AEX: Reken even Mee!

De titel van vandaag is uiteraard een knipoog naar de chat van woensdag. Tot tweemaal toe is gisteren op basis van fibo een rekenvoorbeeld gegeven. De eerste was van 796,25 tot 761,75, oftewel 779,00. De tweede was van 761,75 naar 779,00 oftewel 768,50. De DD stapelt voor vandaag door op deze berekeningen.

Met wederom een knipoog, maar ditmaal naar de titel van gisteren, kan gesteld worden dat de Delta’s gisteren zijn geslonken. De eerste is wederom nul en de tweede is inmiddels bescheiden. Dat neemt niet weg dat de Wolk onveranderd Rood van kleur is. Zoals bekend blijft dat immer een dingetje.

Vanaf vandaag een nieuwe horizontale lijn op 768,50. Deze is uiteraard gebaseerd op het tweede rekenvoorbeeld van woensdag. Anders verwoord, met koersen boven deze lijn krijgt de AEX het voordeel van de twijfel voor wederom een aanval op de Wolk. Daarboven opnieuw op 779.00. Dit niveau is uiteraard gebaseerd op de eerste extensie van 61,8 procent. In het gebruikelijke kader van beter volledig dan niet genoemd, kan berekend worden dat de tweede, oftewel 100 procent, extensie op  787,50. Deze berekening lijkt het bruggetje naar de middag-update van woensdag waarin al even voorzichtig een keertje verwezen is naar 789.00.

Maar om teleurstelling te voorkomen, nog een keer terug naar de Wolk. Zoals reeds opgemerkt hangt deze indicator onveranderd als juk boven de koersontwikkeling. Lukt het niet om in de eerste uren van vandaag momentum te ontwikkeling om de Wolk te overwinnen dan moet de blik op 768,50 worden gehouden. De theorie stelt immers dat het doorbreken van de laatste reactie-lijn ruimte geeft voor een volledige terugval. In dat geval komt de gisteren besproken 760,75 weer in beeld.

Tot slot nog een laatste toevoeging. In de achterliggende DD’s is al een aantal keer de DagGrafiek erbij gehaald. Ook deze grafiek kent uiteraard Delta’s. Een blik op de DagGrafiek leert dat de eerste Delta momenteel vrij ruim is. Interessant in deze is het gegeven dat de onderkant van de Wolk in het hogere tijd-plaatje vandaag rond 789,00 noteert.

Wordt Vervolgd!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

“Laat er geen misverstand over bestaan, de DD verwacht wel dat het een zwaar bevochten weg wordt. Althans, dat was wel de strekking van vanochtend, dus als dat niet duidelijk is verwoord of overgekomen, bij deze.” Aldus de toevoeging in de chat vanochtend.

Van bovenstaande woorden is geen woord gelogen. Zo blijkt ook vandaag weer. Het beweegt in ieder geval wel. Desalniettemin ziet de DD nog geen aanleiding om de vanochtend aangehaalde niveaus en insteek aan te passen of bij te stellen.

Met opnieuw een verwijzing naar de titel van woensdag kan worden opgemerkt dat het slinken van de Wolk (=lees, tweede Delta) ook in de eerste uren van vandaag weer een vervolg heeft gekregen. Zie daarentegen ook dat de Wolk nog steeds als een juk boven de koersontwikkeling hangt. Nogmaals, niemand heeft gezegd dat de AEX momenteel een on-bevochten vrije doorgang naar hogere niveaus heeft.

De centrale vraag luidt, zie in deze ook de discussie/het gesprek in de chat van vandaag, of sprake is van lagere toppen en lagere bodems of dat gistermiddag nu juist een eerst hogere bodem is gezet. Zie chat woensdagnamiddag. De restrictie/antwoord voor het antwoord op deze vraag is in de DD van vanochtend afgegeven. Oftewel de vandaag geïntroduceerde lijn op 768,50. Tot nu toe is deze nog niet in gevaar gekomen.

Succes!

70 reacties op “AEX: Reken even Mee!”

