AEX: Proberen (deel 3)

En weer stuiterde de AEX gisteren vrij nauwkeurig  op en neer tussen de niveaus welke al enkele dagen centraal staan in de DailyDosis. Deze liggen zoals bekend op 543 en 546/547.

AEX-IntraDagGrafiek

Vandaag start de DailyDosis met de slotconclusie van zowel maandag als dinsdag: “Wel blijft de onderliggende toon licht positief. Met de zone 543 onder de huidige slotstand en met de stijgende diagonale trendlijn in de kleinste grafiek over de meest recente bodems onder ons blijft het kijken of de AEX de zone 546-547 kan overwinnen. Zoals bekend ligt de focus bij een stijgende beweging immers op steun. De weerstand is er om gekraakt te worden. Niet voor niets staat op het huidige verlanglijstje 554! “

De diagonale lijn waarnaar wordt verwezen is in de achterliggende dagen opgelopen tot grofweg 542. Wordt de eerste gemiddelde lijn uit de dag-grafiek in het verhaal betrokken dan valt op dat deze ook nagenoeg 542 noteert. Dit betekent dat de eerste steunpilaar vandaag geslagen staat rond 543/542.

Deze conclusie valt netjes samen met de maandag reeds neergelegde gedachte dat de AEX vooralsnog gevangen zit in een bandbreedte van grofweg 3 tot 4 indexpunten. Vanochtend moet blijken hoe groot de veerkracht van de graadmeter is. In de achterliggende dagen wist de RSI, bij het opvullen van het hiaat rond 547, niet OB te worden. Nu de index vandaag de onderkant van de afgegeven bandbreedte gaat opzoeken moet de indicator dus idealiter ook niet onder de OS-lijn duiken. Bij gebleken steun rond 543/542 kan de graadmeter weer gaan klimmen richting 546/547. Glijdt de index echter tot onder de eerste pilaar dan ligt de weg vrij voor een hertest van 539.

Het is natuurlijk nog steeds oktober en het aftellen naar Halloween is begonnen. Keerzijde van de medaille is natuurlijk wel dat het ook niet meer zo lang duurt voordat de man met de baard uit Spanje voet op Nederlandse bodem zet. Nu maar hopen dat dat laatste schouwspel geen “Bonifatiusje” wordt. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De AEX kleurt vanochtend opnieuw vrij nauwkeurig binnen de lijntjes. Het laagste punt tot nu toe is gezet in de vanochtend aangehaalde zone 543/542. Bij de daling wist de RSI netjes boven haar OS-signaallijn te blijven. Inmiddels heeft zij ook haar dalend juk van de achterliggende twee dagen weten te doorbreken. De AEX zelf heeft de eerste stappen richting de belangrijke weerstandzone rond 547 al weer ingezet. De ontwikkeling van vanochtend geeft nog geen aanleiding om af te stappen van de licht positieve ondertoon van de DailyDosis.

44 reacties op “AEX: Proberen (deel 3)”

 1. Jan B says:

  Beste Heer Nikken,

  Ik hoor niets meer over de P , geldt de UPG niet meer na het doorbreken van 530-533 ? Er staat toch altijd nog een koersgat open bij de 537 en de 533 ?

  1. miked8124 says:

   rond 533 ligt ook de eerste fibo!

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Heer Jan B,
  Daar gaan we het weer over hebben als de steun breekt.
  GRS Geert-Jan

 3. paul says:

  Gaat gene structurele moer gebeuren totdat morgen ome Mario spreekt; daarna gaan al die vinken en fibo steunen d’r in één keer doorheen als takjes in een industriële shredder. Mini steuntje nu, mini upje weer. 5 hoofdfondsen op A;dam vielen al tegen vanmorgen Heineken weer, gister Randstad, vorige week Unil Akzo, Philips. Ingeval ze niet gedaald waren hadden we die beloofde 555 al gezien.. Lees toch vooral nog eens mijn geliefde berensite marketwatch, vandaag weer 7 tekenen van grote zorgen..

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Paul,
  Ooit zal er een daling komen…en let op mijn woorden…dan verschijnen hier allemaal berichten van mensen die het allemaal al lang hadden zien aankomen….zo gaat dat altijd…feit is echter wel…dat ik nu al lange tijd hoor over een aanstaande daling…dus er zal eerst een flink stuk gedaald moeten worden…voordat we weer staan op de niveaus waarop men zei…en nu gaat het dalen…doet me altijd denken aan wijlen Rienk Kamer…op AEX 500 roepen dat we gaan dalen…vervolgens eerst 703 zien…en dan op 650 roepen…ik zei toch dat het ging dalen…ach…u snapt…
  GRS Geert-Jan

  1. Jan B says:

   Prima stukje GJN, ben het er helemaal mee eens!

