AEX: Sceptisch

In de achterliggende DD’s is twijfel uitgesproken bij de oplopende koersen van de AEX. Met name in de tweede helft van vorige week viel het verloop van de index en de indictor niet meer samen. Het lijstje is en blijft daarom het lijstje.

Eerst de feiten. In de sessie van vrijdag is de RSI inderdaad wederom niet tot boven OB geklommen. Het convergeren van de dynamische lijnen kende inderdaad een vervolg en de AEX stond tegen het slaan van de slotgong inderdaad weer netjes tegen de wolk aan. Het enige element uit de DD van vrijdag waaraan nog geen invulling is gegeven, is het veranderen van de kleur van de wolk. De verwachting dat dit op korte termijn wel gaat gebeuren wordt vandaag herhaald.

Een constatering! Al enkele dagen zakt de AEX buiten de gebruikelijke handelsuren diep weg. Sterker, de laagste koers van vannacht valt vrij aardig samen met het laagste punt op het vorige week afgegeven lijstje. Deze stond op 551.50. In de cash-markt is de terugslag van de index nog niet te zien. Het centrale vraagstuk voor de komende sessies luidt in hoeverre de cash-markt de recente stappen van de FTI/CFD weet te kopieren. Vandaag wordt in ieder geval een eerste aanzet gegeven.

Zie dat inmiddels twee rode cirkels in onderstaande grafiek staan ingetekend. De eerste opdracht voor de AEX luidt het opvullen van het hiaat van vrijdag. In deze beweging kan de AEX invulling geven aan de vrijdag neergelegde verwachting dat de index uiteindelijk door de stierenverdediging op basis van de dynamische lijnen zakt. In deze DD dus niet de opmerking dat de wolk de eerste dynamische steun vormt. Sterker, na de ingecalculeerde lagere opening dient bekeken te worden of de lijnen van de wolk als eerste dynamische weerstand gaat optreden.

Naast het uitblijven van de bevestging vanuit de RSI vorige week is het onder de wolk zakken van de AEX deze week een vervolgaanwijzing dat het recente bouwwerk weer begint te wankelen. De volgende aanwijzing zou een verandering van de kleur van de wolk zijn en de laatste aanwijzing zou uiteraard een eerste OS notering zijn. Zoals reeds opgemerkt luidt de verwachting dat de stand van de dynamische lijnen snel wisselt, maar het lijkt nog te vroeg om vandaag al in te spelen op een eerste OS notering in de RSI.

In de grafiek staat een horizontale lijn getrokken op 560.50. Na het sluiten van de omissie van vrijdag kan deze lijn gaan trekken. Voor de volledigheid nog een keertje de niveaus van het gepresenteerde lijste: 558, 553 en 551.50. Zolang geldt AEX < wolk blijft de focus op deze respectievelijke niveaus.

Tot in de chat.

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

De gap van vrijdag is gevuld. Zie chat. In deze beweging is de RSI inderdaad niet OS geworden. Het herstel is echter sterker dan verwacht en de AEX noteert alweer boven de wolk. Let wel, opnieuw is de RSI niet OB.

Net als in de middag update van vrijdag kan ook nu weer opgemerkt worden dat in de zone 572/573.50 het Waterloo moet volgen om het verhaal in de langere grafiek van een lagere top vast te kunnen houden.

Het uitblijven van OB geeft net als afgelopen vrijdag aanleiding om vast te houden aan dit scenario en om opnieuw de verwachting uit te spreken dat in de komende uren een aanval op de wolk wordt ingezet.  Het lijstje luidt nu: 560.50, 558, 553 en 551.50.

50 reacties op “AEX: Sceptisch”

 1. vega10t says:

  Goedemorgen allen, thx GJ!

 2. Giuliano says:

  Buongiorno! 🙂

 3. detita444 says:

  Godmorgen.

 4. WP says:

  Dank GJ en een goede morgen

 5. Roelof says:

  Ja, Geert-Jan die nachtelijke uurtjes he? De nachten zijn sinds de maart bodem wel bijzonder geworden. Niet alleen de onderhand buitensporige hoeveelheid openingsgaps (op 30 minuten basis), maar ook het ‘afwerken’ van diverse potentiële steun- en weerstandniveau’s vallen op.

  In een normale markt zie je die nachtelijke niveau’s vrij snel weer terug in de cash. Maar je kunt je afvragen of dit nog wel een normale markt is.

