AEX: Scherp

De hoogste koers van donderdag ligt vrij aardig tegen de ingetekende en besproken lijn 796,25. De waarschuwing uit de middag-update van gisteren luidde: “Aandacht nu ook voor de RSI. Deze dient op korte termijn weer OB te worden.” Bij het aantikken van de lijn bleef de RSI achter. Zie rode pijl. Dat het uitblijven van ondersteuning vanuit de indicator veelal consequenties heeft, is op deze plek al veelvuldig en vaak besproken. Ditmaal vormt geen uitzondering. In de chat stond gisteren de vraag waarop de ingetekende lijn 796,25 is/was gebaseerd. Reken even mee: hoog 812,50, laag 770,25 en dan de derde, oftewel laatste, reactie-lijn.

Dezelfde techniek kan een handvat bieden voor de vervolgstappen van de AEX. Ditmaal over de beweging 770,25 tot 796,25. De tweede en derde reactie-lijn lliggen op respectievelijk 783,25 en 780.00. De eerste lijn is interessant omdat op dit niveau al enige dagen een horizontale lijn ingetekend staat op basis van de gap van woensdag. Voor de volledigheid en beter dan niet genoemd, merkt de DD op dat eventueel ook op 777,50 nog een lijn staat.

Wederom vestigt de DD de aandacht deze ochtend op de RSI. Ditmaal uiteraard op het vraagstuk of de indicator wel of niet OS wil worden. Net zoals gisteren het uitblijven van OB gevolgen had/heeft, mag aangenomen worden dat het eventueel uitblijven van een OS ook gevolgen zal hebben. Toch even een extra opmerking.

Het benoemen van 783,25 en 780,00 impliceert een AEX <=Wolk. Dit betekent dat de conditie, welke in de achterliggende DD’s is gesteld, schade oploopt zodat rekening gehouden moet worden dat vandaag in het teken kan gaan staan van het slinken van de tweede delta.

Naar boven moet nu rekening gehouden worden met een eerste obstakel op 785,50. Let op, de ingetekende lijn op dit niveau schat de DD voor nu als zwakjes in. Sinds de middag-update van donderdag loopt ook een lijn mee op 789,00. Zie dat deze gistermiddag de eerste verkoopdruk netjes wist op te vangen. Reden voor de DD om deze hogere lijn voor nu als eerste echte horizontale serieuze weerstand mee te geven.

De slotstand van vandaag wordt mede interessant vanuit het oogpunt van de WeekGrafiek. Met vier van de vijf sessies van deze week inmiddels achter de rug noteert de AEX in deze grotere grafiek momenteel namelijk een mooie Doji. En dat brengt de DD bij het volgende.

Na de positieve ontvangst van de eerste WorkShop komt TradeIdee met de tweede WorkShop. Deze zal ingaan op koerspatronen, waaronder (uiteraard) de hiervoor genoemde doji. Daarnaast heeft TradeIdee besloten om de eerste WorkShop nog een keer te herhalen voor hij of zij die niet in de gelegenheid was om de eerste versie bij te wonen. Interesse? Schrijf in! Aarzel niet te lang want vanwege de positieve recensies verlopen de inschrijvingen voorspoedig.

WorkShop: De Start!

WorkShop: KoersPatronen.

Wordt Vervolgd!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

“Wederom vestigt de DD de aandacht deze ochtend op de RSI. Ditmaal uiteraard op het vraagstuk of de indicator wel of niet OS wil worden. Net zoals gisteren het uitblijven van OB gevolgen had/heeft, mag aangenomen worden dat het eventueel uitblijven van een OS ook gevolgen zal hebben.” Aldus de DD.

Een blik op onderstaande grafiek leert dat de RSI zich vanochtend inderdaad staande wist te houden boven haar signaallijn en de reactie welke daarop volgde is inmiddels bekend. De eerste echte horizontale weerstand is vanochtend gezet op 789.00. Deze is inmiddels opgezocht en doet vooralsnog haar werk. Zie ook dat de onderkant van de Wolk van zich laat spreken.

Ondanks deze expliciet besproken waarschuwingen blijft de DD bij haar insteek dat 789.00 blijft trekken. Een breuk geeft ruimte tot aan 792.00. Zie chat. Tikt de AEX inderdaad door naar 792,00 dan betekent dat uiteraard dat het hiaat van vandaag volledig wordt gesloten. En dat heeft weer consequenties voor de WeekGrafiek. Zie DD deze ochtend.

