AEX: Schepje Erop

De hiaten in de daggrafiek van begin augustus zijn gesloten. De AEX is momenteel bezig om nieuwe gaps te zetten. De omissie van gisteren staat nog open en vanochtend springt de index wederom hoger weg. Deze nieuwe gaps kunnen in de komende dagen een rol gaan spelen.

De AEX doet er vandaag nog een schepje bovenop. De aandacht gaat uit naar de zone 571. Na de hogere opening kan de hoogste koers van gisteren, 565.00, aangemerkt worden als eerste steun. Oude weerstand, nieuwe steun. Gedurende de sessie kan deze taak echter worden overgenomen door de MA20. Zoals bekend vormt deze lijn een dynamische steun.

Vanaf vandaag staan in de daggrafiek twee halve cirkels ingetekend. Zie verder daggrafiek. De hierboven aangehaalde zone 571 is ontleend aan de eerste halve cirkel. De toppen van april en mei.

Net als gisteren ook vandaag weer de twijfel of de RSI in onderstaande grafiek het koersverloop van de AEX kan volgen door het zetten van een duidelijk OB notering. Anders verwoord, de verwachting luidt dat de euforie vandaag richting 571 stukloopt.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 5 september 2019 30 MinutenGrafiek

In de achterliggende dagen/weken is de verwachting uitgesproken dat de RSI in de daggrafiek geen hogere top gaat zetten. Daarom loopt de dalende weerstandlijn over de toppen in de indicator sinds februari nog steeds mee in de grafiek. Zoals opgemerkt staan vanaf vandaag twee halve cirkels ingetekend in de daggrafiek.

Een cirkel over de toppen van april/mei en een cirkel over de top van juli. Met de reeds neergelegde insteek en verwachting over de RSI in het achterhoofd, gaat de DD vanaf vandaag kijken of de huidige stijging op basis van de omgekeerde hoofd schouder van begin augustus in het grotere plaatje niet gaat uitmonden in een lagere top en als zodanig dus aanleiding geeft voor een derde halve cirkel in de komende sessies.

En als dat zo is, dan gaat in de komende weken natuurlijk weer de horizontale lijn uit de weekgrafiek op 534.50 een belangrijke rol spelen.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 5 september 2019 DagGrafiek

De weekbar van vorige week laat zich omschrijven als bullish engulfing. Zoals de naam van deze koersbar al aangeeft heeft deze bar veelal positieve implicaties voor het vervolg van de koersontwikkeling. Inderdaad noteert de AEX deze week hogere koersen.

Ook in de weekgrafiek is het belang van de zone 571 in een oogopslag duidelijk. Daarnaast is ook in de weekgrafiek al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator. Reden om rond 571.00 alert te worden.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technnische Analyse AEX 5 september 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

Na de opening, waarin opnieuw een hiaat is geplaatst, is het koersverloop van de AEX stilgevallen. Anders verwoord, de hogere koersen trekken geen nieuwe kopers aan.

Keerzijde van de medaille is dat de AEX netjes boven 565.00 noteert, welke in de DD als eerste steun is aangewezen. De MA20 klimt op naar 565.00 hetgeen extra belang geeft aan dit niveau. Dit betekent dat pas onder 565.00 echt gesproken mag worden van de start van verzwakking. Met een verwijzing naar de titel van vandaag zit de DD echter wel op het spoor dat de eerste steunzone in de komende uren onder druk komt te staan en kan gaan breken.

Onder 565.00 mag de blik op 562.00. De DD zit ook op het spoor dat de gap van gisteren op korte termijn gesloten gaat worden. Let wel, dat hoeft dus niet al gelijk vandaag te gebeuren. Nog steeds loopt de bovenkant van het oorspronkelijke trendkanaal vanaf 26 augustus mee. Dat is de ingetekende diagonale lijn. De steunlijn van het kanaal is wel verwijderd.

Een test van deze diagonale lijn in de komende sessies is het scenario waarop de DD insteekt.

Technische Analyse AEX 5 september 2019 Middag-Update

60 reacties op “AEX: Schepje Erop”

 1. Moneymaker says:

  Een zeer goede morgen iedereen! Een herhaling van zetten….wederom groen voor ogen:-) een streling voor het alziend oog. Zoals gisteren al aangegeven zouden we met een gap up openen en de zone 570-572 opzoeken! Prima volgens plan maar menig shorter op het verkeerde Bern gezet. De grote jongens bepalen de koers en die is duidelijk upperdeup!!