 1. Thombalabomba says:

  Dank Geert-Jan.
  Toch een vraag hierover – ik lees een licht positieve ondertoon, een gedachte dat de wolk overwonnen kan worden en een koersdoel daarna van +/- 789 (met voorbehoud over de eerste uren).
  Waarom ? Er staan toch gewoon lagere toppen, lagere bodems, onder de rode wolk, RSI gisteren niet OB en onder mediaan ? Waarom geen bearish verhaal met een voorbehoud aan de bovenkant ?
  GEEN kritiek, wilhet gewoon begrijpen.
  Dank
  Thom

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Thom,
  Dank voor uwen vraag. Het antwoord zit in de DagGrafiek.
  200 Ma (=lees, zie Roelof woensdag), Reveral Bar, PD en ruime eerste Delta.
  Laat er geen misverstand over bestaan, de DD verwacht wel dat het een zwaar bevochten weg wordt. Althans, dat was wel de strekking van vanochtend, dus als dat niet duidelijk is verwoord of overgekomen, bij deze.
  GRS Geert-jan

  1. rmeier6711 says:

   GJN, ik ben het wel met T eens dat er een patroon van lagere toppen en bodems is, kortom de oplevingen dienen gezien te worden als reactief herstel waarbij de 755-756 make or break is. Met wellicht een uitschieter (beartrap) naar 750 maar dat moet het dan ook zien.

   Overigens de 760 moet ook houden als rechterschouder

 3. Frank says:

  Goedemorgen,

  Dank voor de analyse en aanvulling! Vraagje over de 779. Dat is toch de fibo 50%?

 4. Greet Rieset says:

  777.77 heee 🙂

  1. Greet Rieset says:

   Mogge en s6

 5. rmeier6711 says:

  Morgen iedereen, wat een rollercoaster momenteel! Gisteravond toch nog een short rit gepakt vanaf 776 naar 770 (durfde ze niet overnight te laten lopen) en maar goed uit. Vanmorgen zat ik op het vinkentouw om rond de 779 wederom short te gaan maar helaas pindakaas daalde de aex na een hogere opening gelijk dus nu even afwachten want is lastig momenteel

 6. rmeier6711 says:

  Overigens om in de gaten te houden is de DAX welke tot nu toe de afgelopen weken nog geen krimp heeft gegeven en slechts 3% onder zijn ATH staat, iets om rekening mee te houden. Deze index zie ik als eerste uitbreken naar boven met koerspotentie naar 18000

  1. Tarbh says:

   Er staat een negatieve divergentie op de daxgrafiek. Een paar sluitingen onder 15600 zouden u onaangenaam kunnen verrassen.

   1. rmeier6711 says:

    ik ga pas short bij sluiting op dagbasis onder de 15600 en ook de opvolgende dagen

 7. rmeier6711 says:

  Expiratiebelangen op 780 staan veel openstaande contracten open

 8. flgoforit says:

  Fred, TA-update NDX:
  “The Nasdaq 100 index breached below a key support level of 15,550 – the lower bound of the range-bound zone – and thus opened the door for further losses. An immediate support level can be found at 14,880 – the 100% Fibonacci extension. The moving average lines are about to form a “Death Cross”, pointing to downside potential. The MACD indicator is trending lower, suggesting that downward momentum may be prevailing”.
  Fred,TA-update Gold:
  “XAU broke above a key level of resistance overnight before upward momentum cooled in the Asia-Pacific session. Bulls may ease off the gas here and take some profits. If so, a pullback to the just-breached resistance level may act as support and give bulls a “staging ground” for their next push higher. The November high at 1877.15 is a likely target. However, if a deeper pullback occurs, a move down to the rising 200-day Simple Moving Average (SMA) may be on the cards”.
  [bron:CNBC/Pro]
  MVG.,
  Bert

 9. flgoforit says:

  Fred, nog de Goud-grafiek.

  1. detita444 says:

   Thx Bert, duidelijk.

 10. Daan says:

  Goedemiddag Geert-Jan ,

  Bedankt voor de update en de diverse rekenkundige beschouwingen die daarin stonden.
  Wat mij opviel aan de dag grafiek van gisteren , is dat de Aex idd afketste op het 200 ma.
  Echter de dagcandle waarmee dat gebeurde was een inverted hammer van maar liefst 18 punten.
  Daar zit dus power in.
  Wilde ik even als ( candle ) – argument inbrengen .

  mvg.
  Daan.

  1. Greet Rieset says:

   Daan gister schreef je dit

   Daan
   19 januari 2022 om 11:37

   2 dalende toppenlijnen.

   wat is het nu ?

   groet

   1. Daan says:

    Toppenlijn 1 is uitgenomen , toppenlijn 2 nog niet .
    Toopenlijn 2 is nu ong bij 784 .