67 reacties op “AEX: Scherp”

 1. Greet Rieset says:

  als het niet waarschijnlijke ineens waarschijnlijk bleek

  😉

  1. Geert-Jan Nikken says:

   …dank…de chat werkt dus.
   GRS Geert-Jan

  2. Greet Rieset says:

   de Hazen liepen mooi. 😉

   1. detita444 says:

    De chat werkt prima, alleen niet alle deelnemers zijn al volledig wakker 😉

 2. Gerrie says:

  Goedemorgen. Ook wakker hoor, maar hoe zou t met MM zijn inzake zijn geweldige contra positie gisteren? Je had t al direct bij het rechte eind Fred.😜

  1. Greet Rieset says:

   bah bah

   1. detita444 says:

    Sorry Greet, we zullen er weer even over zwijgen.

  2. detita444 says:

   Die zien we gelukkig weer een tijdje niet. En ach dat verlies is maar op een demo. 😉

 3. Tarbh says:

  De actie van vanmorgen zou zomaar de start kunnen zijn van een 3de golf. De kansen van het hoofd- en schouderspatroon op de weekgrafiek beginnen te stijgen.

 4. Greet Rieset says:

  ach als jullie dat nodig hebben

  roddel en achterklap en mensen benoemen als indicator
  etc

  gewoon treiteren dus.

  ach als jullie dat nodig hebben.
  en er blij van word keep it up

  1. detita444 says:

   Sorry Greet, maar de persoon in kwestie vraagt er echt zelf om. En hij is inderdaad een uiterst betrouwbare contra-indicator.

 5. Greet Rieset says:

  Ik heb in de topsport en ook bij mijn lezingen voor grotere bedrijven veel met mental coaching te maken gehad.
  Helaas wordt vaak het mentale en psychische deel bij trainingen nog te veel verwaarloosd.
  n.

  ach kan je op vele manieren toepassen ,,,,BOVENSTAANDE….jou woorden

  mentaal iemand breken kan ook..

  en daarom in 1 woord
  SMERIG

 6. Daan says:

  Goedemorgen , ik vind het stierengetrappel deze ochtend aan de behoorlijke kant . zijlijn.

 7. Daan says:

  Maandag States gesloten , Martin Luther King dag.

 8. Roelof says:

  De daggrafiek geeft m.i. weinig hoop op een fikse stijging. Zie hoe de koers uit het al langer lopende trendkanaal is gevallen. Voorts noteert de AEX onder de EMA 20 en de MA 50 wat maakt dat de zone 790-795 weerstand is. Zie verder de MACD die op ‘verkopen’ staat. En we moeten de nog openstaande gaps rond 815 en 800 niet vergeten.

  De AEX kan in de komende weken prima terugvallen naar de ingetekende blauwe lijnen. Een test van het 200MA (nu 762/763) lijkt aanstaande.

 9. 21years says:

  Op hoeveel dagen staat de RSI in de intradaggrafiek?

  1. detita444 says:

   14

 10. Thombalabomba says:

  Ik vind zelf het handelen in een trading range veel moeilijker dan een up- of down trend. Alle patronen ten spijt, we zitten n.m.m. in een trading range tussen grof 770 en 810 sinds eind November

  1. Roelof says:

   Ja, het karakter van de markt is m.i. wat aan het veranderen.

   Ik vermoed dat velen (ook op dit forum) denken dat het in 2022 hetzelfde gaat worden als 2021, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk.

  2. Frank says:

   Het is ook lastig. Aan de ene kant is er een gierende inflatie waardoor de koersen fors zijn opgelopen m.n. tech. Aan de andere kant zie je de toenemende kans dat centrale banken gaan ingrijpen. Maar goed dat is geen TA 😛

   De klappen naar beneden zijn scherp iig. Mijn focus ligt op short.

  3. 21years says:

   Ideaal voor een debitspread 😉

 11. Greet Rieset says:

  op de 1 minuut zie ik…. denk… ik… is niet mooi maar kan……want ik denk dat….

  😉

 12. Gerrie says:

  Is inderdaad lastig voor posities met wat langere horizon, en daarom houd ik mij bij scalpen op vermoedelijke steun/weerstandsnivoos.

