddag om 14.30 uur: “jobless claims”.
  MVG.,
  Bert

 26. detita444 says:

  Ja. Prettige avond nog Bert.

 27. miked says:

  ja kan ook he’

Geef een antwoord