AEX: StruikelBlok(je)

Het verhaal van deze week is het verhaal van de steunzone 557.50 – 555. Het verhaal van deze week is echter ook het verhaal van de dalende trendlijn over de toppen sinds vorige week donderdag. De kans dat deze laatste gaat breken groeit echter met iedere handelssessie.

De DD start met een blik op het verloop van de RSI. Gisteren is de indicator opnieuw niet tot onder OS gedoken. Het herstel gedurende de sessie vond haar meerdere in de ingetekende horizontale lijn over de meest recente toppen. Daar de verwachting luidt dat de AEX vandaag positief aan de sessie begint vormt deze lijn voor de indicator opnieuw eerste weerstand.

Het aantikken van de weerstand in de RSI viel voor de AEX vrij nauwkeurig samen met het aantikken van de dalende trendlijn over de toppen sinds afgelopen donderdag. Deze lijn geldt voor de index daarom ook vandaag als eerste struikelblok. Door het verloop van de tijd is deze lijn al afgegleden naar grofweg 560. Daar eerder deze week de aandacht al meerdere keren op de zone 561.00/561.50 is gevestigd, mag dus zachtjes rekening worden gehouden met een scenario dat de dalende weerstandlijn gaat kraken en breken. Zie titel.

De horizontale lijn op 561.50 staat ingetekend zodat duidelijk wordt op welke oude toppen en bodems het niveau is gebaseerd. Interessant wordt het vraagstuk of de RSI in staat is om ook haar weerstandlijn te breken bij een AEX die op zoek gaat naar 561.50. Lukt dat, dan ligt de weg vrij voor het doorstoten naar 566 in de komende sessies. Tussen deze twee niveaus ligt echter nog 564.50 welke als eerste richtpunt gaat gelden boven 561.50.

Aan de onderkant uiteraard een steungebied in de zone welke al de gehele week centraal staat: 557.50 -555.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 27 juni 2019 30 MinutenGrafiek

In de dag-grafiek wordt het technische beeld momenteel bepaald door de fantasie van een omgekeerde hoofd-schouder. De huidige afkoeling mag in deze grafiek uiteraard gezien worden als de gebruikelijke terugtest op de doorbroken neklijn van het patroon.

De horizontale lijn staat getrokken op 559. Tot nu toe liggen de recente slotstanden relatief dicht in de buurt van deze lijn. Daar het patroon een omvang heeft van enkele weken/maanden waarin het is gebouwd is het kortstondig zakken onder de neklijn geen reden om het patroon direct af te schrijven.

De fantasie leeft dus onveranderd voort.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 27 juni 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staan onveranderd de twee halve cirkels en het vraagteken ingetekend. Na de 38.2 procent correctie begin juni op de voorafgaande stijging van de eerste maanden van 2019 gaat de DD in de komende dagen/weken bekijken of de AEX kan gaan bouwen aan een derde halve cirkel. De ingetekende horizontale lijn op 573 krijgt dan ineens de naam neklijn.

Inmiddels kan worden opgemerkt dat de contouren van de derde halve cirkel zichtbaar worden. Een succesvolle test van de zone 557.50 – 555 geeft aanleiding om het vraagteken in de komende sessies te vervangen door een derde halve cirkel.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 27 juni 2019 WeekGrafiek

MiddagUpdate:

AEX 30MinutenGrafiek

Met een knipoog naar de gekozen titel van vandaag kan opgemerkt worden dat de dalende lijn over de toppen sinds vorige week donderdag met hoofdletters als StruikelBlok fungeert. De aanval op de lijn is wederom succesvol afgeslagen en in de tussentijd ligt zelfs de steunzone 557.50 -555 onder druk. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems van precies een week heeft met deze daling weer een vervolg gekregen. De eerste verkoopdruk heeft de AEX richting de parallellijn van het trendkanaal geduwd welke vooralsnog als steun fungeert. Het huidige half uur is van belang voor de RSI. Op het moment van schrijven noteert deze onder OS, maar het half uur is nog niet voorbij. Update dus later in de chat. Een OS notering laat het beeld voor de AEX natuurlijk verder wankelen. Voor nu blijft de DD echter nog even op het spoor dat de dalende weerstandlijn weer kan worden opgezocht. Let wel, deze begint nu toch wel als serieuze weerstand te fungeren.

Technische Analyse AEX 27 juni 2019 30 MinutenGrafiek MiddagUpdate

46 reacties op “AEX: StruikelBlok(je)”

 1. WP says:

  Goede morgen de futures zijn goed geluimd.
  Dank weer GJ!