 13. Geert-Jan Nikken says:

  De een ziet hem in de WeekGrafiek….de ander ziet hem in de DagGrafiek…en let op mijn woorden…de volgende begint straks over de Intra-DagGrafiek….
  GRS Geert-Jan

  en daarom….

  https://www.tradeidee.nl/workshop-technische-analyse-koerspatronen/

  1. Roelof says:

   En als velen hetzelfde zien……….wat doet de markt dan…………………..?

 14. Greet Rieset says:

  op de 1 minuut zie ik.

  is wel niet uit het boekje maar ik denk……
  😉

 15. detita444 says:

  Wat me opvalt is dat het verkoop volume in de veiling gisteren eind van de dag relatief erg hoog was.

 16. Greet Rieset says:

  wat mij opvalt is dat merc retro is.

  kan je afrekenen met verleden 😉
  tevens heerlijk om te traden verwacht het onverwachte … affijn 😉

 17. Daan says:

  Teken aan de wand , Fred.

  Wat er nog wel eens wil gebeuren , is dat er, voorafgaand aan en daling , de Aex door de knieën gaat om er vervolgens een laatste long uit te persen . Er staat dan gelijk divergentie,

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Nie OS Nie…en daar gloort inderdaad 789,00 alweer…Vinger aan de Pols…maar idealiter even 792.00.
  GRS Geert-Jan

 19. Roelof says:

  Gapfilll rond de bekende 788 wat ondertussen tevens onderkant van de wolk is in de 30 minuten.

  Gisteren hadden we overigens ook divergentie van het negatieve soort.

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Ter info:

  https://www.tradeidee.nl/vlog-tradeidee-eur-usd/

  GRS Geert-Jan

 21. Greet Rieset says:

  12.42

  merc officieel retro

  ter info

  1. Greet Rieset says:

   What is Mercury retrograde?

   Mercury is the planet of communication, and as the ruling planet for both Gemini and Virgo, it’s got a lot to say. Mercurial energy can be described as imaginative, chatty, and open-minded, and is a huge proponent of multitasking.
   Mercury rules our day-to-day expressions, technology, contracts, and relationships of all kinds.
   When these aspects of our lives are affected by the optical illusion that is Mercury retrograde’s seemingly backward motion, we can experience delays, glitches, and miscommunication.

   However, these retrograde periods bring us fruitful opportunities to let go of our need to control and, instead, start to surrender. If we are able to change our perspective and look at these obstacles as the opportunities they are, we will come out on the other side of the upcoming retrograde seasons better than we entered into them.

   See? It’s not so bad!

   1. Greet Rieset says:

    and look at these obstacles as the opportunities they are, we will come out on the other side

    https://www.youtube.com/watch?v=NFeUko-lQHg

 22. Greet Rieset says:

  en kijk
  is op 1 minuut

   

 23. Greet Rieset says:

  kleine demonstratie planeet etc…

  aha momentje?
  ik hoop het

  nu weer off

  groet

 24. Greet Rieset says:

  geef ook workshops astro en de beurs ter info 😉

  1. flgoforit says:

   Meld mij direkt aan coûte que coûte indien u [quote] “NYSE’s Mercurius (handel en communicatie) en Pluto (geheimen en schulden)” [unquote] behandelt.

 25. Daan says:

  Longs ingeslagen met een strakke stop.
  Aex hangt van vlaggen aan elkaar .

  mvg.

  1. detita444 says:

   Waarom Daan, wat zie je?

 26. flgoforit says:

  VS-macro-data:
  US Retail Sales (M/M) Dec: -1.9% (est -0.1%; prev 0.3%)
  – US Retail Sales Ex. Auto (M/M) Dec: -2.3% (est 0.1%; prev 0.3%)
  – US Retail Sales Control Group (M/M) Dec: -3.1% (est 0.0%; prev -0.1%);
  US Export Price Index (M/M) Dec: -1.8% (est 0.3%; prev 1.0%)
  – Export Price Index (Y/Y) Dec: 14.7% (est 16.0%; prev 18.2%)
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Een goedemiddag Bert. Nog geen banken 4e kw. cijfers?

