AEX: StootBlok

Opnieuw had de AEX het afgelopen vrijdag lastig in de zone 576.00 tot 578.00. Reden om deze zone ook bij de start van de nieuwe handelsweek als eerste stootblok boven de huidige koersontwikkeling te definiëren. Let wel, het patroon van hogere bodems is uiteraard nog steeds zichtbaar.

Een nieuwe poging op de zone 576.00 – 578.00 waarbij de RSI niet in staat was om boven OB te reiken. Daarnaast een AEX met een hoogste koers nipt onder de hoogste koers van de long legged doji van donderdag. Al met al een inside-bar. Zo luidt het eindoordeel over de sessie van vrijdag.

Na het succesvol optreden van de weerstandszone gaat vandaag de aandacht uit naar de eerste steunzone. Deze kan gezet worden op de combinatie van de MA50 lijn en de diagonale lijn onder de bodems van 3 sen 10 september. Ter info, deze lijn is dezelfde lijn als de parallellijn gebaseerd op de bodems vanaf 26 augustus. De aangehaalde steun-combinatie start vandaag rond 574.00. De oplettende lezer heeft opgemerkt dat de MA20 lijn in deze DD wordt overgeslagen als eerste vangnet

Glijdt de AEX door dit steungebied dan gaat de aandacht van de DD uit naar de zone 571.00. De horizontale lijn op dit niveau staat dan ook nog steeds ingetekend. Pas onder 571.00 begint het beeld voor de AEX echt te kantelen. Voor de volledigheid de herhaling uit de DD van vrijdag dat doji van donderdag pas geactiveerd wordt onder de laagste koers van donderdag, zijnde grofweg 571.00. Of dat vandaag al gaat gebeuren durft de DD net als vrijdag te betwijfelen. Daarnaast uit de DD sterke twijfels of de RSI in onderstaande grafiek al in staat is om onder OS te duiken.

Al met al luidt de eindconclusie dus dat er weliswaar een StootBlok ligt op 576.00 – 578.00 maar dat er tegelijkertijd ook nog wel wat vangnetten onder de huidige marktontwikkeling liggen. Het wachten is dus op een uitbraak uit de huidige impasse 576.00/578.00 tot 571.00.

Interessant wordt de rol van de MA20 lijn vandaag. Met een verwijzing naar het scenario uit de daggrafiek gaat deze natuurlijk idealiter als dynamisch juk fungeren. Of dat gaat lukken, gaan we zien.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 16 september 2019 30 MinutenGrafiek

De koersbar van vorige week donderdag en de daaropvolgende inside-bar van vrijdag geven in de daggrafiek onveranderd aanleiding om alert te zijn voor de vorming van een volgende top. De RSI in onderstaande grafiek is nog steeds niet OB en ligt daarnaast ook onder de vorige toppen sinds februari van dit jaar.

Net zoals hiervoor is gesteld dat de long legged doji pas geactiveerd wordt bij koersen onder 571.00 geldt natuurlijk ook dat de AEX niet meer boven 578.00 mag uitklimmen om de doji haar waarde te laten behouden. Anders verwoord, boven 578.00 vervalt de doji.

Zie hier de hierboven aangehaalde slotconclusie van een huidige impasse tussen deze twee niveaus.

AEX DagGrafiek

Na de bullish engulfing bar van twee weken geleden, een koersbar met veelal positieve implicaties, is de AEX in de opvolgende twee weken inderdaad netjes veder geklommen. In de weekgrafiek is echter ook al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator.

Reden om alert te zijn op de mogelijkheid dat de stijging vanaf midden augustus stil gaat vallen onder de top van eind juli.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 16 september 2019 WeekGrafiek

Middag Update AEX

Stap voor Stap. De echte beweging voor de AEX start pas buiten de bandbreedte 576.00/578.00 en 571.00. Wordt wat kleiner gekeken dan kan worden opgemerkt dat de eerste steunzone op basis van MA50 en lijn 3 en 10 september inmiddels is doorbroken. Na de breuk is zij gaan fungeren als weerstand. Zie chat en zie wederom StelRegel 15.

De DD zit dus nog steeds op het scenario van 571.00. Let wel, zoals vanochtend ook in de DD aangehaald, kiest de AEX pas richting bij een breuk van steun of weerstand. Deze zijn gezet op de hiervoor reeds aangehaalde niveaus. Tot die tijd gezellig traden van je Op en van je Neer. En laten we eerlijk zijn. Dat is sinds afgelopen woensdag ook gezellig eten!

Technische Analyse AEX 16 september 2019 MiddagUpdate

12 reacties op “AEX: StootBlok”

 1. Turbo says:

  Goedemorgen allen en een goede week gewenst. Dank GJN.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Nou…make or break momenteel…en het moet nog half tien worden… 🙂
  GRS Geert-Jan

 3. Bernard says:

  Goede week allen gewenst. Mijn geld gaat op break deze week.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Idealiter fungeert de doorbroken steun….lees MA50 en lijn onder bodems 3 en 10 september…nu als weerstand….eerste aanval op voormalige steun in ieder geval succesvol afgeslagen…zie pijl…
  GRS Geert-Jan

 5. ed says:

  ik zie in dit gebied eerder steun dan weerstand.

  1. maborosi says:

   Waarde Geert-Jan,
   Dank weer voor de DD en zijn middag-update. Volgt er nog een weekaftrap?

 6. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Met referte naar uw overweging- zoals u vrijdag 13/9 postte – om uw analyse vwb de S&P500
  voortaan op weekbasis te produceren, zou ik het echter zéér op prijs stellen toch minstens deze
  week met name op woensdag as. [ FED&Powell] uw – in ieder geval door mij & e.a. zéér
  gewaardeerde- analyse te publiceren.
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  MVG.,
  Bert

 7. August says:

  Beste Geert-Jan,

  Ik vind je analyse van de S&P500 ook zeer interessant, lees het altijd. Jammer dat je de frequentie daarvan wil verkleinen!

  Met vriendelijke groet, August

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde August,
  Voordat hier verhalen een eigen leven gaan leiden…ik weet niet waarop de uitspraak van Bert is gebaseerd…ik heb nimmer gezegd…dat de DD voor de S&P500 gaat veranderen…
  GRS Geert-Jan

  Ik lees in deze reactie van vrijdag niet…dat het ineens anders gaat worden qua frequentie…

  Quote…

  “Waarde Bert,
  Daarin heeft u uiteraard gelijk…maar dan kan ik deze rubriek…beter..de DailyWeekly..noemen… 🙂
  GRS Geert-Jan

  …S&P500 balanceert nog steeds op diagonale lijn…maar dat is het dan ook wel…”

  Unquote…

 9. string says:

  Goede middag…

  Dat gaatje van vanochtend…wat ik niet “Gap” mag noemen…en wat ook niet dicht mag vanwege de lijn 3/10 september…
  Het zal mij niet bevreemden als dat toch de nodige aantrekkingskracht uitoefent…en uiteindelijk eerst dicht gaat…

  1. string says:

   Of dat koers er net onder strandt…is ook goed/beter…geeft meer duidelijkheid..

   1. string says:

    Oeps…gezien op DAX/CFD 30′-grafiek…

Laat een reactie achter