AEX: PrijsSchieten

Op en Neer, Heen en Weer. Gaan we Weer.

Voor ieder wat wils. Zo kan de sessie van donderdag het best omschreven worden. Over onderstaande grafiek kunnen een aantal opmerkingen worden gemaakt. Daar gaan we.

Allereerst uiteraard de laagste koers. Deze is gisteren gezet op de horizontale steun (=sterk) rond 621.50. Deze steun is in de DD van donderdag echter ook bepaald op basis van de tweede fibolijn over de voorafgaande stijging eerder in de week. Nu deze reactielijn dienst heeft gedaan als keerpunt mag worden geprojecteerd. De eerste projectie betreft altijd de 61.8 procent projectie. Wordt deze uitgevoerd dan verschijnt 631.00. Deze projectie valt uiteraard aardig samen met de afgegeven 631.25 welke eerder in de week kon worden bepaald na het doorbreken van de toppenlijn in de daggrafiek. Wat betreft deze toppenlijn, lees ook even de opmerking bij de daggrafiek hieronder.

De tweede projectie betreft de 100 procent projectie. Deze komt uit op 636.75. Zie in onderstaande grafiek dat ondanks de tijdelijke daling van de eerste MA-lijn, zie ook middag-update donderdag, de wolk gedurende de sessie onveranderd groen is gebleven. Allemaal pluspunten en een duidelijke duit in het zakje voor de gedachte dat de daling van  gisteren slechts weggezet mag worden als correctieve beweging.

Nu de andere kant van het verhaal. In de daling is de RSI tot onder OS gedoken. Weliswaar nipt, maar toch. In het herstel in de middag is de RSI niet tot boven OB geklommen. Weliswaar staat zij dicht in de buurt van de signaallijn, maar toch.

De eerste aandacht vanochtend gaat dus uit naar de ontwikkeling rondom grofweg 629/630. De AEX zal deze horde snel moeten nemen om de vervolgweg naar 631.25 en 636.75 te kunnen opstarten. Voor nu krijgt de AEX het voordeel van de twijfel zolang zij boven de MA-lijnen blijft noteren. Zie dat deze lijnen door het Op en Neer, Heen en Weer, van de laatste sessies momenteel nagenoeg gelijk noteren. De AEX zal dus snel richting moeten kiezen om de MA-wolk weer meer kleur te laten geven.

Het behoeft geen toelichting dat als de AEX niet in staat is om door te zetten en gedurende de sessie ook opnieuw onder de MA-lijnen zakt de weg terug naar 621.50 snel kan worden ingezet.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 14 februari 2020 30 MinutenGrafiek

De reden waarom in onderstaande grafiek de doorbroken lijn over de toppen sinds midden december vorig jaar is blijven staan, lag/ligt in het gegeven dat oude lijnen in een latere fase vaak opnieuw een rol spelen. Gisteren was een klassiek voorbeeld. De voormalige weerstand fungeerde nu als steun en springplank. Wederom een aanwijzing dat vooralsnog slechts sprake is geweest van een correctieve ontwikkeling en zeker nog niet de draai van de langere termijn richting.

Wel blijft de DD hameren op het gegeven dat de RSI nog niet in de buurt van OB is. Deze ontwikkeling kan het verdere verloop van de AEX in de komende weken parten gaan spelen.

We spreken elkaar in de chat.

AEX -DagGrafiek

Technische Analyse AEX 14 februari 2020 DagGrafiek

Middag-Update AEX

Zo volatiel als de sessie gisteren was, zo rustig is de sessie van vandaag in de eerste uren. In de DD van vanochtend heeft de AEX het voordeel van de twijfel gekregen zolang zij boven de MA-wolk noteert. Deze conditie is nog steeds intact. Reden om rekening te houden met de eerste extensie 631.00/631.25. Wel wordt het verdere verloop van de RSI interessant.

Kruipt de AEX inderdaad langzaam door naar de eerst afgegeven doelzone, dan durft de DD te betwijfelen of de RSI een duidelijker eOB notering zet. Waarschijnlijk niet. Voor nu kijkt de DD dus niet heel veel hoger dan de zone 631.25. Wordt interessant.

20 reacties op “AEX: PrijsSchieten”

 1. michiel says:

  Nog maar een keer…

  “Beste GJ, Ik wilde het een maand eerder al vragen, maar kan nu echt niet meer wachten. Ik mis de Blik van de Nik! Bijzonder interessant in deze tijd ! Komt die nog? Of heb ik hem gemist?”

