AEX: Rillinkje

De vraag is nu of de zone 523 zich gaat ontwikkelen als eerste weerstand. Gistermiddag bleek het herstel stuk te lopen in dit gebied. In de avondhandel tikte de AEX vervolgens al even 520 aan. Volgt vandaag de cash-markt?

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De AEX heeft gisteren weer een vervolgstap gezet binnen het hier neergelegde scenario. Zoals bekend behelst dit scenario dat de graadmeter onderweg is voor het vullen van het koersgat. De slotzin van gisteren was een expliciete herhaling van dit scenario. Lezers van De Blik van de Nik en kijkers van De WeekAftrap zijn ook bekend met de huidige verwachting. Na enig aarzelen is de AEX gisteren door de zone 523 gezakt. De eerste terugtest was gisteren succesvol. Voor vandaag wordt daarom wederom rond de ingetekende horizontale lijn eerste weerstand verwacht. In de conclusie van maandag stond ook geschreven dat een breuk van 523 aanleiding gaf om snel 520 te verwachten. Zoals in de inleiding aangegeven heeft de graadmeter dit niveau gisteren in de FTI reeds gehaald. Een scenario waarin de AEX niet in staat is om boven de aangebrachte lijn te klimmen om vervolgens ook in de cash-markt naar 520 te glijden is daarom goed denkbaar. Zoals altijd geldt ook nu weer dat als blijkt dat de verkoopdruk inderdaad weer toeslaat de blik gericht moet zijn op de RSI. De vaste lezer weet wat de indicator moet doen om het scenario van 520 en 516 (zie DailyDosis vorige week) te ondersteunen.

Voor de volledigheid de opmerking dat boven de horizontale lijn de graadmeter kan doorlopen naar de onderkant van het gisteren ontstane koersgat in de intra-daggrafiek. Deze staat op 525,50. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

 

38 reacties op “AEX: Rillinkje”

 1. Fred says:

  Een goede respectvolle morgen waarde lotgenoten. Ik ben benieuwd wat deze dag ons wederom gaat brengen.

 2. jan says:

  En dat vind ik nou moeilijk, 523 weerstand….Zal je zien dat ie erboven komt, denk je dat we naar de 525,50 gaan en dan toch eronder. En dan toch naar 525,50.
  Zal weer een kwestie van niet anticiperen worden en naar de rsi kijken.

 3. jan says:

  Misschien hebben de meer ervaren traders hier nog een goed advies voor? Want dat kijken naar de RSI, op welk timeframe is dat bijvoorbeeld?

  1. Kees says:

   Als je handelt op de 30′ kun je een kleiner timeframe gebruiken om te zien hoe krachtig de beweging is die in de niet gewenste richting gaat, de 5′ bijvoorbeeld.

 4. Fred says:

  Waarde Jan, uiteraard is het niet eenvoudig. Als het eenvoudig was dan lagen de stranden op de Bahama’s vol met ex daytraders.

 5. jan says:

  Waarde Fred, waarvan akte!!

 6. Jan B says:

  De beweging van gisteren is toch niet ondersteund door de rsi? Dus waarom vandaag naar beneden kijken?

  1. jan says:

   Dus jij denkt UP, JanB?

 7. jan says:

  524 nu, dus richting 525,50?

 8. Jan B says:

  We zitten ondanks alle opwinding nog gewoon tussen de 520 en 530, waarbij we gisteren de 520 niet eens geraakt hebben, voor mij zijn alle steunen en weerstanden daar tussen boterzacht.

 9. Loran says:

  Beste jan,
  Ik weet niet of je Nico Bakker kent, maar persoonlijk volg ik zijn intradag updates ook zodat je ook zijn mogelijke weerstanden, steunen, SMA lijnen etc voor ogen hebt. Deze TA-er steekt in mijn optiek niet zijn nek uit zoals Geert-Jan dat wel doet, maar je kan er wat aan hebben. Hetzelfde geldt voor Ad Nooten, die is alleen nu met vakantie.
  Succes!

  1. jan says:

   Super, bedankt voor de tip Loran!!

  2. Jos says:

   Is eigenlijk waar… en ik heb graag iemand die zijn nek durft uit steken…

   1. jan says:

    ja maar GJN steekt ook zijn nek uit he, je moet de columns alleen leren lezen. En die getallen niet op 1 tiende nauwkeurig nemen. En soms houdt GJN vast aan een laag short KD en komt het uit, en dan den je ”had ik maar vastgehouden” maar ze komen ook wel eens niet uit, en dan ben je de sigaar, tenzij je dus de rsi in de gaten hield en niet anticipeerde, is me inmiddels duidelijk. Wat ik alleen nog niet snap, is dat puntje van de bevestiging. We zijn boven de 523 geweest, eronder en nu weer erboven. Tja hoe ga je daar mee om? GJN weet dat maar is daar nog niet zo heel duidelijk in

 10. Loran says:

  Hoe volg jij de AEX en de RSI jan?

 11. jan says:

  ja daar heb je me te pakken, dat weet ik dus ook nog niet helemaal zeker, ik weet niet welk tf ik dan moet kijken.
  Wel kijk ik of de rsi os of ob wordt en ik weet ook iets van divergentie en reveral maar helemaal duidelijk is het me niet, vandaar dat ik hier bij probeer te leren

 12. jan says:

  Punt is dat die rsi ook maar volgend is, dus je bent altijd te laat

 13. Jan B says:

  Zoals eerder vanmorgen ook al geschreven werd, het is niet altijd duidelijk, reageren op elke intradag beweging heeft geen enkele zin, het geeft alleen maar ruis.