 11. Thombalabomba says:

  Voor vrijdag namiddag weten we het denk ik

 12. flgoforit says:

  VS-macro-data:
  *US Initial Jobless Claims Jan 15: 286K (est 250K; prev 230K; prevR 231K),
  – Continuing Jobless Claims Jan 8: 1635K (est 1580K; 1559K; prevR 1551K);
  *Philadelphia Fed Manufacturing Index (JAN), actual: 23.2, expected: 20, previous: 15.4.
  MVG.,
  Bert

 13. flgoforit says:

  Fred, wat in de komende Nasdaq sessie(s) van invloed kan zijn, is wellicht het volgende: “The U.S. Senate Judiciary Committee is set to decide Thursday whether the full Senate should vote on two bills aimed at reining in tech giants like Alphabet’s Google and Meta’s Facebook”.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   OK, kan max. aansluiten bij een daling dan.
   PS Hoe laat is die stemming? Bekend?

   1. flgoforit says:

    Nog niet bekend en ach, u begrijpt “bipartisan” Senatoren……

    1. detita444 says:

     @ Bert. Weer het bekende geaarzel van de laatste paar dagen. 🙁
     Maar weer even afwachten of er nu meer duidelijkheid komt….

     1. flgoforit says:

      Zou niet weten,Fred, welke NYSE “stilte” voor de NYSE “storm” op dit moment. Dan alleen FED’s ‘key day’ woensdag as. Intussen [NDX long instap bij pivot S1 op 15.190] op de SPX – geleerd van Gerrie – gescalped tussen G-J’s ijkpunten in het kader van Reactief herstel en nu de 4567 is gepasseerd long op weg naar volgende 4587.

     2. detita444 says:

      Klopt. Vermoed dat daar inderdaad het Waterloo ligt.

 14. Greet Rieset says:

  Greet Rieset
  20 januari 2022 om 09:07

  777.77 heee 🙂

  en dan nu 777(net niet )

  dat geeft de dag wel weer 🙂

  of 779-777-775

 15. flgoforit says:

  Fred, conform G-J’s antwoord op m’n SPX “reactief” herstel vraag, interpreteer ik zijn reactie dat op 4608 dit [ Waals-Brabantse 🙂 ] Waterloo ligt, toch (?). Overigens NDX op 15.300 eruit.

  1. detita444 says:

   Voor zover ik het kan zien: reactief en een goede kans dat dat waterloo al bij of zelfs voor 4587 ligt.
   En als de S&P zakt, dan gaat n.m.m. de NDX mee.

  2. detita444 says:

   Ik vind de daggrafiek van de S&P er ook niet zo tof bij liggen, voor wat het waard is.

  3. detita444 says:

   Beste Bert, G-J zegt dat een (evt.) stijging tot 4608 reactief is. Hij zegt niet dat hij verwacht dat het naar 4608 gaat.

   1. flgoforit says:

    Fred, ‘k interpreteer “waterloo” in dit SPX geval “einde reactief”…dus zegt m’n concluderende bv op G-J’s antwoord : 4608. 🙂

    1. detita444 says:

     Ik help het je hopen 😉

 16. flgoforit says:

  Waarde Geert-Jan,
  Wellicht leest u mee in onze levendige en leerzame “waterloo c.q. 4587 versus 4608” reacties van Fred en ondergetekende nav uw “reactief” S&P500 DD antwoord. Wij zouden het op prijs stellen uw reactie in dit verband te mogen begroeten. Bij voorbaat dank.
  MVG.,
  Bert

  1. Bart says:

   Goedemiddag Bert (en Fred),
   ES weerstand 4585. Daarboven 4620.
   Steun 4565
   Hartelijke groet,
   Bart

   1. Bart says:

    4585 nu 1e steun.

    1. detita444 says:

     Bedankt Bart.

    2. flgoforit says:

     cc Bart 🙂

 17. flgoforit says:

  @Fred, in afwachting van…..intussen bij het “psychologische” niveau van 4600 SPX de guitige openingsrit al verzilverd.

  1. detita444 says:

   Groot gelijk Bert. Je zat er trouwens dichtbij (hoogste koers 4602).
   Benieuwd of we nu weer naar de 4587 gaan en wat daar dan gebeurt.
   PS 4588 is trouwens R1.
   Maar we moeten uiteraard niet op 1 of 2 puntjes kijken.