   1. flgoforit says:

    Fred,
    “Citigroup profit drops on higher expenses, consumer banking weakness”,
    *Trading revenue (+) 43%,
    *$84 per share, which is 28% above the current market price of around $66,
    * Guidelines : very unpredictability in compounding results of the trading operations.
    MVG.,
    Bert

    1. detita444 says:

     Thx.

 27. Greet Rieset says:

  inz astro workshop was grapje.

  knipoog naar Geert Jan

  groet

  1. flgoforit says:

   Typisch “haagse kak”….

   1. Greet Rieset says:

    Dat soort mensen woont in Wassenaar. 😉

 28. detita444 says:

  Onderweg naar 777,50?

 29. flgoforit says:

  Waarde Geert-Jan,
  Dank voor deze vorm van een DD. U begrijpt zo’n DD via “You Tube” mijn grote voorkeur heeft alléén al door uw ingesproken toelichting. Ach, u begrijpt indien u insgelijks doet vwb de S&P500 DD, dat zoiets voor mij een ware streling voor het oog en het oor wordt 🙂
  MVG.,
  Bert

 30. flgoforit says:

  Fred, J.P. Morgan,
  * Reported revenue of $29.3 billion; managed revenue of $30.3 billion,
  * Credit costs net benefit of $1.3 billion included a $1.8 billion net reserve release,
  * Total Markets revenue of $5.3 billion, down 11%, with Fixed Income Markets down 16% and Equity Markets down 2%,
  * Gross Investment Banking revenue of $1.5 billion, up 50%?
  * Earnings per share -diluted $ 3.33; Q3/2021: $ 3.74.
  MVG.,
  Bert

 31. detita444 says:

  Hmmm, allemaal wat tegenvallend dus.

 32. detita444 says:

  Benieuwd of S&P in O.S. gebied blijft tot 16.00 hr.

  1. flgoforit says:

   Om 16.00 uur, Fred, komt ook het Consumenten Sentiment door Un. Michigan gepeild met de voorlopige inschattingsdata van jan. 2022.
   MVG.,
   Bert

   1. detita444 says:

    OK thx.

 33. flgoforit says:

  Ter nfo,
  Aandelen van bank JP Morgan& Chase staan (-)5.3% omdat ceo Jamie Dimon zojuist zo’n uitspraak deed : “There could be six or seven rate hikes this year”.
  MVG.,
  Bert

 34. detita444 says:

  Niet O.S. dus.

 35. flgoforit says:

  VS-macro-data:
  US Univ. Of Michigan Sentiment Jan P: 68.8 (est 70.0; prev 70.6)
  – Current Conditions: 73.2 (est 73.8; prev 74.2)
  – Expectations: 65.9 (est 67.0; prev 68.3)
  – 1-Year Inflation: 4.9% (est 4.8%; prev 4.8%)
  – 5-10 Year Inflation: 3.1% (prev 2.9%)
  Prettig (long: NYSE+Nasdaq dicht ma.:17/1, MLK, jr. federal holiday) Weekend,
  MVG.,
  Bert

 36. detita444 says:

  @ Bert. S&P nu wel (heel licht) O.S.

 37. rmeier6711 says:

  Ik citeer Greet Rieset:

  “Ik heb in de topsport en ook bij mijn lezingen voor grotere bedrijven veel met mental coaching te maken gehad.
  Helaas wordt vaak het mentale en psychische deel bij trainingen nog te veel verwaarloosd.
  n.

  ach kan je op vele manieren toepassen ,,,,BOVENSTAANDE….jou woorden

  mentaal iemand breken kan ook..

  en daarom in 1 woord
  SMERIG”

  Greet Rieset ik ben het volledig met je eens!!

  Detita en Gerrie zijn hier op dit forum en enkel hun chagrijn te uiten en hebben er kennelijk lol in als posities van mensen onder water staan, echt zo triest!

  Gelukkig dat de overige verstandige en slimme forumleden zich hier wel als volwassen mensen kunnen gedragen. En dan ook nog constant hun beklag doen bij GJN….zo super triest

 38. josk says:

  Geert-Jan bedankt voor alle gedane moeite ook deze
  week weer. Voor jou en alle anderen een goed weekend gewenst.

 39. Geert-Jan Nikken says:

  789…een mooie laatste vink van deze week
  GRS Geert-Jan .

  1. detita444 says:

   Inderdaad.

Geef een antwoord