 2. v.binsbergen says:

  Narcist met demo-account

  1. Moneymaker says:

   Stoer hoor om zulke taal op de vroege morgen te bezigen, kleuter! En maar klagen bij gjn, hypocriet die je er bent

 3. Gerrie says:

  GM.

  Het gaat lager.

 4. string says:

  Goede morgen…
  AEX/CFD 570.11 reeds bereikt…hedenochtend 04:10 uur…

  1. string says:

   moet nog gapje van gisteren dicht…

 5. sandortrader says:

  Het is mooi om te zien hoe de AEX trapsgewijs elke horizontale weerstand uitneemt en die vervolgens als steun gebruikt. In mijn model is er nog wel wat ruimte opwaarts maar prijsactie bepaald. We gaan t zien.

 6. Gerben says:

  Goedemorgen allen. Veel succes!

  1. Moneymaker says:

   Thx u2

 7. Gerrie says:

  Thx u2.

 8. ed says:

  morgen allen,

  de bullish engulfing candle van vorige week doet zijn werk, buy the dip

 9. ed says:

  ik verwacht dus eerst een terug valletje vandaag, heden ochtend om 8.00 uur stond de aex ver buiten zijn trend kanaal op 568.48

 10. Gerben says:

  Kan iemand die beurs een tom tom geven, 571 is de andere kant op. Ongehoord dit. Onacceptabel ook dat ik vannacht zag dat we op 570 stonden en dat we een stuk lager openen. Ik vind dit echt niet kunnen.

  1. Roelof says:

   Misschien moet je dan maar eens een andere hobby zoeken?

  2. string says:

   Denk toch…mijn bericht van 08:56 uur…maar dat komt natuurlijk ook…omdat ik vanaf 08:00 uur de arena ben binnengestapt en daar door ‘n beer achterna gezeten word…
   Nu op punt waar opletten/aandacht vereist wordt…

 11. Gerben says:

  Tot hoe ver heb je in gedachten Ed?

  1. ed says:

   als hij binnen het bestaande trendkanaaltje bodem maakt 562-560

   1. Gerben says:

    Dank!

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Sandor,
  Ben benieuwd wat er nu rond 565.00 gaat gebeuren….kijken inderdaad of deze nu dan als steun gaat fungeren…nogmaals…heb mijn tijwfels en denk dat de gaps snel gesloten gaan worden…ik zie dit toch als …het schepje erop.. niets meer, niets minder..kan nog een spannend najaar worden als ik zo de weekgrafiek bekijk…
  GRS Geert-Jan

  1. sandortrader says:

   Eens GJ, eens. De prijsactie is uiteindelijk bepalend en zal ons laten zien of de 565 steun gaat geven. Is dat niet het geval dan hebben we mooie richtpunten neerwaarts.

 13. Phoenix says:

  Bron: @StockCats
  I hope someone is keeping track of how many times this cycle has repeated.

 14. Gerben says:

  Ik twijfel ook GJ, enorm. Eerder deze week heb ik aangegeven waarom ik desondanks long ben gegaan. Het is die onverklaarbare kracht omhoog. In januari zagen we dat ook, iedereen bleef maar aan een daling denken terwijl die beurs maar obsessief bleef stijgen. Ik herken daarin het gedrag van de markt van de afgelopen twee weken.

  Wat me nu doet twijfelen is of dit het was, we zijn zoals gebruikelijk heel tersluiks ‘s nachts door een weerstand geduwd. Als het nu echter niet krachtig doorstijgt is dit niet de golf drie omhoog van de wave telling die ik volg, maar een C.

 15. sandortrader says:

  Het monster ASML staat bijna weer op het oude ATH. Helpt de AEX ook aardig mee. Interessant om te zien wat er op de €211.15 gaat gebeuren.

