AEX: “RondOm”

Met het in zicht komen van de zone 571.00 deed de AEX het afgelopen vrijdag rustig aan. De DD herhaalt echter haar opmerking dat pas bij een AEX onder MA20 echt ingespeeld mag worden op verzwakking.

In de laatste twee DD’s van vorige week is de nadruk gelegd op het belang van de zone 571.00. Wordt vandaag de kleinste kaart bekeken dan geeft deze aanleiding om rekening te houden met een verdere strijd in de aangehaalde zone.

Allereerst geldt voor onderstaande grafiek nog steeds dat de AEX boven haar MA20 noteert en dat deze onveranderd dienst doet als opdrijvend juk. Daarnaast staat in de indicator een PR ingetekend welke een ijkpunt heeft op 572.00. Net als vrijdag steekt de DD daarom voor vandaag wederom in op de gedachte dat de MA20 netjes als eerste steun fungeert. Daartegenover staat dat de DD ook nog even vasthoudt aan het idee dat de koersvorming rondom 571.00 stroef kan gaan verlopen.

Bewust is gekozen voor de opmerking “rondom” 571.00. De PR duidt immers op iets hogere koersen. De reden waarom in de tweede helft van vorige week de aandacht is gelegd op de zone 571.00 ligt in de toppen van april en mei van dit jaar. De hoogste koersen in deze maanden zijn ook gevormd in de zone “rondom” 571.00. Zie daggrafiek.

Wat als de AEX door haar MA20-lijn zakt. Zoals opgemerkt mag onder de eerste gemiddelde lijn rekening worden gehouden met wat verzwakking. Na een breuk komt de eerste focus te liggen op 565.00. Let wel, in de kleinste grafiek staan inmiddels twee hiaten. Onder MA20 verschuift de DD haar blik naar het opvullen van deze omissies in de komende sessies.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Anaylyse AEX 9 september 2019 30 MinutenGrafiek

In de achterliggende dagen/weken is de verwachting uitgesproken dat de RSI in de daggrafiek geen hogere top gaat zetten. Daarom loopt de dalende weerstandlijn over de toppen in de indicator sinds februari nog steeds mee in de grafiek.  De ingetekende cirkel in het verloop van de RSI duidt tevens het gegeven dat van een OB-notering nog geen sprake is.

In de daggrafiek staan twee halve cirkels ingetekend. Een cirkel over de toppen van april/mei en een cirkel over de top van juli. Met de reeds neergelegde insteek en verwachting over de RSI in het achterhoofd, gaat de DD bekijken of de stijging op basis van de omgekeerde hoofd schouder van begin augustus in het grotere plaatje niet gaat uitmonden in een lagere top dan juli en als zodanig dus aanleiding geeft voor een derde halve cirkel in de komende sessies.

En als dat zo is, dan gaat in de komende weken natuurlijk weer de horizontale lijn uit de weekgrafiek op 534.50 een belangrijke rol spelen.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 9 september 2019 DagGrafiek

Na de bullish engulfing bar van twee weken geleden, een koersbar met veelal positieve implicaties, is de AEX vorige week inderdaad netjes veder geklommen.

Let wel, ook in de weekgrafiek is het belang van de zone 571 in een oogopslag duidelijk. Daarnaast is ook in de weekgrafiek al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator. Reden om rond 571.00 alert te worden.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 9 september 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

We kunnen kort zijn. Nog steeds noteert de AEX “rondom” 571.00. Gevangen tussen dit niveau en de MA20.

Wederom de herhaling dat pas na een breuk van de MA20 lijn de DD haar focus verlegt naar lagere niveaus. Dan dient 565.00 als eerste kandidaat. De PR is nog intact. Voor de rest rustig afwachten!

Technische Analyse AEX 9 september 2019 Middag-Update

19 reacties op “AEX: “RondOm””

 1. string says:

  Goede morgen…

  Start van de nieuwe grote beweging gemaakt??…

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde String,
  Bedoelt u omhoog?…of omlaag?…vooralsnog wederom geevangen tussen MA20 en 571.00…net als vrijdag…daarnaast twijfels op RSI opnieuw in staat is om tot boven OB te klimmen…
  GRS Geert-Jan

 3. August says:

  Goedemorgen Geert-Jan en forumleden,

  Wat betreft de positieve reversal in de 30min. Hoe bereken je een koersdoel, in dit geval 572?