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Michel,
   Mama Nikken zei vroeger veel wijze dingen…niet alleen over de handel…ze zei ook…”altijd netjes antwoord geven”…dus bij deze…ik heb uw vraag gelezen…ik wil graag iets nieuws/anders doen met de Blik…dus ik houd u op de hoogte….
   GRS Geert-Jan
   https://www.tradeidee.nl/glossary/mama-nikken/

   1. michiel says:

    Dan had ze u, wat dat betreft, netjes opgevoed. Ze vergat u alleen wellicht te zeggen dat het netjes is de naam van mensen van wie u een vraag beantwoord correct te spellen.

    1. detita444 says:

     Waarde Michiel, vervelend he als iemand je naam verkeerd spelt. Daar kan ik me ook zo druk over maken!

     1. Geert-Jan Nikken says:

      Waarde Michel/Micheil/Michiel,
      Uit uw reactie blijkt…dat u vandaag echt…de Valentijnsgedachte heeft…
      GRS Geert-Jan

   2. michiel says:

    Waarde Geert-Jan, Gert-Jan, Geile-Jan,
    Dat heb ik zeker…. en u heeft in elk geval uw gevoel uw gevoel voor humor niet verloren ;-). Hopelijk heeft deze dag voor u ook wat moois in petto. Zand erover.

    Een fijne (handels) dag!

    Grs M.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Net als gisteren nipt OS, vanochtend nipt OB…maar…”De eerste aandacht vanochtend gaat dus uit naar de ontwikkeling rondom grofweg 629/630. De AEX zal deze horde snel moeten nemen om de vervolgweg naar 631.25 en 636.75 te kunnen opstarten.” …we blijven inderdaad een beetje hangen in deze zone…afstand tot MA-lijjnen is toch ruim 3 punten…Valentijnscadeautje?…
  GRS Geert-Jan

 3. Wannaplay says:

  Even opgevangen door de MA20 in de ’15

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Klopt het…dat ik nog niemand heb gehoord…over het feit…dat Feyenoord…gewoon op weg is naar de badjas?…nog even NAC…en 020…dus wat kan er nog fout gaan…ik leg mijn spido alvast klaar…voor de HofPlein-Vijver….
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Waarde G-J, dat klopt. Het is toch ook nog geen weer om in de HofPlein -Vijver rond te gaan dartelen tussen wat ruimschoots van bier voorziene hooligans die zelf niet eens voetballen.En zeg nu zelf, wat stelt zo’n troostbekertje op nationaal nivo nu helemaal voor? 😉
   Om nog maar niet te spreken over de kosten die er mee gepaard zijn gegaan om dat stukje drinkgerij een jaarte mogen aanschouwen 😉

 5. Cor says:

  Ga je nu de huid verkopen GJ, alvorens de beer geschoten is?

 6. detita444 says:

  Ik hou veel van topsport, maar dan doe ik er liever zelf aan mee.Als ik de honderden miljoenen zie die in de zakken van een stelletje foeballende snuiters verdwijnen, dan kunnen we toch moeiolijk van topsport spreken.

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Cor, Waarde Fred,
  Ik voel geen liefde… 🙂
  GRS Geert-Jan

 8. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Proficiat met de” Tempel-Goden- op- ’t Zuid”……”Dickie Rules”…:)
  MVG.,
  Bert
  .

 9. Floridaantje says:

  Beste Fred, Goedemiddag,
  Heb m’n rood-witte zwembroek al aan voor de Hofpleinvijver duik in mei. Had ook het voornemen
  u te willen begroeten op de ‘Kalmthoutse heide’. Echter zie nu uw post en vrees ik dat ik ook onder
  “die hooligens” wordt gerangschikt waardoor onze mogelijke ‘rendez-vous’ wellicht wordt afgezegd 🙂
  MVG.,
  Bert

 10. Floridaantje says:

  VS-macro-data:
  *USD Retail Sales Ex Auto and Gas (JAN), Actual: 0.4% Expected: 0.3% Previous: 0.5%,
  *USD Retail Sales Advance (MoM) (JAN), Actual: 0.3% Expected: 0.3% Previous: 0.2%
  *US import price index for Jan 0.0% vs 0.2% est. Export price index +0.7% vs -0.1% est.
  N.B.: ‘Presidentsday’ maandag NYSE closed.
  MVG.,
  Bert

 11. Wannaplay says:

  Toch nog bij de MA20 in de ’30 aangekomen.. maar wel een paar uur te laat 😉

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Make or Break. Gezellig.
  GRS Geert-Jan

 13. Floridaantje says:

  VS-Macro-Data:
  *US Univ. Of Michigan Sentiment Feb P: 100.9 (est 99.5; prev 99.8).
  Prettig Weekend. Tot dinsdag.
  MVG.,
  Bert

 14. josk says:

  Geert-Jan bedankt voor de lessen en voor iedereen een goed weekend !

Geef een reactie