AEX: Stationair Draaien

Van je Op .Van je Neer. Anders verwoord, nog steeds stuitert de index heen en weer binnen de afgebakende horizontale bandbreedte. Nog maar een rondje dan! Het verhaal van de hangende LangSpeelPlaat.

“… kan in de middag-update van vandaag opgemerkt worden dat de eerste taak van de AEX opnieuw het vullen van het nieuwe hiaat is. De gap staat ingetekend.” Aldus de middag-update van donderdag. Gisteren is de AEX al vrij nauwkeurig tot aan de onderkant van de ingetekende rode cirkel opgelopen en de verwachting luidt dat zij vannochtend het hiaat kan gaan vullen. Zie chat donderdagmiddag. Dit impliceert opnieuw stappen richting 577.50. Met het risico om iedere dag hetzelfde verhaal te vertellen, toch de opmerking dat de AEX buiten de uren van de cashmarkt om vannacht alweer vrij strak 577.50 heeft aangetikt.

Zie dat de RSI (voor de zoveelste dag) weer in neutraal gebied tegen haar mediaan aan is gesloten. In lijn met deze stelling daarom ook voor vandaag de verwachting dat geen signaal vanuit de RSI komt. Na de verwachting van gisteren dat een OS zou uitblijven, betekent dit voor vandaag dus de verwachting dat een OB zal uitblijven.

Of de AEX in staat is om ook door te lopen naar 581 wordt (sterk) betwijfeld. Rond 577.50 wordt toch wel wat aarzeling verwacht. Deze insteek is niet slechts gebaseerd op de gedachte van het niet OB worden van de RSI, maar ook op het gegeven dat op 577.50 de derde reactielijn ligt van de voorafgaande daling 582.50 tot 569.75. Dit betekent dat, in tegenstelling tot de voorgaande twee sessies, voor vandaag serieus rekening moet worden gehouden dat een nieuw openingshiaat al gedurende de sessie van vandaag gesloten wordt.

Eerste steun op 572, rondom welk niveau de AEX ook gisteren weer nagenoeg de gehele dag schommelde! Daaronder de (bonus) 568.25. Loopt de AEX tegen de verwachting in toch door 577.50 heen, dan liggen er kansen richting 581. De eerste handelsbreedte voor vandaag echter tussen 577.50 en 572.00.

Let op, vandaag expiratie.

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse 17 juli 2020 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

Moeizaam. Zo kan de koersontwikkeling van de AEX in de eerste uren het best worden omschreven.

In tegenstelling tot woensdag en donderdag is de openingsgap van vanochtend inderdaad al gevuld. Voorlopig wordt daaarom nog even vastgehouden aan de gedachte dat de eerste bewegingsruimte wordt beperkt door de lijnen op 577.50 en 572.00. De verwachting dat de RSI niet OB wordt, wordt ook herhaald.

Daarom dient ook voor de komende uren rekening gehouden te worden met een (uitermate) moezaaim verloop richting eerste weerstand 577.50. Zakt de AEX onder 572 dan is het bonusvrijdag met mogelijkheden tot aan 568.25.

55 reacties op “AEX: Stationair Draaien”

 1. Gerben says:

  Dank voor de DD. Vind het plaatje vandaag zo leuk!

  1. detita444 says:

   Ja, het plaatje doet me ergens aan denken. Zal wel toeval zijn. 😉

   1. Gerben says:

    Baan 059 valt net buiten het frame, mogelijk dat je de omgeving herkent. De tweemotorige cessna is afgelopen nacht overigens van de flightradar verdwenen.

    Oordelend aan de hand van de open interest zou ik zeggen dat de belangen op 580 liggen.

 2. vega10t says:

  ASML mooi opgeveerd van die RRSI (zone 330 – 327).

  1. geeteeke says:

   Ben er bij opening uitgestopt… Winst is winst

   1. vega10t says:

    Eens. En jij zat mooi op tijd short toch?