  Met vriendelijke groet,

  August

  1. string says:

   Hey August…

   Neem de door Geert-Jan gepubliceerde intraday-grafiek…
   Met de verticale kruisdraad op de aangegeven (halve) cirkels…en dan alléén oog hebben voor de slotstanden…welke corresponderen in de koersgrafiek…
   Het sommetje wordt dan…rechter halve cirkel -/- linker halve cirkel +/+ hele cirkel = uitkomst…

   1. August says:

    Dank!

    1. string says:

     Voor de negatieve reversal geldt exact dezelfde bewerking…echter je krijgt ’n negatieve tussenuitkomst na verwerking van de twee halve cirkels…

     At your service…

 4. string says:

  Waarde Geert-Jan…

  Eerste post was bedoeld om snelle discussie uit te lokken…immers eerste candle was nog lopende…
  De candle van 09:00 uur is op AEX/CFD geëindigd onder SMA20 en vond nog net steun op stijgende trendlijn…
  Om RSI-waarde tot boven 70% te laten klimmen…moet er inmiddels in de koersgrafiek ’n beweging gaan plaatsvinden …waarin ik eigenlijk niet meer geloof…tenminste niet meer in wens te geloven…
  Ook MACD is negatief gekruist..alhoewel deze ’n erg vlak dus wat zwak beeld geeft…
  Nog enkele minuten voor de volgende candle-wisseling lijkt het erop…dat SMA20 meteen als duwende kracht z’n werk doet…

  Al bij al…nog even afwachtende tot zich meer duidelijkheid aandient…
  Als dit de start van ’n langer durende beweging omlaag wordt…dan wil ik het begin van de distributie wel afwachten…tenminste totdat er ’n WS-lijn te tekenen is…dus na lagere top en lagere bodem…

 5. Henk Heus says:

  GJ, is een derde halve cirkel niet naïef met een bazooka voor de deur ?

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Exact de reden waarom er op dit moment ook nog maar twee staan ingetekend.
  GRS Geert-Jan

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Nog steeds vrij horizontaal tussen 571 en MA20…leuker kunnen we tot nu toe…helaas niet maken…
  GRS Geert-Jan

 8. Floridaantje says:

  Goedemiddag U Allen,

  “U.S. stock index futures ticked higher on Monday, as mixed global economic data drove expectations of monetary stimulus from central banks, including the U.S. Federal Reserve”.

  Vraagje dus..heeft “sinterklaas” Draghi / ECB zoiets als een QE “aangekondigd” (?)
  Alvast bedankt.
  MVG.,
  Bert

  1. wh.giesen says:

   Bert er wordt gesproken over een bazooka, dus het wordt in 1e instantie buy the dip en indien dan niet OB dan wordt het sell the rally.

   mvg

   1. Floridaantje says:

    Beste Wh.,
    Dank voor uw reaktie. Kan ik m’n favoriet in- & uitstapjes maken.
    MVG., 🙂
    Bert

 9. ed says:

  dag allen, met nog tien minuten te gaan op de 4 h krijgen we daarop een reversal candle, waarop we dus kunnen gaan zakken

 10. string says:

  Op 30′ kaart AEX/CFD…voor de tweede maal vandaag…notering onder SMA20 met de candle van 15:30 uur…
  Het lijkt dat er ’n beweging in gang wordt gezet…kan het toch nog leuk worden…mits SMA20 blijft duwen op de koers…

 11. sandortrader says:

  ASML breekt na enige twijfel opnieuw boven de oude top op 217,30 uit. De 220 zone zal nu wel gehaald worden. Ik verwacht daar wel wat afkoeling.

 12. sandortrader says:

  ASML sorry nu met grafiek.

 13. string says:

  Denk dat DAX 12180 wel bereikt wordt…dat geeft mijn gegooide pijl aan…

 14. Bernard says:

  Goedenavond, de verwachte kans op voorlopige AEX top in achtnemend vanmiddag ook de ING aandelen verkocht. Volledig cash nu, wachtende op wat komen gaat .

Geef een reactie