  Vrijwel meteen na de opening vannacht deed de AEX 551.37 en SPX 3038. Kennelijk was een dergelijke opening erg interessant want die werd meteen vol gekocht. Daar is niets tegen te doen. Maar in principe is je lijstje gewoon afgewerkt. Je hebt het wederom gewoon goed gezien afgelopen dagen. Waarvan akte!

  1. detita444 says:

   Beste Roelof, rest alleen nog de vraag: waarom is dat?
   – Zijn dat de Aziatische beurzen (Japan, China)?
   – Bepaalde grote partijen (kan ik me moeilijk voorstellen)?
   – Trump effect (afgang Tulsa en andere problemen voor de Republikeinen). Partijen die verkopen omdat ze bang zijn dat als Biden gekozen wordt het accent niet meer op de economie/beurs komt te liggen)?
   – Andere reden(en)?

   1. Roelof says:

    We zullen het nooit weten, maar dat van Trump/Biden is het in ieder geval niet.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Gap vrijdag…op dit moment netjes gesloten…eerste opdracht vervuld.
  GRS Geert-Jan

 7. detita444 says:

  Ik krijg zelf sterk de indruk dat de (geestelijke) gezondheid van Trump verslechterd. Zijn campagneteam heeft steeds meer moeite om hem op het juiste spoor te houden en moet steeds vaker zijn uitspraken als een grapje verklaren.
  Vermoedelijk zijn er steeds meer mensen van op de hoogte en gaat de financiele wereld rekening houden met een ander beleid na Trump in november (zo al niet eerder). Dit zou een reden kunnen zijn dat bepaalde partijen zich al indekken.

 8. miked says:

  ‘Ik krijg zelf sterk de indruk dat de (geestelijke) gezondheid van Trump verslechterd.’

  Kan dat dan nog ?

  1. detita444 says:

   Blijkbaar wel.

   1. Roelof says:

    Het doet er niet toe. Niemand gaat zich nu indekkken m.b.t. Trump/Biden.

    1. detita444 says:

     Ohhh. Wat weet jij dat ik niet weet? 😉

     1. Roelof says:

      Het verloop van de ES/SPX wordt gewoonweg niet bepaald door Trump en/of Biden of welke politicus dan ook. Allemaal ruis zoals Bart hieronder ook al zegt.

 9. Bart says:

  Goedemorgen.
  Van de AEX weet ik niks.
  Voor ES geldt : boven de 3060 naar 3130 onder de 3060 naar 2960
  Verwacht een bodem op ES as woensdag rond die 2960
  ps. nieuws is (verstorende) ruis

  1. Bart says:

   woensdag of donderdag
   Succes !

 10. putter says:

  goud en zilver in uptrend nu.

 11. detita444 says:

  Roelof 08.55, maar even serieus nu, heb jij een verklaring voor dit fenomeen?

  1. Roelof says:

   Ik weet het natuurlijk ook niet. We zullen het nooit weten. Maar misschien zijn het dat de “Robin Hood” traders wel…….die kopen echt alles op. Zelfs aandelen van failliete bedrijven als Hertz…..

 12. peks says:

  ik verwacht eerder een aanval op 573 vandaag of morgen . alles is 1% hersteld en het blijft er voorlopig sterk bijliggen (zijwaartse correctie)

 13. vega10t says:

  Zit ook in het kamp van Peks. Groen in mijn opzet (zowel wolk als gemiddelden) zorgden ervoor dat ik met wat LT calls al enige tijd long zit. Vooralsnog gewoon zijwaarts maar het kreng wil ook niet echt dalen.

 14. SRC says:

  Goedemorgen,
  Lees al uw VS-reakties.M.i. is de NYSE markt focus gericht op herleving van de Covid-19 pandemie, zoals in
  Florida & Texas alsmede in een aantal Apple winkels waardoor dezen werden gesloten afgelopen vrijdag
  en hoe zo’n “uitbraak” de her-opening van de VS-economie nadelig beïnvloedt. Komt daar nog bij diverse
  data zoals donderdag de ‘initial/continuing jobless claims’ èn hèt herziene BNP cijfer Q1, verklaart de
  huidige volatiliteit. Vooralsnog voor de herverkiezing van Trump is het BNP cijfer Q3, wat nu geschat
  wordt op 18.0 % [ Q1 = – 5.0%] en wordt gepubliceerd op 29/10, 4 dagen voor de 3/11 presidentiële
  verkiezing, een mede-bepalend faktor
  Overigens met de fysieke gezondheid van DT gaat het al weer wat beter want afgelopen zaterdagavond
  dronk hij toch weer met één hand een glas water…. 🙂
  MVG.,
  Bert

 15. peks says:

  er verschijnen in verschillende tijdsvensters meer en meer lange groene bars , wat ook bullish is

 16. Roelof says:

  Tja, als je de weekgrafiek bekijkt. De candle van vorige week was een bullish engulfing en er is steun gevonden op de 10EMA.