    1. geeteeke says:

     Van 352

 3. Ric49 says:

  Dank voor de DD.
  Is het, waarde Geert Jan, mogelijk weer eens uit te zoemen naar de AEX-daggrafiek? Sinds begin juni constateer ik een stijgende wig, die op zijn eind loopt. Vandaag misschien nog een kleine (door expiratie thermiek ondersteunde?) vlucht omhoog en daarna duiken met de U-boot ?

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Openingsgap van vandaag al gesloten.
  GRS Geert-Jan

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Gerben..
  ..ik zou toch enigszins verrast zijn…als we vanmiddag rond 580 expireren…maar nogmaals…ik laat me graag verrassen…denk eerder rond 577.50 aarzeling…(als we daar al komen, want dan had dat eigenlijk vanochtend al gelijk moeten gebeuren)…
  GRS Geert-Jan

 6. Henk Heus says:

  waarde GJ,
  als een bepaalde verwachte actie in de aex zich reeds in de cashmarkt heeft voltrokken, is dan daarmee de zaak afgedaan of volgt later alsnog die actie in de index?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Henk,
   Ik neem aan dat waar u cashmarkt schrijft, u cfd-handel bedoelt. Mijn ervaring is dat een stap in de cfd-handel veelal ook later volgt in de cashhandel, of zoals u stelt, in de index.
   GRS Geert-Jan

 7. detita444 says:

  Beste vrienden, dit even ter zijde. Ik weet niet hoe het in NL is, maar in Belgie (en ook andere Europese landen) nemen de Corona besmettingen al weer flink toe. Zoals het nu is ziet het er naar uit dat we in sept. alweer volop in de 2e golf zitten. Wat het effect daarvan op de economie mag zijn, laat zich raden. Wat het effect op de beurs zal zijn hangt van de capaciteit van de drukpersen (en inflatie) af n.m.m.

 8. n_koning says:

  Het is de vraag hoe lang de drukpers aanblijft. Normaal gesproken is geldpersen schulden maken, op termijn heeft dit effect op de wisselkoers landen zijn insolvabel en dan stijgt de rente snel. Als de rente stijgt dalen aandelen en onroerend goed in waarde omdat de lonen niet in dat tempo omhoog gaan. Er komt een hoge werkloosheid en veel armoede, van schulden, ze moeten een keer afbetaald worden. Als een huis onder water staat, mag je wel een lage rente hebben bedongen, maar de bank wil versnelt aflossen. Je rekening wordt geplundert door de bank.

 9. n_koning says:

  Adviesbureau MC kinzey heeft vorig jaar al aangegeven dat 55% van de banken wereldwijd problemen heeft, dus uiteindelijk moet de rente omhoog of de banken gaan failliet.

 10. n_koning says:

  Als de rente stijgt en je huis staat onder water wie heeft er dan nog zin in lenen, het is desastreus voor de economie. Aflossen wordt de nieuwe hobby. Heel veel vraaguitval dus, een depressie is nu niet meer te voorkomen.

 11. vega10t says:

  Kan geen plaatjes meer posten maar ASML houdt vooralsnog de gap open. Volgende stap mogelijk die 342 als ik het een beetje goed zie (waar ik zelf regelmatig aan twijfel) 😉

  1. detita444 says:

   ASML fan? 😉

   1. vega10t says:

    Van de techniek zeker. 😉

 12. n_koning says:

  Als de dollar valt…….gaat de rente scherp omhoog om een val te voorkomen. Het is vaker voorgekomen turkije Zimbabwe Argentinië Venezuela. Bij een klein land valt het mee en gaat de export lopen, maar bij de euro en de dollar hebben we wereldwijd een probleem. De rente kan niet naar 50% zoals in Argentinië. Omdat je dan de helft van de wereld in bittere armoede hebt zoals in Venezuela. Ik denk dat ze stoppen met persen op een gegeven moment. Anders heeft driekwart van de mensen niets meer. Er komt dan een massale verhuizing van mensen, naar betere gebieden. Dat is ook desastreus.