 5. Hoekstra says:

  De diepzinnige zwarte (piet) humor van onze columnist hedenmorgen stemt tot nadenken…

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Uiteraard staat hij er vandaag ook weer…en het mag gezegd…het is weer een juweeltje…de Middag-Update…
  GRS Geert-Jan

 7. Jan B says:

  Beste Paul,

  Is er ooit een tijd geweest dat er geen zorgen waren op de beurs? De koersen van bedrijven zijn nu gebaseerd op solide omzetten en winsten en de bedrijven barsten van de poen.
  Dat was bv. tijdens de internetbubbel wel anders, de koersen waren toen gebaseerd op winsten die nog moesten komen en de bedrijven waren met schuld beladen.

 8. Jurrian says:

  @Paul, nog ff nagedacht over het schrijven van lange calls op de index. We schreven daar gister over. Ik heb besloten het niet te doen, hoewel het een middel is om onderhuidse onrust te dempen. Ik doe het niet omdat ik me bij één wapen (het kopen of schrijven van calls in de lopende maand) wil houden. Voor het overzicht. Ik ben al verslaafd aan die schermen op mijn buro en ik wil me niet verder / breder ingraven. Dank voor de suggestie overigens, kijken in de keuken van iemand anders is altijd leuk. bye Jurrian

  1. paul says:

   @ Jurrian: met het schrijven van lange calls heb ik goud verloren in 2013-2015.. Toe die Italiaanse pizzabakker ineens “alles ging doen om de euro te redden”. Ik schreef gister dat ik korte puts koop en lange(re) schrijf.. Kijk als t dit jaar nog klapt Dat kost wat margin want is formeel een time spread maar je bent royaal gedekt tegen crashes.. Die ik “spoedig” voorzie.. Om het inkomen wat op te voeren schrijf ik tevens calls of caal/putspreads; zeg maart 2018 550 call schrijven en 540 put.. tegen crashes – op korte termijn- ben je dan gedekt en na optie expiratie nov bezie ik t opnieuw.. om te voorkomen dat dan ook nog s je puts snel weglopen in waarde kun je daar dan nog een put spreadje van maken,. 535-530-525 nov kopen, 505 schrijven..

 9. Bert says:

  Beste Jan B.,
  Helemaal eens met uw “beurs-bedrijven-standpunt”. Echter enige zorgen kunnen nu komen uit de
  (geo)politieke hoek alhoewel de ‘clash’ tussen NK vs VS- net zoals de beurs- aan het “afkoelen” is.
  Tenzij ons Donaldske tijdens zijn as. Azie reis weer ‘fire and fury’ aankondigt.
  MVG.,
  Bert

 10. Jurrian says:

  Zit nog niet veel overtuiging in vandaag……….

  1. Bert says:

   Beste Jurrian,
   Komt morgen wèl vanaf 14.30 pm…”subdued (?) Draghi show”…

 11. Jan B says:

  Hallo Bert,

  Ach, de wereld is onderhand toch wel gewend aan die ruige teksten van Trump? Hij speelt gewoon voor de bad cop.

 12. Bert says:

  Nou, beste Jan B., in de wereld misschien maar vandaag in de VS weer leuke tweets van DT over de as benoeming FED-Chief om via ‘show of hands vote’ ( stemming methode met ja/nee hand opsteken)
  zijn favourieten -de Republikein Powell of Taylor – eenvoudig zijn Republikeinse Senatoren daarvoor te
  beinvloeden.

 13. Jurrian says:

  @ Bert: ECB staat met stoppen van opkoopprogramma voor een historische uitdaging (FD). Dalen we daarom een beetje?

 14. Bert says:

  Vermoed, beste Jurrian, zowel AEX (rond 543) als S&P500 (rond 2562) “bodems aanstampen” voor
  de ‘jump’ (?) morgen…

 15. bruun says:

  Beste Jurrian / Bert,

  Misschien door EUR/USD > 1.18 ?

  Is het stoppen van de QE uberhaubt slecht voor de EUR/USD dit zou toch betekenen rente omhoog?
  En hogere EURUSD is minder winst voor bedrijven welke hun balansen in USD hebben.
  Of maak ik een denk fout?

  Gr.
  Bruun

 16. Bert says:

  Beste Bruun,
  Het is niet stoppen maar de effectieve planning van een geleidelijke QE afbouw. Zo’n programma verhoogt
  o.a. de lange termijn rente wat goed is voor de spaarders / pensioenfondsen.Qua forex zou een
  aanzienlijke rentecorrectie in combinatie met een sterkere euro contraproductief zijn,
  In ieder geval, beste Jurrian, uw gewenste beweging is al eerder begonnen….

 17. Jurrian says:

  @ Bruun, vlgs mij geen denkfout.QE zal toch een keer teruggedraaid moeten worden. Of dat, op de wat langere termijn invloed heeft op EUR/USD (waar ze ook afbouwen) weet ik niet. Maar de rente zal langzaam omhoog gaan. Of de beurzen Bert’s advies: aanstampen volgen zou best kunnen, we staan OS in de 30′ maar dat is maar een piepje. De tijd zal het leren.