 2. Geert-Jan Nikken says:

  AEX in gevecht met de dalende weerstandlijn…RSI echter nog ruimte tot aan haar horizontale lijn…dan zou je toch denken dat 561.50 mogelijk moet zijn.
  GRS Geert-Jan

 3. mikeonyx says:

  Dank GJ
  GM allen

 4. Phoenix says:

  Wat mij betreft weinig overtuiging in de AEX te bespeuren. Afgelopen dinsdag kreeg ik trouwens een shortsignaal in de daggrafiek obv de dalende rsi die onder zijn eigen 9MA kwam. Ben benieuwd wat het gaat worden.
  Overigens kan een tweet van DT dat het US/China handelsakkoord inmiddels voor 91% rond is en dat ze elkaars allerbeste vriendjes zijn altijd nog ruimte naar boven creëren.

  1. Peter says:

   Laat maar komen die tweet 🙂 want voorlopig zit er nog geen beweging in. Vleesch noch visch.

 5. floriaantje says:

  In vergelijking tot de DAX zorgt o.a. zwaargewicht Unilever m.i. ervoor dat de AEX “zwakjes”
  handelt.
  MVG.,
  Bert

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Nou…wat gaat het worden…wel of niet door die dalende lijn?…MA20 op het punt om te gaan crossen met MA50…wie duwt de AEX even omhoog?
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   Blaozen?…

 7. string says:

  Vanaf 08:45 uur zit het koersverloop gevangen in ‘n driehoek…best te zien op het 5’-plaatje…breekt net neerwaarts uit…

  1. string says:

   Koersdoel 557.60…

 8. Gerben says:

  Is er nieuws? Kan niets vinden.

  1. string says:

   ike wel…driehoekje…

   1. string says:

    En op de DAX/CFD 30’…trendwaaier waarvan de eerste (lees meest vlakke ) trendlijn…exact geraakt is na breuk van de derde (lees meest steile) trendlijn…
    Daling wordt hierna flink doorgezet…

    1. Gerben says:

     Ja, vaak wordt nieuws slechts aangegrepen om een kapstokje te hebben. Heb jij een doel voor de AEX?

     1. string says:

      Boven…of onder…561…
      Eerst maar even afwachten…

  1. Gerben says:

   Dank voor je reactie String!

 9. Gerrie says:

  @Gerben,

  Iran warns U.S. of stronger reaction if its borders violated again: Tasnim

 10. Gerben says:

  Dank Gerrie, het is denk ik echter het nieuws uit China en de voorwaarden die gesteld zullen worden om tot een deal te komen.

 11. Gerrie says:

  Denk ik ook Gerben, maar het andere bericht versterkte wss de daling. Zo hebben we weer het kip en ei verhaal, want idd driehoekje direct gepenetreerd zoals String aangaf.

  1. string says:

   Het driehoekje was al vanaf hedenochtend 08:45 uur in aanbouw…ik houd het nieuws eigenlijk helemaal niet bij…althans niet voor de beurshandel maar…hoe laat was dat nieuws dan…kunnen we misschien iets meer te weten komen over…de kip en het ei…

 12. Peter says:

  Nu dus echt 555 gezien (vink), UP again?

 13. Gerben says:

  Haha, perfecte timing van die Chinezen. Iran doet er nog even een schepje bovenop omdat het staatsfonds short zit.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Hier de in de middag-update beloofde update. RSI inderdaad wederom nie OS nie.
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Het wordt wel erg druk nu met de lijntjes op +/- 559 . . .

 15. string says:

  De lagere bodem lijkt bij AEX…DAX…en US500 vooralsnog niet geslaagd…
  AEX heeft van deze drie…de hardste tik gekregen…heel even onder vorige bodem…

  1. string says:

   Oeps…voor de duidelijkheid…
   Die vorige bodem is voor AEX/CFD gezet op 554.86…tijdstip was 26-06/01:30…

   1. Jurrian says:

    @ String, ah, ik zocht die bodem al. Heb ik dus niet. Is dat eigenlijk wel relevant voor een beursje wat helemaal niet open is?

    1. string says:

     Ja…relevant en wordt steeds meer bepalend…het gaat steeds verder naar de 24-uurs economie…welke ook alsmaar mondialer wordt…
     Die vraag over relevantie is eigenlijk…met uw goedvinden…behoorlijk ouderwets…
     Dat soort opmerkingen beluister je meestal in gezelschap van de ouderen…daar hoor ikzelf inmiddels ook bij…

 16. Gerben says:

  @String: Het nieuws was er twee uur geleden al: https://www.cnbc.com/2019/06/27/china-is-not-budging-ahead-of-xi-trump-g-20-meeting.html?__source=twitter%7Cmain

  Het heeft even een uurtje geduurd, de beurs reageerde pas toen de WSJ met een artikel kwam voor de niet Chinees sprekenden. Ik denk toch wel degelijk dat het nieuws indruk heeft gemaakt, hoewel het opvallend is dat het zo lang geduurd heeft.

  1. string says:

   Dus…rond die tijd dat het nieuws hier begrijpelijk werd gepresenteerd…had het driehoekje zijn volledige imago alreeds…
   Waarvan Akte…

   1. Bart says:

    Exact String.
    Niet OS is een belangerijk punt hier.
    Voor de DAX-ers onder ons : de opgaande trendlijn onder de bodems van 1 & 18 juni houdt nog steeds.