  1. Piet Flintstone says:

   Doemverhalen en doempredikers……die doen het altijd lekker aan de bar…..maar hier zitten merendeels shorters, dus die hebben al een gevoel dat het minder gaat worden…..terwijl de beurs uit zijn dak gaat sinds medio maart……en dan zien ook binnenkort nog de 590….ai, ai, ai…:):) Willen we niet horen….

   1. detita444 says:

    Een beetje kortzichtig Piet.
    – ik zit niet short
    – niets geen doemverhalen of doempredikers
    – kijk gewoon eens naar de coronacijfers, (getallen en grafieken, net als TA).
    En juist door mensen die de ernst van de situatie ontkennen en zich niet aan de coronaregels houden, hebben we de startende 2e golf te danken. :-((

    1. SRC says:

     Amai, Amice, 2e golf in Vlaanderen (?). ‘Blockeert’ de Maggie’ dat dan niet (?)…..

     1. detita444 says:

      Plus die 8 andere ministers van gezondheid hier. 😉
      Bij jou alles goed Bert te midden van de Corona?

 13. SRC says:

  Ach, lijkt mij wel meevallen in Europa vwb een 2e Corona golf. Door gebrek aan ‘social distancing is hier
  in Broward County sedert vorige week weer een lockdown van kracht voor bars, restaurants, binnen
  aktiviteiten en delen van het strand terwijl het dragen van een masker in winkels is verplicht, anders
  wordt je niet toegelaten.Dagelijks zijn er meer dan 75.000 nieuwe gevallen in de VS en is intussen meer
  dan 90%van de intensief care units vol met nieuwe Covid-19 patiënten in deze provincie.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Take care Bert, het eind is nog niet in zicht.
   PS grappig dat den Donald en zijn dochter nu ook al TV reklame maken voor bonen e.d. in blik. 😉

   1. SRC says:

    Klopt, Amice, en “toevallig”…. zijn deze blik bonen nog zwart van kleur ook…… 🙂
    MVG.,
    Bert

 14. vega10t says:

  Voor de USA liefhebbers: SPCE. lijkt na een uitbraak weer wat wakker te worden en hoger te willen. T1 is gehaald T2 en 3 (naast ATH) goed mogelijk.

 15. WP says:

  aex futures TA eenvoudig 🙃

  https://www.tradingview.com/x/2PZoWvDw/

 16. SRC says:

  NYSE futs stijgen – of zoals Vega stelt “weer wakker worden – dankzij onderstaande VS-data :
  – US Housing Starts (Jun): 1186K (est 1189K, prevR 1011K)
  – US Housing Starts (M/M) Jun: 17.3% (est 22.1%, prevR 8.2%)
  MVG.,
  Bert

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Radioverkeer tussen Cessna 059 en verkeerstoren vrijgegeven.

  https://www.youtube.com/watch?v=eco_xvkEQlg

  GRS Geert-Jan

  op de vrijdagmiddag even een #geintje en #lolletje…uiteraard niet op de persoon…

  1. Gerben says:

   Ho ho, niet afzeiken he!

 18. Gerben says:

  Nou, zelfs 577,50 hebben de stieren geen puf voor vandaag. Misschien eerst even een weekend rusten. Het kan zo maar zijn dat de cessna dan weer opduikt.

 19. detita444 says:

  josk
  16 juli 2020 om 11:11
  Detita444, inzake 9.39 u, geeft jou dat nou een goed gevoel zo”n afzeik opmerking naar Wybren?
  Je hebt het recht het te zeggen hoor en heel vaak ben je grappig maar volgens mij (persoonlijke mening hoor) verdient de chat beter dan dit .
  Moedig voorwaerts met grote groet josk

  Tsja…., wat nu?
  Afijn ik vind het best wel grappig 😉

  1. Gerben says:

   Ik vond het hilarisch, heb er heel de dag lol om gehad en grinnik nog steeds even als ik er aan denk. Verder heeft het nagenoeg al mijn geposte berichten sindsdien geïnspireerd.