 16. WP says:

  “toch hebben we in het verleden aspecten van Jupiter en Neptunus samen zien vallen met een gevoel van “irrationele uitbundigheid”, omdat de aandelenkoersen stegen naar nieuwe recordhoogtes. 21 september is het de derde keer dit jaar dat het aspect zich voordoet. In de twee voorgaande gevallen (13 januari en 16 juni 2019) beëindigden aandelenmarkten ongeveer twee weken daarvoor een enorme daling en tegen de tijd dat het aspect op zijn hoogtepunt was waren de aandelenkoersen al behoorlijk sterk aan het stijgen”
  Quote en unquote Tja

  1. WP says:

   Quote was van Raymond Merriman dd 30 /08/2019

 17. Gerben says:

  Zojuist mijn longs gesloten die ik afgelopen vrijdag heb ingenomen. Ik voel teveel onzekerheid in de markt, of misschien is het in mezelf. Ik geloof nog steeds in een stijging, maar niet meer zo rotsvast als eerder deze week, dus winst veilig gesteld.

  1. sandortrader says:

   Netjes. Congrats!

   1. Gerben says:

    Dank!

 18. wh.giesen says:

  Goed gedaan Gerben, het lijkt mij momenteel alsof de schwung er een beetje uit is op dit moment.

  mvg

  1. Gerben says:

   Dank Wh. Lijkt een goed besluit te zijn geweest met een onfeilbare timing, maar je kent waarschijnlijk het verhaal van die Chinese boer:

 19. Moneymaker says:

  De swing eruit is? We staan nog op een mooie plus en kunnen natuurlijk niet in een keer vd kelder naar de zolder 🙂 liever stapsgewijs dat is gezonder

 20. Gerrie says:

  Het gaat omlaag>550

 21. Henk Heus says:

  M heeft gelijk. Laat je niet de short in praten.

 22. ed says:

  trendkanaal met wat fibo zones

 23. string says:

  Zowel AEX als DAX/CFD 30′-grafiek…
  Opnieuw vastgelopen tegen dalende WS-lijn vanaf vanochtend 04:00 uur…
  Enig lichtpuntje…wel met voorafgaand hogere bodem…
  Maar alles bijeengenomen…weinig beweging en weinig richting…
  Gras maaien kan ook al niet…nat…nat…nat…

 24. Gerben says:

  Hu Xijin 胡锡进
  @HuXijin_GT
  ·
  7m
  China and the US announced new round of trade talks and will work to make substantial progress. Personally I think the US, worn out by the trade war, may no longer hope for crushing China’s will. There’s more possibility of a breakthrough between the two sides.

  1. string says:

   Heeft ie in de gehele wereld inmiddels ‘n hoop stennis geschopt…vraag ik me toch af wat ie ermee bereikt heeft…

   De muur langs de gehele gezamenlijke grens met Mexico…welke de Mexicanen moesten betalen…beetje doodgebloed?…
   Noord Korea…ik geloof niet dat daar veel veranderd is…
   Iran…ik geloof niet dat daar veel veranderd is…
   China…ik geloof niet dat daar veel veranderen zal…
   Amerika…daar verandert wel iets…gezichtsverlies…goodwill-verlies…

   1. Gerben says:

    Argentinië zijn ze ook al bezig. Handelsrelaties met verscheidene landen en hele continenten die nog niet genoemd waren zijn verstoord. Talloze verdragen zijn opgezegd, waaronder het klimaatakkoord en het inf-akkoord. Die man is behoorlijk gestoord.

 25. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  + 195K jobs volgens ADP, doen de NYSE -indexen richting nieuwe ATH’s sturen.
  MVG.,
  Bert

  1. Gerben says:

   Beste Bert, ik vind desondanks de directe reactie een beetje lauw. Kan zijn omdat we al zoveel hoger zijn geopend. Wees er op verdacht dat de wekelijkse verandering olievoorraden cijfers vandaag komen om 17 uur.

   1. Floridaantje says:

    Beste Gerben,
    DOW-futures met + 280 pips op het moment van dit nieuws, vind ik niet “een beetje lauw”.
    In feite werd dit bericht niet ondersteund door DT maar ‘Treasury Secretary Steven Mnuchin,
    de top onderhandelaar.
    Inderdaad olie kan wel weer een (kort) beurseffect hebben, maar opent dit wellicht voor m’n
    favoriete een btd. Geldt ook voor het USA-jobs rapport morgenmiddag uw tijd om 14.30 uur.
    MVG.,
    Bert

    1. Gerben says:

     Jawel Bert, maar niet als gevolg van dat nieuws omtrent de arbeidscijfers, veeleer als gevolg van het nieuws vannacht inzake de handelsoorlog. Oh well.