 17. Roelof says:

  En op de dag noteert de 5 EMA keurig boven de 13EMA en beide zijn stijgend. En sec genomen staat er een bullish island reversal met daarbij wel de kanttekening dat de tweede gap wel een heel minimaal openstaand gapje heeft achtergelaten op de grafiek. We praten hier over de ruimte tussen 551,46 en 551,76. Maar goed……………

 18. peks says:

  als we de onderkant wig gaan testen , zouden we zomaar 600+ kunnen gaan . komende weken
  weet iemand een goede site waar je kan zien hoeveel er long/short zit de komende maanden . volgens mij zit er tot september te veel geld short . waardoor ze het liever zekers tot dan hoog houden

  1. vega10t says:

   Mmm kan geen afbeelding uploaden? Kijk eens op twitter naar @DavidInglesTV. Mss kun je daar iets mee?

 19. Roelof says:

  Toch ben ik hier niet zonder meer bullish. Als ik kijk naar DAX, SPX en DOW dan mis ik daar de “bevestiging” voor hetgeen je uit de AEX grafieken hierboven kunt halen. Met name de bearish island reversals in de daggrafieken van SPX en DOW spreken op dit moment niet voor een veel verder stijgende AEX. Het spreekt meer voor de vorming van een lagere of dubbele top in AEX.

 20. Giuliano says:

  peks@11:38
  Hier een CBOE put/call ratio grafiek van de laatste 6 maanden (vrijdag=0.91)
  Volgens Investopedia “a ratio greater than .7 or exceeding 1, means that equity traders are buying more puts than calls. It suggests that bearish sentiment is building in the market.”

 21. peks says:

  ok , bedankt giuliano

 22. mheliz00 says:

  Groter dan 0,7 of groter dan 1,0; die verdeling snap ik niet.

  1. Giuliano says:

   gewoon als er meer puts zijn dan calls dan is de verhouding puts/calls groter dan 1

 23. vega10t says:

  $GLPG inmiddels aangekomen op de €190.

  1. Roelof says:

   Yep. Aldaar het 50MA.

 24. detita444 says:

  Guitig dagje wederom zo.

  1. SRC says:

   Proficiat, Fred, de mijne is pas begonnen vanaf SPX 3080.
   MVG.,
   Bert

   1. detita444 says:

    Komt wel goed Bert. 😉

    1. SRC says:

     U klinkt als Larry Kudlow… 🙂

     1. detita444 says:

      Wanneer gaat die een boek schrijven??? 😉

     2. SRC says:

      Larry, beste Fred, gaat een boek schrijven “na DT’s 2e termijn dus in nov. 2024”. Zal zo’n “uniek exemplaar
      met zijn handtekening” u opsturen als “trouwe fan”.. 🙂
      MVG.,
      Bert

     3. detita444 says:

      Daar hou ik je aan beste Bert! 😉

 25. mheliz00 says:

  >1 snap ik ook wel. Nu ja, laat maar.

  1. Roelof says:

   Het moet waarschijnlijk tussen 0.7 – 1,0 zijn alwaar “bearish sentiment is building in the market”

  2. Giuliano says:

   van Investopedia=>
   “… a ratio of 1 is not an accurate starting point to measure sentiment in the market because there are normally more investors buying calls than buying puts. So, an average put-call ratio of .7 for equities is considered a good basis for evaluating sentiment.”

   1. mheliz00 says:

    Thanks.

 26. SRC says:

  SPX passeert weer de 3100 richting m.i. weerstanden : 3118 c.q. 3145;
  MVG.,
  Bert

 27. SRC says:

  Ter Info,
  *Nadat Apple eerder deze maand deze mijlpaal al aantikte, heeft Microsoft ook de uitzonderlijke beurswaarde
  van $1500 miljard bereikt;
  * Nieuwe Covid-19 gevallen in Florida {+} 3.0% versus {+} 3,7% van vorige week.
  MVG.,
  Bert

 28. peks says:

  toch waarschijnlijk weer een inverted hammer , bulls krijgen stilaan meer weerstand . maar nog niks schrikwekkend

Geef een reactie