 14. Fred says:

  Het timeframe waar je op moet letten lijkt me inderdaad wel belangrijk. Je kunt natuurlijk op de 5 en 15 min. letten, maar naar ik begreep kijkt GJ naar een bevestiging op de 30 min.

 15. Loran says:

  Oke jan, dit is waar ik de AEX + RSI volgt: https://nl.investing.com/indices/netherlands-25-advanced-chart
  Hier opent de site de AEX op dagbasis, maar je kan naar 5 min / 15 min /30 min etc. Geert-Jan werkt met 30 min. Om de RSI toe te voegen, ga naar Indicatoren, dan naar onderaan Wizard indicatoren, dan zie je links Favoriete indicatoren. Kies dan Relative Strenght Index (RSI) met Stijl: 2 keer Lijn in het dropdownmenu. Kies voor Toevoegen en zie daar de AEX met de RSI op het timeframe dat je zelf kiest. Ik werk met de 5 min en de 30 minuten charts.

 16. Loran says:

  Als het goed is heb je nu de AEX chart met apart daaronder de RSI (blauwe lijn) en een gemiddelde RSI lijn (gele lijn). Die gebruik ik om invulling te geven aan ‘Reageren, niet anticiperen’. Stel het timeframe staat bv op 5 min. Rond 10.00 vanmorgen zie je dan dat de RSI rond de 66 stond en zie je dat de blauwe RSI lijn de gemiddelde gele naar beneden gaat doorkruisen. Als je dat afwacht en je ziet dat de RSI rond 10.10u definitief de gele kruist, dan had je kunnen overwegen short op de AEX te gaan.
  Let op: dit is een voorbeeld, maar als je terug kijkt dan zie je dat er meerdere van dat soort momenten zijn waarop je long, dan wel short had kunnen gaan. Inderdaad ben ik het er zeker mee eens dat je zeker niet op elke beweging moet handelen. Kijk waar de RSI staat, rond de 50 die ik niks en zoals Geert-Jan zegt: let op de RSI of die überhaupt OB of OS wordt.
  Hopelijk helpt dit je wat op weg, hiermee eerst droog oefenen lijkt me verstandig! En garantie tot de voordeur natuurlijk. 😉

 17. Roberto says:

  Wat een zinderende spanning op de markten he mensen. Gewoon reageren onder de 520 voor een verdere daling, zo makkelijk is traden !

  1. jan says:

   ja en wat als ie er wekenlang boven blijft?

   1. Roberto says:

    Vergeet de aex Jan als je wil traden. DAX is daarvoor een veel betere markt

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  De eerste uren van vandaag zitten erop en bij het afdrukken van de grafiek voor de middag-update noteert de AEX exact op de vanochtend geïntroduceerde horizontale lijn. Het gevecht met de weerstand is dus in volle gang en de beslissing is nog niet gevallen. Een blik op de RSI leert dat deze nagenoeg exact in het midden van haar range noteert. Ook vanuit deze hoek dus nog geen duidelijkheid over de vervolgstap van de AEX.
  GRS Geert-Jan

 19. j.klopper says:

  Vraagje aan Loran.
  Ik neem aan dat het om de rsi 14 gaat?[heb die site niet voor me]zo ja welk gemiddelde[14?] gebruikt men daar dan van?
  Zelfde vraag voor de 30 minuten grafiek.

 20. Loran says:

  Die kan je naar je eigen inzichten en risicoprofiel aanpassen in het menu zoals ik beschreven heb om 11.26u.

 21. jan says:

  Mega bedankt Loran, erg nuttig!

 22. Loran says:

  Graag gedaan jan, succes met het traden.

 23. Fred says:

  Het zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar ik vind het maar een vreemd beursje vandaag.

  1. Jan B says:

   Waarom dan, omdat we stijgen en standhouden??

   1. Fred says:

    Nee, meer omdat we niet echt stijgen of dalen, maar tussen de 523 en 524 blijven hangen.

 24. Jan B says:

  Het zal wel weer afhangen van wat Amerika doet vanavond, hoe wij morgen openen, volgens GJN heeft de S&P nog genoeg ruimte omhoog….

  1. Fred says:

   En heeft de S&P die ruimte volgens jou ook?

 25. Bert says:

  Dat “hangen” zal wellicht “bewegen” worden na morgenavond vanaf 20.30 uur FED/ Yellen speech….

 26. Fred says:

  En donderdag waarschijnlijk een renteverhoging, m.a.w. $ omhoog en daardoor evt. Europese aandelen omhoog…..

 27. Bert says:

  De ruimte richting 2478 in de S&P500 groeit als de hobbel 2433 bij slot struktureel blijft gepasseerd.

 28. Bert says:

  Mede dankzij ‘rebound tech-stocks’ dip van afgelopen vrijdag, S&P500 nu boven 2439 richting top van die vrijdag : 2448 om die te kunnen slechten bij FED morgenavond al anticiperend…?
  Maar net zoals de Binnenhof’s formatie : “re(a)geren is vooruitzien” ipv ‘loser’ Klaver

Geef een antwoord