   1. vega10t says:

    Heerlijk. Zelfspot is een gouden eigenschap.

 20. Gerben says:

  Even om af te sluiten en er echt over op te houden. Ik vind het erg spijtig dat Wybren verlies heeft geleden en dat gun ik hem helemaal niet. Maar zo’n vliegtuigje dat plots over de landingsbaan stuitert, dat vind ik gewoon humor. Nu heb ik er teveel over gesproken en kan ik er niet meer om lachen, dat is jammer.

 21. detita444 says:

  Time to runway 059 0.10′ 09” minutes, distance 15.8 miles.
  Northerly wind 10 knts, gusts 14 knts.

  1. detita444 says:

   ETA 16.00 hrs. Thank you for flying Wybren Airlines.

   1. Gerben says:

    Instrumentenpaneel schijnt provisorisch gerepareerd te zijn met reserve onderdelen die bij aliexpress vandaan kwamen.

    1. detita444 says:

     Volgens de rijksluchtvaartdienst was het brevet van de piloot verlopen.
     Het toestel gaat voor onderzoek naar de firma Parship.

     1. Gerben says:

      De piloot, die behoorlijk bijziend was, kreeg geen nieuw brevet meer na talloze roekeloze manoeuvres die veel geld gekost hebben. Nu mag hij alleen nog maar met een simulator vliegen onder een demo-account.

 22. n_koning says:

  Gewoon de rente verhogen met 2% en de banken gaan niet failliet. Paar jaar mindere economie en dan draait het weer, maar dat is te simpel denk ik.

  1. WP says:

   Tja zou goed geweest zijn voor oude pensioenstelsel een rente van 2%, nu gaan we met de markt meebewegen. Precies op moment dat er harde klappen gaan vallen de komende tijd. Hoe dat afloopt???

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Een ieder weer bedankt voor deze week…voor de opmerkingen, aanmerkingen, toevoegingen, inzichten….en ook voor het lachen…prettig weekend…tot maandag…we gaan het zien 544, 600, of toch gewoon 572.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Prettig weekend en vergeet de bitterballen niet.

 24. Bernard says:

  Ik wens u allen een fijn weekend. Zonder positie het weekend in. Was een guitige week. Op naar meer beweging volgende week. Een ieder trade waar ie denkt zijn winst te behalen. Zoals reeds eerder deze week gemeld was dat bijvoorbeeld bij mij onder andere in Galapagos. Vandaag nog een voorbeeld hoe ik handel. Eerder deze week TomTom dikke plus naar weerstand 8,25 het aandeel. Vandaag aandeel gekocht op Gapclosing die dag toen 7,37. En verkocht 7,53.

 25. Gerben says:

  Mooi weekend forumvrienden.

 26. Paul27 says:

  “Een Cessna is toch wel een “lullig” vliegtuigje”

 27. Bernard says:

  Yes you are reading that correctly: During the US day session, the S&P has lost 5 points; and during the overnight session (from the cash close to the cash open), the S&P has gained 319 points.

  1. SRC says:

   Weird, dear Bernard, my buy-the-dip futs contract positioned in the 200MA range at 3167 last tuesday, shows
   this friday morning 50 pips up at 3217 which is a hell of difference with your overnight 319 points………
   Rgds,
   Bert

   1. Bernard says:

    This is from 1-5 till now

   2. Bernard says:

    In a world of incredulity, to suggest one chart is the “craziest” may seem a little braggadocio but we suspect after reading below, you will agree…

    Something very odd is going on.

    Since the beginning of May, the S&P 500 has risen 314 points – a significant surge.

    However, as the chart below shows, more than all of those gains have come when the US equity market is closed.

    1. SRC says:

     Well odd (?)…….”whatever works/go with the flow/follow the money”…..

 28. Giuliano says:

  Prettige weekend iedereen! 🙂

Geef een reactie