 18. Bert says:

  De reden dat de S&P500 voor haar doen behoorlijk onderuit zakt ligt wellicht in het feit dat de Democraten
  zojuist een eigen “Tax Reform” hebben gepresenteerd op basis van “gelijkheid” ipv “ons-kent-ons” van
  Trump’s initiatief. Echter de Democraten zijn niet van plan om hun idee als wetgeving in te brengen.
  Dus gewoon even politiek “pesten”…

 19. Jan B says:

  Gaan we nu toch nog op weg naar het koersgat op 537?

  1. Bert says:

   Beste Jan B.,
   AEX wèl door z’n steun rond 541 gezakt…is er nu een OS notering…zo niet, denk ik, gapvulling (?)
   GJ kan misschien ons even “de les lezen”…:)

  2. maurice says:

   Ja Jan, 537 halen we vandaag nog, maar dit is nog maar het begin.

 20. Jurrian says:

  In ieder geval royaal Oversold nu

 21. Jurrian says:

  Nee Bert JIJ hebt inside information: jij kunt in de keuken van moeder (S&P) kijken……….

 22. Jan B says:

  Waar heeft de S&P eigenlijk steun?

  1. Jurrian says:

   2564 zegt GJ

   1. Jan B says:

    Geen echt goede steun……

 23. Bert says:

  Beste Jurrian,
  Wàs dàt maar wààr..wist ook wat uw avondeten zou worden..volgens TA hier: 2547 steun,

 24. Bert says:

  Beste Jurrian,
  In GJ’s S&P500 DD van 17/10 gaf hij aan “de getrokken diagonale trendlijn. Vandaag start deze op een herkenbaar niveau voor de vaste lezer, namelijk 2552”. Volgens is mij is dat de steun, daaronder “afzwakking
  uptrend” mi..

 25. Bert says:

  Sleutel momentum ontwikkelt zich in de VS-obligatiemarkten ( rente van de 10 jaars coupon de hoogste
  [2.4 % ] sedert maart ) wat ten koste gaat van de aandelen markt….

 26. Jurrian says:

  Dag Bert, jij kijkt dus toch beter in de keuken daar dan wij, en als die oblies stijgen is een reëel gevaar. Toch een beetje vreemd omdat niemand ooit gepraat heeft over de uitlopende oblies die in de QE portefeuille zaten. Daar moet flink verlies geleden zijn, terwijl bij stijgende rente flink winst gemaakt kan worden. Toch?

 27. Jan B says:

  Bij een stijgende rente lopen de obligatiekoersen toch terug ? Maar de obligaties die afliepen in de QE portefeuille zijn gewoon weer geherinvesteerd in de QE portefeuille, er is dus nog volop gestimuleerd in de afgelopen jaren in de V.S.

 28. Bert says:

  Beste Jan B. & Jurrian,
  Ondanks de rente meritus van de 10 jaar note nu, “beschuldig” ik de reden van die oplopende rente aan de
  ‘big-hedgefund-European-boys om deze aandelen “sell off” te stimuleren èn Draghi morgen alvast een
  soort “waarschuwing” te geven. Immers de sell off begon stevig nà 17.30 pm slot Europese beurzen…

 29. Bert says:

  Amai, rebound S&P500..10 indexpunten in “no time”…zie m’n post om 20.20 pm: stock-sell- off voorbij
  door short squeeze met hoge (!) volumes

 30. Jan B says:

  We zullen zien waar we om tien uur staan!

 31. Bert says:

  Beste Jan B.,
  Om die tijd door te komen “dat zullen we nog weleens zien”..( Freek) :
  https://www.youtube.com/watch?v=m0L-HyN0_Nk
  🙂

 32. Jurrian says:

  @Jan B, QE begon in 2009, meteen vanaf het begin zaten er oblies met nog korte looptijd tussen. Omdat met meestal aan de bovenkant van de marktprijs kocht (men MOEST immers geld uitgeven) leed met in de daarop volgende jaren m.i. verlies bij aflossing. Of er werd geherinvesteerd is niet duidelijk, omdat de aflossingen, voor zover ik weet, nooit zijn gespecificeerd. Je hebt gelijk dat bij een stijgende rente de koersen dalen, maar eh….zijn ze wellicht onder pari gekocht? Hoe dan ook genoeg beweging. Maar zoals Bert hierboven al schrijft: zekerheden zijn er niet op de beurs.
  Marketwatch.com schrijft nu overigens dat de daling te wijten is aan ” a string of disappointing earnings”.

 33. Bert says:

  Beste Jurrian,
  “Tegenvallende resultaten” komen niet van S&P zwaargewichten. In ieder geval is deze beweging een
  ideaal ‘buy-the-dip’ scenario langs GJ”s steunpunten die nu kunnen worden aangegeven sinds zij niet
  meer in “unchartered territory” zich bevinden door de ATH op 2575.

 34. Bert says:

  Ga de pc sluiten…zoals Fred ( is maandag weer terug ) tracht te zeggen…”een guitge rit” vandaag
  Welterusten en tot morgenmiddag (“D-Day”), beste Jan B. & Jurrian.

  1. Jurrian says:

   Slaapze en droom niet van Draghi 🙂

 35. Jan B says:

  Tot morgen Bert

Laat een reactie achter