 17. string says:

  Zowel in AEX als DAX zijn de koersen hersteld tot het niveau…wat berekend kon worden bij de uitbraak van de respectievelijke patronen…
  Nu maar ‘ns zien…waar het naar toe wil…

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Sinds de opening van dinsdag…in de kleinste grafiek drie lagere bodems in de AEX met drie hogere bodems in de RSI…en nie OS nie…je zou gaan geloven dat het weer naar 559 kan…als is het maar om de drukte op te zoeken…
  GRS Geert-Jan

  1. Phoenix says:

   Je blijft positief hè Geert-Jan? 😉

 19. Jurrian says:

  @String, ja relevantie raakt uit de tijd. Maar die diepe dip op een, laten we zeggen, incourante tijd heeft dus voor en na dat dieptepunt ook geen enkele weerklank gevonden, toch? MA-tjes inclusief de MA200 waren dus toen gepiept. Dus nu, vandaag, gewoon een lagere bodem?

  1. string says:

   Beste Jurrian…
   De diepe bodem op 554.86 heeft op AEX/CFD 30’…de trendkanaallijn van het dalende kanaal bevestigd…
   De shadows buiten beschouwing gelaten…is hier dus ‘n duidelijk hogere bodem gezet…en die shadow van de 12-uurs Hammer hoeft niet ter zake doende te zijn…voor het bepalen van danwel hogere of lagere bodem…
   Zoals ik al enkele dagen eerder hier heb gemeld…bij overschrijding van 561 is er op AEX/CFD 30’-grafiek…’n IHS ontstaan met ‘n koersdoel van 567.14…
   Een groot deel van dit potentieel patroon…waaronder begrepen de gehele linker schouder alsmede de diepe bodem en deel rechter schouder…zijn dan gevormd buiten de openingsuren van de AEX…voor velen niet zichtbaar…
   Misschien dat we na het overschrijden van 561 en het eventueel behalen van 567.14…nog ‘n keer van gedachten kunnen wisselen…omtrent de relevantie van zaken buiten sluitingstijd van AEX…kan verhelderend werken…

   1. Jurrian says:

    Thanks.

 20. Geert-Jan Nikken says:

  En weer terug op de dalende trendlijn…grappig…RSI nie OS nie…wel druk hier…zoals Peter eerder al terecht opmerkte..
  GRS Geert-Jan

  1. Gerben says:

   Morgen 50 punten lager openen, dat lijkt me pas een keertje grappig.

 21. Jan B says:

  Ik wil best geloven in het driehoekje van String, maar dan blijft de vraag waarom alle beurzen incl. de futures van de S&P op hetzelfde moment een duikeling maken. Of heeft de AEX toch meer invloed dan we dachten? 😊

  1. string says:

   Niet alleen AEX…heb het ook verklaard voor DAX…de rest houd ik niet zo bij…

 22. Gerben says:

  Valt me tegen dat we heel het verlies weer hebben weggewerkt. Voor mijn gevoel is de handelsdeal nu een stukje verwijderd geraakt sinds de laatste Chinese zet. Valt me ook tegen dat Trump nog niet gedreigd heeft met nog meer tarieven op twitter.

  Mooie avond allen en tot morgen.

  1. Bart says:

   Gerben,
   Einde Q2, windowdowdressing, distributie.
   En een echte deal komt er niet, mijn inziens. Laat die Chinezen niet te machtig worden, onbetrouwbaar regime.

   1. Gerben says:

    Ja, window dressing is ook waar ik aan dacht.

    China heeft de meest betrouwbare overheid wereldwijd. Als de Chinese regering toezegt 700 miljoen mensen boven de armoedegrens te tillen dan is dat exact wat ze waarmaken. Van de Nederlandse regering krijg je vooral valse beloftes.

    Ik denk dat de Chinezen erg goed hebben nagedacht over het strategisch moment om een lijst voorwaarden aan te kondigen. Als Trump zich nu uitspreekt op Twitter dan saboteert hij de deal en de markt. Als Trump zich stil houdt dan uit hij daarmee richting de buitenwereld nederigheid. Hij kan niet meer winnen, behalve voor zijn eigen gevoel door tarieven te verhogen. Machtig dit schaakspel.

    1. Bart says:

     U geeft nogal hoog op van de Chinezen. Echter, ik heb liever een sterk Amerika (Economisch, Financieel, Technologisch, Militair). Maakt me niet uit onder wat voor president. Als Europa is Amerika te prefereren als bondgenoot (om genoemde redenen,) dan China of Rusland.

     Uiteraard mag een ieder hier anders over denken.

     Fijne avond.

     ps. vanaf 1 juli kun je distributie verwachten richting “forced 401K buyers”

Laat een reactie achter