 26. Floridaantje says:

  Overigens de hernieuwde ‘trade talks’ zouden in oktober kunnen plaatsvinden, dus weer
  na de FED, eind september.
  MVG.,
  Bert

 27. Gerben says:

  Ja, dat was het in mijn ogen loos nieuws dat de beurs vannacht omhoog gestuurd heeft. Vind dat Twitter account hierboven zo grappig. Chinezen vechten op een veel beschaafdere manier terug dan Trump, die een rage liet zien op Twitter onlangs.

 28. wh.giesen says:

  Waarde heer Nikken, komt er nog een update op de sp vandaag?

  mvg

 29. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  In geval van een robuust VS-banenmarkt met vooral de (inflatoire) stijging van het uurloon,
  kan de FED eind september als “een pas op de plaats houden” qua rate beoordelen, wat de indexen
  ‘teleurstellend’ beschouwen.
  MVG.,
  Bert

 30. Floridaantje says:

  Beste WH.,
  Mocht GJ geen tijd hebben, herinner ik mij dat bij S&P500 doorbraak 2946, de volgende weerstanden
  2978 / 2998 zijn.
  MVG., 🙂
  Bert

 31. Floridaantje says:

  Ter Info,
  US-macro-data :
  US ISM Non-Manufacturing Index Aug: 56.4
  US Factory Orders: Actual: 1.4% Expected: 1.0% Previous: 0.5%
  US Durable Goods Orders: Actual: 2.0% Expected: 2.1% Previous: 2.1%
  MVG.,
  Bert

 32. Floridaantje says:

  Oeps, ISM moet zijn :
  ISM Non-Manufacturing Index: Actual: 56.4 Expected: 54.0 Previous 53.7
  MVG.,
  Bert

 33. Floridaantje says:

  Interessante opmerking bij de ISM data :
  “Many suppliers bought deep into inventory to avoid price increases; however,
  pricing effects from the tariffs are trickling into the supply chain”
  MVG.,
  Bert

 34. Moneymaker says:

  De markt heeft er zin an

   

 35. Floridaantje says:

  Voor Nasdaq volgers 7900 is weerstand. Bij doorbraak daarvan 8010 als de volgende.
  MVG.,
  Bert

 36. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  Uw olie-cijfers :
  (USD) DOE U.S. Crude Oil Inventories (AUG 30), Actual: -4771k Expected: -2567k Previous: -10027k
  #OOTT #EIA | US DoE Crude Oil Inventories (W/W): -4771K (est -2000K; prev -10027K) – Distillate (W/W): -2538K (est…
  MVG.,
  Bert

 37. Gerben says:

  Beste Bert, veel dank!

  1. Floridaantje says:

   At your service {!}
   Talk to you tomorrow at Jobs.
   MVG., 🙂
   Bert

   1. Gerben says:

    Tot morgen Bert.

    Fijne avond allen!

 38. string says:

  Tussen open en sluit 1.78 index-puntjes…het had er zin an hoor…

  1. Jan B says:

   Dat begrijp ik niet helemaal, als je 0,7% hoger opent en, in tegenstelling met de visie uit de DD en de middag update , toch in de loop van de middag verder weet op te lopen dan had de AEX er een heleboel zin an. 😊

 39. string says:

  Morgen nieuwe dag met kansen…
  Denk dat het dalen wordt…

  Mooie avond…

 40. Bernard says:

  Enige tijd geleden op een dieptepunt dag van de betreffende aandelen aangegeven deze te hebben aangeschaft. ING-Fugro- Arcelor .Daarbij ook uit gelegen dat ik in aandelen handel en daarbij de index bewegingen gebruik om te bepalen long te gaan of niet omdat alle aandelen vooral afwisselende instrumenten zijn om de index omhoog of omlaag te zetten. En al het nieuws wat bij een individueel aandeel wordt gegeven voor mij pure larie koek is om de beweging te verklaren voor het grote publiek. Nieuws wordt zo uit gelegen dat het klopt met de beweging. Vandaag afscheid genomen van Arcelor en Fugro. In porto blijft nog even ING. Een ieder veel succes gewenst. De AEX nog even wat hoger AUB zodat ook de winst op ING nog wat verder voor mij oploopt 😜

Laat een reactie achter