   1. flgoforit says:

    Indien die “R1 ” ‘session low’ wordt, Fred dàn (traditioneel) stap ik weer in voor de middag sessie richting slot.

    1. detita444 says:

     R1 gaf nu steun.

 18. Geert-Jan Nikken says:

  De eerste berekening uit de DD van vanochtend lag op 779.00. Tot morgen.
  GRS Geert-Jan

 19. detita444 says:

  @Bert.
  I.v.m. reactieve karakter v/d stijging en nu weer door de steun evt. komt een shortje misschien in aanmerking.
  Nog niet dus. 😉

  1. flgoforit says:

   Had subiet bij “Bart’s steun” ingestapt, Fred.

   1. detita444 says:

    Tsja, ik vind het moeilijk in te schatten.

   2. Bart says:

    Er lijkt zich een Bullflag te ontwikkelen op ES.
    Zou bullish zijn. Je zou ook een half mast patroon kunnen ontwaren.
    Succes
    Hartelijke groet,
    Bart
    ps. slotveiling AEX was duidelijk hoger

 20. flgoforit says:

  Fred,ben toch – ondanks Bart’s “bullflag” reactie- bij de MA(20) op SPX 4573 uitgestapt. Wellicht teveel “op scherp van de SPX snede”, ga niet short wegens aarzelende daling; meet opnieuw vanaf slot uur – bij doorbraak van steun – sessie.
  MVG.,
  Bert

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Idealiter de besproken 4563 nu als steun/springplank voor tweede keer 4608 zone.
  GRS Geert-Jan

  1. flgoforit says:

   Dank, waarde Geert-Jan, voor deze 4563 [vink] update. Voilà, op weg naar “waterloo” zone 4600/-08, na ex-steun/weerstand zone 4585/-87 (?)….
   MVG.,
   Bert

   1. detita444 says:

    Hmmmm, eerst wat lager toch?

 22. detita444 says:

  @Was toch een shortje waard 😉

  1. flgoforit says:

   “Amai ge zijt goe bezig, m’n gedacht” 🙂

   1. detita444 says:

    Dat kan morgen nog wel eens een guitig dagje worden met de expiratie.

 23. Daan says:

  Niks mis met dat stukje van Bert over de NDX ,

  Bij de Nikkei is een shs uitgeklapt overigens.

  groetjes.

  1. flgoforit says:

   @Daan, dank maar geen dank…zie bron vermelding.
   @Fred, “tech bill” uitgesteld voor stemming in Senaat.

   1. detita444 says:

    Thx.

 24. detita444 says:

  Ik ben er uit. De laatste 3 a 4 pnt zijn voor de kat. 😉
  Maar eens even rustig kijken wat er hier gaat gebeuren.

 25. flgoforit says:

  Tiens, “reken even mee”..SPX 4530 [vink], net zoals gisteren bijgekocht…..

  1. detita444 says:

   Ik nog even NDX short.

 26. Geert-Jan Nikken says:

  Was inderdaad slechts een nette reactieve opleving. Met een beetje geluk ook gelijk die 4495. Of ben ik nu te enthousiast. Tot morgen.
  GRS Geert-Jan

 27. flgoforit says:

  Pff, “nette reactieve opleving”…integendeel.;.’cut your losses’….

 28. detita444 says:

  S&P komt bij O.S. gebied….

 29. Geert-Jan Nikken says:

  Toch nog een aardige maaltijd…voor de kat van Fred… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Ja, nog een leuk stukje meegepakt toen we flink door de 4530 waren 🙂

 30. Geert-Jan Nikken says:

  En ook Vinkje 768.50.
  GRS Geert-Jan

 31. detita444 says:

  Wordt vast leuk morgen. Aex 767.
  Dat was weer een hele voliere vol vandaag.

 32. detita444 says:

  En eindelijk S&P O.S.

 33. flgoforit says:

  En…voor mij dankzij G-J een SPX kat in de zak….

 34. Bart says:

  Zo, duidelijk geen Bullflag geworden. Ha ha ha.
  4460 steun.
  Morgen expiratie. In de VS 125.000.000.000 $ aan netto calls open. Vandaar de selloff in het laatste uur ?
  Welterusten.
  Bart

Geef een antwoord